خرید تور نوروزی

۱۲ نکته عجیب درباره “شتر”

“شتر” به خشکی بسیار مقاوم است تا حدی که گاهی ۳۰درصد از وزن شتر با از دست دادن آب بدن کاهش می‌یابد، امری که ممکن است در انسان و حیوانات اهلی دیگر منجر به مرگ شود!

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ در قرآن مجید به‌تناسب بیان داستان‌های مختلف نام 35 حیوان اعم از چهارپایان، پرندگان و حشرات برده شده است، یکی از حیواناتی که نام آن به‌دفعات در قرآن مجید بیان شده “شتر” است.

اگر خداوند به حضرت ابراهیم(ع) دستور داد که به‌جای ذبح فرزندش اسماعیل، قوچی را قربانی کند، به پیامبر اعظم(ص) فرمان می‌دهد که به‌شکرانه کوثر، برای پروردگارش نماز به‌جا آورد و شتر نحر کند، همچنین خداوند منان قوم سرکش ثمود را که پیامبر خود حضرت صالح(ع) را تکذیب می‌کردند به‌دلیل نحر شتری که به‌درخواست خودشان و به‌صورت معجزه از کوه بیرون آمده بود نابود کرده است. خداوند منان در یک بیان کلی در سوره غاشیه، بندگانش را به تفکر در آفرینش شتر دعوت می‌کند: «أَفَلایَنْظُرُو‌نَ إِلَی اْلإِبِلِ کَیْفَ خُلِقَتْ؛ آیا آنها به شتر نمی‌نگرند که چگونه آفریده شد؟» (غاشیه: 17)، از دیدگاه فقهی نیز شتر یکی از 9 چیزی است که پرداخت زکات آنها واجب و همچنین یکی از معیارهای تعیین قیمت دیه در دوره‌های مختلف می‌باشد!

این نوشتار کوتاه درصدد است با برشمردن چند مورد از شگفتیهای این حیوان اهلی، پربرکت و پر رمز و راز، به این پرسش پاسخ دهد که اگر شتر تا این حد ارزش اقتصادی و فرهنگی دارد، پس چرا در کشور اسلامی ما تا این حد به پرورش این حیوان بی‌توجهی شده است؟!

تعدادی از ویژگی‌های منحصربه‌فرد شتر:

1. در حالی که بعضی از چهار پایان، تنها از گوشتشان و برخی دیگر نیز بیشتر از شیرشان استفاده می‌شود و از بعضی دیگر تنها سواری می‌گیرند و برخی نیز برای باربری مناسب هستند، شتر حیوانی است که هم از گوشت و شیرش استفاده می‌شود و هم از آن برای سواری و باربری بهره می‌برند.

2. شتر، نیرومندترین و مقاوم‌ترین حیوان اهلی است که می‌تواند بار فراوانی را حمل کند. هنگامی که در حالت خوابیده است، اگر بار سنگینی را بر او حمل کنند، با یک حرکت سریع برمی‌خیزد و روی پا می‌ایستد، در حالی که دیگر چهارپایان قدرت چنین کاری را ندارند. این حیوان برای حمل بار تا بیش از نیم تن و نیز برای کشیدن چرخ دستی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

3.شتر می‌تواند هر روز مسافتی طولانی را بپیماید و از زمین‌های ناهموار و شنزارهای سخت بگذرد که به همین دلیل، عرب‌ها آن را «کشتی بیابان‌ها» می‌نامند. در فصل‌های خشک 10 تا 20 روز توان تحمل تشنگی و گرسنگی شدید را دارد. در کاروان بین 170 تا 270 کیلوگرم بار را با سرعتی معادل 5 کیلومتر در ساعت حمل می‌کند؛ در کاروان معمولی این حیوان پنج روز حرکت می‌کند و پس از آن آب و غذا دریافت می‌کند!

4. شتر به خشکی بسیار مقاوم است تا حدی که گاهی 30 درصد از وزن شتر با از دست دادن آب بدن کاهش می‌یابد؛ امری که ممکن است در انسان و حیوانات اهلی دیگر منجر به مرگ شود! جالب اینکه، شتر می‌تواند این کاهش را ظرف چند دقیقه جبران کند. کمترین گردش آب را میان حیوانات دارد و قادر به جذب آب‌نمک از روده‌ها و دفع آنها از کلیه‌هاست. شتر برای پایین آوردن دمای بدنش به تعریق نیازی ندارد، بنابراین آب را در بدن خود حفظ می‌کند. شتر دمای بدن خود را از 34درجه سانتی‌گراد در اوایل صبح تا 41 درجه تا عصر تغییر می‌دهد و به این ترتیب از گرمای روز برای گرم کردن بدن خود در شب استفاده می‌کند. اکنون آشکار شده است که متناسب با اختلاف زیاد درجه حرارت  بدنش می‌تواند آب بدن خود را حفظ نماید، زیرا که از این آب برای خنک کردن بدن استفاده نمی‌کند؛ پاهای پهن شتر کوهاندار از فرو رفتن این حیوان در ماسه‌های نرم جلوگیری می‌کند.

5. تغییر پوشش شتر از پشم در زمستان به موهای براق منعکس‌کننده در تابستان نیز جالب توجه است. شتر استوایی موهای خود را نمی‌ریزد، اما یک پوشش منعکس‌کننده صاف را بر بدن خود در طول سال حفظ می‌کند. کوهان نه‌تنها به‌عنوان یک مخزن ذخیره آب و چربی است، بلکه یکی از بزرگترین استفاده‌های آن، این است که با جمع‌آوری چربی بدن در کوهان، بافتهای زیرجلدی تقریباً بدون چربی هستند، در نتیجه بدن خنک‌تر می‌ماند.

6. تغذیه شتر، بسیار کم‌خرج است و هرگونه رستنی حتی خار و خاشاکی را می‌خورد.

7. شتر در شرایط نامناسب جوّی، میان توفان‌های سخت بیابان که چشم و گوش هر جانداری را کور و کر می‌کند، با ویژگی خاصی که خداوند در پلک‌ها و گوش‌ها و بینی‌اش قرار داده است، مقاومت می‌کند و به راه خود ادامه می‌دهد.

8. شتر با داشتن قدرت فیزیکی بالا، از رام‌ترین حیوانات است، به‌گونه‌ای که یک کودک خردسال نیز می‌تواند مهار یک قطار شتر را در دست بگیرد و هر جا که می‌خواهد، ببرد. البته گاه ناگهان مهاجم می‌گردد (به‌ویژه در فصل جفت‌گیری)، به همین جهت بهتر است که در هنگام کار، شتران نر و ماده از هم جدا گردند.

9. بیماریهای شایع شتر بسیار محدود است؛ عمده‌ترین بیماریهای داخلی شتر عبارتند از: اسهال، میوپاتی تغذیه‌ای، نفخ شکم، بیماری انحراف گردن، بلعیدن اجسام خارجی، تورم ضربه‌ای نگاری، هماتوری، تورم شیردان، کوری و کولیک «دل‌درد شدید».

10. شیر شتر بیشتر از هر شیر دیگری در طبیعت شبیه شیر انسان است و 10 برابر بیشتر از شیر گاو آهن و سه برابر بیشتر ویتامین‌ث دارد. اگر بدنتان تحمل لاکتوز را ندارد بدون هیچ مشکلی می‌توانید این شیر را بنوشید. شیر آن بسیار چرب و پر از مواد غذایی است با وجود این شیر شتر در فروشگاه‌های آمریکا دیده نمی‌شود، دلیلش این است که فروش شیر شتر در ایالات متحده غیرقانونی است.
در قزاقستان شیر شتر برای درمان سل استفاده می‌شود و پزشکان آفریقایی از آن برای تغذیه ایدزی‌ها استفاده می‌کنند.

11. گوشت آن در دین اسلام حلال است، اما ذبح آن با دیگر جانوران حلال‌گوشت متفاوت است و باید آن را نحر کرد، در آیین یهود به‌دلیل نداشتن سُم آن را حرام‌گوشت می‌دانند، همچنین هندوها و زرتشتیان نیز از خودن آن امتناع می‌ورزند. از دیدگاه طب سنتی گوشت شتر طبعی گرم دارد. پیشگیری از زایمان زودرس، تسکین دردهای روماتیسمی، تقویت قوای جسمانی و جنسی از خواص گوشت شتر است.
گوشت شتر از ارزش غذایی و خواص دارویی و درمانی بسیاری برخوردار است، در روایات دینی ما به مصرف آن بسیار توصیه شده است. در روایاتی از حضرت رسول(ص) آمده است که گوشت شتر را بخورید حتی سالی یک بار.

12. از  پوست آن برای ساختن کفش، کمربند، صندلی و لباس استفاده می‌کنند، پشم شتر را در ساختن خیمه‌ها، پتو، فرش، لباس‌ها، فرش و چادر استفاده می‌کنند و از پیخال کاملاً خشک و هم‌چنین از مدفوع خشک‌شده آن برای روشن کردن آتش استفاده می‌شود.

بنابراین، چندان شگفت‌انگیز نیست که واحد شمارش آن در زبان عربی و فارسی “نفر” است و قبایل بادیه‌نشین تصور می‌کنند که شتر گرانبهاترین دارایی آنهاست، با وجود این متأسفانه در کشورهای غربی از نظر فرهنگی، شتر نماد عقب‌ماندگی و عدم توسعه‌یافتگی است، آنها به همان میزان که نسبت به بز، سمپاتی مثبت دارند نسبت به شتر سمپاتی منفی دارند، از این رو با این‌که در تقویم جهانی روزی به‌نام “روز جهانی بز” وجود دارد، ولی برای تحقیر مسلمانان در رسانه‌ها همواره از نخل و شتر استفاده می‌کنند و در نتیجه در مورد شتر تحقیقات علمی بسیار محدودی در جهان صورت گرفته است! یعنی اتفاقاً در مورد حیوانی که خداوند امر به مطالعه در خلقت آن کرده، در مورد آن کمترین مطالعه صورت می‌گیرد!

 گذشته از اینکه قاره سبز اروپا و مناطقی از آمریکای شمالی مناسب پرورش این حیوان نیستند اما شاید یکی از دلایل این تفاوت و تبعیض این باشد که امروزه بز یکی از نمادهای فراماسونری و شیطان‌پرستی است و شتر از نمادهای کشورهای اسلامی!

اما در ایران با وجود این‌که بسیاری از مناطق آن استعداد پرورش این حیوان کم‌هزینه و پربازده را دارند اما از آنجا که سرفصلهای قریب به اتفاق رشته‌ها و گرایش‌های دانشگاهی و از جمله دامپروری و دامداری صنعتی، به‌نوعی تقلید از نظام آموزشی غرب است لذا در سیاستهای کلان ترویجی و حمایتی وزارت جهاد کشاورزی کشورمان حمایت از این حیوانات جایگاه قابل دفاعی ندارد.

“[حجت‌الاسلام والمسلمین] علی ارجمند عین‌الدین؛ مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در جهاد کشاورزی استان البرز”

انتهای پیام

بانک صادرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا