مسألهای به نام «زن بودن»
کانال تلگرامی تقریرات نوشت:
خانم معصومه حائری یزدی؛ عروس ارشد امام خمینی و دختر آیتالله شیخ مرتضی حائری یزدی در سن ۸۶ سالگی درگذشت. وی همسر آیتالله سید مصطفی خمینی بود و در چند دههٔ گذشته حضور رسانهای چندانی نداشت.
در گزارش تفصیلی شماره ۱۳ مجله تقریرات دربارهٔ مواضع علمای شیعه در زمینهٔ حق رأی زنان آمده که مرحوم شیخ مرتضی حائری یزدی؛ فرزند آیتالله شیخ عبدالکریم حائری یزدی (پایهگذار حوزهٔ معاصر قم)، از امضاکنندگان بیانیهٔ ۹ امضایی علمای تراز اول قم دربارهٔ حق رأی زنان در اسفند ۱۳۴۱ و نویسندهٔ متن آن بود و در جلسهٔ ۲۷ شهریور ۱۳۵۸ مجلس خبرگان قانون اساسی نیز در سخنان کوتاهی بر مخالفت خود با حضور زنان در انتخابات تأکید کرده و گفته بود:
«موضوع دیگر مربوط به زنهاست که از مطاوی احکام اسلامی چنین معلوم میشود که نماز جمعه و جهاد از زن برداشته شده و با اینکه نماز خواندن در مسجد ثواب بسیار زیادی دارد … طبق روایتی که در عروةالوثقی است که خود بنده آن را دیدهام، اگر زن نماز را در منزل خودش بخواند افضل از مسجد است. یکی از علمای قم یک نامهای برای بنده نوشته است و نامهای هم از مدرسین خارج رسیده است که شصت روایت را جمع کرده که زنها حق تصدی امورات و ولایت و حکومت و این کارها را ندارند. حالا کاری به این حرفها ندارم. عرض من این است که بیش از این به اختلاط زن و مرد کمک نکنید. ما هر دو زمان را درک کردهایم. در سابق که زنها در منزل بودند دیدیم که چهجور خانه را اداره میکردند، چه صفایی بود، بچهها خوب تربیت میشدند، ملاحظه رفاقت و دوستی بچهها میشد، ملاحظه نشست و برخاست بچهها میشد که دروغ نگویند و مرتکب کارهای بد نشوند. حالا خانم به اداره میرود و مرد هم سر کار خود میرود. در این میان بچه بدون سرپرست میماند. بنده کسی را خداینکرده متهم به بیعفتی نمیکنم، ولی قهرا اتفاق میافتد. چون زنها مختلف هستند و خوب و بد در همه هست … مردی که از صبح تا شب برای تهیه مایحتاج زندگی تلاش میکند، این تلاش برای زن و بچهاش میباشد و دلش برای زن و بچهاش بیشتر از خودش میسوزد. در موقع رأی دادن مگر ملاحظه مصالح زن و بچهاش را نمیکند؟ اسلام نخواسته که اختلاط بین زن و مرد باشد و اصولا اختلاط بین زن و مرد خوب نیست» (صورت مشروح مذاکرات مجلس بررسی نهایی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، ج ۳، ص ۶۱۱).
مجلس خبرگان قانون اساسی اگرچه زنان را از حضور در منصب ریاست جمهوری محروم کرد، ولی حق رأی را از آنان نگرفت و تذکر آیتالله حائری را مسکوت گذاشت.
انتهای پیام