دیابتیها بیشتر در معرض چه خطراتی هستند؟
خبرگزاری ایسنا نوشت: دیابت که به بیماری خاموش قرن نیز شهرت یافته است، دارای عوارض خطرناک و گاها جبرانناپذیری است که میتواند بر روی ارگانهای حیاتی فرد تاثیر سو بگذارد.
دیابت که به بیماری خاموش قرن نیز شهرت یافته است، دارای عوارض خطرناک و گاها جبرانناپذیری است که میتواند بر روی ارگانهای حیاتی فرد تاثیر سو بگذارد. این بیماری که به دلیل افزایش قند خون به دنبال کاهش ترشح انسولین یا نقص در عملکرد رساندن گلوکز مورد نیاز برای فعالیتهای حیاتی سلولها بروز مینماید میتواند روی اندامهای مهمی نظیر قلب، مغز، کلیهها و … تاثیر منفی بگذارد.
۱- کما
یکی از خطرناکترین عوارض افزایش قند خون و عدم کنترل آن، کمی دیابتی است. این مشکل زمانی اتفاق میافتد که فرد به یکباره دچار افت قند خون یا افزایش سطح گلوکز در خون میشود و هشیاری خود را به دنبال آن از دست میدهد. در این شرایط اگر فرد به صورت اورژانسی تحت درمان پزشکی قرار نگیرد میتواند جان خود را نیز از دست بدهد.
۲- زخمهای دیابتی
افراد دیابتی نمیتوانند به خوبی سایر افراد سالم در جامعه، عفونت و آثار سوء ناشی از آن را توسط سیستم ایمنی خود درمان نمایند. بنابراین با کوچکترین زخم یا تاول، ممکن است محل زخم عفونی شود و بسیار دیر بهبود پیدا کند. در موارد حادتر اگر فرد مراقبتهای لازم از زخمها به ویژه در ناحیه پاهای خود انجام دهد، میتواند به سیستم خونرسانی و اعصاب آن اندام آسیب جبرانناپذیری وارد شود. به طوری که در مواردی دیده شده است که فرد ناچار به قطع عضو میگردد. زخم پای دیابتی یکی از علائم شایع دیابت در مردان میباشد.
۳- نفروپاتی
این بیماری به دنبال آسیب به کلیه این بیماران اتفاق میافتد. به این شکل که به دلیل افزایش سطح قند خون مبتلایان به دیابت و در صورت عدم کنترل آن ممکن است به رگهای خونی و مویرگهای ریزی که در کلیهها وجود دارند آسیب شدیدی وارد شود. در مواردی ممکن است فرد با مشکلات کلیوی حاد و نارسایی کلیوی نیز درگیر شود.
۴- بیماریهای قلبی و عروقی
در اکثر موارد، افراد مبتلا به دیابت دچار مشکلات قلبی و عروقی نیز میگردند به خصوص مشکلات مربوط به عروق کرونر که از عارضههای خطرناکی است که به دنبال عدم کنترل دیابت نوع ۲ بروز پیدا مینماید.
۵- آسیب به بینایی
افزایش غیر طبیعی سطح قند یا گلوکز در خون به دنبال عدم جذب و استفاده صحیح گلوکز توسط سلولها میتواند به عروق خونی ظریف شبکیه چشم آسیبهای جدی وارد نماید. این موضوع بر بینایی فرد مبتلا به دیابت تاثیر بسیار منفی خواهد داشت.
۶- هیپوگلیسمی
به دنبال افزایش سطح قند خون به میزان خطرناک ممکن است فرد دچار هیپوگلیسمی حاد شود. در این حالت فرد در معرض خشکی بیش از حد دهان و تشنگی غیرعادی میشود. در موارد نادری دیده شده است که فرد دچار توهم، تب، از دست دادن بینایی یا سایر عوارض جانبی گردد که لازم است در اسرع وقت به پزشک مراجعه گردیده، داروهای مورد نیاز برای فرد استفاده شوند.
۷- کتواسیدوز دیابتی
در این حالت میزان کتون موجود در خون فرد مبتلا به دیابت به حد زیادی افزایش پیدا مینماید. این مساله به دنبال عدم رسیدن گلوکز و انرژی مورد نیاز سلولها اتفاق میافتد. در این حالت سلولها به دنبال تجزیه چربیها برای تامین انرژی مورد نیاز خود، شروع به ترشح اسیدهایی میکنند که سطح کتون خون را بالا میبرند. فرد در این حالت دچار عوارضی نظیر تب، کاهش شدید اشتها، ضعف، استفراغ و … خواهد شد.
سایر عوارض جانبی بیماری قند خون بالا
در اکثر بیماران مبتلا به قند خون بالا شاهد علائم و نشانههای گستردهای هستیم. علاوه بر خطرات فوق الذکر که در صورت عدم کنترل این بیماری جان افراد را تهدید مینماید سایر علائم زیر نیز در ارتباط با دیابت نوع ۲ شایع میباشد:
تپش قلب شدید، لرزش دست و پا، احساس ضعف و گرسنگی، تشنگیهای شدید، کلافگی، کم شدن قوای جسمانی، کاهش تمرکز یا ضعف در بینایی و شنوایی از عوارضی هستند که اگر در کنار یکدیگر بروز پیدا کنند میتوانند زنگ خطری برای دیابت به شمار بروند. همه موارد فوق در شرایطی خطرآفرین هستند که فرد علاوه بر درمانهای دارویی به کنترل بیماری خود توسط یک رژیم غذایی اصولی اقدام نکرده باشد.
چطور از خطرات دیابت مصون بمانیم؟
به منظور پیشگیری و درمان دیابت لازم است افراد با نشانههای مربوط به آن آشنایی لازم را داشته باشند تا در همان مراحل ابتدایی که به آن پیش دیابت نیز گفته میشوند بتوانند به موقع نسبت به حصول اطمینان از سلامتی خود اقدام نمایند. اگر علائم بیماری دیابت تشخیص داده شود حتما باید تحت نظر پزشک متخصص از داروهای مربوطه و انسولین طبق برنامه منظم استفاده شود.
حیاتیترین مساله در خصوص کنترل بیماری دیابت به خصوص دیابت نوع ۲، پیروی از یک رژیم غذایی اصولی و درمانی تحت نظر پزشک متخصص تغذیه میباشد. همچنین میتوانید ضمن دریافت یک رژیم درمانی متنوع نظیر انواع صبحانه برای دیابتیها یا موارد مشابه در وعدههای مختلف، از یک زندگی سالم و بدون محدودیت در کنار بیماری خود بهرهمند شوید.
انتهای پیام