کشف هفت سیاره جدید که شاید «قابل زندگی» باشند
ستاره شناسان موفق به کشف هفت سیاره شدهاند که اندازهای نزدیک به اندازه کره زمین دارند و همگی به دور یک ستاره در حال چرخشاند.
بی بی سی گزارش کرد محققان میگویند که در سطح همه این هفت سیاره ممکن است آب مایع یافت شود. اما نکته مهم این است که سه سیاره از هفت سیاره کشف شده در فاصلهای از ستارهشان قرار دارند که میتوانند قابل سکونت باشند.
این سیارهها برای اولین بار به وسیله تلکسوپ فضایی اسپیتزر، متعلق به سازمان فضایی آمریکا، رصد شده اند.
هفت سیاره تازه کشف شده به گرد ستاره “تراپیست یک” (Trappist-1) که یک ستاره با حجم کم و دمای پایین است میچرخند.
این منظومه کوچک در فاصله ۴۰ سال نوری زمین واقع شده است.
موضوع کشف این سیارهها که با استفاده از تلسکوپ فضایی اسپیتزر ناسا دیده شدهاند در مجله نیچر شرح داده شده است.
میشل گیلون، از دانشگاه بلژیکی لیژ که سرپرست نویسندگان این مقاله مجله نیچر است و برای اولین بار خبر کشف این سیارهها را داده میگوید: این سیارهها به یکدیگر و همینطور به ستارهشان بسیار نزدیکاند و وضعیتشان خیلی شبیه به وضعیت ماههای دور سیاره مشتری است. اما چون ستاره این منظومه، کوچک و سرد است، دمای هفت سیاره کشف شده، معتدل است و این به این معناست که ممکن است در آنها آب مایع- و شاید حیات- وجود داشته باشد.
به گفته دگتر گیلون این بزرگترین مجموعه کشف شده از سیارههای هماندازه کره زمین است که همگی در شرایط یکسانی از نظر وضعیت سکونت قرار گرفتهاند.
دکتر اموری تراود یکی دیگر از نویسندگان این مقاله میگوید که اگر دورترین سیاره نسبت به ستاره “تراپیست یک”، مثل سیاره زهره و نه زمین، اتمسفری داشته باشد به طور موثر مانع حرارت شود، احتمالا ممکن است قابل سکونت باشد.
او به بیبیسی گفته بسیار ناامید کننده است اگر زمین تنها محل قابل زندگی در میان سیارههای جهان باشد.
دیوید شوکمان، سردبیر بخش علمی بیبیسی معتقد است شور و شوق حاصل از کشف این سیارهها تنها به این دلیل نیست که یک دفعه تعداد زیادی سیاره هم اندازه زمین همه با هم و در یک محدوده کشف شده اند بلکه بخشی هم به خاطر این است که ستاره “تراپیست یک”،تقریبا کوچک و کم نور است.
این به این معناست که مطالعه این سیارهها از مطالعه سیارههایی که به ستارههای نورانی نزدیکترند آسانتر خواهد بود.
مرحله بعدی تحقیقات در مورد این سیارهها هماکنون در حال انجام است و در این مرحله جستجو برای یافتن گازهای کلیدی برای حیات یعنی اکسیژن و متان است آغاز شده است.
ستاره شناسان امیدوارند که به زودی از رازهای دیگر سطح این سیارهها پرده بردارند.
استیون هاوکینگ: مسکونی کردن فضا راه نجات بشر از انقراض است
استیون هاوکینگ کیهانشناس و فیزیکدان برجسته معتقد است که بشریت در معرض خطراتی است که خود ایجاد کرده است اما میتواندبا استقرار و مسکونیسازی سیارات دیگر از انقراض و نابودی جان به در ببرد.
او جنگ هستهای، گرم شدن کره زمین و ویروسهایی را که با مهندسی ژنتیک طراحی و تولید خواهند شد، از جمله این تهدیدات دانسته است.
پروفسور هاوکینگ در سخنرانی خود از “مجموعه سخنرانیهای ریث” گفت پیشرفت دانش و فناوری، فاجعههای جدیدی را هم پیش روی بشریت خواهد گداشت.
با اینکه پروفسور هاوکینگ میگوید احتمال وقوع فاجعه در کره زمین در یک سال فرضی ممکن است خیلی کم باشد، اما با گذشت زمان این احتمال افزایش خواهد یافت و در هزار یا ده هزار سال آینده به قطعیت نزدیک خواهد شد:
“تا آن زمان ما باید راه خود را در فضا و ستارگان دیگر باز کرده باشیم تا وقوع فاجعه در کره زمین به معنای پایان بشریت نباشد.”
“اما ما حداقل تا چند صد سال آینده قادر نخواهیم بود در فضا به شکلی خودکفا مستقر شویم بنابراین در این مدت باید بسیار مراقب باشیم.”
استیون هاوکینگ یکی از شناختهترین دانشمندان در سطح جهان، در باره خطراتی که پیشرفت دانش و فناوری سر راه بشر خواهد گذاشت پیشتر هم هشدار داده بود.
او سال گذشته اظهار نگرانی کرده بود که هوش مصنوعی میتواند بشر را در خطر نابودی قرار دهد.
با این حال او کاملا آینده را تاریک وسیاه نمیبیند و فکر میکند راههایی برای مقابله با این خطرات وجود دارد:
“ما پیشرفت را متوقف نخواهیم کرد و به عقب برنخواهیم گشت، اما باید خطر را شناسایی و آن را کنترل کنیم، من خوشبین هستم و معتقدیم ما میتوانیم.”
“از منظر شخصی، من در دوران شکوهمندی زندگی و در فیزیک نظری تحقیق میکنم، دیگر لحظهای مانند ‘یافتم’ [ارشمیدس] وجود ندارد که چیزی کشف شود که تا پیش از آن هیچ چیزی دربارهاش نمیدانستیم.”
پروفسور هاوکینگ به محققان نسل های آینده توصیه کرد از این آگاه باشند که دانش و فناوری چطور دنیا را تعییر میدهد و به عموم مردم هم کمک کنند تا این موضوع را بهتر درک کنند:
“کار علمی را که میخواهید انجام دهید به زبان ساده با دیگران مطرح کنید و شاید این باعث شود خودتان آن را بهتر بفهمید.”
سخنرانیهای ریث، که نام خود را از سر جان ریث، نخستین مدیر عامل بیبیسی، گرفته، سخنرانیهای برجستهترین چهرههای بریتانیا است که از سال ۱۹۴۸ هر سال ارائه و از رادیوی چهار بیبیسی و رادیوی سرویس جهانی بیبیسی پخش میشود.
استیون هاوکینگ استاد دانشگاه کمبریج که هفتاد و چهار سال دارد، در ۲۱ سالگی به بیماری نورونهای حرکتی مبتلا شد و پزشکان معتقد بودند او بیشتر از ده سال زنده نخواهد ماند.
این بیماری باعث تخریب پیشرونده و غیرقابل ترمیم دستگاه عصبی میشود. او اکنون تقریبا تمام عضلاتش فلج است و با کمک کامپیوتری ویژه قادر به برقراری ارتباط است.
نظریات او پیرامون “راز خلقت” و چگونگی پیدایش جهان هستی (بیگ بنگ)، او را به یکی از دانشمندان برجسته تبدیل کرد و بعد با کتاب پرفروش خود “تاریخچه زمان” (سال ۱۹۸۸)، یکی از سرشناسترین چهرههای علمی در افکار عمومی دنیا شد.
انتهای پیام