خرید تور نوروزی

«فولاد خوزستان با توصیه‌ احمدی‌نژاد و مشایی به مه آفرید خسروی واگذار شد»

مهرماه سال جاری، روزنامه ی ایران در گفتگویی با وزیر دادگستری به بخشی از فساد و به هم ریختگی اقتصادی و اداری دولت های محمود احمدی نژاد پرداخته بود که در پی طرح موضوع مه آفرید امیرخسروی در مناظره ی حسین شریعتمداری و مصطفی کواکبیان در صداوسیما، این مصاحبه با مقدمه ی همین روزنامه مرور می شود:

مصطفی پورمحمدی وزیر دادگستری معتقد است که اسفندیار رحیم مشایی از چهره های نزدیک به محمود احمدی نژاد با پرونده اختلاس موسوم به 3 هزار میلیاردی ارتباط داشته است.

حجت الاسلام مصطفی پورمحمدی علاوه بر بعد سیاسی و تشکیلاتی، در سال های گذشته نامش به عنوان یکی از مسئولان پیگیر فسادهای مالی هم مطرح بوده است. او پیش از حضور در دولت یازدهم، رئیس سازمان بازرسی کل کشور بود و لذا بر ماهیت و چگونگی ایجاد فسادها و تقسیم برخی رانت ها اشراف دارد.

پورمحمدی اگر چه برای مدتی وزیر کشور احمدی نژاد بود اما در نهایت به یکی از منتقدان جدی سیاست های او تبدیل شد. او در گفت وگو با «ایران»، اصرار دارد که اسفندیار رحیم مشایی از چهره های نزدیک به محمود احمدی نژاد با پرونده اختلاس موسوم به 3 هزار میلیاردی ارتباط داشته است. مشروح این گفت وگو را در ادامه می خوانید.

**شما پیش از این، درخصوص آقای اسفندیار رحیم مشایی و ارتباط وی با پرونده سه هزار میلیاردی مطالبی را فرمودید مبنی بر اینکه ایشان در این پرونده دخیل هستند، اما آقای مشایی با گله مندی اظهارات شما را تکذیب کرد.

***من این موضوع را شنیده بودم، حتی آنها می خواستند از من شکایت کنند که بعد منصرف شدند. البته ما برای پاسخگویی همیشه آماده ایم. نکته قابل ذکر این است که این مسأله واقعیت دارد و نمی شود آن را کتمان کرد.

وقتی دستوراتی درخصوص پروژه های واگذار شده به افراد وجود دارد و در دفتر دولت سابق نیز ثبت شده، پس ما چه چیزی را خلاف گفته ایم؟ ارتباط این ها با فساد 3 هزار میلیاردی قابل کتمان نیست، سند همه آنها موجود است، فولاد خوزستان را با چه توصیه به چه کسی داده اند. ببینید موضوعات متفاوت است مثلاً در موضوع پرونده 2 هزار و 800 میلیاردی (موسوم به 3 هزار میلیاردی)، ما نه سرنخی از آقای مشایی داشتیم و نه آقای احمدی نژاد و نه هیچ مسئول دیگری.

آن فساد بزرگ 3 هزار میلیاردی متعلق به تیم اقتصادی امیرمنصور خسروی (مه آفرید) بود، علاوه بر آن شعبه بانک صادرات در فولاد خوزستان و پول های زیرمیزی که به یک سری افراد و شعب بانک ها پرداخت شد تا «ال سی ها» خرد و تنزیل و تبدیل به پول شود تا چرخش پیدا کند. این عملیاتی که ما در مورد 2 هزار و 800 میلیارد داشتیم، این است، اما مطلب مهم این است که همه این کارها با توصیه انجام شده است.

**یعنی آقای مشایی در این کار دخیل بوده و با توصیه ایشان این کار انجام شده؟

***بله، همه کارها با توصیه ایشان (مشایی) بوده و این اتفاقات در دولت قبل انجام شده است، نامه آقای رئیس جمهوری وقت و همچنین نامه آقای مشایی که نوشته اند و موضوع را تأیید کرده اند، جزو اسناد و مدارک است. ایشان نوشته است که فلان کارخانه را خارج از مزایده به آنها (متهمان 3 هزار میلیاردی) بدهید. یعنی توصیه ها و حمایت های این چنینی به آنها شده که شایستگی آن را نیز نداشتند.
آنها نیز از حمایت مدیران ارشد و مسئولان وقت استفاده و رشد کردند. این عمل نامش «رانت» است. رانت به چه می گویند به همین حمایت ها. به کسی پروژه یا کارخانه ای بزرگ بدهید، او صاحب یک دنیایی از امکانات می شود و اگر اهل فساد هم باشد، پرونده 2 هزار و 800 میلیاردی شکل می گیرد. خیلی از آدم های فاسد و خلافکار که می خواهند کارهای خلاف بزرگ انجام دهند، نیاز به پشتیبان و حمایت کننده دارند. با این شیوه تیم مه آفرید خسروی توانست در دستگاه های دولتی نفوذ کند. در حقیقت شما این امکان را در اختیار عده ای گذاشته اید تا آنان در شعبه اختصاصی بانک صادرات مستقردر فولاد خوزستان با اسناد جعلی فساد کلان بانکی و تخلفات دیگر انجام بدهند.

**شما قبلاً گفته بودید آقای مشایی درخصوص پروژه جاده رامسر تا نور نقش داشته اند، در این زمینه توضیح دهید.

***بله، درست است. یک بخش از پروژه ها، دو طبقه شدن جاده رامسر به نور بود که اسناد آن هم وجود دارد و ایشان یادداشت و توصیه هم کرده اند که این کار به صورت تهاتری انجام بشود، جالب اینکه تهاتر بدون ارزیابی، قیمت گذاری و بدون بازار مناقصه بود. مسائل زیاد است. یکیش (یکی از آنها) فروش کارخانه بدون مزایده. مبنای مزایده فروش کارخانه این است که باید قیمت گذاری و کارشناسی شود و سپس در حضور سایر متقاضیان خرید و همچنین خریداری که قیمت مناسب داد که دولت هم ضرر نکند باید به او تعلق گیرد نه اینکه بدون برگزاری مزایده، کسی قیمت پایین بدهد کارخانه را به او بدهیم، این کار چه معنایی دارد؟ در مورد مناقصه نیز به همین شیوه عمل شده، بدون قیمت گذاری ها، بدون تقویم روشن، بدون شرکت دیگران، بیایید این را انجام بدهید. این بی انضباطی ها اساس فساد را تشکیل می دهند.

ما ذهن مان می رود روی 2 تا پرونده که دو نفر بردند و خوردند که باید بگیریم و ببندیم و مجازات بکنیم و پول ها را بگیریم. اما بستری که تولید فساد را اجازه می دهد چنین تصمیم گیری ها و نگاه هایی است. خطر بزرگ اینهاست که بسترسازند و نیاز نیست دستور بدهند. اصلاً فضا را برای بی انضباطی اقتصادی باز می کنند.

**نباید به پرونده این افراد که بستر فساد را برای مفسدین اقتصادی مهیا می کنند، رسیدگی شود؟

***چرا، معتقدم آنها هم باید محاکمه شوند، البته بیشتر این مسائل در دادگاه اتفاق می افتد. مثلاً یک دولتی که می آید کاهش تولید ملی را ایجاد می کند، بازارهای یک ملت را از دست می دهد، بیکاری ایجاد می کند، دادگاهی اش نمی کنند، در افکار عمومی محاکمه اش می کنند، در روابط سیاسی محکومش می کنند، مگر جایی فساد خاص اتفاق بیفتد. البته در این پرونده به نظرم فساد خاص در مورد آقایان اتفاق افتاده است. یعنی همین نوع رانت ها، همین 2 هزار و 800 میلیاردی که بود، عملاً ما توصیه های این تیپی داشتیم و این توصیه ها از نظر نظام قضایی ما قابل پیگیری است.

**کسانی مانند رؤسای قوا اگر بد کار کنند، در افکار عمومی محاکمه می شوند ولی ما تعداد زیادی پرونده مفاسد داریم که باید رسیدگی و اطلاع رسانی شود چرا ما خبری از دادگاه های مفاسد اقتصادی نداریم؟

***پرونده های کلان مالی در دستگاه قضایی رسیدگی شده یا تحت رسیدگی است که متهمان آن پرونده ها به میلیارد ها تومان رد مال، پرداخت جریمه و حبس محکوم شده اند که پرونده این افراد که حکم آنها قطعی شده در سایت قوه قضائیه و تعزیرات حکومتی است، اما این افراد چون مانند بابک زنجانی یا متهمان پرونده مه آفرید خسروی چهره نیستند، در جامعه نیز بازتابی نداشته است. همچنین پرونده های قاچاق، زمین خواری، فساد بانکی کلان، فرار مالیاتی میلیاردی و… در دستگاه قضایی بدون اغماض رسیدگی شده یا در حال رسیدگی است.

** ولی چرا در هیچ رسانه ای خبری از این دادگاه ها نیست، قطعاً نمی توان گفت رسانه ها از این گونه خبرها غافل شدند…

***ببینید فاصله محاکمه تا زمان شروع گزارش، بازجویی و دستگیری زیاد است و عملاً ارزش خبری اش غیر از اینکه متهمان آن سوژه های مطرحی نیستند، ارزش خبری خودش را از دست می دهد. شما تاکنون پیگیری کرده اید یا پرسیده اید که سازمان تعزیرات حکومتی چه تعداد پرونده کلان مالی رسیدگی کرده و متهمان آن به چند میلیارد تومان محکوم شده اند.

**تعزیرات یک تعریف دیگری دارد. چیزی که مردم از فساد در ذهن شان هست، گرانفروشی و این جور چیزها نیست.

***اگر قاچاق سوخت، کالا، مواد مخدر، فرار مالیاتی، فرار گمرکی، زمین خواری و این جور چیزها فساد نیست پس چیست؟ اتفاقاً من اصرار دارم جامعه را هشیار کنیم. 30-20 هزار میلیارد فرار مالیاتی، 5 هزار فرار گمرکی، حدود 50 هزار میلیارد تومان فساد قاچاق، اینها فسادهای دیگر است. از طرف دیگر کل فسادهایی که ما در مسائل دیگر شناسایی می کنیم و پرونده تشکیل می دهیم، به چند هزار نمی رسد که البته این هم زیاد و ناگوار است. ولی شما همه می روید روی همین 4-3 هزار میلیارد تمرکز می کنید و از آن ده ها هزار میلیارد غافل هستید. از طرفی از معاون اول رئیس جمهوری قبل همچنین از دو تا دیگر از معاونین رئیس جمهوری و سه وزیر شکایت می شود و آنها نیز احضار می شوند، حتی از آقای رئیس جمهوری سابق نیز شکایت شده، همه این پرونده ها در حال رسیدگی است.

**چرا محاکمه آقای احمدی نژاد با گذشت سه سال برگزار نشده است؟

***دستگاه قضایی با اقتدار پرونده های افراد بانفوذ و سرشناس را رسیدگی و حکم نیز صادره کرده است که برخی از آنها در زندان تحمل کیفر می کنند که به دلایل مختلف به چند تایی از این پرونده ها هنوز رسیدگی نکرده است. اما اینکه قوه قضائیه جسارت داشته باشد، می بینیم پرونده معاون اول رئیس جمهوری که در زندان تحمل کیفر می کند یا برای معاونان رئیس جمهوری و مقامات ارشد پرونده تشکیل بدهد و آنها را محاکمه و بازداشت کند، این مهم است. مردم از قوه قضائیه انتظار دارند با جسارت، بدون اینکه جا بزند، پرونده های چهره های سیاسی، اقتصادی و صاحب نفوذ را رسیدگی کند و باید هم از آن دستگاه تشکر کرد، البته انتظارات بیشتری هم وجود دارد و انتقاد ها هست.

**استاندار سمنان چندی قبل در نشست خبری گفته که احمدی نژاد بابت پرونده ای که در دادگاه دارد، یک جلسه در دادگاه شرکت کرده، البته بدون اینکه کسی متوجه شود و از ایشان نیز تحقیق و بازجویی شد. آیا این مطلب را تأیید می کنید؟

***ببینید، جزئیات را باید از سخنگوی قوه قضائیه بپرسید، ولی جایی من دیدم که گفته شد پرونده هیچ یک از رؤسای جمهوری الان در دست رسیدگی نیست. حالا نمی دانم از کدام یک از مسئولان قضایی شنیدم که خب این به نظر من نارواست، چون ما خودمان در سازمان بازرسی بودیم، پرونده هایی درخصوص مسائل مالی و تخلفاتی که در برخی پروژه های تولیدی، عمرانی، راه سازی و… و همچنین فروش کارخانه و شرکت های وابسته بدون مزایده را آماده کردیم و فرستادیم به قوه قضائیه تا رسیدگی شود. به نظرم شایسته ما نیست که به پرونده های تخلف افراد در هر مقامی باشند، نرسیم.

**آقای «رستم اف» شریک تجاری بابک زنجانی است، گفته من در صورتی حاضرم وثیقه 10 هزار میلیارد را بگذارم که همزمان بابک زنجانی نیز آزاد شود، آیا این مطلب را تأیید می کنید؟

***پرونده بابک زنجانی در حال حاضر در دیوان عالی کشور در دستور کار قرار دارد و قضات با وسواس و دقت کامل پرونده را مطالعه و رسیدگی می کنند تا حقی از کسی ضایع نشود، اما آنچه مسلم است، پول ها باید به بیت المال بازگردد و تاکنون این فرد هیچ اقدام مؤثری برای بازگرداندن اموال خود از خارج کشور انجام نداده و فقط با دروغ پردازی وعده داده است و این را که گفته می شود فردی در خارج از کشور مطرح کرده، یکی از دروغ های دیگر است که مطرح شده، چون شاکی (وزارت نفت) و دستگاه قضایی با شدت پیگیر قضیه هستند تا پول ها از متهم پس گرفته شود. البته یک بخش از اموال نامبرده که در داخل کشور بوده ضبط شده و به شاکی داده شده، اما این میزان پاسخگوی بدهی وی نیست.

درخصوص این پرونده 9 هزار میلیاردی حرف و حدیث زیاد است ،در این پرونده افراد بسیاری مطرح بودند، به طور مثال از چهار وزیر سابق و رئیس بانک مرکزی وقت و شماری از معاونین، مدیران ارشد و میانی و رؤسای چند بانک تحقیق و بازجویی شد. در این پرونده دولت و دستگاه قضایی زحمت بسیاری کشیده اند تا این کار را به سرانجام برسانند. هنوز این ماجرا ادامه دارد اما این جور حرف زدن ها و شرط و شروط گذاشتن ها، مشخص است که دروغ و بلوف است. واقعاً اگر پولی است، یا فرد یا افرادی حاضر هستند برای بابک زنجانی وثیقه بگذارند و بدهی او را تسویه کنند، قدم پیش بگذارند و پیغام نفرستند، بیایند و صحبت کنند؛ حتماً قوه قضائیه هم در تصمیم گیری خود تجدید نظر و راهکاری مناسب تعیین خواهد کرد.

** از حوزه قضایی به عرصه سیاست برویم. به نظر شما آیا احتمال دارد جامعه روحانیت در انتخابات ریاست جمهوری از آقای روحانی به عنوان یکی از اعضای خود حمایت کند؟

***جامعه روحانیت هنوز تصمیمی نگرفته، ولی وارد بحث های اولیه شده ایم، مانند همه جا و واقعاً اکنون قابل پیشداوری و پیش بینی نیست. بحث ها خیلی باز و بسیار متنوع است، از هر جنس بحثی مطرح می شود و باید صبر کنیم تا بتوانیم به یک جمع بندی برسیم.

**قطعاً به جمع بندی نهایی که نرسیده، ولی این طور که مشخص است، دو طیف وجود دارد: موافق و مخالف؛ درست است؟

***حتماً همین طور است.

**آیا آقای روحانی جزو گزینه ها هست؟ چون در دور قبل حمایت نشدند.

***هیچ کدام از نهادهای اصولگرا در قبل به طور مشخص از آقای روحانی حمایت نکردند و عمدتاً موضع شان سکوت بود.

**به هر حال ورودشان هم دیرهنگام بود.

***بله دیرهنگام بود و گروه بندی ها و کاندیداها همه مشخص بودند و هر جناحی برای خودش کاندیدا داشت. بنابراین باید کمی صبر کنیم ولی بحث ها جدی و باز است و بسته نیست.

**آقای روحانی در بحث های جامعه روحانیت مطرح است؟

***نمی شود الان در هیچ بعدی نظر داد، به هر حال الان دولت مستقر است، مگر می شود در مورد جناب آقای روحانی که یک دولت مستقر است، حرف نزد؟ طبیعی است نسبت به دولت مستقر نمی شود ساده از کنارش گذشت.

**آقای باهنر اشاره ای کرد و گفت مشکل اصولگراها این است که نامزدی با کاریزما و مقبولیت و محبوبیت زیاد نزد مردم، ندارند . ایشان گفته اگر با شروطی دولت خوب کار کند و اقتصاد را خوب اداره کند، ممکن است اصولگراها از آقای روحانی حمایت کنند. آیا برداشت شما هم همین است و اصولگراها نامزدی که نزد مردم محبوبیت و کاریزما داشته باشد، ندارند؟ یا فکر می کنید گزینه هایی دارند که بتوانند رأی بالایی کسب کنند؟

***فعلاً نه، چون تمرکز و اتفاق نظر نیست و این مشکلی است که در جناح های سیاسی ما چه اصلاح طلب و چه اصولگرا وجود دارد و تفرق رأی خیلی زیاد هست و این تفرق رأی تا بیاید به سامان و وحدت نظر برسد و هواداران را دور خودش جمع کند، زمان طولانی می برد. در مقابل دولت مستقر این عملیات خیلی سخت است.

**فرض کنیم اجماع بین اصولگراها وجود دارد؛ آیا نامزدی وجود دارد که بتواند رأی آور هم باشد؟ یعنی کنار اجماع، خودش هم رأی بیاورد و بدنه اجتماعی اصولگراها به او رأی بدهند؟

***بستگی به شرایط دارد؛ چهره ها در ظرف های مختلف بروز و ظهور پیدا می کنند یعنی خود جناب روحانی در ابتدا شناخت زیادی روی ایشان نبود و در فضای رقابت انتخاباتی این اتفاق افتاد. البته خواص و نخبگان شناخت زیادی داشتند.

**حمایت رئیس دولت اصلاحات و آقای هاشمی رفسجانی در موقع انتخابات مؤثر بود؟

***در آن ایام و در رقابت های انتخاباتی و تا کنار نرفتن آقای هاشمی رفسنجانی اتفاق خاصی نیفتاد، در یک مقطعی چند حادثه بزرگ اتفاق افتاد و ذهن ها را مشغول کرد. البته حمایت این افراد مؤثر بوده است.

**پیش فرضش این است که آیا اصولگراها یک آدمی دارند مانند آقای هاشمی رفسنجانی؟

***آقای روحانی را قبل از رأی گیری انتخابات سال 92 در نظر بگیرید. اگر ما شخصیت ها را با دولت های مستقر بخواهیم بسنجیم، متوجه می شویم که اینها خیلی فاصله دارند و موازنه ها را به هم می ریزند. سال 84، احمدی نژاد آمد رقیب آقای هاشمی رفسنجانی شد، اصلاً ایشان در مقابل آقای هاشمی رفسنجانی می توانست حرف بزند؟ آقای لاریجانی، ولایتی و محسن رضایی از احمدی نژاد جلو بودند، اما در یک معادله تبلیغاتی 3-2 ماهه موازنه ها به هم ریخت. یا رئیس دولت اصلاحات تا اسفند سال 75 تقریباً 40-30 درصد با آقای ناطق فاصله داشت، ناگهان از اسفند 75 تا خرداد 76 بسرعت تغییر جهت داده شد و رئیس دولت اصلاحات سریعاً بالا آمد.

**اما آن چیزی که رئیس دولت اصلاحات را پیروز کرد، یک مطالبه عمومی بود که احساس کردند نامزدشان را پیدا کردند. اگر ما بگوییم اصولگراها هم این طور هستند، باید بگوییم اکثر مردم مطالبات شان اصولگرایی است و دنبال یک نامزد اصولگرا هستند، این طور نیست؟

***مطالبات تنها اصولگرایانه نیست، الان بیشتر مطالبات، اجتماعی و اقتصادی است. اگر یک انسانی بتواند پاسخگوی مطالبات اقتصادی و اجتماعی یک جامعه باشد، نمی گویم پیروز می شود ولی می تواند مورد اقبال اجتماعی قرار بگیرد.

**پرونده حصر در چه مرحله ای است؟

***اتفاق خاصی نیفتاده است. حداقل من چیزی نشنیدم.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا