هشدار درباره مصرف مخدرهای توهمزا
متخصص روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی نسبت به سوءمصرف مخدرهای توهمزا هشدار داد و گفت: اگر فردی بیماری زمینهای مربوط به روان داشته باشد، بیماری او با مصرف مواد روانگردان و توهمزا تشدید می شود و میتواند تبدیل به مشکلی حاد و خطرناک شود.
روزنامه خراسان شمالی نوشت: «دکتر جمال شمس درباره اثرات مخدرهایی که مورد سوءمصرف قرار میگیرند مواردی را مطرح کرد. او با اشاره به این که مخدرها با توجه به اثراتی که دارند به دستههای مختلف تقسیم میشوند، افزود: برخی از این مواد محرک و دستهای دیگر مضعفهای سیستم عصبی هستند. استاد دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با بیان این که برخی از مخدرها مثل تریاک، هروئین، گل، حشیش یا ماری جونا دستهای خاص هستند، خاطرنشان کرد: دستهای دیگر از این مواد، توهم زاها هستند که شخص زمانی که این مواد را استفاده میکند دچار اختلالات حسی، شنوایی یا بینایی میشود.
او با اشاره به این که دسته اصلی مواد توهمزاها «ال اس دی»، است توضیح داد: LSD روانگردانی است که باعث توهم دیداری و شنیداری میشود. این ماده وابستگی روانی شدید ایجاد کرده و اعتیاد آور است. زمانی که فرد این مخدر را مصرف میکند درک و شناختی که از واقعیت و محیط پیرامونی خود داشته، به کلی تغییر پیدا میکند، مسئله این جاست که این حالات برای برخی خوشایند است، به شکلی که پاسخ شرطی از مغز میگیرند و به این مواد اعتیاد پیدا میکنند. متخصص روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با بیان این که توهمزاها انواع مختلف دارند خاطرنشان کرد: به طور مثال برخی از افراد از کتامین(Ketamine) استفاده میکنند، این ماده یک داروی تجویزی است که عمدتاً برای القا و حفظ بیهوشی استفاده میشود، این دارو بیهوشی تجربهای را القا میکند که حالتی شبیه خلسه را در مصرفکننده ایجاد میکند.
او درباره توهمزاهایی که پایه گیاهی دارند و مورد سوءمصرف قرار میگیرند نیز مواردی را مطرح کرد و گفت: در چند سال اخیر موادی با عنوان قارچ یا اصطلاحاً ماشروم مورد سوء مصرف قرار می گیرد، این مواد در واقع گیاهانی هستند که پرورش داده میشود و پس از مصرف اثر توهم زایی داشته و اختلالات حسی ایجاد میکنند. دکتر «شمس» نسبت به مصرف موارد مخدر خصوصاً توهمزاها هشدار دارد و افزود: توهمزاها همانند سایر مواد مخدری که مورد سوءمصرف قرار میگیرند بر عملکرد و سیستم روان اثر دائمی دارند، این مواد یا داروهای توهمزا مثل سایر موادی که مورد سوء مصرف قرار میگیرند بر سیستم روان اثر دارند و تغییرات پایداری در مغز ایجاد میکنند، این تغییرات باعث میشود که شخص مصرف را ادامه دهد و این ادامه مصرف و اثرت مخرب و گاهی مادامالعمر را با او به همراه خواهد داشت. این عضو هیئت علمی دانشگاه به نشانههای استفاده از توهمزاها در مصرف کنندگان این مواد اشاره کرد و گفت: از حرفها، رفتارها و مسایلی که این افراد بیان میکنند میتوان متوجه شد که این فرد در عالم دیگری به سر میبرد و سرخوش است یا با خودش صحبت میکند، یا این که چیزی را میبیند که دیگران نمیبینند.
او در پاسخ به این سوال که آیا سوءمصرف مواد مخدر و روانگردانها بر روند طول عمر اثری دارند یا خیر؟ گفت: با توجه به تغییراتی که این مواد در بدن ایجاد میکنند اثرات سوء بر بدن دارند؛ به طور مثال ریسک خطر تصادفات منجر به مرگ و میر یا ایجاد عارضه همیشگی در مصرف کنندگان مواد مخدر به مراتب بیشتر است. دکتر «شمس» به ارتباط بین استفاده از مواد مخدر با زوال عقل اشاره کرد و افزود: ساده ترین مثال در مصرفکنندگان این مواد این است که کسی که این مواد را مصرف می کند، بعد از مدتی تمام فکر و زندگیاش صرفاً مصرف مخدر است، این افراد به تغذیه، رفتارهای غلطی که منجر به کاهش طول عمر میشود توجهی ندارند بنابراین مشکلات قلبی، عروقی، ریوی و مغزی بیش از سایرین آنان را تهدید میکند. متخصص روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی هشدار داد: حتی اگر این مواد اثر مستقیم بر سلامت فرد نداشته باشند، به صورت غیرمستقیم اثرات مخرب بهداشتی بسیار زیادی را به دنبال خواهد داشت.
او درباره روشهای ترک مواد توهمزا توضیحاتی داد و گفت: استفاده از انواع روشهای روان درمانی غیر دارویی در ترک توهمزاها موثرند، ضمن این که اگر فردی بیماری همراه یا زمینهای داشته باشد، دارو درمانی نیز مورد توجه است. استاد دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی ادامه داد: اثری که سوء مصرف مواد بر بدن دارد به دو دسته تقسیم میشود؛ برخی از آثار محسوس و قابل مشاهده و برخی از مواد غیر قابل مشاهده هستند و بر ارگانهای داخلی بدن و سلولها اثر دارند؛ به زبان سادهتر استفاده از هر ماده مخدری روند مرگ سلولی را تسریع میکند.»
انتهای پیام