انقلاب پزشکی در درمان یک بیماری خطرناک
محققان چینی موفق شده اند که برای اولین بار بیماری دیابت را درمان کنند.
روزیاتو: محققان چینی موفق شده اند که برای اولین بار بیماری دیابت را درمان کنند.
بیمار درمانشده، مردی ۵۹ ساله بوده که در سال ۲۰۲۱ تحت پیوند سلول های بنیادی قرار گرفته و از سال ۲۰۲۲ مصرف دارو را قطع کرده است.
در روند درمان او، نسخه ای مصنوعی از سلولهای موجود در لوزالمعده ساخته شد که انسولین تولید کرده و سطح قند خون را کنترل میکنند.
این مرد به مدت ۲۵ سال از دیابت نوع ۲ رنج می برد و تقریباً کل عملکرد سلول های «جزایر لانگرهانس» خود را از دست داده بود.
او در معرض خطرات ناشی از عوارض مرگبار بیماری اش بود و هر روز به چندین بار تزریق انسولین برای جلوگیری از کمای دیابتی نیاز داشت.
تاکنون بیماری دیابت «درمان» نشده بود، اما می توان این بیماری را کنترل کرد.
این امر مستلزم آن است که بیماران از یک رژیم غذایی نسبتاً دشوار و برنامه ورزشی برای جلوگیری از بازگشت مشکلات قند خون خود پیروی کنند.
با این حال، این مطالعه موردی در چین نشان داده که میتوان توانایی بدن برای تنظیم طبیعی قند خون را بدون تغییر سبک زندگی بازیابی کرد.
در این درمان، از سلولهای بنیادی استفاده شد که میتوانند به انواع مختلفی از سلولهای مورد نیاز بدن تبدیل شوند.
سلول های بنیادی تحت شرایط مناسب به سلول های مغز، ماهیچه، کلیه یا حتی پانکراس تبدیل می شوند.
در این درمان از یک کوکتل شیمیایی جدید برای تبدیل سلول های بنیادی بیمار به سلول های پانکراس استفاده شده است.
این سلولها وظیفه تولید انسولین را برعهده دارند. انسولین با اثر روی سلولهای کبد باعث میشود که این سلولها با گرفتن قند از خون و ذخیره آن به صورت گلیکوژن، قند خون را کاهش و با تجمع گلیکوژن در سلولهای ماهیچه ای انرژی را افزایش دهند.
در افراد دیابتی، پانکراس انسولین کافی برای تنظیم قند خون را تولید نمی کند. سطح بالا یا پایین قند در خون می تواند منجر به آسیب عصبی، آسیب کلیوی، بیماری قلبی و… شود.
به گفته محققان، با استفاده از سلولهای جدید رشدیافته در آزمایشگاه که میتوانند انسولین تولید کنند، می توان دیابت را درمان کرد.
تیموتی کیفر، پروفسور علوم سلولی و فیزیولوژیکی در دانشگاه بریتیش کلمبیا در کانادا که در این تحقیق شرکت نداشته، در این باره گفته است: من فکر میکنم که این مطالعه نشاندهنده پیشرفت مهمی در زمینه سلولدرمانی دیابت است.
اگرچه این یافته ها امیدوارکننده هستند، اما باید تایید شود که این درمان قابل استفاده برای بهبود سایر بیماران است.
در مرحله بعد، محققان شیوه درمانی جدید خود را روی بیماران بیشتری آزمایش می کنند.
در حال حاضر، تبدیل سلول های بنیادی به سلولهای لوزالمعده بسیار پیچیده، زمانبر و پرهزینه است. اگر قرار است که این روش درمانی در دسترس بیماران باشد، دانشمندان باید این فرآیند را آسان تر کنند.
این احتمال وجود دارد که این روش تنها برای درمان دیابت نوع ۲ که شایعترین شکل این بیماری است، موثر باشد.
به گفته نویسندگان این مطالعه، ممکن است که این درمان برای بیماران دیابتی نوع ۱ که پانکراس آنها توسط سیستم ایمنیشان مورد حمله قرار گرفته است، تاثیر مد نظر را نداشته باشد؛ زیرا این امکان وجود دارد که سیستم ایمنی آنها سلول های کاشتهشده جدید را پس بزند.
صرف نظر از تمام موانعی که در این مسیر وجود دارد، این پژوهش می تواند گام بزرگی برای درمان افراد دیابتی باشد.
این مقاله که در مجله Cell Discovery منتشر شده، نتیجه دههها تحقیق در بسیاری از کشورها در مورد بهترین روش تبدیل سلولهای بنیادی به سلولهای جزایر لانگرهانس و نحوه ورود آن به بدن است.
دکتر یین هائو، یکی از محققان ارشد گفته است: فناوری ما به بلوغ رسیده و مرزها را در زمینه درمان دیابت جابجا کرده است.
این پژوهش با همکاری سه موسسه مستقر در شانگهای انجام شده است.
ممکن است که این روش درمانی در آینده بیماران را از مصرف دارو بی نیاز کند، سلامت و کیفیت زندگی آن ها را بهبود بخشد و هزینه های مراقبت های بهداشتی را کاهش دهد.
انتهای پیام