چند پیشنهاد به وزیر جدید امور خارجه
دستگاه ديپلماسي كشورمان يكي از دستگاههايي است كه از ابتداي انقلاب تقريبا در مقايسه با ديگر دستگاهها از ثبات مديريتي بيشتري برخوردار بوده است. اين ثبات البته به پديد أمدن ديپلمات هاي قوي و ارزنده اي انجاميده است و در سال هاي گذشته كم و بيش توفيقاتي حاصل شده است اما كم نيستند كارهايي كه ضرورت انجام آنها زياد است.
دکتر ابوذر ابراهیمی، رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در مسکو در
یادداشتی اختصاصی برای انصاف نیوز، به اختصار به چند مورد اشاره کرده است که می تواند مورد توجه دكتر محمد جواد ظريف، وزیر جدید امور خارجه قرار گيرد:
اول: ظرفيت عظيم ديپلمات هايي كه در سال هاي اخير به دلايلي به حاشيه رانده شده اند ثروت بسيار ارزشمندي براي كشور است كه خوشبختانه هم با جناب ظريف روابط خوبي دارند و هم از همكاران قديم ايشان هستند و نيز انباني از تجارب ارزشمند هستند كه خموشي آنان از قضا علامت پختگي است؛
اين ديگ زخامي است كه در جوش و خروش است چون پخته شد و لذت دم ديد خموش است
دعوت ايشان براي حضور در حلقه هاي مشورتي مانند بهره است كه قضات جوان از حضور وكيل كاركشته در دعاوي مي برند. هم مي تواند ديپلمات هاي جوان را از تجارب آنان بهره مند سازد و هم مي تواند از غبار گرفتگي اين تجارب جلوگيري كند. اغلب كشورهاي دنيا همين حلقه ها را در دستگاه ديپلماسي خود دارند.
دوم: در سال هاي گذشته متاسفانه براي ديپلمات هاي ارزنده كشورمان دايره تخصصي وسيع و كم عمقي رقم خورده است و اجازه ثبات در حوزه تخصصي داده نشده است. اين امر براي سفرا معمول در بسياري از كشورهاست اما در حد كارشناسان بسيار غير عادي است. كارشناسي كه چند سال تجربه در يك كشور آفريقايي را دارد به يكباره به كشور آسيايي و سپس به كشور اروپايي اعزام مي شود و اين سبب شده كه كارشناسان خارج از دستگاه ديپلماسي گاه از توان تخصصي بيشتري برخوردار شوند. تعيين حوزه تخصصي براي كارشناسان و ايستادگي در اين حوزه مي تواند به تربيت كارشناسان متخصص تري بيانجامد.
سوم: در گذشته توان آرشيوي وزارت امور خارجه بسيار بالا بوده است و حتي منبعي براي متخصصان بشمار مي آمده است. متاسفانه در هشت سال گذشته اين بخش بسيار مورد بي توجهي قرار گرفته و سبب رويگرداني متخصصين روابط بين الملل از مراكز آرشيوي وزارت امور خارجه شد. مجلات تخصصي اين وزارتخانه به سطح بسيار پاييني تنزل يافته و سال ها است اسناد جديد و دست اول به أن افزوده نشده يا كمتر افزوده شده است. اين امر بسيار ضروري و از قضا مورد علاقه شخص جناب دكتر ظريف است. آرشيو سوابق سفارتخانه ها نيز متاسفانه بسيار ضعيف است كه مي توان از فناوري هاي جديد در اين بخش استفاده كرد.
چهارم: واگرايي بين نظرات كارشناسان و مديران بسيار زياد شده است. كاستن از اين واگرايي و افزودن به همگرايي بسيار ضروري است. متاسفانه در سال هاي اخير اعتماد مديران و كارشناسان به هم، تنزل يافته و از همين رو گروه خاموش و معترضي در ميان كارشناسان وزارت امور خارجه شكل گرفته كه مي توان از طريق شنيدن – تاكيد مي كنم شنيدن – نظرات آنان و توجيه منطقي آنان در صورت عدم پذيرش اين اعتماد را باز گرداند.
پنجم: هيات هاي اعزامي به كشورها افزون بر پراكندگي فراوانشان، متاسفانه انتظارشان از دستگاه ديپلماسي كشور را تا حد سرويس دهي لجستيكي تنزل داده اند و اساسا خود را از نظرات كارشناسي كارشناسان و متخصصين وزارت امور خارجه بي نياز مي بينند و اين نيازمند ساماندهي جدي در داخل است.
دكتر ظريف به چند دليل مي تواند در دستگاه ديپلماسي موفق باشد:
اول: با بدنه وزارت امورخارجه در داخل و با مخاطبين در خارج به خوبي آشنا است.
دوم: درك صحيحي از جهان كنوني دارد و جهان را به همان اندازه و در همان قامت واقعي مي بيند نه مبهوت قدرت هاي بدون پشتوانه خواهد شد و نه خود شيفته گي كه سبب ساز خود برتر بيني كاذب مي شود در او حلول خواهد كرد.
سوم: او در موضع گيري ها و نوشته هاي خود نشان داده است كه به ادبيات سياسي جهان به خوبي تسلط دارد.
چهارم: سال هاي در حاشيه بودن، فرصت ارزشمند انديشيدن به كاستي ها را براي او پديد آورده است.
انتهای پیام