خرید تور نوروزی

«آوارگی» موزه شهاب‌سنگ نراق

فاطمه چاپاری در روزنامه وقایع استان (اراک) نوشت: «در بیست و هشتم مرداد ماه سال ۱۳۵۳ شهاب سنگی پس از ۱۳ میلیون و اندی سال گردش در فضا با تمایل به سمت کره زمین سقف دبیرستان معصومی نراق را شکافته و در این محل فرود می آید، ۴۴ سال بعد به همت شهرداری نراق موزه شهاب سنگ این شهرستان در این جا افتتاح می شود و فردی به نام پروفسور عشقی سنگ های گران قیمتی را به موزه اهدا می کند، حال با گذشت ۵ سال از تاریخ بهره برداری هنوز موزه از نظر امنیتی تجهیز نشده و سنگ‌‌ها در طی سال در بانک نگهداری می شود و تنها در بازه های زمانی خاصی چون ایام نوروز می توان از این محل بازدید کرد، چرا که مدرسه در مالکیت آموزش و پرورش است و در اختیار شهرداری به عنوان موسس موزه قرار ندارد.

در لحظه برخورد این شهاب سنگ سه کیلو و دویست گرمی با سقف دبیرستان معصومی این ساختمان در حال ساخت بوده و کسی در آن حضور نداشته است.

آنگونه که در سایت شهرداری نراق درج شده، این شهاب سنگ و قطعاتی از آن ابتدا توسط کارگران مشغول به کار در این مدرسه با این تصور که الماس یا طلای سفید است به خانه برده می‌شود، ولی در نهایت با پیگیری انجمن شهر، ژاندارمری و شهردار وقت کشف شده و مدت کوتاهی در ژاندارمری نراق نگهداری می شود.

انتشار خبر سقوط شهاب سنگ، خبرنگاران و دانشمندان مراکز علمی سراسر کشور را روانه نراق می کند و در نهایت این سنگ به موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران منتقل می‌شود. شهردار نراق در سال ۱۳۹۱ تصمیم گرفت با همکاری پروفسور عشقی که در آن زمان ساکن آلمان و استاد دانشگاه آخن بود، در دبیرستان معصومی نراق، یعنی محل برخورد، موزه شهاب سنگ را دایر کند و این موزه در سال ۹۸ به طور رسمی افتتاح شد.

سال گذشته نیز نماد منظومه شمسی با اعتباری افزون بر یکصد میلیون تومان از سوی خانواده نیکوکار نراقی مرحوم حاج عباس معصومی، دو قطعه شهاب سنگ که به باور کارشناسان، پیرترین شهاب سنگ‌های موجود در کره زمین هستند همراه با هفت قطعه سنگ زیبا متعلق به سیاره زمین از طرف پروفسور عشقی و تعدادی قطعه سنگ‌ و فسیل‌ هم که به دست علاقه‌مندان اطراف شهر نراق و سراسر کشور جمع آوری شده بود، به موزه اهدا شد و با این اوصاف اگرچه این موزه نما، مکان و امکانات خوبی ندارد ولی از نظر علمی و تنوع شهاب سنگ می‌تواند حرفی برای گفتن داشته باشد، بویژه اینکه این موزه اولین موزه شهاب سنگ دنیاست که در محل فرود آمدن شهاب سنگ راه‌اندازی شده و به عنوان یکی از کانون‌های گردشگری استان می توان به آن نگاه کرد، اما مشکلات مرتبط با مالکیت بنا مانع از فعالیت مداوم موزه شده است.

محمود مرادی نراقی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی و شهردار سابق شهر نراق در اینباره به خبرنگار وقایع استان می گوید: این موزه توسط شهرداری در محلی که متعلق به آموزش و پرورش است، با مجوز میراث فرهنگی تاسیس شده است.

او می افزاید: بیش از ۹۹ درصد سنگ های موزه در مالکیت پروفسور عشقی است که به صورت مشروط به شهرداری نراق واگذارشان کرده است، ساختمان مدرسه در مالکیت آموزش و پرورش است و مجوز را اداره میراث فرهنگی صادر کرده و شهرداری هم موسس موزه می باشد.‌

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی اظهار می کند: مشکل حاضر در موزه شهاب سنگ بر سر مالکیت بنا است، در چندین جلسه ای که برگزار شده خیری که مدرسه را ساخته موافقت کرده که مطابق این سالن جای دیگری را برای آموزش و پرورش تامین کند تا این مدرسه که محل برخورد شهاب سنگ است در اختیار شهرداری یا خود خیر قرار بگیرد تا موزه برای همیشه تعیین تکلیف شود.

مرادی ادامه می دهد: اما با وجود پیگیری های بسیار هنوز این اتفاق رقم نخورده و انتظار ما این است که آموزش و پرورش برای ایجاد شرایط بهره برداری از این مکان همکاری لازم را با شهرداری نراق داشته باشد.

سیدمهدی جلالی، شهردار شهر نراق هم در گفت و گو با خبرنگار وقایع استان اظهار می کند: در حال حاضر موزه را به صورت مقطعی بازگشایی می کنیم چرا که ساختمان متعلق به ما نیست و در اختیار آموزش و پرورش است و از لحاظ ایمنی و امنیت شرایطی مناسبی ندارد.

او ادامه می دهد: هر ساله در ایام نوروز موزه بازگشایی می شود امسال هم بنا داریم در پایان شهریور و مهرماه موزه را مجددا بازگشایی کنیم.

شهردار نراق توضیح می دهد: ما تلاش های بسیاری برای حل این مشکل داشته ایم اما از طرفی آموزش و پرورش بودجه لازم را برای تامین ایمنی ساختمان ندارد و از سویی دیگر حاضر به واگذاری ملک هم نیست.

جلالی می گوید: از آن جا که مدرسه خیرساز است و آموزش و پرورش بابت آن هزینه ای نکرده ما خیری را پیدا کردیم که این قسمت از مدرسه را به نحوی برای ما تملک کند تا در مقابل فضایی را به آموزش و پرورش بدهیم اما تا این لحظه نتیجه ای نگرفته ایم.

او اضافه می کند: ما به هر راهکاری متوسل شدیم اما تلاش های ما جواب نداده، سنگ های داخل موزه قیمتی اند و از نظر ریالی ارزش قابل توجهی دارند و چون در حال حاضر امکان تامین امنیت موزه را نداریم کل سنگ ها را به صندوق امانات بانک منتقل می کنیم.»

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا