خرید تور تابستان

تحلیل اکونومیست: موقعیت دشوار روحانی در بحران سوریه

بخش خاورمیانه نشریه اکونومیست در تحلیلی موقعیت روحانی در بحران سوریه را دشوار ارزیابی کرد؛ تحلیلی که در آن به سخنان هاشمی در متهم کردن دولت اسد اشاره ای گذرا شده است.

به گزارش بخش ترجمه ی انصاف نیوز، در این تحلیل آمده است: بمباران شیمیایی حاشیه نشینان دمشق که بیش از ۱۴۰۰ کشته بر جای گذاشت، رییس جمهور جدید ایران را در موقعیت دشواری قرار داده است. یکی‌ از دلایل پیروزی حسن روحانی در انتخابات، امید به مهارت‌های وی برای مذاکره و مصالحه با آمریکا و در نتیجه کم کردن فشار تحریم‌ها بود. اما حالا به جای مذاکره و مصالحه، دولت روحانی در حال کشیده شدن به جنگی ناخواسته و خارج از کنترل او، با طرف مذاکره و مصالحه اش است.

با توجه به این شرایط دشوار، روحانی نسبتا خوب عمل کرده است. موضع رسمی حکومت ایران، همانند روسیه، این است که بمباران شیمیایی احتمالا کار شورشیان سوری بوده و نه دولت مهم‌ترین متحد آنها، یعنی‌ بشار اسد. اما شخص روحانی از دفاع مستقیم از رژیم اسد طفره رفته است و صرفاً بمباران شیمیایی را از جانب هر کس که باشد محکوم کرده است. به هر حال ده‌ها هزار ایرانی در اثر بمباران شیمیایی صدام حسین در جریان جنگ ۸ ساله ایران و عراق جان باختند.

موضعی که آقای روحانی به طور کلی‌ اتخاذ کرده، برداشت کلی‌‌ای است که از حمله ی احتمالی‌ آمریکا به سوریه وجود دارد. به عقیده ی بسیاری، این حمله بخشی از یک نقشه است برای اینکه مبارزان سوری، در آستانه ی کنفرانس ژنو-۲، در موقعیت بهتری قرار بگیرند. کنفرانس ژنو-۲ قرار است رهکارهایی برای پایان کشت و کشتار در سوریه ارائه کند. روحانی گفته است که: “غربی‌ها بهانه‌ای یافته اند تا بتوانند موقعیت سوریه را در مذاکرات پیش رو تضعیف کنند”. در واقع، این موضعگیری نشان از آن دارد که وی کماکان سعی‌ در اتخاذ موضعی نرم نسبت به غرب دارد.

ایران نفعی در رویارویی نظامی بر سر سوریه ندارد. به خصوص که رژیم اسد در حال حاضر دست بالا را در جنگ داخلی‌ سوریه دارد و بعید است که حمله آمریکا هم بتواند دفعتا این موازنه را بر هم بزند. علاوه بر این، درگیر شدن در جنگ سوریه می تواند امید‌ها برای کاهش تحریم ها و مصالحه با غرب را کمرنگ کند.

هدف ایران در ازای حمایت از سوریه و حزب‌الله، در حقیقت ایجاد سدی دفاعی در منطقه در برابر اسرائیل و آمریکاست. اما حالا که پس از دو سال هزینه کردن برای دولت اسد، جنگ داخلی‌ سوریه نه تنها به پایان نرسیده بلکه تا حدودی منافع ایران را از جهات گوناگون و نیز در لبنان و عراق در معرض خطر قرار داده، ممکن است که دیگر ایران حاضر نباشد از سوریه به هر قیمتی دفاع کند. اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس جمهور سابق و عملگرای ایران، دولت سوریه را متهم به انجام بمباران شیمیایی کرده است. یکی‌ از نمایندگان مجلس ایران هم گفته است که دولت سوریه نباید از ایران انتظار داشته باشد که در صورت حمله غرب، ایران مستقیماً با غرب وارد جنگ شود. منطقا، دولت سوریه به دلیل حمایت از حماس برای ایران سودمند بود، اما به همان میزان که مرز سوریه با اسرائیل به دست شورشیان افتاده است از سودمندی دولت سوریه برای ایران هم کاسته شده است.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا