خرید تور نوروزی

زیان ۶ماهه‌ و «عجیب» برخی نانوایان استان فارس

نانوایان نوع دو استان فارس در آستانه ورشکستگی هستند و علی‌رغم تعیین قیمت جدید توسط کارگروه آرد و نان استان فارس ظاهراً این مشکل به سد کارگروه آرد و نان کشور و معاونت اقتصادی وزارت کشور برخورد کرده و معطل‌مانده است.

پایگاه تحلیلی خبری شیرازه به نقل از رکنا نوشت: قیمت نان نانوایی‌های استان فارس که نان با آرد یارانه‌ای نوع ۲ (نیمه یارانه‌ای) تولید می‌کنند، تغییر نکرده است و در حال حاضر پخت نان برای این نانوایی‌ها با ضرر و زیان همراه است.

طبق گفته برخی نانوایی‌ها قیمت نان یارانه‌ای نوع یک در استان فارس و شهرستان آباده طی مدت ۷ ماه گذشته اصلاح شده است. این در حالی است که آخرین قیمت‌گذاری نان نیمه یارانه‌ای نوع ۲ مربوط به ۴ سال گذشته است و نانوایان متضرر شده‌اند.

در حال حاضر قیمت نان نیمه یارانه‌ای (نوع ۲) از قیمت نان یارانه‌ای (نوع یک) ارزان‌تر است. از سوی دیگر به گفته مسئولان استان فارس، کمک‌هزینه پرداختی از سوی دولت برای نانوایان نوع یک یارانه‌ای ۴۰ درصد محاسبه می‌شود؛ اما برای نانوایان نیمه یارانه‌ای نوع ۲ این کمک‌هزینه به ۲۳ الی ۲۴ درصد می‌رسد.

همچنین هزینه‌های تولید، قیمت آرد و کرایه حمل برای نانوایان نیمه یارانه‌ای نوع ۲ بالاتر از نانوایان نوع یک یارانه‌ای است و اکنون نانوایان نوع ۲ متضرر شده‌اند.

یک نانوا از شهرستان آباده دراین‌خصوص گفت: نانوایان نوع ۲ به‌خاطر اصلاح‌نشدن قیمت نان در آستانه ورشکستگی هستند، چون کارگران برخی از نانوایان از کار بیکار شده‌اند و نانوایان به‌جای کارگران مجبور هستند از دستگاه تمام‌اتوماتیک استفاده کنند. چند نانوایی هم برای فروش گذاشته شده است.

یک نانوایی دیگر از شهرستان آباده گفت: قیمت نان تافتون نوع یک که قبل از مردادماه ۷۰۰ تومان بود به ۱۱۰۰ تومان رسید. قیمت نان نوع دو در حال حاضر بیش از ۳ سال است که هزار تومان است و قیمت نان نوع سه چون از آرد سنتی استفاده می‌کنند و قیمت آن بالاست و کیلویی ۲۱ هزار تومان می‌خرند ۶ هزار و ۸۰۰ تومان است و مرتب امروزوفردا می‌کنند و حدود ۶ ماه گذشته است و از اصلاح قیمت نان نوع دو خبری نیست.

او در ادامه با بیان اینکه قرار بود مردادماه قیمت نان نوع دو اصلاح شود و به ۱۴۰۰ تومان برسد، گفت: در حال حاضر ما نانوایی‌های نوع دو، آرد را گران‌تر از نانوایی‌های یارانه‌ای نوع یک می‌خریم.

این در حالی است که وزن نان نوع ۲ با نوع یک تفاوتی ندارد؛ اما ما نان را هزار تومان به دست مردم می‌دهیم و نانوایی‌های نوع یک که آرد را ارزان‌تر می‌خرند، نان را ۱۱۰۰ تومان به دست مردم می‌دهند. علاوه بر این کمک‌هزینه ۴۰ درصدی هم از دولت می‌گیرند؛ اما نانوایی‌های نوع دو، ۲۶ درصد کمک‌هزینه می‌گیرند.

فرمانداری شهرستان آباده: مشکلات را به تهران منعکس کردیم

طبق گفته رئیس شورای آرد و نان استان فارس، قیمت نان در شورای اقتصادی استانداری مشخص می‌شود و برای این شهرستان نیز قیمت محاسبه شده است؛ اما مشکل در تنظیمات نرم‌افزاری و تهران است. قیمت جدید هنوز در سامانه نانینو ثبت نشده است و علی‌رغم اینکه مسئولان استان بارها با تهران و بانک سپه مکاتبه داشته‌اند؛ اما هیچ تغییری رخ نداده است.

دراین‌خصوص با فرهاد سعدی، فرماندار شهرستان آباده تماس گرفته شد؛ اما بعد از وعده پیگیری و پاسخگویی روابط‌عمومی فرمانداری آباده، بالاخره بعد از ۳ روز معطلی این روابط‌عمومی در پیامی کوتاه‌نوشت: «پیگیری‌های متعدد در سطح استان انجام و به تهران هم منعکس شده است.»

مدیر اجرایی طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان: اجازه مصاحبه ندارم!

پس از آن با کوروش نجم‌آبادی، مدیر اجرایی طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان تماس گرفته شد و نجم‌آبادی در پاسخ به این سؤال که چرا قیمت جدید نان تافتون نانوایی‌های نوع ۲ استان فارس در سامانه نانینو ثبت نمی‌شود، گفت: با مسئولین صحبت کنید. با مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان فارس صحبت کنید.

نجم‌آبادی گفت: که طبق گفته مسئولین استان فارس، مشکل از تهران است، گفت: مشکل از سامانه نانینو نیست و مشکل را از مراجع ذی‌صلاح بپرسید. من اجازه مصاحبه ندارم و در جایگاهی نیستم که توضیح دهم. این گفتگو هم هیچ ارزشی ندارد و شما هرچه می‌خواهید بنویسید و من قطعاً برخورد می‌کنم.

مشکل نانوایی‌های نیمه یارانه‌ای مربوط به وزارت کشور است

مهدی جمالی، مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان فارس دراین‌رابطه گفت: علت مشکل نانوایی‌های نوع ۲ در سطح استان نیست و مربوط به حوزه کاری سامانه نانینو است. این نوع نان باید در سامانه نانینو ثبت شود و تاکنون ثبت نشده است.

زمانی هم که محسن کوشش تبار، معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منطقه‌ای وزارت کشور به استان فارس آمد، به‌عنوان یکی از مشکلات و چالش‌های سامانه نانینو که پیش روی نانوایان استان فارس است، مطرح شد.

هفته گذشته نیز حوزه اقتصادی استانداری استان فارس نامه‌ای برای حل این مشکل به وزارت کشور ارسال کرد که مجوز صادر شود و این نوع پخت در سامانه نانینو ثبت شود.

جمالی با بیان اینکه مکاتبات متعددی از طریق استانداری با متولیان سامانه نانینو و وزارت کشور در خصوص ثبت این نوع نان صورت گرفت، گفت: طبق گفته متولیان سامانه نانینو، ملاک تغییر نرخ نان برای امسال، آخرین جدول ابلاغی مصوب نرخ نان استان فارس است، اما مسئله اینجاست که این توجیه درستی نیست، زیرا این نوع نان در آن نرخ‌نامه نبوده است و بعد از سال ۱۴۰۰ این نوع نان به ثبت رسید و مجوز پخت آن صادر شد؛ بنابراین تخلف محسوب نمی‌شود و نانی که در مقطعی نبود، دو سال است که به‌صورت قانونی تولید می‌شود.

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان فارس در پاسخ به این سؤال که چند نوع نان در استان فارس تولید می‌شود، گفت: نان‌های اصلی و نان‌های فرعی که همان نان‌های سنتی و محلی است در استان فارس با ۳۷ شهرستان وجود دارد. شمال تا جنوب استان فارس ۹۷۰ کیلومتر فاصله است و تنوع فرهنگی بسیار وسیعی در این استان وجود دارد و حدود ۱۵ نان محلی و سنتی و نان‌های اصلی سنگک، بربری، لواش و تافتون پخت می‌شود.

جمالی با بیان اینکه نرخ نان در سال ۱۴۰۲ شامل تعدیل شده است؛ اما نرخ نان تافتون نانوایی‌های نوع ۲ هنوز تغییر نکرده است و به نرخ ۴ سال گذشته نان می‌پزند، گفت: علی‌رغم مکاتبات زیاد اما تاکنون این مشکل حل نشده است. سؤال من این است، اگر همین امروز بخواهیم یک نوع جدید از نان را در سامانه نانینو ثبت کنیم، تکلیف چیست؟ این که گفته می‌شود، نرخ نان نوع دو در سامانه ثبت نخواهد شد، چه معنی دارد؟ مشخص نیست چه خبر است که مجوزی صادر نمی‌شود.

متولیان وزارت کشور و سامانه نانینو باید پاسخگو باشند و این مشکل را حل کنند

گفتنی است، پس از پیگیری‌ها مشخص شد که گره این مشکل در وزارت کشور باز می‌شود زیرا ابتدا قیمت جدید نان توسط کارگروه آرد و نان استان فارس تصویب می‌شود و سپس نرخ جدید طی مکاتبه به کارگروه آرد و نان کشور در معاونت اقتصادی وزارت کشور اعلام می‌شود.

اگر کارگروه آرد و نان کشور مصوبه کارگروه آرد و نان استان‌ها مانند استان فارس را تأیید و ابلاغ کند، نرخ جدید قابلیت اعمال خواهد داشت، اگر نه نرخ اصلاح نمی‌شود؛ بنابراین وزارت کشور باید پاسخگوی نانوایان استان فارس و مشکل عدم اصلاح قیمت نان نیمه یارانه‌ای یا نوع دو باشد، اگر قرار است قیمت اصلاح شود، روشن و شفاف بیان کند و مراحل بعدی که جبران خسارت این نانوایی‌ها طی ۷ ماه گذشته است را هم به طور دقیق بیان کنند. اگر هم برنامه دیگری برای اصلاح و حل این مشکل دارند به طور شفاف اعلام کنند.»

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا