خرید تور تابستان

«افغانستان بر گردن ایران و ایرانی حق دارد»

مراسم رونمایی از کتاب افغانستان به روایت روزنامه اطلاعات با حضور اهالی فرهنگ ایران و افغانستان برگزار شد.

روزنامه اطلاعات نوشت: دکتر هادی خانیکی، استاد علوم ارتباطات در این مراسم در سخنانی با طرح سئوال هایی مبنی بر این که چرا به رغم مشترکات با افغانستان به «مااندیشی» نرسیده ایم؟ و چرا خطی که چند ژنرال انگلیسی کشیدند و مثلا هرات را به آن طرف پرتاب کردند کارآمد بوده است؟ تاکید کرد: کتاب «افغانستان به روایت روزنامه اطلاعات» می تواند پاسخی به این سئوالات باشد. خطوط اجتماعی از مرزها نمی گذرند، اما عادی سازی شده است؛ به طوری که نمی شود «فریمان» را یکی از شهرهای آن ها و هرات را از ما دانست.

او تاکید کرد: این مرز میان زبان، مذهب و سیاست کشیده شده و در حقیقت مداخلات سیاسی بین ما فاصله انداخته است و جدایی به حدی رسیده که تصورمان از خودمان، کوچکتر از زمان نوشتن سفرنامه ناصرخسرو و یا مولوی در بلخ است.

خانیکی گفت: اکنون سیاست سبب شده است ملت افغانستان را همسایه ای که در آیین تمدن و سنت ماست نبینیم و همسایه ای که حقی برگردن ما دارد نبینیم، بلکه همسایه را به شیوه ناسیونالیسم افراطی می بینیم که بر این موضوع تکیه دارد که «از همسایه ات فاصله بگیر !»

او در ادامه درباره کتاب «افغانستان به روایت روزنامه اطلاعات» گفت: بازنمایی از افغانستان در این کتاب، بازنمایی مناسبات حاکمیتی و دولتی درگذشته 2 کشور است، این که چگونه افغان ستیزی ایجاد شد، که البته این مساله در اخبار حوادث بهتر دیده می شود.

خانیکی از تلاش های فرهنگی مانند تدوین کتاب برای همدلی 2 کشور تقدیر کرد و گفت: نباید در همین حد متوقف شویم؛ وقتی تاریخ 2 کشور را مدنظر قرار می دهیم، کشورهایی با یک رنج مشترک و با فرهنگ و تمدن مشترک به این نتیجه می رسیم که نوع مهاجرت و نوع سیاستگذاری این دوپارگی را شکل داده است.

استاد علوم ارتباطات به سابقه تاریخی دامن زدن به بی اعتمادی میان 2 کشور اشاره کرد و گفت: سال های گذشته زمانی که وزارت علوم بودم، وقتی قتل های زنجیره ای زنان شکل گرفت شایعه شد قاتل افغانستانی بوده است که بعدها متوجه شدیم که افغانستانی نیست اما این تصویر در ذهن ها از مهاجران افغانستان به اشتباه شکل گرفته بود.

او با طرح این سئوال که برای تغییر این تصویر باید چه کنیم  تا هر وقت جرمی اتفاق می افتد ، یاد افغانستان نیفتیم؟ ادامه داد:وقتی سخن از افغانستان به میان می آید باید یاد مولوی، مکتب هرات، رشد زبان فارسی بیفتیم، باید نشان دهیم اتباع افغانستان شخصیت‌های بزرگ، ادیب، محقق، شاعر، فیلمساز، فیلسوف و پزشک دارند.لذا سخن من با اهالی فرهنگ و ادب این است که از گذشته سرمشق بگیریم؛ سرمشقی که سرمشق گفتگو است که صرفا بر اساس شباهت نیست، بلکه تفاوت را به رسمیت می شناسد.

او به اشعاری از مولانا در این باره اشاره کرد و از منظر کنشگری مولانا تاکید کرد: در کنشگری مولانا اصل بر موافقت و این همان میراث حوزه تمدنی است که باید به تفاوت ها و تعارض ها پرداخت؛ موافقت به قصد ساختن افق مشترک، نوعی آستانه نشینی است.

خانیکی ادامه داد: با وجود مخالفت ها باید صبر کرد و برای این که ما و افغانستانی ها بتوانیم در این مکان و زمان کاری برای انجام داشته باشیم باید ضلع اجتماع را تقویت کنیم و بدانیم کنش های کوچک و متکثر برپایه حرمت و نهادمندی می تواند موثر باشد.

