آیا چیزی به اسم خمیره ایرانی وجود دارد؟
محمدرضا جوادی یگانه، جامعهشناس، در کانال تلگرامی خود نوشت: «آیتالله جعفر سبحانی، مرجع محترم تقلید، در بیانیهای در مخالفت با تعطیلی روز شنبه، یکی از دلایل مخالفت را این دانسته که «در خمیره هر ایرانی، شنبه، روز کاری است.»
تصورات ذاتگرایانه به جامعه ایرانی یکی از مشکلات اساسی در ایران بوده و باعث میشده تا دلیل وضعیت فعلی جامعه ایران را در خلقیات منفی ایرانیان (مواردی چون تنبلی و زرنگی و ترس) بدانیم، که تلویحا غیرقابلتغییر هم دانسته میشده. در مقابل، توهمات برتری نژادی ایرانیان هم بر همین اساس بنا شده است، مواردی مانند بالا بودن هوش ایرانی یا «هنر نزد ایرانیان است و بس».
افزایش ارتباطات با سایر کشورها و اطلاع از تجربه توسعه اجتماعی در جهان باعث میشود تا در داوریهای مبتنی بر #خلقیات ایرانیان، تجدیدنظر کنیم.
من در مقاله «خلقیات منفی ایرانیان: خصلت ملی یا وضعیت اجتماعی؟» نشان دادهام که آنچه به نام خلقیات به جامعه ایرانی نسبت داده میشود، بیش از آنکه نشانه خصلت ملی پایدار جامعه ایرانی باشد، محصول علل متعدد و درازمدت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در جامعه ایران است. و برای بهبود وضعیت جامعه ایرانی، ساختارهای مقوم این وضعیت باید تغییر کند. آنکه باید چنین تغییری ایجاد کند، دولت است که تاکنون گامی در این مسیر برنداشته است.
اصرار سنت و مدافعان آن، بر ایستادگی در برابر هر تغییری، با دلایلی چون خلقیات ایرانی، تنها فرایند تغییر در ایران را طولانی، دشوار و نیز با تضعیف سنت همراه میکند. البته این به معنای پذیرش کورکورانه هر تغییری نیست، بلکه مساله آنجاست که تغییر و دستکاری در جامعه باید ارزیابی و پیوستهای رسانهای، اجتماعی، زیستمحیطی و عدالت داشته باشد. از تغییر نترسیم ولی بدون ارزیابی، دست به تغییر نزنیم.
در ضمن «از شنبه» برای جامعه ایران، بیش از آنکه زمان شروع کار باشد، وعدهای برای عقب انداختن کارها و اهمالکاری بوده است!»
انتهای پیام
تمام مراسم پرسه هفتم چهلم رفتن به مزار درگذشتگان پنجشنبه است بهتره پنجشنبه تعطیل باشه تا شنبه اینقدر با فرهنگ و سنتهای مردم بازی نکنید