آیت الله علوی بروجردی: نقدپذیری از اوصاف مومن است
آیت الله علوی بروجردی در ابتدای جلسه درس امروز خود (1402/02/05) که به شرح نهج البلاغه پرداخت و گفت: در کلمات نورانی وجود مقدس امیرالمؤمنین صلوات الله و سلامه علیه در اوصاف متقین هست که «ولَا يُضِيعُ مَا اسْتُحْفِظَ» مومن فرصت ها را از دست نمی دهد و مهم این است ما که شیعه ی امیرالمؤمنین هستیم، این صحبت ها را آویزه ی گوشمان کنیم و به آنها عمل کنیم.
به گزارش کانال دفتر این مرجع تقلید، او با بیان اینکه بعد از رحلت پیامبرگرامی اسلام فرصتهای زیادی را شیعه از دست داده است، گفت: ما باید بتوانیم بعد از گذشت هزار و چهارصد سال، معرف همین کلمات آقا امیرالمؤمنین باشیم، در حالی که دیگران این کلمات را نداشتند و الان می بینیم در عمل به این کلمات از ما جلوتر هستند و در زمینه های مختلف اقتصادی و تکنولوژی نیز پیشرفت های قابل توجهی داشتهاند.
علوی بروجردی افزود: عمر برخی از این کشورها به چند صد سال نیز نمیرسد، اما متاسفانه ما در امور اقتصادی، تابع پول آنها شدهایم! چرا نباید بر عکس باشد و آنها در اقتصاد تابع ما باشند؟! آنها این کلمات و معارف را نداشتند، آنها این امامان و رهبران را نداشتند، ولی ما این معارف را داریم و باید از آنها استفاده نماییم!
او با بیان اینکه باید نهج البلاغه در زندگی ما نقش داشته باشد، گفت: متاسفانه نهج البلاغه در زندگی ما، در عملکرد ما، نقشی ندارد، ما امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب را دوست داریم، برای سیدالشهدا هم گریه می کنیم ولی دیگران در عمل به کلام آنها از ما جلوتر هستند، اینکه آقا امیرالمؤمنین در وصیتشان میفرماید: « اللّه َ اللّه َ في القرآنِ، لا يَسبِقُكُم بالعَمَلِ بهِ غَيرُكُم»، این کلام، خودش معجزه است! ای مردم به گوش باشید، قرآن را رها نکنید و دیگران در عمل به قرآن بر شما سبقت نگیرند!
آیت الله علوی بروجردی سپس در ادامه شرح نهج البلاغه گفت: حضرت امیرالمومنین در ادامه خطبه در اوصاف مومن می فرماید «وَ لَا يَنْسَى مَا ذُكِّرَ» مؤمن هیچوقت تذکری را که به او دادند، فراموش نمیکند.
او نقدپذیری را از اوصاف مومن برشمرده و گفت: مؤمن کسی است که در هر طبقهای باشد، چه مسئول باشد و چه انسان عادی باشد، وقتی از او نقد و اشکالی گرفتند، نسبت به آن انتقاد، پذیرش دارد و لاینسی، یعنی فراموش نمیکند و لذا اگر عیبی در کارش باشد سعی میکند آن عیب را برطرف نماید. به گفته مولا امیرالمومنین مومن کسی است که اگر نقد شود، به این نقد و تذکر بها بدهد و به آن عمل کند و در صدد رفع اشکال خود بر آید.
علوی بروجردی ادامه داد: از این فراز «وَ لَا يَنْسَى مَا ذُكِّرَ»، دو مطلب می توان برداشت کرد که اولا المومن مرآة المومن، مؤمن برای مؤمن مانند آینه است و لذا اگر دید راه خطا می رود، باید تذکر بدهد، و دیگری اینکه اگر کسی نقدی کرد، مومن باید به آن نقد بها داده و ترتیب اثر دهد، اینکه تنها بشنود و به اشتباه خودش ادامه بدهد، این از صفات مومن نیست.
او در پایان گفت: نقد کردن در دنیای امروز دلیل بر ارزش نقد شونده است یعنی اگر نقد شونده ارزش نداشت نقدش نمیکردند، همانطور که اگر یک کتاب یا یک فیلم، ارزشمند نباشد، کسی بر آن نقدی نمینویسد، همینطور اگر شخصی را مورد نقد قرار میدهند، معلوم میشود که علاقه دارند تا آن شخصیت اشکال خود را برطرف نماید.
انتهای پیام