او ادامه داد: در این حوزه از رمان، سینما و شعر کمتر استفاده شده است در حالی که این ها زمینه هایی برای تقویت همسایگی هستند تا افراط گری ها  بر ایران فرهنگی و افغانستان فرهنگی سایه  نیندازد، ممکن است سیاست این فاصله را تقویت کرده باشد و برداشت های عامیانه همسایگی را تقویت نکند، اما با شکل دادن نهادهای گفتگویی، گذشته رابا سویه موافقت و همگرایی بازخوانی کنیم و در« جهان زیست های مشترک»،  بدانیم ایرانی و افغانستانی  می توانند حرفی برای گفتن در این دنیا داشته باشند.
 

اولویت های انتشارات اطلاعات

سید حمید سیدی، مدیر انتشارات موسسه اطلاعات هم در این مراسم ، ضمن گرامیداشت یاد مرحوم حجت الاسلام محمود دعایی مدیر مسئول فقید روزنامه اطلاعات؛ به گزارشی از عملکرد انتشارات این موسسه پرداخت و با بیان این که در رویکرد جدید موسسه، ضمن نگهداری آثار قابل توجه که تعدادشان کم نیست، از ذخایر ارزشمند هم برای تقویت محتوای تولیدی انتشارات بهره می بریم؛ ادامه داد: موسسه اطلاعات در  آستانه ۱۰۰سالگی، دارای اسناد گرانبهایی است که به گمان برخی مورخان، بدون بررسی این اسناد نمی توان تاریخ معاصر ایران را نوشت. روزنامه اطلاعات در برخی مقاطع به دلیل دسترسی به منابع خبری و ارتباط مدیران آن با مدیران سیاسی، منبع منحصر به فرد برای تک نگاری شخصیت ها، رویدادها، وقایع و بررسی ارتباط ایران با کشورهای مختلف به ویژه همسایگان است.

سیدی تاکید کرد : شیوه نامه یکسان بر اساس روش های علمی هنوز تدوین نشده است اما در آستانه 100 سالگی از اولویت های مورد توجه موسسه، تک نگاری با موضوعاتی از قبیل پرداختن به چهره ها، روزها، رویدادها و روابط با کشورهای دیگر است. همچنین ارائه تصویر در یک قرن گذشته از جمله اهداف ماست، اثر ارزشمند«افغانستان به روایت روزنامه اطلاعات»  حاصل کوشش بصیراحمد حسین زاده می تواند الگوی موفق و راهبر برای پرداختن به موضوعات مشابه باشد و تجربه ایشان بخشی از سیاستگذاری ما برای انتخاب موضوعات براساس داشته های موسسه خواهد بود.

او معرفی ایران فرهنگی، سفرنامه نویسی با هدف معرفی لایه های پنهان و کمتر دیده شده فرهنگی ایران و معرفی ظرفیت مناطق مختلف کشور، خاطرات مدیران و شخصیت های برجسته  در سال های اخیر را از اولویت های دیگر دیگر موسسه اطلاعات برشمرد  و گفت: حمایت از پایان نامه ها با استفاده از آرشیو روزنامه از دیگر برنامه هاست که پس از جمع بندی در شورای موسسه اطلاع رسانی خواهد شد.

«افغانستان به روایت روزنامه اطلاعات» منحصر به فرد است

بصیر احمد حسین زاده نویسنده کتاب هم در این مراسم گفت: مطالبی که روزنامه اطلاعات از افغانستان از سال ۱۳۰۷دوره امان الله خان تا ۱۳۳۳به چاپ رسانده  و در این کتاب گنجانده شده است ، بنده در هیچ کتاب تاریخی نمونه آن را ندیده ام.وی با بیان اینکه در نمایشگاه کتاب تهران این ایده با مشاهده خبرهای مربوط به افغانستان در آرشیو مدنظرم قرار گرفت و چند سال گذشت تا توفیق گردآوری این مجموعه فراهم شود،ادامه داد:  آن زمان با همکاری مدیر مسئول روزنامه «جامعه باز» در کابل   در ۲۹۰شماره این مطالب منتشر شد.

نویسنده کتاب «افغانستان به روایت روزنامه اطلاعات» همچنین از زحمات پدرو همسرش و همکاری دوستانش محمدکاظم کاظمی و مظفری تشکر و همچنین از مدیران روزنامه اطلاعات که در جمع آوری و ویراستاری کتاب و انتشار آن وی را یاری کردند، قدردانی کرد.

همچنین محمدکاظم کاظمی، ویراستار کتاب در این مراسم تاکید کرد: خوشحالم که رونمایی کتابی درباره افغانستان تبدیل به رویداد فرهنگی در مشهد شده است؛ در این کتاب به روایت افغانستان در یک روزنامه قدیمی می پردازیم که ۱۰۰سال قبل  با امکانات آن زمان منتشر شده است و حتی گاهی خواندن آن دشوار است. برای تدوین کتاب تفحص شده و بسیار دشواری در خواندن و پیدا کردن مکان ها و روایت ها وجود داشته تا به نتیجه رسیده است.

سخنرانی رئیس موسسه خردسرای فردوسی

دکتر محمد جعفر یاحقی، رئیس موسسه خردسرای فردوسی هم در این مراسم با ابراز خرسندی از چاپ «افغانستان به روایت روزنامه اطلاعات» و برگزاری این مراسم، روزنامه اطلاعات را منبع ارزشمند برای کسب اطلاعاتی که سیر تاریخی دارد، دانست و افزود: نگارش این کتاب ها در رفع سوءتفاهم ها و ناآشنایی های 2 ملت موثر است و می تواند ذهنیت ها را تصحیح کند. همچنین ضرورت مطالعه  این کتاب ها را برای مسئولان حس می کنم؛ همچنین مدیران جوان نیاز دارند تا بر اساس مطالعه تاریخ 2 کشور، تصمیمات بهتری اتخاذ کنند.»

«افعانستان بر گردن ایران و ایرانی حق دارد»
«افعانستان بر گردن ایران و ایرانی حق دارد»

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

پیام

  1. حرف مفت نزن، مرزبندی ها شکل گرفته و به تایید سازمان ملل رسیده ، افغانستان خیلی به ایران ما خسارت زده ، واقعه بین باشید ، و با حرفهای احساسی به مملکت خسارت نزنید

    194
    98
    1. به عنوان کسی که تاریخ میخونه بایدبگم افغانستان پاره یه تن ایرانه چه از لحاظ رابطه خونی چه ازلحاظ مرزی فرهنگی و….متاسفانه به علت جنگ هایه گسترده طولانی فرهنگ اونها نتوست مثل مابه رشدآروم خودش ادامه بده اما این باعث نمیشه که ازما جدابشن امامسئولین بایدتدابیری روبیندیشن که بتونه سبب کنترل ایشان بشه

      3
      7
  2. ما غیر افغان ها کلی همسایه دیگه هم داریم قرار نیست که همشون بریزن تو ایران کنگر بخورن و لنگر بندازن مثلا جمهوری آذر بایجان حدودا یک قرن پش از ایران جداش کردن پس حقش بیشتره با حساب شما ؟بیخیال شین تو رو خدا غریبه پرستی تا کی ؟ کاری که محمود افغان کرد رو تا طالبان پیاده نکنن شما بیدار نمیشین ؟ بابا بریزین بیرون این لشگر غریبه ی پر ادعا رو

    211
    127
    1. خواهشا افغانیها را بفرستید کشورشان جمعیتشان رسیده به ۲۵ میلیون بزودی ایرانیها را میریزند بیرون

      15
      14
  3. درود به دو ملت بزرگ تاریخی و متمدن ایران و افغانستان (و همه‌ی آنانی که در راه سعادت و خوشبختی و اتحاد این دو ملت و همه‌ی ملت‌ها و مخصوصا ملت‌های این حوزه و منطقه گام بر می دارند)

    148
    154
  4. بابا خدایی خجالت بکشین مسئولان تراز بالا هر چی بدبختی بیکاری مردم بدبخت ایران زمین میکشن از سیاستهای غلط شماست این همه افغان و کوچ دادین ایران که بدبختی و بیکاری و به فساد کشیده شدن ملت و دورنما تماشاگر باشین

    198
    91
    1. باسلام خدایی قشنگترین وبی نقصترین جواب راشمادادید،لطفا یه سوال دارم فکرمیکنید آیاجواب شما دیگری وبنده اثری دارد به نظر بنده خیر ،چون هدف چیزدیگریست ونمیدانم هدف ازنظرخواستن ازمردم چیست ؟

      5
      2
  5. چرا فکر میکنین وقتی میخوایم قانون و نظم جهانی رعایت بشه میشه افغان ستیزی یا ایران ستیزی ؟ هم افغانستان هم ایران نباید بزارن مرزهاشون کشکی بشه چون جرم و جنیانت و تروریست ایجاد میکنه ، وقتی یکی بدون هوییت تو یه کشور دیگه کار میکنه هم هر بلایی سرش بیاد کسی متوجه نمیشه هم خودش میتونه هر کاری دلش خواست انجام بده و از اون راهی که اومده برگرده حق هر کشور برا مردمش محفوظه ، اینقدر به گردن همه کشورها حتی امریکا حق داریم که کارهای اونا در قبالش صفره ، که اگر کاری هم برامون کردن همون لحظه مزدشونو گرفتن ، افغان ستیزی رو نویسنده کتاب راه میندازه که نمیدونه و مینویسه ، و ایران و زیر دین دیگران میبره بزارین مثل دوتا هم زبان و همسایه خوب باهم زندگی کنیم تفرقه نندازین

    10
    5
  6. ایران نمیتونه حق آبه بگیره
    حالا ترس کرده داره چاپلوسی طالبان رو میکنه
    هر افغانی اگه سالی صد میلیون تومن از کشور خارج کنه ببینید هشت میلیون نیروی کار افغان چقدر ارز از مملکت خارج میکنن

    9
    11
  7. چقدر خوب میشد این آقایون قبل باز کردن دهان و حرف مفت زدن کمی هم فکر میکردن اما افسوس

    14
    6
  8. نویسنده متن بالا افغان است
    چرا که یکطرفه حرف زده.آیا ایران به گردن افغانستان حقی ندارد؟
    اگر آنها حقی هم داشته باشند گمان کنم بیش از حقشان بهشان داده شده بعنوان نمونه از سال ۵۸ اینجا سربار ملت ایران هستن بس نیست. حق آبهرا هم که نمیدهند.

    13
    8
  9. لعنت الله بر تفرقه‌افکن چرای یک عده کوربینانه نگاه می‌کند زنده باد دو ملت غیور چشم دشمنان دو کشور کور الله دشمنان اسلام راه نابود کن شرمنده باشد همیشه

    11
    7
  10. مشکلتون را برید جای دیگه حل کنید نه تو افعانستان.
    افغانستان مشکل شما نیست.
    خودتون مشکل خودتون هستین.

    7
    4
  11. اولم خجالت بکش ما افغانی ها آب شمارو تامین میکنیم جزو ثروتمند ترین کشوره ای دنیا هستیم توی زمرد و طلا و اورانیوم اول هستیم کسی حق نداره به ما توهین کنه ماه به ماه دارین از ما مالیت میگیرین که کشورتون خزانه اش پر شه

    9
    15
  12. بیست میلیون افغانی ریختن تو ایران.
    باعث کمبود آب و برق و گاز و کمبود مسکن و شغل شدن

    13
    9
  13. خجالت بکشین دو ملت برادر هستن افغانستان خیلی به ایران کمک کرده و همچنین ایران هم با پذیرش مهاجران کمک کرده از مهاجران افغانی دارن ماهی ۲۰ میلیون میگیرن

    10
    12
  14. امیدوارم احمد مسعود که معتقده سه کشور پارسی زبان تاجیکستان افغانستان و ایران باید متحد شوند و حتی یک کشور شوند در افغانستان سرکار بیاد و آذربایجان هم علی آف زودتر ساقط شده و طرفداران ایران سرکار بیان تا تا باکو زادگاه اجدادی من هم به نام وطن برگرده. از وقتی در تاجیکستان شاهنامه بین مردم پخش میشه اصلا عاشق تاجیکستان شدم و آرزو دارم یه سفر برم اونجا

    12
    2
  15. باسلام و احترام یا باید موضوعی قابل توجیه صحیح و منطقی داشته باشید ويا متاسفانه از روی ترس است که بگوییم حق گردن ما دارند نزدیک ده ملیون نفر افغانی مجبوریم ساپورت کنیم حالا به چه دلیلی.

    9
    4
  16. بااحترام، همسایگان افغان، اکثرا تفاوت فرهنگی زیادی با ما دارند و هنوز در سنت ها و تفکرات گذشته مانده و وارد دنیای جدید نشده اند. جامعه مرد و پدر سالار همسایه شرقی رو نمیشه در جوامع مدرن امروزی جای داد و عادی سازی این گونه مسائل جز خسارت برای فرهنگ و جامعه ایرانی چیز دیگری نداره

    15
    4
  17. آره بخصوص محمود افغان به گردن ایران و ایرانی خیلی حق داره وای از وقتی که حق دیده نشه واقعا باطل خیلی بیشتر از حق

    10
    5
  18. امیدوارم اون روز برسه که همه لایق باشیم و این دوملت که از هم جدا شدند و همه اون ملت هایی که پاره تن ما بودند و از ما جداشون کردند دوباره به هم بپیوندیم و کسانی در صدر بشینن که لیاقت این همبستگی را داشته باشند. برای اونایی هم که از وجود افغانستانی های عزیز ناراحتند آرزو میکنم براشون شرایط مشابه ولی عالی فراهم بشه تا در عمل مرز انسانیت درک کنند و ببینند که ما انسان ها فارغ از ملیت چقدر نیاز داریم که انسان باشیم و فارغ از هر نوع جداسازی مهربان باشیم.

    8
    13

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا