«چرا ابَراستارتاپها پاسخگوی خسارتها نیستند؟»
در ایران اما نه تنها شرکتها هیچ خسارتی به دلیل نشت اطلاعات شهروندان نمیدهند بلکه هیچ تضمینی مبنی بر عدم تکرار این دست اتفاقات نیز وجود ندارد.
روزنامه کارون نوشت: «در این میان شبیه اتفاقات گذشته، اطلاعرسانی و شفافیت از کلیدهای گمشده در ماجراست. برخی رسانهها با بررسی نمونههای منتشرشده از این هک مدعی شدند که این گروه هکری بدون اینکه اسنپ را در جریان هک قرار دهد اطلاعات سرقت شده را برای فروش گذاشته بوده است. نکته دیگر نیز اینجاست که آخرین نمونه اطلاعات هک شده منتشرشده به تاریخ ۱۰ دسامبر یعنی ۲۱ روز پیش است. اگر صحت این اطلاعات تایید شود نشان میدهد اسنپ پس از ۲۰ روز یعنی تا خبری شدن اتفاق یا متوجه نشت گسترده اطلاعات نشده یا درباره آن اطلاعرسانی نکرده است. پس از ۲۰ روز اما اسنپ گفته مسئولیت این هک را میپذیرد و بررسی دقیق در مورد دلایل آن را انجام خواهد داد.
البته همین واکنش اسنپ هم ۹ ساعت بعد از انتشار خبر هک انجام شد؛ وقتی که خبر در صدر رسانههای داخلی بود. از سویی دیگر به نظر میرسد امنیت اطلاعات در چنین شرکتهایی همواره در معرض خطر قرار داشته است و نکته اینجاست که پس از نشت اطلاعات نیز از سوی این شرکتهای دولتی و به ظاهر خصوصی هیچ اقدامیدر راستای جبران خسارت شهروندان نشده است. در حالی که در مشابه چنین اتفاقاتی در کشورهای توسعهیافته اوضاع کاملا متفاوت است. به طور مثال شرکت «اوبر» سال ۲۰۱۸ به دلیل سرقت اطلاعات ۵۷ میلیون کاربر و راننده مبلغی معادل ۱۴۸ هزار دلار غرامت پرداخت کرد و ۱۰۰ هزار دلار نیز به هکرها داده بود تا اطلاعات سرقت شده را منتشر نکنند.
در ایران اما نه تنها شرکتها هیچ خسارتی به دلیل نشت اطلاعات شهروندان نمیدهند بلکه هیچ تضمینی مبنی بر عدم تکرار این دست اتفاقات نیز وجود ندارد. برخی یکی از دلایل این عدم پیشرفت را انحصاری بودن بازار شرکتها در عرصههای مختلف میدانند. به طور مثال اسنپ تقریبا بازار انحصار خدمات آنلاین را در اختیار گرفته و سهم عمده این بازار را تصاحب کرده است. این شرکت فقط رقیبهایی روی کاغذ دارد. در سوی دیگر دیجی کالا بازار خرید کالاهای آنلاین را به شکل گسترده در اختیار دارد و به همین دلیل نسبت به بسیاری از مشکلات به وجود آمده و شکایات مشتریان و شهروندان بیتفاوت شده است.
شکایاتی نظیر عدم ارسال کالای دقیق یا کالاهایی که مشکلاتی داشتهاند و فرآیند مرجوع شدن آنها یا بازگشت پول از سوی دیجیکالا زمانبر بوده است. ظاهرا بازار انحصاری حتی به حوزه پست قابل تسری است و در آنجا نیز غیر از شرکت ملی پست فقط «تیپاکس» خدمات به ظاهر خصوصی در این حوزه ارائه میدهد و عملا رقیبی ندارد. وقتی هم که بازاری به شکل انحصاری درآید و سهم آن در میان رقبا تقسیم نشود، قیمتها میتواند در آن افزایش یابد بدون اینکه کیفیت بهبود قابل توجهی پیدا کند. درست مشابه این اتفاق در حوزه اینترنت نیز رخ داده و به تازگی تعرفههای اینترنت با موافقت وزارت ارتباطات دولت سیزدهم گران شده است.
دنباله همین روند را باید در بازار خودرو نیز بگیریم. جایی که کارخانههای خودروسازی ایرانی برای مدت نیم قرن در بازاری انحصاری خودرو تولید کردند اما کیفیت و قیمت آنها از هیچ نظری قابل رقابت با نمونههای جهانی و حتی شرکتهای آسیایی نیست. اما نکته قابل توجه در این بازارهای انحصاری راضی نبودن هیچ یک از طرفین از وضع موجود است. در این وضعیت ارائهدهندگان از قیمتهای دستوری رضایت ندارند و همواره خواستار افزایش قیمت هستند. شهروندان و مشتریان این شرکتها نیز از کالاها و خدمات ارائه شده راضی نیستند و آنها را غیرقابل مقایسه با نمونههای جهانی میدانند.
انتهای پیام