بازی اتمی پوتین و لوکاشنکو
جهان صنعت نوشت: ولادیمیر پوتین رییسجمهوری روسیه اخیرا با تایید این نکته که کشورش تسلیحات اتمی در بلاروس مستقر کرده، گفت: غرب برای تحمیل شکست استراتژیک روسیه هر کاری انجام میدهد. در واقع پوتین در حالی چند روز قبل در همایش بینالمللی سنت پترزبورگ انتقال اولین محموله از کلاهکهای اتمی تاکتیکی به بلاروس را تایید کرد که پیش از این الکساندر لوکاشنکو رییسجمهوری بلاروس گفته بود، برخی از این سلاحها قدرتی سه برابر بیشتر از بمب اتمی استفادهشده در هیروشیما و ناکازاکی دارد.
این نکته از آنجا حائزاهمیت است که چنین اقدامی از سوی روسیه برای نخستین بار بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و بحبوحه جنگ اوکراین بوده است. از طرف دیگر و با توجه به اهمیتی که این خبر دارد شاهد هستیم که کمتر در رسانههای بینالمللی به خصوص رسانههای غربی در این خصوص جنجال به پا شده و حتی وزیر خارجه آمریکا به صراحت گفته که کشورش نیاز به تغییر در استراتژی اتمی خود نمیبیند.
در این رابطه طبق گزارشی که الجزیره منتشر کرده است، همزمان با اینکه پوتین و برخی مقامات روسیه تاکید کردهاند که در صورت تهدید تمامیت ارضی کشورشان از تسلیحات هستهای استفاده خواهند کرد، آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا گفته که ما هیچ نشانهای مبنی بر آماده شدن روسیه برای استفاده از سلاح هستهای نداریم. او همچنین با کنایه گفت که روسها حمله خود به اوکراین را بر این اساس توجیه کرده و حالا به دنبال استقرار سلاح اتمی در یک کشور دیگر هستند.
خط و نشان پوتین
ایالاتمتحده در حالی سعی دارد این اقدام پوتین را در ظاهر کماهمیت جلوه دهد که خود سلاحهای اتمی را در سایر کشورها به خصوص کشورهای اروپایی مستقر کرده است. در واکنش به چنین اقدامی است که پوتین تاکید کرده این اولین مرحله استقرار سلاحهای اتمی تاکتیکی روسیه در بلاروس بوده و تا پایان سال جاری میلادی این موضوع به طور کامل در دستور کار قرار خواهد داشت.
در واقع پوتین یکی از دلایل انجام چنین کاری را هشداری به غرب درخصوص حمایتهای تسلیحاتی از اوکراین عنوان کرده است. او معتقد است که غربیها هر اقدامی را که لازم باشد برای شکست استراتژیک روسیه انجام میدهند و مسکو نیز قاعدتا با استفاده از عنصر بازدارندگی خود این پیام را مخابره میکند که دیگران نباید از عواقب چنین اقداماتی غافل باشند.
نکته بعدی این است که پوتین اعلام کرده سلاحهای هستهای ابزاری برای تضمین امنیت روسیه است؛ هر چند فعلا نیازی به استفاده از آنها نمیبیند. در همین رابطه موسسه مطالعات جنگ در واشنگتن در گزارشی آورده است که استقرار تسلیحات اتمی روسیه در بلاروس به عنوان بخشی از تلاش بلندمدت مسکو برای کنترل نظامی بر این کشور بوده است.
علاوه بر این رمزگشایی از صحبتهای دیگر پوتین نیز در اینجا اهمیت دارد. او تصریح کرده که اوکراین و غرب برای بلندمدت قادر به جنگیدن به شیوه کنونی نیستند، زیرا اوکراین تمامی ادوات نظامی خود را از خارج وارد میکند و در حالی که نیاز مبرم به کمکهای سختافزاری دارد، به زودی این تجهیزات نظامی پایان مییابد. او همچنین با اشاره به تانکهای لئوپارد آلمان که چند ماه قبل به اوکراین تحویل داده شد، تاکید کرده آنها دائما توسط نیروهای روسیه منهدم شده و اگر دولت کییف قادر به تحویل گرفتن جنگندههای اف- ۱۶ آمریکا باشد، همین سرنوشت در انتظار آنها نیز خواهد بود.
در این رابطه برخی از تحلیلگران نظامی معتقدند که پوتین عملا اشاره کرده که این هواپیماها را در خارج از مرزهای اوکراین نیز مورد هدف قرار خواهد داد.
اهمیت اقدام پوتین
اهمیت اقدام پوتین برای استقرار سلاحهای اتمی تاکتیکی در بلاروس از آنجا ناشی میشود که اکنون معادلات جنگ به گونهای پیچیده و لاینحل رقم خورده و ضدحمله اوکراینیها به مواضع روسیه نیز آغاز شده است.
از طرف دیگر لوکاشنکو در بلاروس یکی از متحدان کلیدی پوتین در اروپا محسوب میشود که در حوزه شرق این قاره تقریبا به غیر از روسیه با تمامی همسایگان دچار تنش بوده و صراحتا در جنگ اوکراین در کنار روسیه ایستاده است. حتی اوایل شروع جنگ شاهد بودیم که نیروهای روسیه در جنوب این کشور مستقر شده و گفته میشد به احتمال فراوان عملیات تصرف کییف از سمت بلاروس در شمال اوکراین کلید خواهد خورد.
همچنین تحویل سلاح اتمی تاکتیکی به بلاروس به عنوان کشوری که واگرایی جدی با غرب داشته و مورد تحریمهای سنگین اروپا و آمریکا قرار دارد، قطعا امنیت اروپا را تهدید خواهد کرد. به همین دلیل احتمالا پوتین قصد دارد با انجام این بازی، اروپاییها را به وحشت بیندازد و موجب بروز شکاف میان واشنگتن و اتحادیه اروپا در جهتگیری نسبت به جنگ اوکراین شود، چرا که از این رهگذر اروپاییها برای عدم اشاعه چنین اقدامی و حفظ بازدارندگی ممکن است به صورت غیرعلنی با پوتین جهت کاستن از کمکها به اوکراین به توافق برسند تا تهدید اتمی فعلی از سوی روسیه و بلاروس حداقل از حد کنونی فراتر نرود.
انتهای پیام