خرید تور نوروزی

اولويت تعطيلی شنبه بر مبنای منافع ملی | محمدرضا يوسفی

محمدرضا یوسفی، استاد دروس خارج فقه حوزه‌ی علمیه‌ی قم در کانال تلگرامی خود نوشت: «اقتصاد جهاني روز به روز در هم تنيده تر شده است. نگاهي به روند رشد تجارت جهاني نشان مي دهد كه حجم تجارت جهاني در سال‌هاي ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳  به ترتيب ۳۲  و  ۳۰.۷ هزار ميليارد دلار بوده است. گرچه به دلايلي حجم تجارت جهاني در سال ۲۰۲۳ نسبت به سال قبل  ۸ درصد كاهش يافته است، با وجود اين، تجارت جهاني در دهه هاي اخير از رشد قابل اعتنايي برخوردار بوده و از اين طريق وابستگي كشورها به يكديگر بيشتر از گذشته شده است.

سهم ايران پيش از تحريم، حدود ۲.۲ درصد از تجارت جهاني و اكنون حدود  ۳ دهم درصد است. اين به معناي انزواي اقتصادي ايران در عرصه جهاني است.
يكي از معيارهاي تحريم يك كشور، جايگاه آن كشور در تجارت جهاني و وابستگي ساير كشورها به محصولات آن كشور و درجه جايگزيني است.

با تحريم ايران، به لحاظ اقتصادي، سهم ايران افول داشته و اين امر موجب شده است تا تداوم تحريم ها براي امريكا كم هزينه تر  باشد. زيرا كمتر كشوري است كه از تحريم ايران آسيب ببيند. بر اين اساس، يكي از راهبردهاي كشور براي خروج از انزوا، برداشتن برخي از موانع است.

يكي از موانع مهم كه همواره مورد نظر بخش خصوصي بوده است، تعداد روزهايي است كه امكان تجارت با جهان خارج وجود دارد. روزهاي تعطيلي در بسياري از كشورهاي جهان شنبه و يكشنبه و در ايران روز جمعه تعطيل كامل و پنج شنبه نيمه تعطيل است. بدين ترتيب امكان ارتباطي  با جهان خارج به نيمي از هفته تقليل مي يابد.

اكنون كه دولت، لايحه تقليل ساعات كاري را تقديم مجلس كرده است و بدين ترتيب تعطيلات به دو روز در هفته مي انجامد. تعيين روزي علاوه بر جمعه اهميت دارد.

گاه شنيده مي شود كه برخي از نمايندگان به تعطيلي رسمي پنج شنبه نظر دارند. دلايلي مانند وصل شدن پنج شنبه به جمعه، سنت زيارت اهل قبور در عصرهاي پنج شنبه و همچنين اینکه تعطيل شدن شنبه موجب تشبه به يهود خواهد شد زيرا شنبه تعطيل رسمي يهوديان است.  نهايت اينكه اكنون نهادهاي آموزشي كشور روزهاي پنج شنبه تعطيل و ادارات نيز نيمه تعطيل هستند و هماهنگي اقتضاء مي كند كه پنج شنبه تعطيل باشد.

درباره‌ی تعطیلی شنبه

اما هيچكدام از اين دلايل براي تعطيل كردن پنج شنبه موجه نيستند. شايد مهمترين دليل اين گروه، تشبه به يهود است. بدين ترتيب به يك مسئله عادي و تصميم گيري بر مبناي منافع ملي، رنگ تمدني و فرهنگي داده شده است. گرچه تعطيلي شنبه ريشه در كتاب مقدس يهوديان دارد، اما در بسياري از كشورهاي مسلمان جهان نيز اكنون شنبه را تعطيل كرده اند. در برخي كشورهاي مسلمان از سال 2008 اين اقدام را در فرايندي پنج ساله انجام دادند و با وجود تقیدات دینی، احساس تشبه به یهود را نیز نداشته اند. زيرا اگر بنا بر مخالفت باشد، برخي احكام ديگر نيز ميان ما مسلمانان و يهوديان مشترك است، آيا بايد آنان را نيز حذف كنيم؟‌ اساس نگاه فرهنگي و تمدني با توجه به ساختار فرهنگي، سياسي و اجتماعي كشور به اين مسئله نادرست است.

واقعيت اين است كه از منظر منافع ملي، اگر تعطيلي شنبه موجب بهبود روابط بنگاه هاي اقتصادي كشور با جهان بيرون را فراهم آورد و از اين طريق بر حجم تجارت ايران و سهم آن موثر باشد، بستر رونق اقتصادي، افزايش نرخ اشتغال و كاهش زمينه اعمال تحريم هاي بيشتر و يا حتي كاهش تحريم ها فراهم خواهد شد. تعطيلات نظام آموزشي در پنج شنبه ها را نيز پس از قانون تعطيلي شنبه مي توان طي يك فرايند، با روال جديد تنظيم كرد.

از اين گذشته، اكنون كه ايران عضو شانگهاي و بريكس شده و دولت سيزدهم به آن افتخار كرده، آن را با نگاهي ايدئولوژيك راهي براي تقابل با امريكا مي داند، توجه به اين نكته لازم است كه بسياري از اين كشورها نيز در شنبه تعطيل هستند. از اين رو براي بهبود مراودات مالي با اين دسته از كشورها نيز بهتر است، شنبه تعطيل شود.»

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا