خرید تور تابستان

برجام داخلی نانوشته در حال اجراست

علی اصغر شفیعیان، انصاف نیوز: سخنان رهبری درباره‌ی آشتی ملی در روزهای اخیر با برداشت‌های ساده از آن مواجه شده، برداشت‌هایی که در آن به اجرا شدن برجام داخلی نانوشته در سال‌های اخیر توجهی نشده است.

برجام خارجی حاصل توافق رسمی و بی واسطه با شیطان بزرگ بود، حاصل آن همه دیدار، مذاکره و گفتگوهای تنگاتنگ مقامات دو کشور با هم. حتی تماس تلفنی بین اوباما و روحانی را هم فراموش نمی‌توان کرد.

مگر از یاد رفته که بین مقامات عالی آمریکا و ایران بارها در این سال‌ها پیغام و نامه رد و بدل شده است؟ تازه این بخش کاملا علنی ماجراست، غیرعلنی را نمی‌دانم و نمی‌دانیم و به فرض که همین علنی‌ها ملاک تحلیل باشد.

پس این که دو طرف یک موضوع با هم قهر باشند، حتی دشمن باشند، یکدیگر را محور شرارت و شیطان بزرگ بخوانند، اما می‌توانند بنشینند و توافق کنند و آن اختلاف نیز به نوعی باقی بماند.

این مساله‌ی داخلی ما که قابل مقایسه با موضوع آمریکا نیست. واقعا یک اختلاف خانوادگی است. بخش عظیمی از همین دولتی‌های کنونی از نزدیک‌ترین‌ها به خاتمی و موسوی و کروبی بوده‌اند. خیلی‌هایشان را همین تندروهای اصولگرا در این سال‌ها فتنه‌گر می‌خواندند؛ بیژن زنگنه و عباس آخوندی و معصومه ابتکار و محمدعلی نجفی و آشتیانی مجید انصاری و علی ربیعی که اصلا ابداء کننده‌ی فتنه خوانده می‌شد. آقای روحانی را به خاطر توافق سعدآباد در زمان دولت آقای خاتمی، حتی به خیانت متهم می‌کردند. روحانی از آن زمان تا سال 92 تقریبا در صداوسیما سانسور بود. امروز علی مطهری و مسعود پزشکیان نایب رییسان مجلس هستند، همان‌هایی که موضعشان درباره‌ی موسوی و کروبی و خاتمی بسیار صریح بوده و هست.

خب حالا همه‌ی اینها سر کار و در مسوولیت هستند. پس توافقات و گفتگوها سال‌هاست «عملی» شده است. فقط نامش آشتی نیست، همین.

معتقدم که حتی سال 92 محصول ائتلاف نانوشته‌ی مقامات عالی نظام با مرحوم هاشمی رفسنجانی و آقای خاتمی بود؛ ادامه‌ی مدیریت اجرایی با آن معجزه‌ی هزاره ممکن نبود و این ائتلاف به قطع آن کمک کرد. اگر غیر از این بود، حرکت برای بازگرداندن قطار به ریل ممکن نبود؛ هر چند هنوز راهی طولانی باقی است تا کاردان‌های با کیفیت و کمیت بیشتری بر سر کار بیایند.

درباره‌ی آشتی ملی به این دیالوگ توجه کنید که هر دو بزرگوار پیام‌های قابل توجهی به مخاطب می‌دهند «یکی از آشتی می‌گوید، دیگری می‌گوید که قهری نیست». این هر دو مایه‌ی آرامش است.

کلامی با جریان تندرو:

آنچه «پیشنهاد» برای آشتی ملی خوانده شده از سر ضعف نبود، لااقل امروز که سالهاست پشتوانه‌ی اجتماعی این جریان در اکثریت است و همین چند ماه پیش دوباره ثابت شد. آنچه مدنظر لیدر اصلاحات بود، در واقع پیشنهاد برای پذیرش نیست، صرفا تعارف است به بازندگان 92 و 94. در صورتی که مخاطبانش بخواهند، می‌توانند خود را در پشتوانه‌ی اجتماعی جریان اصلاح و اعتدال شریک کنند. به عبارتی سر سفره‌ی آماده‌ای بنشینند؛ بلکه از سنگ اندازی بر سر توسعه و پیشرفت کشور دست بکشند.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

پیام

  1. مرحبا به اين نويسنده فهيم، انگار برخى از ائمه محترم جمعه – دامت افاضاتهم – راه رو اشتباهى رفتند ! آقايون
    خواهشاً برگردند اون طرف …

    1. این آقایونی که نام بردید خود را نماینده خدا می دانند و حرف و موضع خود را برترین سخن می دانند و امکان ندارد تا لحظه آخر از مواضع اشتباه خود برکردند.

  2. اینگونه تحلیلها و تفسیرها بیشتر آب در هاون کوبیدن است و شبیه رویاپردازی ، همین سیدی که میگویید ائتلاف کرده تاکنون فقط ممنوع التنفسیش مانده که اجرا شود

  3. سلام ،
    مسائل را چقدر منطقی دیده اید و ابهامات عوامانه را چه شفاف توضیح دادید ! بله ! همین است و جز این نیست ! در برجام خارجی ، ایراد و پیشنهادِ یکطرفِ مذاکره ( ایران ) به آمریکایها این بود که آقاجان، شما چرا هر حرف و فکر و نظر را ، هنوز انجام شده یا نشده توی بوق میکنید و عالم و آدم را از طریق رسانه ها به واکنش وا میدارید ؟ در برجام داخلی هم، یکطرف مذاکره همین ایراد را به طرف مقابل ( اصلاح طلبان) میگیرد ! اگر این رسانه های خام اندیش و شاید خدای نکرده، مغرض ، آرام باشند و هر قدم و قلم را ،فورآ توی بوق نکنند، چه بسا بسیاری از مشکلات از جمله حصر عزیزانمان ،راحت تر و بدون کینه ورزی و کُری خانی حل شود ! متآسفانه زمان حاضر از بسیاری جهات تفاوتی با قرن ششم و هفتم هجری ندارد و کماکان باید نصیحت آن بزرگ را آویزه گوش کنیم که ، زبان در دهان پاسبان سر است ! فعلآ ، حداقل، در خصوص این قبیل امور، صحبت از آزادی بیان و مطبوعات و … نه تنها یاری رسان نیست، که باری است بر گُرده آزادی ! مسائل حیثیتی را نباید فریاد کرد ! همینکه طرف شما قبول کند قدمی برای حل معضل بردارد ( ولی بی سر و صدا ) مراد حاصل است !

  4. نکته مهم سنگ اندازی در مسیر توسعه، است.پشت تحولات سیاسی یک فلسفه فکری است که تعیین کننده جایگاه اندیشه های مختلف در نقشه حرکت جامعه است. امروز سنت و مدرنیته در ایران در نقشه توسعه، دچار تغییر زاویه شده اند که حرکت جامعه درمسیر توسعه مدرنیته و تحدید کننده جایگاه سنت هاست و این تقابل گریز ناپذیر است و صرف توصیه های اخلاقی و معاملات سیاسی تغییری در واقع امر نمی کند

  5. درود بر شما جناب شفیعیان ، تحلیل بسیار خوبی ست ، مخصوصا قسمت آخر آن ” کلامی به جریان تند رو ” .
    به هر حال همه ما سرنشینان کشتی ایران هستیم و خرد حکم میکند که با گفتگو و دیالوگ مطالبات خود را پی گیری کنیم . و مواظب جریان های تند رو و تمامیت خواه بود ، که منطق آنها همان ” دیگی که برای من نجوشه ،سر سگ توش بجوشه ” است و این میتواند خانمان سوز باشد .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا