خرید تور نوروزی

آیا تعطیلی شنبه به دین مرتبط است؟

محمدرضا یوسفی، استاد دروس خارج فقه حوزه‌ی علمیه‌ی قم در کانال تلگرامی خود نوشت: «اساسا دین برای هدایت بشر آمده است و ورودی به تعطیلات نداشته است. تنها موردی که می توان در موردش صحبت کرد، وجوب نماز جمعه است که در سوره جمعه آمده که برای نماز جمعه دست از کار بکشید و هنگامی که نماز جمعه تمام شد برای کسب و کار می توانید بروید. بنابراین حتی روزجمعه هم در قرآن توصیه به تعطیلی نشده است.

تعطیلات امری بر اساس شرایط زمانه  بوده است. به عنوان مثال در دنیای سنتی که ساختار اقتصاد مبتنی بر کشاورزی بوده است. معمولا زمستان ها فاقد کار معین بودند و به اصطلاح امروزی ایام تعطیلات و استراحت محسوب می شد. اما در تابستان ها، شبانه روز کار می کردند.

در نظام صنعتی و به تعبیری دنیای جدید و پس از اعتراضات فراوان کارگری و به رسمیت شناختن حقوق دستمزدبگیران، نظام اداری و صنعتی به تعطیلات یک روز در هفته تن داد. با رشد دنیای توسعه یافته، کاهش ساعات کار روزانه، بحث تعطیلات دو روز در هفته مطرح شد. تعطیلات دو روز در هفته با توجه به کاهش ساعات کاری در نتیجه مبارزات کارگری، نسبت به تعطیلات یک روز در هفته کم هزینه تر و مقرون به صرفه بود. به عنوان مثال، اگر چهل ساعت در هفته باید کار شود، به جای اینکه پنج روز در هفته را هفت ساعت و یک روز را پنج ساعت و یک روز تعطیل باشد، بهتر است که پنج روز در هفته، روزانه هشت ساعت کار شود و دو روز تعطیل گردد.

دو دلیل برای ترجیح تعطیلی دو روز وجود دارد. یکی کاهش هزینه های بنگاه و دوم افزایش نشاط کاری. مطالعات انجام شده  نشان داد که کسانی که دو روز در هفته تعطیل هستند از توازن بیشتری بین کار و زندگی خانوادگی و از نشاط بیشتری نسبت به کسانی که تنها یک روز تعطیل هستند،  برخوردارند. بنابراین کشورهای توسعه یافته امروزی به مرور به تعطیلات دو روز در هفته یعنی شنبه و یکشنبه رسیدند. بنابراین پشتوانه این قانونگذاری؛ عرف جامعه، مطالعات تجربی، منطق اقتصادی کاهش هزینه ها، بهبود کیفیت نیروی کار و در نهایت رشد اقتصادی بوده است.

با توجه به نکات فوق، همانطور که دین در مورد ساعات کاری اظهار نظر نکرده است.  به عنوان مثال، بنابر قانون سال۱۳۶۹،  ساعات کار ماهانه ۱۷۶ بوده و بنابر مصوبه جدید ۱۶۰ است، هیچ فقیهی نه در آن زمان و نه در این زمان در مورد ساعات کاری اظهار نظر نکرده است.

اما در مورد مباحث امروز در ایران، با توجه به کاهش ساعات کاری از ۱۷۶ ساعت به ۱۶۰ ساعت در ماه، به دلیل کاهش هزینه های اداری و بنگاه های اقتصادی و همچنین احتمال افزایش نشاط کاری، ترجیح با تعطیلات دو روز در هفته است تا از این طریق بهبود بهره وری نیروی کار، رشد اقتصادی میسور گردد. امروزه به جز معدودی از کشورها مانند جیبوتی، سومالی و نپال که همگی جزء عقب مانده ترین کشورهای جهانند، سایر کشورها، دو روز تعطیل هستند. این در حالی است که در برخی از کشورهای پیشرفته، بحث از تعطیلات سه روزه است.

به عبارت دیگر اینها از اموری است که برحسب عرف و مصالح جامعه تصمیم گرفته می شود. مگر اینکه بر یکی از عناوین فقهی محرم تطبیق داده شود که در نتیجه مشمول یکی از احکام شود که در مورد تعطیلی روزهای کاری چنین چیزی نیست.

آنچه امروز مورد بحث در مورد تعطیلی شنبه یا پنج شنبه است. منطق اقتصادی یادشده، ترجیح را به شنبه می دهد. زیرا امروز در معظم کشورهای دنیا روزهای شنبه و یکشنبه تعطیل است. مراودات اقتصادی نیازمند هر چه بیشتر هماهنگ تر شدن با دنیای خارج است. به همین دلیل بسیاری از کشورهای مسلمان نیز علاوه بر تعطیلی مرسوم جمعه در میان مسلمانان، شنبه را نیز تعطیل کرده اند. در حالی که اگر پنج شنبه تعطیل شود، تنها امکان سه روز مروادت با دنیای بیرون وجود دارد.»

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

یک پیام

  1. این واقعا دین شناس نیست
    آیا خداوند شبیه شدن مسلمان به کفار و منافقان را منع نکرد؟
    حتی حضرت رسول ص به مسلمانان به خاطر اینکه در آن زمان کفار فلان منطقه ریش و سبیل داشته اند توصیه کرده اند که سبیل ها خود را بزنید تا شبیه فلانی ها نباشید
    چهل تا پنحاه کشور مسلمان چرا نباید الگوی خودشان رو بر دنیا تحمیل کنند ؟ و بجای آن تابع یهودیان (روز شنبه کار کردن حرام است) و مسیحیان شوند( روز یک شنبه کار کردن حرام است) ؟؟
    کشورهای بزرگ حتی برای امور ساده دیگرشان دنبال استقلال و نشان دادن شخصیت هستند مثلا انگلبس بر خلاف دنیا راننده در سمت راست ماشبن قرار میگیره، واحد اندازگیری خودشان رو بر دنیا تحمیل میکنند، شماره کفش اروپایی با آمریکایی با انگلیسی متفاوت است، در جغرافیا نوع تقسیم بندی جهان رو با محوریت خودشان ترسیم میکنند ( خاورمیانه) و هزاران مثال ریز دیگر که به یک کشور یا یک جامعه فرهنگ، شخصیت متمایز و غیر وابسته اعطا میکند
    واقعیت نشون داده که برای واردات و صادرات بازده زمانی چند ماهه لازم است که عموما در یک کشور انجام میشپد و سپس کارهای بعدی رو در کشور دیگه انجام میدن و نیازی به این مراودات روزانه نیست. برخی مراودات بین المللی رو با خرید چیپس از مغازه اشتباه گرفتند.
    به فرض هم نیاز به سیستم مالی مطابق با روزهای کاری اروپا باشد راهکارش ایجاد چند دفتر در چند بانک یا در بانک مرکزی است نه بهم زدن کل سیستم فرهنگی و اقتصادی کشور که ریشه ای هزاران سال دارد
    گمرک هم که کل سال و کل روزهای هفته باز است.

    درست است که مردمی که هزاران سال روز شنبه برایشان روز کار بود رو به دلایلی واهی تعطیل کرد؟

    1
    2

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا