آیا آمدن دونالد ترامپ ترسناک است؟
محسن جلالپور، فعال بخش خصوصی و تحلیلگر مسائل اقتصادی در یادداشتی تلگرامی با عنوان «آیا آمدن دونالد ترامپ ترسناک است؟» نوشت:
این روزها بحثهای زیادی درباره رابطه انتخابات آمریکا و روندهای اقتصاد ایران مطرح میشود. به طور مشخص عدهای معتقدند انتخاب مجدد دونالد ترامپ میتواند شوکهای سنگینی به اقتصاد ایران وارد آورد و بر عمق مشکلات بیفزاید و عدهای معتقدند انتخابات ماه نوامبر هیچ اثری روی متغیرهای اقتصاد ما ندارد و افرادی که مدعی بروز شوکهای سنگین با آمدن ترامپ هستند، از اساس اشتباه میکنند.
به هر حال این احتمال وجود دارد که دونالد ترامپ دوباره انتخاب شود و در این صورت چه گروههای سیاسی بخواهند و چه نخواهند، مردم به حافظه خود مراجعه و اتفاقات گذشته را مرور کرده و بر اساس تجربه زیسته خود تصمیم میگیرند و عمل میکنند.
البته نه تنها در ایران که در اغلب کشورهای جهان نسبت به انتخاب مجدد ترامپ، نگرانی وجود دارد. ترامپ در ادبیات سیاسی به مرد غیر قابل پیشبینی معروف است؛ چنانکه ریچارد نیکسون نیز به این صفت معروف بود.
بنابراین در حافظه مردم جهان، روی کار آمدن دونالد ترامپ یعنی به هم ریختن نظم جهان، نادیده گرفتن پیمانهای بینالمللی و تشدید تنشهای جهانی و برای مردم ایران نیز انتخاب مجدد او به معنی تشدید تحریمها و احتمالا تشدید منازعات است.
اگر خاطرتان باشد در سال 1395 که دونالد ترامپ انتخاب شد بازار ارز اولین بازاری بود که متلاطم شد و پس از آن دیگر بازارها نیز متلاطم شدند.
پیش از روی کار آمدن دونالد ترامپ، صادرات نفت ایران تا حدودی کاهش یافته بود اما بهطور کامل متوقف نشده بود. اما وقتی او پیروز انتخابات شد، صادرات نفت ایران به میزان زیادی کاهش یافت تا زمانیکه به عدد باور نکردنی ۳۰۰ هزار بشکه در روز رسید.
پیش از آمدن مرد غیر قابل پیشبینی، اقتصاد ایران در مسیر طبیعی خود قرار داشت و بازارها نیز در مسیر طبیعی خود قرار داشتند اما آمدن ترامپ و جهتگیریهای تهاجمی او شوک بزرگی به بازارها وارد آورد.
در نتیجه این تحولات مردم آموختند که مکانیزم اثرگذاری تحریمها بر اقتصاد ایران چگونه است و یاد گرفتند که برای حفظ داراییهای خود از چنین شوک بزرگی، چگونه باید تصمیم بگیرند.
اکنون مردم ایران میدانند که تحریمها چگونه روی قدرت خریدشان اثر میگذارد و کدام متغیر اقتصادکلان ممکن است تحت تأثیر قرار گیرد و کدام بازار زودتر متلاطم میشود و حتی میتوانند اثر تحریمهای احتمالی را روی تورم سال ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ پیشبینی کنند.
در چنین شرایطی معمولا مردم زودتر از سیاستمداران تصمیم میگیرند که متناسب با شرایط موجود، با داراییهای خود چه کنند در حالی که سیاستمداران تا دقایق آخر روی نظرات اشتباه خود میمانند و در نهایت مقهور تصورات غلط خود میشوند بدون آنکه متناسب با شرایط جدید، تصمیم درست بگیرند.
انتهای پیام