تندروها همصدایی نیافتند
به گزارش انصاف نیوز، آمنه شیرافکن، گزارشگر شرق درباره ی جلسه ی دیروز مجلس نوشت:
حسن روحانی فرمان کابینه یازدهم را به دست گرفته، فرمان خیلی اینسو و آنسو نمیشود، دستور کاپیتان برای یکایک وزرای پیشنهادی و معاونان شفاف است، بههیچروی وارد حاشیه نخواهند شد، حتی اگر درشتترین ادبیات هم نثارشان شود، فرمان به سمت تعادل میرود و اصلاح امور. حالا کاپیتان در میدان باشد یا نباشد، دستور کار این است. به همین دلیل در یکی از حاشیهسازترین روزهای بهارستان در آستانه رایاعتماد به کابینه روحانی، پیام اعتدال و همدلی از سوی نوبخت و جهانگیری – معاونان روحانی – به تکتک نمایندگان مخابره میشود، هرچند برخی نمایندگان پا روی پدال گاز گذاشتهاند و گویا، قرار هم نیست به این سادگیها کوتاه بیایند. ادبیات و نطقهای اعضا و حامیان جبهه پایداری از پیش آماده است، محور نقدهای کابینه تعیین شده و یکی، یکی در نطقها و تذکرها تکرار میشود، گویی «خطی» ازپیشتعینشده در دستور کار است. «حماسه لبمرزی»، «دولت سهمیهای»، «کابینه پیرمردها»، تاکید بر حوادث پس از انتخابات 88 و انتساب نامزدها به «فتنه»، شاهبیت غزلهای نهچندان خوش این فراکسیون است، البته منتقدان این رویکرد هم بیکار نماندهاند و تاکید دارند که نمیخواهیم تجربه گذشته را تکرار کنیم و کلاس درس «اکابر» راه بیندازیم. هیچ فرصتی برای آزمون و خطا نیست و شرایط از آنچه دوستان فکر میکنند، حساستر است.
پیامهای نشست صبحانه «رهروان ولایت» شفاف از سوی کاظم جلالی به صحن اعلام میشود، آنها همان بامداد دیروز در جمعبندیشان بنا را بر همکاری حداکثری با دولت گذاشتهاند و به همین خاطر، رییس فراکسیون ولایت، بیپرده، منتقدان کابینه روحانی را خطاب قرار داده و تاکید دارد که باید «به درک واحدی از مساله «فتنه» بپردازیم. اینکه افرادی در ستاد افراد دیگری بودند، نمیتوان فتنهگر محسوب شوند و آیا صرف رایدادن برخی از این افراد به افراد دیگر میتوان آنها را فتنهگر محسوب کرد؟ این درحالی است که حدود 15میلیوننفر از مردم در سال 88 به گرایشهای دیگری رای دادند، بنابراین اینها فتنهگر نیستند.»
گروهی در همین مجلس 95درصد مردم را فتنهگر میدانند
به گفته او، برخی نگرشها در همین مجلس است که 95 درصد ملت ایران را فتنهگر میداند و ما روی هرکس دست میگذاریم میگویند او فتنهگر است. برخی ساکت فتنه بودند و برخی سوار بر موج فتنه شدند و با فتنه کاسبی و تجارت کردند و اتفاقا بیشتر به فتنه پرداختند که آنها نیز باید سهم خود را بدانند و طبعا محکوم. سخنان تند و تیز و گاه به دور از اخلاق برخی از اعضای جبهه پایداری، روز گذشته از جهاتی به نفع وزرای کابینه روحانی تمام شد، نمایندگان و البته جمعیت میلیونی که تصویر و صدای نمایندگان را از سیمای ملی دنبال میکردند، با کنه وجودی این طیف فکری حاضر در بهارستان آشنا شدند. ادبیاتی که چندان منطق گفتاری در آن به چشم نمیخورد و اغلب بر محور تخطئه و حاشیهسازی متمرکز است.
آنها این روزها در اقلیتاند، اقلیتی که دیگر خط و ربط آن، چندان تاثیری در میان نمایندگان ندارد و کسی به نطقهای پرشور آنها گوش فرانمیدهد و همگام آنان نیست.
از چاپلوسی تا دستمالکشی
درگیری لفظی شدید یونس اسدی نماینده مشکینشهر و محمد بزرگواری در مجلس یکی از نکات جلسه دیروز بود. حجتالاسلام علی بزرگواری تاکید دارد که مجلس باید مدرسی باشد؛ اینجا جای چاخانگویی و وکیلالدولهها نیست. مطمئنا خود وزیرانی که رای میآورند، با این چاپلوسان برخورد خواهند کرد. کسی که تا دیروز دست احمدینژاد را میبوسید، امروز چه کارها که نمیکند. اما این تذکر او بهزعم یونس احمدی کنایهای است به سخنان چنددقیقهپیش او و بههمینخاطر خطاب به بزرگواری میگوید: «غرور و تکبر اجازه نداد این آخوند بزرگوار درست صحبت کند. خود ایشان هم میداند که چقدر دستمالکش دولت بوده است. حالا به من میگوید چاپلوس.»
تغییر آرایش سیاسی در بهارستان
از بالای صحن که به رفتوآمد شلوغ نمایندگان نگاه کنی، تغییر محسوس جناحبندیها در بهارستان به چشم میآید. همدلی میان اصلاحطلبان و اصولگریان معتدل – اغلب نزدیک به فراکسیون رهروان ولایت – بالا گرفته. جواد جهانگیرزاده، علی مطهری، کاظم جلالی، بهروز نعمتی، حجتالاسلام باقریبنابی، تابش، پزشکیان و بسیاری دیگر مدام نشستهای کوچک و بزرگ راه انداختهاند و گفتوگو میانشان در جریان است، آنسوتر بزرگواری، رسایی، کوچکزاده، نبویان، زارعی، حکیمیپور، آقاتهرانی، حسینیان و چند چهره محدود دیگر رفتهرفته در بهارستان به «جزیره سرگردانی» بدل میشوند که در نهایت در لابیها و گفتوگوهای مجلس، «گفتمان»شان محدودتر و محدودتر خواهد شد. البته آرای نوشتهشده برای موافق و مخالف کلیات برنامه کابینه روحانی گواهی دیگر بر این مساله است، 18مخالف در برابر 148موافق.
همینها هستند که در نقد کابینه روحانی به ادبیات «ناجور» روی آوردهاند، از «چماق لری» که بگذریم، یکی اعتقاد دارد که اگر فلان وزیر بخواهد سر پروژه برود باید به او «سرم» وصل شود و یکی دیگر هم از «سکته» برخی وزرا خبر میدهد و عدهای هم قصد دارند این کابینه را کابینهای «پشت کارتابلی» بخوانند و دیگری که معتقد است، نعمتزاده نه پدر صنعت که «پدربزرگ» صنعت است. در تکتک نطق منتقدان، ماجرای سنوسال با لحنی دور از ادب به رییسجمهوری متذکر میشود.
عضویت در ستاد میرحسین جرم نیست
سایه سنگین حوادث پس از انتخابات 88 بر تمام نطقها، تذکرها و نقدها سنگینی میکرد. با وجود آنکه سخنگفتن درباره این حوادث اغلب به بند تابوبودن گرفتار میآمد یا خوانشهای تکجناحی از آن صورت میگرفت اما نشست دیروز بهارستان برخی مرزبندیها درباره تعریف از آن را دستخوش تغییر کرد؛ نمایندگان در صحن علنی تاکید کردند که نمیشود به 15میلیونآرای یک کاندیدا بیتوجه ماند، اینکه همکاری در ستادهای انتخاباتی میرحسین و کروبی برای افراد جرم محسوب نمیشود و بهقول پیرموذن در «ستاد انتخاباتی نخستوزیر امام مشغول به کار بودهاند و کجای این مساله جرم است.»
از اینها گذشته مهدی سنایی خطاب به منتقدانی که مدام دم از فتنه میزنند، میگوید: «اتفاقی که الان افتاده از اعتراض چهارسال پیش بدتر است، همه اینها چهارسال در تلویزیون گفته شد اما مردم در این انتخابات خلافش را ثابت کردند.»
ادبیات روز گذشته مرزبندی تازهای درباره حوادث پس از انتخابات را پیشروی افکارعمومی قرار داده و نشان داد که با وجود چهارسال هنوز خیلی مسایل در این زمینه ناتمام باقی مانده.
حسن روحانی که فرمان اعتدال در دست گرفته باید از همین حالا حساب کار دستش باشد، برخی در مجلس «جک استراو» را به گوجه فرنگی حواله دادهاند و حالا برخی – سیدعلی بزرگواری- هم کابینه او را با «چماق لری» تهدید میکنند، البته قضاوت درباره شوخی یا جدی بودنش، بماند برای افکار عمومی. بزرگواری در جای دیگری از سخنانش معتقد است که روحانی وزرای کابینه را از صندوق عتیقه خاتمی و هاشمی بیرون آورده و بر سهمیهبندیهای کابینه تاکید دارد.
عطاءالله حکیمیپور از دیگر نمایندگانی است که برخی وزرا را سهمیه برخی افراد و گروهها میداند: « دهقان، وزیر دفاع، سهم ناطق نوری بوده، آخوندی، وزیر راه، سهم عبدالله نوری و پورمحمدی، وزیر دادگستری هم سهم آیتالله صادق لاریجانی.» البته نوبت صبح به پایان نرسیده، نخستین اعتراض به این سخن از سوی رییس قوهقضاییه به صحن علنی مجلس گزارش میشود. حکیمی معتقد است روحانی به شکل استیجاری از اصولگرایان استفاده کرده و حالا از این جریان فاصله گرفته و به جریان اصلاحطلبی نزدیکتر شده، مدعی میشود که تایید صلاحیت روحانی با «یک درجه تخفیف» انجام شده و در این زمینه او همیشه باید وامدار خانواده شهدا و لابی اصولگرایان باشد.
البته مهدی کوچکزاده هم متنی از پیش آماده دارد. متن سخنرانی حسن روحانی در پیشگاه مقام معظم رهبری و مسوولان نظام در روز عید فطر را در دست دارد و بخشهای مختلف آن را با خودکار خط کشیده. البته نطقهای جبهه پایداری آنقدر بلند شده که فرصت به او نمیرسد اما شاید کوچکزاده در روزهای آینده بخواهد گریزی به سخنان حسن روحانی داشته باشد، سخنانی که او تلویحا در آن به آزادی برخی از زندانیان و بخشودگی آنها اشاره داشته.
دفاع روحانی از حاشیهسازیها علیه زنگنه و میلیمنفرد
معاونان، وزرای پیشنهادی و برخی همراهان با «حسن روحانی» وارد صحن میشوند و «علی لاریجانی» از رییسجمهوری استقبال گرمی دارد، برخلاف روابط همین مجلس و دولت پیش. «حسن روحانی» نطق بلندبالایی ارایه میکند، در بخش انتهایی نام تمام اعضای کابینه پشتسرهم ردیف میشود، به تاکید روی نام چند وزیر مکث میکند و توصیههایی دارد. همان وزرایی که شاید بیش از دیگران برایشان حاشیهسازی شده. یکی زنگنه است، وزیر پیشنهادی نفت؛ روحانی حاشیههای قرارداد «کرسنت» را در همان صحن علنی جمعوجور میکند: «رسانهها مطلبی درباره آقای زنگنه مطرح کردهاند که اگر بحثی هم باشد، من خودم مولف آن بودم و اگر لازم باشد خودم از آن سخن خواهم گفت. این موضوع ارتباطی با صلاحیت ایشان ندارد.»
به گفته روحانی، سیاست خارجه جای جار و جنجال نیست و آنهایی که کابینه را به امنیتیبودن متهم میکنند باید بدانند که اگر امنیتیبودن به معنای فهم دفاع و امنیت باشد باید به آن افتخار کرد.
میلیمنفرد، وزیر پیشنهادی علوم نیز این روزها با انواع حاشیهسازیها مواجه شده، روحانی بر مستقلبودن رای او تاکید دارد، منفرد به اعتقاد رییسجمهوری، با همه جناحها و گروههای فعال در دانشگاه ارتباط دارد و قول صریح او به روحانی این بوده که مشی صددرصد اعتدالی داشته باشد.
استعفای کنایهآمیز رسایی از کمیسیون اصل 90
اما حاشیهسازیها، معطوف به کابینه نمیشود، «حمید رسایی»، به رییس کمیسیون اصل 90 نقد داشت، اینکه چرا او در رستورانها برای وزرای پیشنهادی میهمانی گرفته و به همین خاطر هم از کمیسیون اصل 90 استعفا میدهد، استعفایی که البته با احسنتهای نمایندگان مجلس به سرعت پذیرفته میشود. رسایی تاکید دارد که یکی از وزرا به ایجاد توهم پیروزی در میرحسین موسوی، کمک کرده و گواه این حرف هم سخنان علیاصغر زارعی یکی دیگر از نمایندگان عضو جبهه پایداری است.
مهرداد بذرپاش باز هم سراغ سنوسال وزرا میرود: «وزرا باید بتوانند بالای 15 ساعت در روز کار کنند اما وزرای بالای 60 سال نمیتوانند و آقازادهها کار را به دست میگیرند.» البته بذرپاش از آن جوانهایی است که در دولت نهم و دهم پلههای ترقی را بهسرعت طی کرده و در 30سالگی رییس سایپا شد.
پاسخ اسحاق جهانگیری به منتقدان ارتباط وزرای پیشنهادی و فتنه این است: «چرا به خالصترین افراد میگویید اهل فتنه هستید، قوهقضاییه، وزارت اطلاعات به این مساله رسیدگی کردند، برای وزرای پیشنهادی از همه دستگاهها استعلام گرفتیم.»
نوبخت نیز تاکید دارد که روحانی هیچگاه نگفته صدروزه مشکلات مردم را حل میکند و وعده میدهد که لایحه بودجه 92 را قبل از آذر تقدیم مجلس خواهند کرد. محمد دامادی نیز به قرائت بیمورد نام شخصیتها در صحن اعتراض دارد: «حیف شخصیت هاشمی است که در صحن علنی مجلس به تاراج گرفته شود، شأن مجلس در این نیست که با گوجهفرنگی بهسراغ مسوولان برویم.»
نمایندگان بهجای روحانی به منتقدان پاسخ میدهند
حسن روحانی، پس از پایان جلسه نوبت صبح مجلس، بهارستان را ترک میکند و فرصت باقیمانده را در اختیار چند نماینده قرار میدهد، نمایندگانی که اغلب از اصولگرایان معتدل حاضر در مجلس نهم هستند. محمد باقریبنابی، نخستین سخنران است. «مدام از فتنه میگویند، کدام فتنه؟ اگر فتنهای در کار بوده، حتما تا به امروز همهچیز مشخص شده، هم عاملان و هم بانیان، اگر پیشتر فتنهای بوده، شما – خطاب به منتقدان – در راه فتنهای تازه هستید و بدون دلیل و علم و از روی جهالت حرکت کردید.» حرفهای او به پایان نرسیده که فریاد کریمیقدوسی و روحالله حسینیان و سردار علیاصغر زارعی بلند میشود اما او سخنانش را ادامه میدهد: «بسیاری نخبگان سیاسی به همین ترجیعبند فتنه امروز نه میتوانند در انتخابات شوراها شرکت کنند و نه انتخابات مجلس. ما هم فتنه را محکوم میکنیم اما نمیشود با صفت فتنه همه را خانهنشین کرد؛ در این چهار سال دیدیم که خانهنشینی نخبگان چه بر سر ما آورده. اگر دلایل محکمهپسند دارید، چرا ارایه نمیکنید، اینکه برخی در ستادهای انتخاباتی بودهاند که دلیل نمیشود. شوراینگهبان در آن تاریخ صلاحیت نامزدهای ریاستجمهوری را تایید کرده بود و همکاری در ستاد آنها تخلف نبود. ای کاش همه اصلاحطلبان مانند چهرههای حاضر در مجلس بودند و ای کاش ما اصولگرایان هم در شفافیت و اخلاق، شبیه زنگنهها، تابشها، پزشکیانها و نوبخت و نهاوندیانها بودیم.»
رفتار 4سال گذشتهتان را آسیبشناسی کنید
«علی مطهری»، ناطق بعدی است. او هم حسب پاسخ به منتقدان باید دوباره به حوادث پس از انتخابات 88 بپردازد، مختصر و مفید برخی همکارانش در مجلس را خطاب قرار داده و میگوید: « شما در این چهار سال همهچیز در اختیار داشتید، سوال این است که چرا مردم به گفتمان دیگری رای دادند، بهجای توهین و نسبتدادن امر غیرواقع به کابینه، به آسیب شناسی رفتار خود در این سالها بپردازید، پیام مردم واضح است، اکثریت از شما روی برگرداندهاند. نقد ما به میرحسین موسوی، این بود که به قانون تمکین نکرد، چراکه اگر تمکین میکرد، احیانا امروز او رییسجمهوری منتخب بود.» مطهری تاکید دارد که برخی سخنان دوستان در بهارستان، بوی تفتیش عقاید دارد و تفتیش بر اساس قانون اساسی، امری مردود است.
دواتگری پس از او پشت تریبون میرود: « اگر دوستان با بیمهری میگویند که چرا باید غربیها از انتخاب برخی وزرا شاد شوند؛ چرا اشاره نمیکنند که همین چند روز پیش مقامهای بلندپایه یهودی در «والاستریت ژورنال» از معرفی ظریف به عنوان وزیر امور خارجه ایران موضعگیری کردهاند.»
فشار رسایی به فرمانده «ناجا»ی گیلان برای آزادی برادرزادهاش
كاظم جلالی، از گوشه و کنایههای رسایی دلخور است: «آقای رسایی ما میدانیم شما که هستید، یادم هست سفری رفته بودم و در بازگشت، فردی در کنار من نشسته بود و خود را فرمانده نیروی انتظامی استان گیلان معرفی کرد. به گفته این فرد، برادرزاده آقای رسایی در جریان فتنه دستگیر شده بود و آقای رسایی پدر فرمانده نیروی انتظامی استان گیلان را درآورد تا در نهایت، برادرزاده خود را آزاد کرد.» او به کمکهای میلیونی به مجله 9دی اشاره دارد: «شما با بیانتان، قلمتان و با اجازاتی که علیالظاهر به جهت شرعی دارید که به همه بتازید و هر عبارت راست یا دروغی را در هر تریبونی بگویید، میتوانید آدمها را نابود کنید، اما این کار را نکنید واقعا به مصلحت جامعه نیست.» شاید کمتر کسی فکر میکرد که رای اعتماد به کابینه تا مرور دوباره خاطرات کهریزک پیش رود. رسایی مدعی است که خانواده مرحوم کامرانی – از کشتهشدگان در کهریزک – هم با او در تماس بودهاند.
اما پاسخ رسایی به گفتههای جلالی این است: « فشاری برای آزادی برادرزادهام به رییس نیروی انتظامی نیاوردم. برخورد نامناسبی شده بود و گفتم که این موضوع را پیگیری کنیم و اتفاقا پیگیری کردند. من همینجا میخواهم آقای احمدیمقدم گزارش آن پرونده را به مجلس ارایه دهند.»
نقدهای جبهه پایداری به وزیر آموزشوپرورش
نخستین وزیری که سخنان موافق و مخالف درباره او مطرح میشود. محمدعلی نجفی است. زاکانی معتقد است که او شخصیت معتدلی ندارد و زمانی که در شورایعالی هلالاحمر بوده و برای سرکشی به منازل آسیبدیدگان فتنه میرفته، خانوادهها میگفتند قبل از شما آقای نجفی با خانم الف آمده و گفتهاند که ما نماینده موسوی و کروبی هستیم، چرا شما مدعی شهدایی که دادهاید، نمیشوید. آیا این خاموشکردن فتنه بود؟
امیرآبادی نیز برنامه نجفی را پیشنهاد به گذشته ارزیابی میکند و اینکه نجفی مرداد سال 88 به مراجع، نامه نوشت و به نظام اسلامی اتهام ناروا وارد کرده و در شورایشهر مخالف نامگذاری میدانی به نام 9دی بوده است. فرصت صحن علنی در دو نوبت چهارساعته به پایان میرسد و محمدعلی نجفی برای سخنرانی و دفاع خویش در صحن فرصتی نمییابد. فردا صبح، او و یک موافق، فرصت دارند پاسخگوی نقدها باشند. روحانی بارها در سخنرانیاش در بهارستان تاکید کرد که خیلی از اعضای کابینه برخی دیگر را به او پیشنهاد دادهاند تا از زیر بار این مسوولیت خارج شوند، آنها بیش از هر فرد دیگری به مخاطرات اقتصادی امروز کشور باور دارند و پذیرش این مسوولیت از جانب آنها به گفته برخی نمایندگان، ایثارگری بوده. خبرهای خوشی از نشستهای صبحانه رهروان ولایت به گوش میرسد، نطق کاظم جلالی و دیگر اعضای رهروان، نشان از حمایت این فراکسیون از کابینه روحانی دارد. موضعگیری تندوتیز و دور از واقع جبهه پایداری این بار موقعیت و جایگاه کابینه را نسبت به روزهای قبل بهتر کرده. به گفته یکی از همین نمایندگان، عدو گاهی هم سبب خیر میشود.
امروز در صحن علنی بهارستان، روز دیگری است
دوباره روزی پرحاشیه و پرشور و حال آغاز شده. نطقهای مخالف احتمالا هماهنگتر و همسازتر خواهد شد و موافقان نیز در دفاع از کابینه سنگتمام خواهند گذاشت. یکی، دو روز آینده آزمون مهمی از تعامل پیشروی بهارستان است و حاشیهسازیها پیرامون برخی وزرای روحانی در روزهای آینده، وارد فاز «جدی»تری خواهد شد.
واکنش خانواده هاشمی به رخدادهای دیروز مجلس
دفتر آیتالله هاشمیرفسنجانی، مهدی و هاشمیرفسنجانی با ارایه توضیحاتی به صحبتهای برخی نمایندگان مجلس در جلسه رایاعتماد به کابینه حسن روحانی واکنش نشان دادند. در توضیح دفتر آیتالله هاشمیرفسنجانی آمده است: «در مراسم بررسی برنامههای وزرای پیشنهادی رییسجمهور بعضی از نمایندگان محترم که بهعنوان مخالف برنامههای دولت جدید صحبت میکردند، متاسفانه عنوان خویش و قداست یک نهاد قانونی را فراموش کردند و به جای انجام وظیفه قانونی خود که نشانه مجلس زنده و پویا در نظام جمهوری اسلامی است، در اقدامی فراقانونی، تریبون مقدس مجلس شورای اسلامی را که مذاکرات آن به صورت مستقیم از صداوسیما پخش میشد، آلوده به توهین، تهمت، افترا و دروغ علیه آیتالله هاشمیرفسنجانی و خانواده ایشان کردند. برای اطمینانخاطر بیشتر مردم و مسوولان و برای ماندگاری در تاریخ، اعلام میشود که نقلقول از آیتالله هاشمیرفسنجانی درباره شورای نگهبان صحت نداشته و تکذیب میشود. انشاءالله هیاترییسه محترم مجلس شورای اسلامی امکان پاسخگویی و دفاع به افرادی را که به ناحق به آنان تهمت و افترا وارد شد، خواهد داد و نهادهای مسوول امنیتی و قضایی، پیگیری میکند که اگر چنین شود، محافل خاص برای القای اختلاف بین بزرگان انقلاب اسلامی شناسایی و به مردم عزیز معرفی خواهند شد.» مهدی هاشمی بهرمانی هم در واکنش به صحبتهای دیروز علیمحمد بزرگواری، نماینده مردم بهمئی جوابیهای ارسال کرد که توسط هیاترییسه مجلس در صحن علنی قرائت شد. در این جوابیه آمده: «امروز یکی از نمایندگان مخالف دولت تدبیر و امید در سخنانی که رگههایی از عقلانیت، اعتدال و قانون در آن مشاهده نمیشد به تکرار اتهاماتی علیه بنده پرداخت که پیشتر و طی چهارسال گذشته به آنها از تریبونهای مختلف از جمله رسانه ملی و خانه ملت پرداخته شده بود.»
فاطمه هاشمی هم به «انتخاب»، گفت: برخی زندگیشان با تهمت، غیبت و دروغ عجین است که خوشبختانه در جامعه شناختهشده هستند و کسی توجهی به اظهارات آنها نمیکند.» او با اشاره به قضیه 22بهمن در قم و ارجاع و قرائت گزارش در مجلس گفت: مگر با آقای هاشمی چنین برخوردی نشد؟ اگر همان زمان این نیروهای سازمانیافته رسوا میشدند دیگر امروز به تحرکات خود ادامه نمیدادند. او گفت: ما از آقای رییسجمهوری نیز توقع داریم موضعگیری کنند و به این بیحرمتیها پاسخ دهند.
انتهای پیام