خرید تور تابستان

سیگنال های اقتصادی از قم به پاستور /نگرانی های اقتصادی مراجع تقلید زیر ذره بین +جدول

مشکلات معیشتی و اقتصادی مردم تبدیل به دغدغه اصلی دلسوزان و بزرگان نظام تبدیل شده است، آنچنان که مراجع تقلید در دیدارهایی که با دولتی ها دارند در قالب تذکر یا توصیه این نگرانی ها را منتقل می کنند.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، از زمان مستقر شدن رئیسی در پاستور، او چهار بار راهی قم شده است تا با علما و بزرگان حوزه علمیه دیدار کند و ضمن آن گزارشی از روند عملکرد دولت تحت مدیریتش را به علما ارائه کند، سنتی که در دولت های سابق نیز مرسوم بود و آنها نیز چه در قالب سفر استانی چه در قالب سفری چندساعته با حضور در قم مهمان مراجع عظام تقلید می شدند.

اولین ملاقات؛ قبل از ورود به پاستور

او ۲۰ روز پس از پیروزی در انتخابات ۱۴۰۰ در قامت یک منتخب نه رئیس دولت مستقر در پاستور، به قم رفت و با آیات عظام علوی گرگانی، همدانی و مکارم شیرازی دیدار و گفتگو کرد. دیدارهایی که با توصیه هایی از یک سو و آرزو و دعا برای موفقیت از سوی دیگر همراه بود. آنچنان که آیت الله العظمی سید محمدعلی علوی گرگانی در این دیدار با اظهار خرسندی از دیدار رئیس جمهور منتخب گفته بود؛ «شما را شخصیتی خدوم، خدمتگزار و دلسوز میدانم و اطمینان دارم که می‌توانید عملکرد موفقی داشته باشید.»

همچنین آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی نیز در این دیدار، ضمن ابراز رضایت از دیدارش با رئیس جمهوری منتخب، اظهار کرده بود؛«امروز مردم از وضعیت معیشت و کسب و کار ناراضی هستند و باید علت اصلی این نارضایتی ها به درستی شناسایی و برطرف شود.»

نگرانی های اقتصادی مراجع تقلید

رئیسی پس از این دیدار، سه مرتبه دیگر به استان قم سفر و با مراجع تقلید دیدار و گفتگو کرده است. او در دی ماه ۱۴۰۰ در چارچوب سفری استانی به قم سفر کرد. رئیسی در این سفر با آیات عظام نوری همدانی، سبحانی، علوی گرگانی، مکارم شیرازی، شبیری زنجانی، جوادی آملی، صافی و حسینی بوشهری دیدار و گفتگو کرد.

همچنین او در مردادماه سال ۱۴۰۲، برای سخنرانی در آیین ملی تکریم از فعالان مساجد در مسجد جمکران قم و همچنین برای حضور در دفتر مراجع عظام و ارائه گزارشی از عملکرد دولت، به قم سفر کرد. وی در این سفر با آیات عظام همدانی، سبحانی و مکارم شیرازی، دیدار و گفتگو کرد.

با وجود اینکه هریک از مراجع تقلید در این دیدارها نکات و اقدامات مثبت دولت سیزدهم را یادآوری می کردند، اما محور اصلی اظهارنظرهای مطرح شده در این دیدارها، بیشتر رنگ و بویی اقتصادی داشت و با توصیه ها و تذکرهایی به رئیس دولت سیزدهم برای ارتقای سطح رفاه مردم و کنترل گرانی و تورم همراه بود.

دیدار روزهای اخیر رئیس دولت سیزدهم با مراجع تقلید، چند ماه بعد از آن دیدار مرداد ماه و در قالب دومین سفر استانی برگزار شد و درونمایه اصلی اظهارات مطرح شده بازهم نگرانی های اقتصادی بود. مشکلات اقتصادی که در دیدار با رئیسی و حتی در دیدار با برخی دولتمردان تکرار شده بود، در سفر اخیر رئیسی به قم بازهم از سوی مراجع تقلید یادآوری شد.

هرچند رسانه های دولت طی روزهای اخیر با برجسته سازی اظهارات مراجع تقلید درباره اقدامات مثبت دولت تلاش مضاعفی را برای سانسور و پررنگ نشان ندادن گلایه ها و توصیه های اقتصادی مراجع داشتند اما نگاهی به اظهارات مطرح شده از سوی علمای قم حکایت از پابرجا بودن دغدغه های اقتصادی بزرگان و مراجع تقلید دارد.

در جدول زیر اظهارات مراجع تقلید در دیدار با رئیس دولت سیزدهم آمده است؛

ردیفمراجع تقلیدتاریخ دیداراظهارات
۱آیت الله نوری همدانی۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳* امروز اقتصاد و معیشت مردم در سختی بسیار است و هر کجا قدم می‌گذارید مردم‌ از گرانی و سختی زندگی می‌گویند.* باید توجه کرد که همه فعالیت‌ها برای رفاه مردم‌ باشد، خصوصاً فرهنگ و اقتصاد؛ باور داشته باشیم ستون دین همین مردم هستند.
۲آیت الله سبحانی۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳* تلاش برای تبدیل مشکلات و تهدیدها به فرصت سازندگی و آبادانی، روند ترقی و پیشرفت کشور را سرعت خواهد بخشید.* توجه بیشتر به مسائلی از جمله بهبود معیشت اقشار کم درآمد، مهار عوامل تورم‌زا در اقتصاد کشور، تلاش برای کاهش تصادفات جاده‌ای و توجه به ملاحظات دینی در ساخت مسکن بشود.

۳
آیت الله جوادی آملی۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳*کشور ما دارای سرمایه های عظیم خدادادی است و باید از این سرمایه ها استفاده کرد اینکه امیرالمومنین می فرماید «مَن وَجَدَ ماءً و تُرابا ثُمّ افتَقَرَ فَأبعَدَهُ اللّه» یعنی کشوری که آب دارد، خاک دارد، و نتواند خود را اداره کند، نیازمند به دیگران باشد خدا او را از رحمت دور کند! مسئولین باید این کلمات را مد نظر قرار دهند و بر تولید و اشتغال همت گمارند تا فقر را از کشور ریشه کن کنند.


۴
آیت الله مکارم شیرازی۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳*چه دلیلی دارد که بعضی از اقلام خوراکی تا این اندازه گران باشد؟ دولت باید راهکاری برای جلوگیری از گرانی افسارگسیخته بیابد.* نوسانات نرخ ارز بر اقتصاد کشور تأثیر می گذارد و دولت باید نسبت به تأثیرگذاری آن در مسائل اقتصادی برنامه ریزی داشته باشد.*اجارۀ مسکن فشار بسیار سنگینی بر مردم وارد می کند که دولت باید این مسأله را کنترل کرده و راهکاری برای آن بیابد چراکه مسکن نقش مهمی در رضایت مردم دارد.
۵آیت الله نوری همدانی۳۰ مرداد ۱۴۰۲*از شما درخواست داریم که توجه بیشتری به وضع معیشت مردم شود به ویژه موضوع ارزش پول ملی که نیازمند پیگیری ویژه است.*ریشه کن کردن فقر، جهل و تبعیض از وظایف مسئولان است.*کاهش‌ ارزش پول‌ ملی نگران کننده است. با وجود همه مشکلات نباید نسبت به اقدامات انجام شده و دستاوردها سیاه‌نمایی و مردم را از انقلاب ناامید کرد، امروز دشمنان ما تمام سعی شان نا امید کردن ملت است‌.
۶آیت الله سبحانی۳۰ مرداد ۱۴۰۲*از اهتمام ویژه رئیس جمهور نسبت به مسائل فرهنگی و مقوله عفاف و حجاب، تشکر می کنم. صیانت از ارزش‌های دینی در بخش‌های مختلف جامعه به‌ویژه ادارات و مراکز و موسسات دولتی ضرورت دارد.*کنترل تورم و ثبات بازار و بهره‌گیری از ظرفیت‌های مردمی به‌ویژه بخش خصوصی در فعالیتهای اقتصادی ضرورت دارد.
۷آیت الله مکارم شیرازی۳۰ مرداد ۱۴۰۲*با وجود تمام مشکلات اقتصادی و معیشتی در کشور، مردم پایبند به دین، اصل نظام و کشور هستند لذا باید در جهت حل مشکلات اقتصادی و فرهنگی آنان تلاش کرد.*تورم و معیشت از دغدغه های اصلی مردم است. مردم می خواهند آثار فعالیت های دولت را در سفره شان ببینند.*قیمت های ناپایدار کالاها، وابستگی به دلار و بی انصافی برخی از کسبه از جمله عوامل گرانی است. باید وابستگی قیمت ها به دلار را از بین برد و هر چه اتکاء به دلار کمتر شود، آثار آن بر سفره مردم نمایان و سبب رضایت می شود.*مسألۀ قیمت مسکن و اجاره بهای آن به مشکل بغرنجی تبدیل شده و افزایش چند برابری پیدا کرده است که دولت باید برای آن تدبیری بیندیشد. دولت باید به وعده ای که در زمینۀ ساخت مسکن داده، عمل کند که اگر این وعده ها به سرانجام برسد، بسیاری از مشکلات حوزۀ مسکن حل خواهد شد.
۸آیت الله نوری همدانی۱۰ دی ۱۴۰۰* مردم از نظر معیشت در تنگنا هستند و باید این مشکل حل شود و تنظیم و نظارت بر بازار مورد توجه قرار بگیرد.*ما مکرر نسبت به موضوع توجه به ساختار اقتصادی و بحث بانک‌ها و حذف دیرکرد و ربا تذکر دادیم ولی عملی نشد.
۹آیت الله علوی گرگانی۱۰ دی ۱۴۰۰هر چقدر کمبودها جبران شود شایسته است. نباید طرح جدید عمرانی آغاز شود و در تکمیل طرح‌های نیمه تمام اولویت‌ها را مد نظر قرار دهید.

۱۰
آیت الله مکارم شیرازی۱۰ دی ۱۴۰۰*بعضی از شرکت‌های دولتی خود باعث گرانی هستند، البته برخی از کاسبان نااهل نیز به گرانی دامن می‌زنند.*متأسفانه بانک‌ها به مصوبات دولتی هم توجه نمی‌کنند که باید نسبت به اصلاح نظام بانکی کشور فکری اساسی صورت گیرد.
۱۱آیت الله جوادی آملی۱۰ دی ۱۴۰۰*مسئولان باید همت بلند داشته باشند و بدانند که مدیریت و اقتصاد یک کار علمی است، باید همه تلاش کنند که مردم محترمانه و آبرومندانه زندگی کنند چرا که فقر به معنای نداشتن و نداری نیست، اسلام به شخص ندار، فقیر نمی‌گوید! در فرهنگ اسلام، فقیر کسی است که ستون فقراتش شکسته است، چنین فردی به هیچکس اعتماد نخواهد کرد.در بیان قرآن، اقتصاد عامل قیام و ایستادگی جامعه است اگر اقتصاد خراب باشد و ستون فقرات جامعه مشکل داشته باشد، مجبور خواهد بود به دیگران باج بدهد.
۱۲آیت الله صافی گلپایگانی۱۰ دی ۱۴۰۰* ان‌شاء الله با اقدامات سریع، دغدغه ها و نگرانی مردم را در رابطه با گرانی ها بر طرف نمایید و بحث معیشت مردم را در اولویت کارها قرار دهید.

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا