داروی مترونیدازول چیست؟ کاربرد و عوارض مصرف مترونیدازول
وبلاگ دکترتو نوشت:
مترونیدازول آنتیبیوتیکی برای درمان انواع عفونتهای باکتریایی مانند عفونت دندان و عفونت واژن است.طریقه مصرف قرص مترونیدازل و عوارض آن را بدانید
تأیید شده توسط پزشکان متخصص دکترتو
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان دکترتو مشاوره بگیرید.
فهرست مطالب
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
مترونیدازول چیست و چه کاربردی دارد؟
نام رایج دارو:
- مترونیدازول – Metronidazole
نام تجاری دارو:
- فلاژیل
داروی مترونیدازول آنتی بیوتیکی است که با باکتریها مقابله میکند و برای درمان انواع مختلف عفونتها استفاده میشود. این ماده متعلق به دستهای از آنتی بیوتیکها است که به نام نیتروایمیدازول شناخته میشوند. این دارو با جلوگیری از رشد باکتریها و پروتوزوا ها کار میکند. این آنتی بیوتیک فقط عفونتهای باکتریایی را درمان میکند و در درمان عفونتهای ویروسی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا ننقشی ندارد. مترونیدازول برای درمان عفونتهای باکتریایی واژن، معده، روده، کبد، پوست، مفاصل، مغز، قلب و دستگاه تنفسی استفاده میشود.
مترونیدازول موضعی نیز به شکل کرم و ژل وجود دارد که برای درمان روزانه (یک بیماری پوستی) استفاده میشود. همچنین ژل واژینال مترونیدازول برای درمان عفونتهای باکتریایی واژن نیز قابل استفاده است. توجه داشته باشید که مترونیدازول عفونتهای قارچی واژن را درمان نمیکند.
مترونیدازول فقط عفونتهای باکتریایی را درمان میکند و در درمان عفونتهای ویروسی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا نقشی ندارد.
در دکترتو میتوانید با بهترین پزشکان متخصص عفونی در شهر خود آشنا شوید، با آنها به صورت تلفنی یا آنلاین مشورت کنید و همچنین برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.
نحوهی عملکرد داروی مترونیدازول
داروی مترونیدازول با متوقف کردن رشد انواع باکتریها و انگلها کار میکند. داروی مترونیدازول تنها روی رشد عفونتهای باکتریایی و انگلی تاثیر میگذارد. این دارو برای درمان عفونتهای ویروسی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا استفاده نمیشود.
مترونیدازول ممکن است به همراه داروهای دیگری برای درمان زخمهای معده و رودهی ناشی از رشد باکتری (هلیکوباکتر پیلوری) استفاده شود.
طریقه مصرف داروی مترونیدازول و دوز مصرفی
- مترونیدازول فقط با نسخهی پزشک در دسترس است.
- داروی مترونیدازول را به صورت خوراکی و طبق دستور پزشک عفونی مصرف کنید.
- برای جلوگیری از ناراحتی معده داروی مترونیدازول را به همراه یک لیوان آب یا شیر میل کنید.
- دوز مصرف داروی مترونیدازول به سن، وضعیت بیماری و پاسخگویی بدن شما به درمان بستگی دارد.
- برای تاثیرگذاری بهتر داروی مترونیدازول دارو را در فواصل معین و در زمان مقرر میل کنید.
- مصرف داروی مترونیدازول را تا زمانی که توسط پزشک تجویز میشود ادامه دهید حتی اگر بعد از چند روز علائم بیماریتان ناپدید شوند.
- توقف زودهنگام دارو ممکن است منجر به بازگشت عفونت شود.
- در صورتی که وضعیت بیماری شما مثل قبل ادامه داشت یا حالتان بدتر شد به پزشک خود اطلاع دهید.
- در صورت عدم نیاز به مصرف آنتی بیوتیک، مصرف خودسرانهی آن خطر ابتلا به عفونت مجدد و مقاومت در برابر آنتی بیوتیک را افزایش میدهد.
- اگر در طول روز نیاز به مصرف چند دوز مترونیدازول دارید، بهتر است فاصلهی زمانی بین دوزها را به طور مساوی تقسیم کنید. به عنوان مثال، اگر باید ۳ بار در روز قرص مترونیدازول را مصرف کنید، بین هر قرص، ۸ ساعت فاصله باشد.
- دوزهای تجویزی برای کودکان کمتر است و به سن یا وزن کودک بستگی دارد.
- داروی مترونیدازول ممکن است موجب گیجی، ناهوشیاری و تاری دید شما بشود. الکل و ماریجوانا این حالات را تشدید میکند، لذا از رانندگی و فعالیتهایی که نیاز به هشیاری دارند تا زمانی که در هشیاری کامل به سر ببرید اجتناب کنید.
- هنگام مصرف داروی مترونیدازول از خوردن الکل پرهیز کنید و در صورت مصرف ماریجوانا با پزشک خود صحبت کنید.
- داروی مترونیدازول ممکن است هنگام استفاده از واکسن زندهی باکتریایی مانند واکسن تیفوئید به خوبی عمل نکند. هنگام استفاده از داروی مترونیدازول بدون تشخیص پزشک عمل واکسیناسیون را انجام ندهید.
- قبل از هر گونه جراحی همهی داروهایی که مصرف میکنید را با پزشک یا دندانپزشک خود در میان بگذارید.
اگر در طول روز نیاز به مصرف چند دوز مترونیدازول دارید، بهتر است فاصلهی زمانی بین دوزها را به طور مساوی تقسیم کنید.
آیا معده درد از عوارض داروی مترونیدازول است؟
نکات مهم طریقه مصرف:
۱: در برخی بیمارانی که تحت درمان با مترونیدازول هستند، تشنج و سایر ناهنجاریهای سیستم عصبی گزارش شده است. این دارو در بیماران مبتلا به صرع یا کسانی که دچار تشنج میشوند باید با احتیاط مصرف شود. در صورت مشاهدهی هرگونه علائم عصبی مانند تشنج، سردرد، تغییرات بینایی، ضعف، بی حسی یا گزگز باید سریعا مصرف مترونیدازول را متوقف کنید.
۲: رایجترین عارضهی قرص مترونیدازول احساس طعم فلز در دهان است. برای بسیاری افراد، این طعم بد، نه فقط در هنگام بلعیدن دارو بلکه در طول دورهی درمان نیز ادامه دارد.
۳: تغییر رنگ ادرار به رنگ قهوهای مایل به قرمز و نارنجی هنگام مصرف مترونیدازول میتواند عجیب باشد. اما نگران نباشید. این تغییر رنگ به دلیل متابولیت مترونیدازول ایجاد میشود که وقتی در بدن تجزیه میشود و از طریق کلیهها دفع میشود. رنگ ادرار، یک یا دو روز پس از قطع درمان به حالت طبیعی باز میگردد.
۴: مصرف داروی مترونیدازول ممکن است روی نتیجهی بعضی از آزمایشهای پزشکی خاص اثر بگذارد. اطمینان حاصل کنید که همهی کارکنان و پزشکهای آزمایشگاه در جریان استفادهی شما از داروی مترونیدازول قرار گرفته باشند.
۵: داروی خود را با دیگران به اشتراک نگذارید.
۶: در صورتی که شما برای ابتلا به عفونت خاصی مانند تریکوموناس واژینالیس درمان میشوید، لازم است شریک جنسی شما هم برای جلوگیری از ابتلا به عفونت تحت درمان قرار بگیرد. در طول درمان به خاطر ابتلا به این گونه عفونتها از برقراری نزدیکی جنسی اجتناب کرده یا همیشه از کاندوم استفاده کنید.
۷: داروی مترونیدازول برای وضعیت فعلی بیماری شما تجویز شده است. به طور خودسرانه و برای درمان عفونتهای دیگر از آن استفاده نکنید مگر اینکه توسط پزشک تجویز شده باشد.
۸: در صورتی که داروی مترونیدازول را برای مدت طولانی مصرف میکنید آزمایشهای پزشکی مانند شمارش کامل خون باید در حین مصرف این دارو انجام شود. در تمامی جلسات پزشکی و آزمایشگاهی خود حاضر شوید. برای اطلاع از جزئیات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.
نکاتی در مورد طریقه استفاده از کرم موضعی و ژل واژینال مترونیدازول
هنگام استفاده از کرم یا ژل مترونیدازول برای درمان روزانه، باید ۲ بار در روز و به مدت ۲ ماه از آن استفاده کنید. حتی گاهی ممکن است دوره ی درمان بیشتر طول بکشد.
اگر از کرم یا ژل برای درمان عفونت پوستی یا زخم آلوده استفاده میکنید، باید آن را روزی ۲ تا ۳ بار استفاده کنید.
نحوهی استفاده از کرم موضعی مترونیدازول
- یک لایه نازک از کرم مترونیدازول را روی ناحیهای که تحت درمان است قرار دهید و خیلی آرام بمالید.
- سعی کنید از وارد شدن کرم مترونیدازول به چشمان خود جلوگیری کنید، زیرا ممکن است باعث سوزش چشم ایجاد کند.
- اگر مقداری کرم وارد چشمانتان شد، بلافاصله آن را با آب سرد بشویید.
نحوهی استفاده از ژل واژینال مترونیدازول
- برای استفاده از ژل مترونیدازول، میتوانید اپلیکاتور را از ژل پر کنید و در واژن خود قرار دهید.
- هنگام استفاده از ژل واژینال مترونیدازول، از برقراری رابطهی جنسی خودداری کنید.
- توصیه میشود در زمان پریودی از ژل واژینال مترونیدازول استفاده نکنید.
مترونیدازول را در درمان چه بیماریهایی میتوان استفاده کرد؟
به طور کلی متخصص داخلی مترونیدازول را برای درمان عفونتهای انگلی دستگاه گوارش از جمله عفونتهای ژیاردیا در رودهی کوچک، انواع آمیبیازیس (رودهای و خارج رودهای) تجویز می کند. همچنین مترونیدازول به تنهایی یا در ترکیب با آنتی بیوتیکهای دیگر در درمان آبسه ناشی از باکتریهای بی هوازی استفاده میشود. درمان عفونتهای حاد دندانپزشکی، عفونت هلیکوباکتر پیلوری در معده، پریتونیت، عفونتهای زخم، عفونت مفصلی، بیماری التهابی لگن، واژینوز باکتریال و عفونتهای تریکوموناس واژن از دیگر کاربردهای درمانی مترونیدازول هستند. در زیر به بررسی بیماریهای گفته شده میپردازیم.
۱: ژیاردیازیس
عفونت ژیاردیا یک عفونت رودهای است. عفونت ژیاردیا (ژیاردیازیس) یکی از مهمترین بیماریهای منتقله از راه آب است. این انگل از طریق غذا و تماس شخص با دیگری، قابل انتقال است. مترونیدازول در درمان ژیاردیازیس قابل استفاده است.
علائم و نشانههای ژیاردیازیس ۱ تا ۳ هفته پس از مواجهه با انگل ظاهر میشوند و ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- اسهال آبکی و چرب و بدبو
- خستگی یا بی حالی
- نفخ شکم
- حالت تهوع
- و کاهش وزن.
۲: آمیبیازیس
آمیبیازیس یک عفونت انگلی روده است که توسط تک یاختهای به نام انتاموبا هیستولایتیکا ایجاد میشود. آمیبیازیس بیشتر در کشورهای گرمسیری دیده میشود. این انگل از طریق آب و غذای آلوده و تماس مستقیم با مدفوع وارد بدن میشود.
آمیبیازیس دو فرم رودهای و خارج رودهای دارد. وقتی کیستهای انگل وارد رودهی بزرگ میشوند، به درون دیوارهی رودهی بزرگ منتقل میشوند. این امر باعث اسهال خونی، کولیت و تخریب بافت روده میشود. در نتیجه فرد آلوده، با انتشار کیستهای انگل از طریق مدفوع آلوده، بیماری را گسترش میدهد.
علائم آمیبیازیس، ۱ تا ۴ هفته پس از بلع کیستهای انگل ظاهر میشوند. انگل میتواند دیوارهی روده را تخریب کند و باعث اسهال خونی آمیبی شود. سپس انگل وارد جریان خون شده و به اندامهای داخلی مختلفی مانند کبد، قلب، ریهها و مغز میرود و باعث آبسه، عفونت، بیماری شدید و حتی مرگ شود. درمان آمیبیازیس به مدت ۵ تا ۱۰ روز و با استفاده از مترونیدازول امکان پذیر است.
افرادی که بیشتر در معرض خطر ابتلا به آمیبیازیس قرار دارند عبارتند از:
- افرادی که به مکانهای گرمسیری با بهداشت نامناسب سفر کردهاند.
- مهاجران از کشورهای گرمسیری با شرایط بهداشتی نامناسب
- افرادی که در شرایط بهداشتی نامناسب مانند زندانها زندگی میکنند.
- افراد همجنسگرا (مردان)
- و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
درمان آمیبیازیس به مدت ۵ تا ۱۰ روز و با استفاده از مترونیدازول امکان پذیر است.
۳: عفونتهای حاد دندانپزشکی
عفونت حاد دندان به طور معمول هنگامی رخ میدهد که باکتریها به پالپ دندان (عصب) حمله کرده و به بافتهای اطراف دندان نیز گسترش مییابند. آبسههای موضعی دندان به برش جراحی و خروج محتویات آبسه و درمان ریشه پاسخ خوبی میدهند. در صورت خفیف بودن علائم، آنتی بیوتیکهایی مانند مترونیدازول در درمان عفونتهای دندانی نقش دارند. در نتیجه در صورت تشخیص دکتر دندانپزشک، می توانید از مترونیدازول برای درمان عفونت دندان استفاده کنید.
۴: عفونت هلیکوباکتر پیلوری
عفونت هلیکوباکتر پیلوری (H.pylori) هنگامی اتفاق میافتد که هلیکوباکتر پیلوری معده را آلوده کند. عفونت هلیکوباکترپیلوری یکی از علل شایع زخم معده است که در بیش از نیمی از مردم جهان وجود دارد. هلیکوباکتر پیلوری اغلب در کودکی وارد بدن میشود و در دوران زندگی کاملا ریشه کن نمیشود. زندگی در شرایط بهداشتی نامناسب، عدم دسترسی به منبع آب تمیز، زندگی در کشورهای در حال توسعه و زندگی با فردی که به عفونت H.pylori مبتلا است، فرد را در معرض ابتلا به این بیماری قرار میدهد. هلیکوباکتر پیلوری با مترونیدازول (به عنوان بخشی از درمان ترکیبی) قابل درمان است. درمان ۷ تا ۱۴ روز باید ادامه داشته باشد.
از علائم هلیکوباکترپیلوری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- درد یا سوزش معده
- دل درد به خصوص در زمانی که معده خالی است
- حالت تهوع
- از دست دادن اشتها
- آروغ زدن مکرر
- نفخ شکم
- و لاغری ناخواسته
اگر عفونت هلیکوباکتر پیلوری درمان نشود میتواند باعث التهاب پوشش معده، زخم معده و در نهایت سرطان معده شود.
هلیکوباکتر پیلوری با مترونیدازول (به عنوان بخشی از درمان ترکیبی) قابل درمان است. درمان ۷ تا ۱۴ روز باید ادامه داشته باشد.
۵: پریتونیت
پریتونیت به معنای التهاب صفاق است. صفاق، غشایی است که دیوارهی داخلی شکم را میپوشاند و اندامهای داخل شکم را در جای خود حفظ میکند. پریتونیت به دلیل عفونت باکتریایی یا قارچی ایجاد میشود و دو نوع دارد:
- پریتونیت خودبخودی باکتریال: پریتونیت به عنوان عارضهای از بیماری کبدی مانند سیروز یا بیماری کلیوی ایجاد میشود.
- پریتونیت ثانویه: پریتونیت در اثر پارگی یا سوراخ شدن اندامی در شکم یا به عنوان عارضهی سایربیماریها ایجاد میشود.
از شایعترین علل پریتونیت میتوان به دیالیز صفاقی، پارگی آپاندیس، زخم معده، سوراخ شدن رودهی بزرگ، پانکراتیت یا التهاب لوزالمعده، دیورتیکولیت و ضربه به شکم اشاره کرد.
علائم و نشانههای پریتونیت عبارتند از:
- درد یا حساسیت شکمی
- نفخ
- احساس پری شکم
- تب
- تهوع و استفراغ
- از دست دادن اشتها
- اسهال
- کاهش خروجی ادرار
- تشنگی
- عدم توانایی دفع مدفوع یا گاز
- خستگی
- و گیجی.
مترونیدازول به عنوان خط اول درمان پریتونیت مورد استفاده قرار میگیرد.
۶: عفونت پوستی
عفونت پوستی یا سلولیت یک عفونت عمیق در پوست است که توسط باکتریها ایجاد میشود. سلولیت اغلب روی دست و پاها تاثیر میگذارد، اما در اطراف چشم، دهان، مقعد یا شکم نیز ایجاد شود. سلولیت معمولا پس از نوعی آسیب به پوست از جمله ضربه یا جراحی ایجاد میشود. پس از از بین رفتن یکپارچگی پوست، باکتریها میتوانند وارد شوند و باعث عفونت شوند. مترونیدازول در درمان سلولیت نقش مهمی دارد.
علائم رایج سلولیت عبارتند از:
- قرمزی و تورم پوست
- گرم شدن پوست
- درد
- کبودی
- تاول پوستی
- تب
- سردرد
- لرز
- ضعف
- رگههای قرمز در محل سلولیت
۷: عفونت مفصلی
میکروبهایی که باعث عفونت مفصلی میشوند، میتواند از از طریق جریان خون یا مستقیما از طریق آسیب نافذ وارد مفصل شوند. زانوها بیشتر تحت تاثیر قرار میگیرند، اما لگن، شانهها و سایر مفاصل نیز میتوانند درگیر شوند. عفونت مفصلی میتواند به سرعت و به شدت به غضروف و استخوان مفصل آسیب برساند، بنابراین درمان سریع بسیار مهم است. درمان شامل تخلیهی مفصل با سوزن یا جراحی است. آنتی بیوتیکهایی مانند مترونیدازول نیز برای درمان عفونت مفصلی مورد نیاز هستند.
۸: بیماری التهابی لگن
بیماری التهابی لگن (PID) به معنای عفونت اندامهای تولید مثل زنان است. بیماری التهابی لگن اغلب در مواقعی اتفاق میافتد که باکتریهای مقاربتی از طریق واژن به رحم، لولههای رحمی یا تخمدان منتقل شوند.
علائم و نشانههای بیماری التهابی لگن ممکن است خفیف باشد و تشخیص آن کمی دشوار است. برخی از زنان هیچگاه علائم و نشانهای ندارند. موارد از علائم بیماری التهابی لگن هستند:
- درد خفیف تا شدید در پایین شکم و لگن
- ترشحات غیر طبیعی از واژن که ممکن است بوی نامطبوعی داشته باشند
- خونریزی غیرطبیعی رحم بین چرخهی قاعدگی
- درد هنگام مقاربت
- تب
- لرز
- و ادرار مکرر و دردناک
اگر بیماری التهابی لگن درمان نشود، ممکن است باعث آسیب دائمی به دستگاه تولید مثل شود. حاملگی خارج رحمی، ناباروری، درد مزمن لگنی و آبسهی تخمدان، از عوارض عدم درمان به موقع این بیماری است. یکی از راههای درمان، استفاده از آنتی بیوتیکهایی مانند مترونیدازول است.
۹: واژینوز باکتریایی
واژینوز باکتریایی نوعی التهاب واژن است که در اثر رشد بیش از حد باکتریها در واژن ایجاد میشود و تعادل طبیعی باکتریهای واژن را بر هم میزند. درمان واژینوز باکتریایی با استفاده از مترونیدازول و به صورت یک دوز ۲ گرمی تنها برای یک روز یا ۴۰۰ میلی گرم ۲ بار در روز به مدت ۷ روز، صورت میگیرد.
بسیاری از زنان مبتلا به واژینوز باکتریایی هیچ علائم و نشانهای ندارند.علائم واژینوز باکتریایی ممکن است شامل موراد زیر باشد:
- ترشحات خاکستری، سفید یا سبز از واژن
- بوی بد واژن شبیه به بوی ماهی
- خارش واژن
- و سوزش هنگام ادرار کردن.
از علائم خطر ابتلا به واژینوز باکتریایی میتوان به داشتن چندین شریک جنسی یا یک شریک جنسی جدید، دوش واژن (شستشوی واژن با آب یا مادهی پاک کننده) و کمبود طبیعی باکتری لاکتوباسیل در واژن، اشاره کرد.
واژینوز باکتریایی میتواند باعث تولد زودرس در زنان باردار، افزایش خطر ابتلا به سایر عفونتهای مقاربتی، افزایش خطر عفونت پس از جراحی زنان و بیماری التهابی لگن (PID) شود.
درمان واژینوز باکتریایی مترونیدازول، به صورت یک دوز ۲ گرمی تنها برای یک روز یا ۴۰۰ میلی گرم ۲ بار در روز به مدت ۷ روز، صورت میگیرد.
۱۰: تریکومونیازیس
تریکومونیازیس یک عفونت مقاربتی (STI) است که بسیار رایج میباشد. عامل این بیماری تریکوموناس است. عوامل خطری که فرد را بیشتر در معرض ابتلا به تریکومونیازیس قرار میدهند شامل داشتن شرکای جنسی متعدد، عدم استفاده از کاندوم در رابطهی جنسی، ابتلای قبلی به تریکومونیازیس و سابقهی ابتلا به دیگر بیماریهای مقاربتی است.
این بیماری با استفاده از مترونیدازول درمان میشود که دورهی درمان ۵ تا ۷ روز است. در مواردی که احتمال عفونت مجدد وجود دارد، شریک جنسی نیز باید همزمان درمان شود.
شایعترین علائم تریکومونیازیس در میان زنان عبارتند از:
- ترشحات واژن که به رنگهای سفید، خاکستری، زرد یا سبز و معمولا کف دار و دارای بوی نامطبوع
- لکه بینی یا خونریزی واژینال
- سوزش یا خارش دستگاه تناسلی
- قرمزی یا تورم دستگاه تناسلی
- تکرر ادرار
- و درد در هنگام ادرار کردن یا مقاربت جنسی.
شایعترین علائم تریکومونیازیس در مردان عبارتند از:
- ترشح از مجرای ادرار
- سوزش هنگام ادرار یا بعد از انزال
- و تکرر ادرار.
برای اطلاعات بیشتر در مورد این دارو بهتر است از سرویس مشاوره دارویی دکترتو استفاده کنید.
مترونیدازول در درمان کرونا چه نقشی دارد؟
همان طور که گفته شد، مترونیدازول آنتی بیوتیکی است که برای درمان بیماری هایی که باکتری ها در بروز آن ها نقش دارند، کاربرد دارد. اما چرا این دارو در نسخه ی بیماران مبتلا به کرونا به وفور دیده می شود؟
به نظر می رسد به دلیل تضعیف سیستم ایمنی به وسیله ویروس کرونا، ریه ها مستعد ابتلا به عفونت های باکتریایی نیز هستند. مترونیدازول از بروز عفونت باکتریایی در کنار عفونت ویروسی، جلوگیری می کند. در برخی از نسخه ها، مترونیدازول به صورت ترکیبی با دیگر داروها در تعدیل علائم کرونا به کار می رود.
در خصوص طریقه مصرف مترونیدازول در درمان کرونا؛ حتما از مشاورین کرونا در سایت دکترتو مشورت بگیرید.
عوارض جانبی مصرف داروی مترونیدازول
در صورتی که پزشک داروی مترونیدازول را برای شما تجویز کرده است مطمئن باشید فوائد آن بیش از مضراتش بوده است. همچنین لازم است بدانید اکثر افرادی که داروی مترونیدازول را مصرف کردهاند عوارض جدی این دارو را تجربه نکردهاند.
عوارض جانبی شایع:
- سرگیجه
- سردرد
- ناراحتی معده
- حالت تهوع و استفراغ
- از دست دادن اشتها
- اسهال
- یبوست
- یا احساس طعم فلز در دهان.
در صورتی که هر کدام از این علائم برای مدت طولانی ادامه داشت یا وخیمتر شد به پزشک خود یا دکتر داروخانه اطلاع دهید.
نکته ی مهم: مصرف داروی مترونیدازول ممکن است باعث تیره شدن رنگ ادرار شود. این علامت بیضرر است و پس از قطع درمان توسط داروی مترونیدازول ناپدید خواهد شد.
عوارض جانبی جدی:
در صورتی که عوارض جانبی خطرناکی مانند نشانههای عفونت جدید مانند گلودرد مداوم و تب، کبود شدگی و خونریزی آسان، درد معده و شکم و دفع ادرار دردناک را دارید به پزشک خود اطلاع دهید.
عوارض جانبی بسیار جدی مانند:
- لرزش
- تشنج
- تغییرات روحی و روانی مانند گیجی
- مشکل در صحبت کردن
- بیحسی یا مورمور شدن بازوها و پاها
- درد چشم
- تغییرات ناگهانی بینایی
- سردردی که به طور مداوم شدیدتر میشود یا از بین نمیرود
- و احساس درد و سفت شدن گردن
در صورت تجربه موارد بالا به سرعت با مرکز فوریتهای پزشکی تماس بگیرید.
نکته ی مهم: استفاده از داروی مترونیدازول برای مدت طولانی یا در دورههای مکرر ممکن است باعث برفک دهان یا عفونت مخمری جدید شود. در صورتی که تکههای سفیدی را در دهان خود مشاهده کردید یا تجربهی تغییر در ترشحات واژینال را داشتید یا با هر گونه علامت جدیدی مواجه شدید با پزشک خود مشورت کنید.
عوارض جانبی نادر:
لازم است بدانید که واکنش آلرژیک جدی در مورد داروی مترونیدازول نادر است. با این وجود اگر واکنش آلرژیک جدیای مثل موارد زیر را تجربه کردید به سرعت از مرکز فوریتهای پزشکی کمک بگیرید.
- علائم پوستی
- خارش
- تورم (مخصوصا در صورت، زبان و گلو)
- گیجی شدید
- و اختلال تنفسی.
با توجه به این که لیست عوارض کامل نیست ممکن است با عارضهای برخورد کنید که ذکر نشده باشد. در این موارد با پزشک یا دکتر داروخانه مشورت کنید.
در دکترتو میتوانید با بهترین پزشکان متخصص عفونی در شهر خود آشنا شوید، با آنها به صورت تلفنی یا آنلاین مشورت کنید و همچنین برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.
موارد احتیاط مصرف داروی مترونیدازول
پیش از مصرف داروی مترونیدازول در صورتی که به این دارو یا به سایر آنتیبیوتیکها مانند تینیدازول حساسیت دارید موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید. داروی مترونیدازول ممکن است شامل ترکیبات غیر فعالی باشد که موجب بروز حساسیت یا مشکلات دیگر بشود. برای اطلاع از جزئیات بیشتر با دکتر داروخانه مشورت کنید.
سابقه پزشکی:
قبل از استفاده از داروی مترونیدازول تمام سوابق پزشکی خود را به اطلاع پزشک یا دکتر داروخانه برسانید؛ از جمله:
- سابقهی ابتلا به بیماریهای کبدی
- بیماریهای کلیوی
- و بعضی از اختلالات خونی مانند کمبود سلولهای خونی.
عملکرد کبد و داروی مترونیدازول:
افراد مبتلا به اختلالات ژنتیکی نادر مانند سندرم کوکاین در صورت مصرف داروی مترونیدازول ممکن است به طور جدی در معرض ابتلا به بیماریهای کبدی باشند. دربارهی منافع و مضرات استفاده از داروی مترونیدازول با پزشک خود مشورت کنید. در صورت استفاده از داروی مترونیدازول پزشک عملکرد کبد شما را تحت نظر خواهد داشت. اگر طی درمان با داروی مترونیدازول علائم بیماریهای کبدی مانند حالت تهوع، استفراغ مداوم، از دست دادن اشتها، درد شدید معده یا شکم، زرد شدن چشمها، زرد شدن پوست و ادرار تیره رنگ را مشاهده کردید به سرعت به پزشک مراجعه کنید.
همان طور که قبلا نیز گفته شد، در صورت عدم نیاز به مصرف آنتی بیوتیک، مصرف خودسرانهی آن خطر ابتلا به عفونت مجدد و مقاومت در برابر آنتی بیوتیک را افزایش میدهد. مصرف مترونیدازول را بدون نظر پزشک قطع نکنید. اگر مصرف این دارو را خیلی زود متوقف کنید، ممکن است عفونت به شکل شدیدتری عود کند.
تداخلات دارویی مترونیدازول با نوشیدنیهای الکلی
- حداقل ۳ روز قبل از شروع مصرف مترونیدازول باید مصرف نوشیدنیهای حاوی الکل را متوقف کنید.
- همچنین پس از قطع این دارو، ۳ روز دیگر از مصرف الکل خودداری کنید.
- در صورت استفادهی همزمان الکل با مترونیدازول، عوارض جانبی شامل حالت تهوع، استفراغ، درد معده، گرگرفتگی، افزایش ضربان قلب (تپش قلب) و سردرد میتواند ایجاد شود.
مترونیدازول در بارداری
- اگر باردار هستید و قصد بارداری دارید با پزشک خود صحبت کنید.
- مترونیدازول نباید در سه ماههی اول بارداری مصرف شود.
- برای سه ماههی دوم و سوم، این دارو قابل استفاده است.
مترونیدازول در شیردهی
- مترونیدازول ممکن است وارد شیر مادر شود و باعث ایجاد عوارض در کودکی شود که از شیر مادر تغذیه میکند.
- در صورت مصرف مترونیدازول در دوران شیردهی، تا ۲۴ به کودک شیر ندهید و با استفاده از شیر دوش، شیر را دوشیده و بیرون بریزید.
- اگر به کودک خود شیر میدهید، پزشک را مطلع کنید.
- شاید لازم باشد مصرف این دارو را قطع کنید.
مترونیدازول در افراد مبتلا به بیماری کلیوی
کلیهها به پاکسازی داروی مترونیدازول از بدن کمک میکنند. در صورت ابتلا به بیماری کلیوی شدید، کلیهها ممکن است این دارو را با سرعت کمتری دفع کنند. در نتیجه میزان داروی مترونیدازول در بدن افزایش مییابد و خطر ایجاد عوارض جانبی افزایش مییابد. در چنین شرایطی، پزشک ممکن است دوز مترونیدازول را کاهش دهد یا دفعات مصرف دارو را کمتر کند.
مترونیدازول در افراد مسن
کلیهها و کبد افراد مسن، ممکن است در اثر افزایش سن مانند گذشته کار نکند. این موضوع میتواند باعث شود که بدن این افراد داروها را کندتر متابولیزه کند. در نتیجه، مقدار بیشتری از دارو برای مدت طولانیتری در بدن باقی میماند. این تجمع دارو در بدن، خطر ابتلا به عوارض جانبی را افزایش میدهد.
تداخلات دارویی مترونیدازول با داروهای دیگر
تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تاثیر داروی مترونیدازول را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن شود. این مقاله شامل تمامی تداخلات دارویی ممکن نیست، لذا لیست همهی داروهای مصرفیتان را با پزشک یا دکتر داروخانه در میان بگذارید و بدون صلاحدید پزشک شروع به مصرف، قطع یا تغییر دوز داروی مترونیدازول نفرمایید.
بعضی از محصولاتی که ممکن است با داروی مترونیدازول تداخل ایجاد کنند عبارتاند از:
- محصولات حاوی الکل شربت سرفه، شربت سرماخوردگی و افترشیو
- محصولات حاوی پروپیلن گلیکول
- محلول لوپیناویر و ریتوناویر
- لیتیوم
نکات بسیار مهم:
۱: در صورت مصرف داروی مترونیدازول داروی دی سولفیرام مصرف نکنید. در صورتی که کمتر از دو هفته از مصرف داروی دی سولفیرام میگذرد نیز داروی مترونیدازول را استفاده نفرمایید.
۲: اگر چه آنتیبیوتیکها با داروهای هورمونی جلوگیری از بارداری از جمله قرصها، پچها و حلقهها تداخل ایجاد نمیکنند، اما بعضی از آنها مانند ریفامپین و ریفابوتین میتوانند اثربخشی محصولات جلوگیری از بارداری را کاهش دهند، که این موضوع میتواند منجر به بارداری ناخواسته شود. در صورتی که از محصولات هورمونی جلوگیری از بارداری استفاده میکنید برای اطلاع از جزئیات بیشتر با پزشک خود صحبت کنید.
علائم اوردوز مصرف داروی مترونیدازول
اگر فردی بیش از اندازه از داروی مترونیدازول استفاده کرده بود و دچار علائمی مانند بیهوش شدن یا مشکل در تنفس شد به سرعت با مرکز فوریتهای پزشکی تماس بگیرید.