قرص فاموتیدین برای چیست؟
وبسایت درمان کده نوشت:
قرص فاموتیدین (Famotidine) با نام تجاری Pepcid در درمان بیماری گوارشی کاربرد دارد. این دارو از انواع آنتیهیستامین (ضدحساسیت، antihistamine) است. رابطه بین کرونا و داروی فاموتیدین به علائم گوارشی این بیماری بازمیگردد. کووید ۱۹ از زمان شکلگیری خود، به شیوههای گوناگون بدن انسان را تحت تاثیر قرار داده است. در اوایل ظهور آن، علائمی مانند تب، آبریزش بینی، سرفههای خشک و سردرد مورد توجه پزشکان قرار گرفت. اما کمکم مشکلات گوارشی نیز در بیماران مبتلا به کروناویروس دیده شد. به همین دلیل پزشکان تجویز Famotidine را برای درمان کرونا در دستور کار خود قرار دادند. این مقاله از مجله درمانکده به معرفی این دارو (موارد و نحوه مصرف، تداخلات دارویی، نحوه مصرف)پرداخته است و سعی میکند به این سوال پاسخ دهد که آیا مصرف قرص فاموتیدین (Famotidine) برای درمان کرونا ویروس موثر است یا خیر؟
موارد مصرف فاموتیدین چیست؟
مهمترین کاربرد قرص فاموتیدین درمان زخمهای گوارشی و رفلاکس اسید معده است. دکتر گوارش مصرف این دارو را با هدف کنترل ترشح اسید معده تجویز میکنند. از دیگر خواص قرص فاموتیدین تاثیر آن در درمان معدهدردهای عصبی است. در معدهدرد عصبی، احساسات و عواطف شما بر ترشح اسید معده تاثیر میگذارند. مثلا زمانی که عصبانی میشوید، سطح ترشح اسید در معده بالا میرود و به سمت اندامهای گوارشی فوقانی یعنی مری و گلو حرکت میکند. این مشکل در طولانی مدت به بافت داخلی این اندامها آسیب وارد خواهد کرد، چراکه بافت آنها توان مقاومت در برابر اسید معده را ندارند.
پزشکان گوارش فاموتیدین را برای درمان زخمهای خوشخیم دوازدهه نیز توصیه میکنند. دوازدهه یا اثناعشر (اثنیعشر)، لولهایی توخالی است که معده را به روده کوچک متصل میکند. در واقع اولین قسمت روده کوچک در دستگاه گوارش محسوب میشود. باکتری هلیکوباکتر پیلوری (Helicobacter pylori bacteria) یکی از مهمترین دلایل بروز این بیماری است.
اگر در این زمینه به راهنمایی بیشتری نیاز دارید میتوانید از طریق مشاوره آنلاین با دکتر گوارش ارتباط بگیرید و راهنمایی کسب کنید.
عوارض جانبی فاموتیدین چیست؟
قرص فاموتیدین مانند همه داروهای دیگر در کنار خواص درمانی، میتواند عوارض جانبی نیز بههمراه داشته باشد. باید بدانید بروز این عوارض در همه بیماران به یک شکل نیست و اصلا برخی افراد دچار عوارض جانبی داروی فاموتیدین نمیشوند.
از عوارض نسبتا شایع آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سردرد
- سرگیجه
- یبوست
- اسهال
برخی بیماران با مشکلات زیر نیز مواجه میشوند:
- درد و سفتی مفاصل
- احساس خستگی
- آریتمی یا همان تغییرات ضربان قلب
- تغییر رنگ ادرار
- تب
- تغییرات خلقوخو
اگر با مصرف این دارو عوارض شدیدی را احساس میکنید، حتما با پزشک معالج خود تماس بگیرید.
تداخلات دارویی فاموتیدین
شربتهای معده مانند آلومینیوم امجیاس (Aluminium MGS) میتوانند تاثیر این دارو را کاهش دهند. آلومینیوم امجیاس از جمله داروهایی است که پزشکان برای خنثی کردن اسید معده آن را تجویز میکنند.
همچنین این قرص میتواند با داروهایی مانند کتوکونازول (Ketoconazole) و ایتراکونازول نیز تداخل داشته باشد. این داروها در درمان عفونت قارچی کاربرد دارند.
سوالات خود را در زمینه تداخلات دارویی فاموتیدین با پزشکان متخصص درمانکده در میان بگذارید.
همچین اگر از داروهای گیاهی استفاده میکنید، بهتر است قبل از مصرف این دارو با پزشک مشورت داشته باشید.
آیا داروی فاموتیدین به همه افراد توصیه میشود؟
اگر به هریک از بیماریهای زیر مبتلا هستید، لازم است قبل از مصرف این دارو پزشک متخصص را در جریان بگذارید:
- مشکلات تنفسی مانند آسم یا COPD (بیماری انسداد ریوی مزمن)
- بیماریهای کلیوی
- ناراحتیهای کبدی
- سابقه حساسیت به داروهایی که مکانیسم مشابهی با قرص Famotidine دارید، مثل سایمتیدین (cimetidine)، رانیتیدین (Ranitidine) و نیزاتیدین (Nizatidine)
- باردار هستید یا به نوزاد شیر میدهید.
- سرطان معده
- در ناحیه شکمی تومور دارید
بهترین زمان مصرف فاموتیدین چه زمانی است؟
زمان مصرف داروی فاموتیدین را از پزشک خود سوال کنید. به طورکلی مصرف این دارو یکساعت قبل از وعده اصلی غذا تجویز میشود. باید بدانید سیگار کشیدن میتواند تاثیر این دارو را کاهش دهد. بنابراین بهتر است مصرف مواد دخانی را قطع کنید.
نحوه مصرف قرص فاموتیدین (Famotidine) چگونه است؟
معمولا پزشک با تجویز دوزهای پایین شروع میکند و پس از آن با بررسی وضعیت بیماری، میزان دوز مصرفی را کم یا زیاد خواهد کرد. فاکتورهای زیر در تعیین میزان دوز مصرفی این دارو موثر هستند:
- سن
- شدت بیماری
- بیماریهای زمینهایی
- داروهای مصرفی
آیا فاموتیدین برای بیماران کرونا مفید است؟
در پاسخ این سوال هم میتوان گفت «بله» و هم میتوان گفت «نه». این موضوع به وضعیت سلامتی شما مربوط میشود. پزشکان از قرص فاموتیدین به طور خاص برای درمان کرونا استفاده نمیکنند. یعنی این دارو باعث از بین رفتن ویروس و مرگ آن نمیشود. اگر به دلیل کووید ۱۹ با علائم گوارشی مواجه شوید، با توجه به نوع علائم و شدت آنها، از این دارو برای کنترل ناراحتیهای گوارشی ناشی از ویروس کرونا استفاده خواهد شد.فوری مشاوره بگیریدمشاورۀ فوریِ آنلاین را همین الان دریافت کنید.
سخن آخر
پزشکان قرص فاموتیدین (Famotidine) را به طور خاص برای درمان بیماریهای گوارشی مانند بازگشت اسید معده به مری، زخم اثنیعشر یا سوزش سردل تجویز میکنند. با این حال محققان یافتههایی دارند که نشان میدهد مصرف این دارو در کنار داروهایی مانند آسپرین میتواند در کنترل بیماری ویروسی کرونا نیز مفید باشد.
مصرف خودسرانه این دارو با هدف درمان عوارض گوارشی کووید ۱۹ پیشنهاد نمیشود. در این شرایط حتما به مراکز درمانی مراجعه کنید تا وضعیت سلامتی شما بهدرستی بررسی شود.
برای رزرو نوبت آنلاین مطب پزشک در استانهای مختلف ایران کلیک کنید.
سوالات رایج
اگر مصرف یک دوز قرص فاموتیدین را فراموش کردم، چکار باید کنم؟
اگر به زمان مصرف دوز بعدی نزدیک هستید، دوز فراموش شده را مصرف نکنید. در غیراینصورت بهمحض یادآوری میتوانید دوز فراموششده را مصرف کنید.دوز مصرفی داروی فاموتیدین چقدر است؟
میزان مصرف این دارو به وضعیت سلامتی شما بستگی دارد. در این زمینه میتوانید با پزشکان متخصص درمانکده مشورت کنید.مدت زمان مصرف قرص Famotidine چقدر است؟
پزشکان متخصص گوارش معمولا این دارو را تا زمان برطرف شدن درد توصیه میکنند. بنابراین مجبور نیستید همیشه از آن استفاده کنید.اشکال دارویی فاموتیدین چگونه است؟
این دارو به شکل قرصهای روکشدار ۲۰ و ۴۰ میلیگرم در دسترس شماست.بهتر است داروی فاموتیدین را شب مصرف کنیم یا در طی روز؟
این دارو بهطور کلی در کاهش درد ناشی از سوزش سردل به شما کمک میکند. شما میتوانید با توجه به وضعیت خود در هر زمانی از شبانهروز از آن مصرف کنید. پزشکان مصرف آن را یکساعت قبل از غذا توصیه میکنند.
آیا میتوان همزمان هم فاموتیدین باامپرازول را با هم مصرف کرد