خرید تور نوروزی

انتخاب کابینه و شرایط سخت پزشکیان | محمدرضا یوسفی

محمدرضا یوسفی، استاد دروس خارج فقه حوزه‌ی علمیه‌ی قم در کانال تلگرامی خود نوشت:

«انتخابات چهاردهم و تایید صلاحیت سومین کاندیدای اصلاح طلبان، بارقه امیدی در بخشی از جامعه ایجاد کرد. مردم به امید توقف روند افراط گرایی، خالص سازی و پایان دولتی ناکارآمد، به سمت پزشکیان رفتند با علم به اینکه او در ساختار متصلب محدودیت های زیادی خواهد داشت. با وجود همه امور ناامیدکننده، در دور دوم انتخابات، مشارکت به 50 درصد رسید و حدود هفده میلیون نفر به پزشکیان رأی دادند. پیروزی پزشکیان، مردم را به اولین خواسته خود یعنی پایان خالص سازی رساند.

شورای راهبری منصوب پزشکیان، برای بررسی صلاحیت کاندیداهای کابینه سازکاری تعریف کرد. از همان ابتدا مردم اعم از رای دهندگان به پزشکیان، تحریمی ها و حتی مخالفان او با حساسیت اخبار را دنبال می کردند. یکشنبه بیست و یکم مرداد، او کابینه خود را معرفی کرد. اما عموم رأی دهندگان به ایشان، دچار شوک شدند. برخی به کلی ناامید شده، برخی به نقد پرداخته، برخی پیشنهاد پس گرفتن برخی از افراد را داده و برخی نیز از رأی خویش پشیمان شدند.

هر چند واکنشها متفاوت بوده است اما این حساسیت را باید به فال نیک گرفته، نویدبخش دانست. شاید در هیچ دوره ای در تاریخ ایران، این همه حساسیت نسبت به کابینه وجود نداشته است. این امر لذت بخش است. یادمان نمی رود همین سه سال پیش هنگام معرفی کابینه، چه سردی بر فضای کشور حاکم بود.

از این به بعد کنش مردم مطالبه گرانه خواهد بود زیرا مردم دریافتند که نباید در گوشه ای بنشینند و نظاره گری منفعل باشند و بعد از چهار سال دولت را قضاوت کنند. آنان از پزشکیان حمایت کرده، او را  نقد نموده و مطالبات خود را صرف نظر از اینکه چه کسی وزیر شود، به عنوان میثاقی با دولت منتخب دنبال خواهند کرد. این بار رای دهندگان به پزشکیان نه قهر می کنند و نه به تقدیس دولت می پردازند. تغییر ریلی که مردم خواستار آنند با مطالبه گری حاصل خواهد شد این امر از سیاست ورزی و بلوغ ناشی از تجارب تلخ گذشته و عقلانیت ناشی از واقع نگری حکایت دارد. این نوع تعامل مردم به پویایی حکومت و پاسخگو کردن آن کمک خواهد کرد.

مردم دیگر، مسئولیت خود را تا پای صندوق رأی ندانسته، همراه با منتخب خویش در طول چهار سال آینده بیدار خواهند ماند. حمایت، مطالبه گری و نقد از اصول حضور و مشارکت مردم است. آنان در انتخابات به دنبال توقف مسیر انحطاطی افراط گرایان متوهم و تلاش برای ریل گذاری جدید و حداقل هایی مانند عدم دخالت در سبک زندگی و حذف فیلترینگ بودند.

پزشکیان با پذیرش نمایندگی اصلاح طلبان بر این مطالبات، مهر تایید زد. او همچنین تشکیل دولتی مبتنی بر تخصص، سلامت  و کارآمد و به دور از نزاع های بی حاصل را وعده داد.  

با وجود این، پس از معرفی کابینه به مجلس، ظریف با بیان اینکه 9 نفر از 19 نفر از سوی شورای راهبری و کمیته ها معرفی نشدند، کمک بزرگی به فهم عمومی مشارکت دیگران در چگونگی تعیین کابینه کرد. تقریبا نصف اعضای کابینه از مسیر تلاش یک ماهه 450 نفر اعضای شورا و کمیته ها بیرون نیامده است. خطیب نیز اعلام کرده که دولت نسبت به  73 نفر استعلام کرده که از میان آنها 54 نفر رد صلاحیت شدند.

این نیز کمک می کند تا درک کنیم تنها سه نفر انتخاب اول حلقه پزشکیان بوده است. ساختار متصلب با ایجاد قیودی مانع از این شده است تا کشور از همه پتانسیل های خویش بهره ببرد. شاید برخی از مجلسیان نیز چشم به زدن همان سه نفر بسته باشند. خدا می داند که اعمال سلیقه ها چقدر از شخصیت های برجسته را به کنج عزلت نشانده است. به هر حال با توجه به این دو نکته، مردم از این کابینه رضایت نداشته و صدای خود را از طریق فضای مجازی، برخی بیانیه‌های تشکل ها به رئیس جمهور رسانده اند. 

پرسش این است که پزشکیان در این شرایط چه باید کند؟ اگر بخواهیم به زبان نهج البلاغه با رئیس جمهور سخن بگوییم، چند نکته لازم به ذکر است.

اول، اگر امکان بازپس گیری نامه باشد، این امر انجام شود. چنانچه امیرالمومنین پس از زمان خریدن برای اصلاح توسط خلیفه سوم فرمود، زمان نیاز نیست اگر می پذیری که باید اصلاح شود، سریع اقدام کن.  

دوم،  حضرت در خطبه 214، آگاهی را حق مردم دانسته از این رو خود را ملزم به شفافیت کرد. پزشکیان نیز به طور شفاف فرایند انتخاب و ویژگی های افراد پیشنهادی را بیان کند. این امر موجب مسئولیت پذیری تمامی دولت های آشکار و پنهان در عملکرد دولت آینده خواهد شد. 

سوم، حضرت در نامه به مالک اشتر می فرمایداگر مردم  به تصمیمی معترض شدند، دلایل خود را به وضوح برای آنان بیان کن تا همه چیز کاملا عیان شود.

اگر پزشکیان به این نکات نهج البلاغه عمل کند، سیاستی کارآمد برای حفظ اعتماد و سرمایه اجتماعی دولت را برگزیده است.»

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا