خرید تور تابستان

اعتراض سفیر ایران به روسیه: زنگزور نه!

خبرگزارش دولتی تسنیم به نقل از منابع آگاه خبر داده است که، سفیر ایران در روسیه مراتب اعتراض ایران را به مواضع اخیر وزارت خارجه‌ی این کشور درباره‌ی دالان زنگزور اعلام کرده است.

این خبرگزاری در متنی با تیتر «توصیه به روسها درباره زنگزور:این دالان موهوم ایجاد نخواهد شد» نوشته است:

اعلام موضع اخیر مقامات ارشد روسی پس از سفر اخیر ولادیمیر پوتین به باکو درباره مسیر ارتباطی در منطقه قفقاز جنوبی و تکرار آن در روزهای اخیر، نیازمند تأکید مجدد و صریح برخی اصول و مبانی اعلام شده ایران درباره جغرافیای منطقه برای مقامات روسی است.

به دنبال سفر ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه به باکو، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه این کشور در مصاحبه با کانال یک روسیه گفت: ما طرفدار انعقاد سریع یک معاهده صلح میان باکو و ایروان و رفع انسداد ارتباطات هستیم.

وی دولت ارمنستان را مانع این مهم توصیف کرد و افزود: متأسفانه این رهبری ارمنستان است که در توافقنامه امضا شده توسط نخست وزیر پاشینیان، در مورد ارتباطات از منطقه سیونیک ارمنستان، کارشکنی می‌کند.

لاوروف افزود: به دلیل بسته بودن زنگزور توسط ارمنستان ارتباط در منطقه بسیار دشوار شده است.

این موضع وزیر امورخارجه روسیه، موجب تفاسیر مختلف از سوی رسانه‌ها و گمانه زنی درمورد تمایل مسکو برای بازشدن کریدور موسوم به «زنگزور» شد که مسیر شرق به غرب از جمهوری آذربایجان تا منطقه نخجوان از طریق خاک ارمنستان خواهد بود.

مقامات ارشد ایران بارها در دیدارهای مختلف با مقامات روسیه، جمهوری آذربایجان، ارمنستان و ترکیه بر مخالفت صریح تهران را با این کریدور که تغییر ژئوپولیتیکی در مرزها و منطقه به همراه خواهد داشت، اعلام کرده‌اند.

حساسیت به این موضع روسیه پس از اظهارات اخیر «ماریا زاخارووا»، سخنگوی وزارت خارجه روسیه تشدید شد. وی در اظهاراتی گفت که زنگزور مسیری است که می‌تواند قلمرو اصلی آذربایجان را به نخجوان از طریق سیونیک ارمنستان متصل کند. حتما در چارچوب گفتگو‌های صلح سه جانبه با ارمنستان رفع انسداد زنگزور مورد بحث قرار می‌گیرد.

وقتی که از وی درباره موضع ایران سوال شد، زاخارووا خطاب به خبرنگاران گفت: «ما نگرانی طرف ایرانی را در مورد کریدور زنگزور دیده‌ایم که باید برای شفاف‌سازی با تهران تماس بگیرید. اما موضع مسکو در این مورد کاملاً قطعی است. ما بر اساس این واقعیت پیش می‌رویم که راه حل باید برای ارمنستان، آذربایجان و همسایگان منطقه قابل قبول باشد.»

این موضع، تکرار بند 9 موافقتنامه صلح مسکو در نوامبر سال 2020 و بعد از جنگ 44 روزه بین باکو و ایروان (27 سپتامبر تا 11 نوامبر 2020) بود؛ بند 9 از طرفین می‌خواهد که به انسداد مسیرهای ارتباطاتی پایان دهند.

به دنبال بحث‌های اخیر، ایران نیز اقدامات دیپلماتیک را برای انتقال پیام لازم به طرف روسی انجام داده و مجتبی دمیرچی لو، دستیار وزیر امور خارجه و مدیر کل اوراسیا ضمن احضار سفیر روسیه در تهران (الکسی ددوف) به وزارت خارجه مراتب اعتراض جمهوری اسلامی ایران را به وی ابلاغ کرد و احترام به حاکمیت ملی، تمامیت ارضی و منافع متقابل کشورها را، ضامن صلح پایدار و زمینه ساز همکاری‌های منطقه‌ای در قفقاز ذکر کرد.

باید چند نکته را به مقامات روسی یادآوری کرد:

اول این که وزارت خارجه روسیه اظهاراتی کرده که خلاف انتظار ایران بود؛ روسها به خوبی از طریق مقامات عالی کشورمان و در مواقع متعدد از موضع روشن و به حق ایران آگاه شده‌اند که جمهوری اسلامی ایران با هر نوع دالانی مانند زنگزور و غیر آن که نخجوان را به آذربایجان متصل کند مخالف است؛به همین دلیل این موضعگیری جای شگفتی و تعجب دارد!

دوم این که مقامات مسکو به خوبی آگاه هستند که جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک کشور مستقل که نسبت به کوچکترین تحولات در منطقه بخصوص قفقاز جنوبی مواضع دقیق و روشنی دارد، همواره در برابر آمریکا و غرب و همه کسانی که بدنبال سلطه در جهان هستند، ایستادگی کرده است و تحولات تاریخی بعد از انقلاب اسلامی ایران مؤید راهبرد اساسی تهران در ایستادگی در برابر زورگویان جهانی است.

سوم این که ایران به هیچ عنوان تغییری را در مرز خود و حاشیه‌های امنیتی آن در هیچ نقطه‌ای از کشور جمهوری اسلامی ایران نمی‌پذیرد.

چهارم این که بر اساس هیچ قاعده‌ای امنیت و موقعیت ژئوپلتیک هیچ یک از کشورهای موجود در قفقاز جنوبی بر دیگران ترجیحی ندارد؛ بنابراین به چه منظور دوستان روس ما فکر می‌کنند که برای رفع مشکلات آنها با ارمنستان باید از دالان زنگزور استفاده کنند؟

پنجم این که در زمانی که مسکو یا روسیه با کشور اوکراین در اوج جنگ بود، آمریکایی‌ها مثل ماری در پوست ناتو می‌خواستند در قفقاز جنوبی راهی باز کنند. ولی جمهوری اسلامی ایران به تنهایی با تمام قوت جلوی ناتو و آمریکا ایستاد. به طوری که دولت بایدن اعلام کرد که تنها مانع باز شدن دالان زنگزور ایران است.

روسیه همچنین باید به این امر توجه داشته باشد که در همین مسئله کریدور زنگزور، زمانی که خود این کشور در دو سال گذشته در مسئله اوکراین درگیر بوده،‌ این ایران و شخص مقام معظم رهبری بودند که به تنهایی در قبال زیاده‌خواهی طرف‌های سودجو در این رابطه بخصوص غربی‌ها ایستادگی کرده و اجازه تعدی و تجاوز را به آنها ندادند.

چرایی اعلام این امر از سوی روسیه آن هم حالا که ایران به صراحت اعلام موضع کرده و این امر به مسئله قطعی در جهان تبدیل شده و ایستادگی ایران در این امر هم مورد اعتراف طرف‌ها است، مسئله‌ای تعجب‌برانگیز است!!

نکته ششم این که مقامات دو کشور خود را برای انعقاد رابطه راهبردی آماده می‌کنند و این امر نشانه اراده جمهوری اسلامی ایران برای ایجاد نوعی رابطه راهبردی است. مسئله‌ای که از سوی مقامات ارشد روسیه بخصوص ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری این کشور هم بر آن تاکید شده است.

باتوجه به توافق‌های بسیار مهم و صریح جناب آقای پوتین با مقامات عالی رتبه جمهوری اسلامی ایران و هدف‌گذاری دو کشور در تقویت روابط راهبردی، چنین موضع گیری از وزارت خارجه روسیه موجب شگفتی است!! به نظر می‌رسد که باید برای وزارت خارجۀ روسیه معنای عملی «روابط راهبردی» را باز تعریف کرد.

هفتم این که اکنون به نظر می‌رسد که وزارت خارجه روسیه دچار توهم است و گمان می‌کند که مصلحتش در این است که با استفاده از این دالان موهوم زنگزور،که حتماً با مخالفت ایران ایجاد نخواهد شد، می‌توانند مشکل خود را با ارمنستان حل کنند.

خوب است یادآوری کنیم که باز کردن دالان زنگزور به معنای بستن یکی از دروازه‌های ایران به سمت اروپا است و تعداد همسایگان جمهوری اسلامی ایران را از 15 به 14 تقلیل می‌دهد.

با توجه به مفهوم «رابطه راهبردی» که ایران و روسیه به دنبال آن هستند، اتخاد گام‌های تاکتیکی از این دست در تضاد با مبانی رابطه راهبردی است.

نکته نهایی این که به احتمال زیاد اگر بخواهند چیزی به نام دالان در زنگزور یا غیر زنگزور باز کنند، قطعاً غربی ها مقاومت خواهند کرد و آنوقت این تضاد موجب ایجاد یک کانون التهاب جدید درست در کنار مرزهای بسیار حساس شمال غرب ایران خواهد شد.

اگر قرار باشد هر کشوری فکر کند برای حل مشکلات خود در خارج از مرزها با گشودن جبهه جدیدی از التهاب و درگیری به هزینه دیگران می‌تواند مشکل را حل کند آنوقت دیگر هیچ نقطه‌ای در دنیا امن نخواهد بود و یک آشوب همیشگی در جهان بوجود خواهد آمد.

انتهای پیام

بانک صادرات

پیام

  1. سلام‌دست‌خداوند‌با‌جماعتی
    هست‌که‌درموضوعات‌پیش‌آمده
    حق‌راشناسایی‌وطرفدارآن‌باشند
    مواضع‌مختلف‌
    درمورد‌زنگه‌زور‌بانگاه‌اقتصادی
    وسیاسی‌ونژادی‌است‌وحق‌را
    فراموش‌‌کردند

    11
    8
  2. خلاصه اعلام موضع از طرف ایران این است :
    ” ما به روسیه خیلی خدمت کردیم و الان از موضع روسیه تعجب میکنیم . ”
    پاسخ به همین سادگی :
    در دنیا هیچ کشور و دولتی به هیچ کشور و دولت دیگر بخاطر امید و توهم خدمت نمی‌کند و از موضع گیری و تصمیم های دولت ها هم تعجب نمی‌کند!
    البته بجز ما
    هر ارائه خدمتی ؛ بعد از قراردادهای محکم و قابل اجرا انجام می‌گیرد و هر موضع گیری هر کشوری فقط و فقط با توجه به منافع خود ، اتخاذ می‌شود.
    کجای این موضوع ، فهمیدنش سخته ؟؟؟

    49
    5
    1. برای شما هم فهمیدن این سخته که بفهمی خدمت ما به روسیه در حقیقت خدمت به خودمان بوده هر چند روسیه هم نفع برده ما به ترکیه هم کمک کردیم برای موفقیت علیه کودتای نافرجام ولی نه به خاطر شخص اردوغان. همه این ها برای این بوده که متحدین آمریکا همه جا را تصاحب نکنند باز هم چنین اقداماتی باید انجام دهیم

  3. دو کشور ارمنستان و آذربایجان در معاهده سال 2020 به ایجاد کانال زنگزور توافق کردند و ارمنستان هم قبول کرده ضمنا با توجه به قدرتی که آذربایجان به لطف نفت و گازی که داره و همچنین توافق عمیقی که با دو قدرت ترکیه و روسیه داره بدست آورده ، بعید بنظر میاد که ایران بتونه مانع ایجاد این کانال بشه،

    51
    31
  4. با اون هم وطنی هستم که خواب باکو رو میبینه

    داری به برادرت از پشت خنجر میزنی

    دستمون رو به خون برادر آلوده نکن

    23
    25
    1. ایران هیچ ارزشی در مقابل منافع روسیه برای روسیه ندارد و دولت اگر خواهان منافع ایران باشند این را در نظر بگیرند

      1
      1
  5. اگر ایران با کمک نظامی به ارمنستان مانع پیروزی آذربایجان میشد الان دیگه بحثی در مورد دالان زنگزور نبود

    54
    20
    1. اقا شهاب ظاهرا در جریان نیستی ولی محض اطلاع ایران از زمان استقلال ارمنستان بخش زیادی از برق و گاز مورد نیاز ایروان را در چارچوب قرارداد صادراتی رایگان تامین کرده و در زمان اشغال خاک آذربایجان هم از انواع کمکهای اقتصادی و نظامی به اشغالگران دریغ نکرده در زمان بازپس گیری اراضی آذربایجان هم علاوه بر ایجاد موانع در راه پیشروی نیروهای آذربایجان و کمک اطلاعاتی به ارمنستان درباره ی اعلام مکان تجمع و مسیر پیشروی نیروهای آذربایجان و گسیل نیروها و تجهیزات نظامی به مرز جهت تاثیرگذاری بر روحیه نیروهای آذربایجان راهها و جاده های مواصلاتی را هم در اختیار ارمنستان قرار داده بود تا تجهیزات نظامی ارسال شده از طرف روسیه را از بندرانزلی به مقصد ارمنستان حمل کنند چون دولت گرجستان اجازه عبور نمیداد و علاوه بر آن ایران هم اکنون هم ۶۰۰ میلیون دلار قرارداد جدید نظامی برای ارسال پهپاد و موشک با ارمنستان منعقد کرده حالا نمیدونم مشکل از کجاست که شما در حق اینهمه لطف ایران در حق ارمنستان کم لطفی میکنید!

    2. پس ترکیه چی برگ چغندر بود شما شاید یادتون نیاد اردوغان درشبکه خبری اعلام کرد مداخله شخص سوم بین جنگ آذربايجان وارمنستان طرف حسابش ترکیه خواهد بود

  6. اینجور مواقع خبری از کیهان و فارس و آقایان همه چیز دان امثال رائفی پور و شریعتمداری نیست…عدم تعادل و وزیدن به سمت یک جهت شرق این داستانارو هم داره…

    61
    7
    1. عدم تعامل نبوده‌ ایران هم رفع تحریم با غرب در دستور کار داشت و هم تعامل با شرق ایجاد کرد منتها شما نوکرا و کاسه لیسهای غرب منظورتون از تعامل دو طرفه رفتن تو اقوش غرب و دیگر هیچ

  7. با سپاس .از این متن های روشنگرانه و دلسوزانه. بیشتر بگذارید.
    اهمیت درگیری های ترکیه با پ ک ک بیشتر از قضیه زنگ زور است.
    درباره اهداف شوم ترکیه و همپیمانیشان با عراق بیشتر بنویسید.
    در شمال عراق جنگ چالدران میان کردها با ترک و عرب هنوز ادامه دارد . این یک تمرین است برای سودانی و ترکیه تا با احداث خط ریلی از ترکیه به جنوب عراق.
    تروریست ها را در مرز ایلام و خوزستان مستقر کنند.
    همین حالا عراق اصرار بر مرز فکه دارد که نقطه کانونی و تمرکز خائنین پانعرب آنجاست.
    اما عراق حاضر نیست بازارچه چلات در دهلران را از آن طرف مرز زیرسازی کند .
    چون سودانی خواب های پریشانی دارند تا به دروازه فکه و دشتعباس و شوش دسترسی داشته باشد.
    سکوت علیه ترکیه جایز نیست.

    44
    9
  8. به نظر بنده بایستی ایران نسبت به تصرف نخجوان اقدام کنه واین قسمت را به سرزمین مادری خود برگرداند

    2
    2
  9. روس ها در طول تاریخ دشمن این سرزمین بودن ترک ها همانند کفتار منتظرن آگاه باشید از روس و چین و ترک ها دوستی در نخواهد امد

  10. این خیانتی هست.که چندین سال هست مسولین به مردم کردن ومی کنند.چرا باید تنها با روسیه رابطه داشته باشیم که هر کاری دلش بخواهد با کشور ایران انجام می دهد.اگر کنار روسیه با آمریکا هم رابطه داشتیم هیچ وقت این بلاها سر کشور نمی آمد.

  11. اولا پوتین یک دیکتاتور احمق است، پوتین فکر میکند که زنگزور پس از احداث در خدمت منافع روسیه خواهد بود. اما علی اف و غرب پوتین را بازی داده اند مالک نهایی زنگزور غرب و اسرائیل خواهند بود.
    قرار بود دسترسی آذربایجان به نخجوان ، در مقابل دسترسی ارمنستان به قره باغ از طریق کریدور لاچین باشد اما با تصرف قره باغ و کوچ اجباری ارمنی ها چنین بده بستانی بی اهمیت خواهد بود.
    بدترین قسمت قضیه میل باطنی پاشینیان به احداث زنگزور است احتمالا غربیها پاشینیان را مجاب کرده اند چون زنگزور برای اسرائیل و در نتیجه برای غرب بسیار سودآور است .
    قطعا زنگزور احداث خواهد شد. چون خواست اسرائیل و حامیان غربی آن است .بخصوص حالا که پوتین احمق منافع کوتاه مدت را می بیند
    در این شرائط اصرار ایران بر موضع قبلی بی اثر خواهد بود و این هم شکستی دیگر برای سیاست خارجی جمهوری اسلامی خواهد شد واکنش نظامی هم شکست و رسوایی در پی دارد .
    بهتر است ایران در پی متقاعد کردن روسیه باشد ولی قطعا موفق نمی شود پس بهتر است آبرو مندانه سکوت کند و سعی کند از طریق دیپلماسی امتیازاتی بگیرد .

    1
    2
  12. سالهاست که به پوتین خبیث باج داده ایم.لازم نبود در جنگ اوکراین شریک بشیم.تاریخ را بخوانید وخیانت های اسلاف پوتین را ببینید.
    خلایق هرچه لایق.
    پوتین دوست اسراییل است.
    چطور می تواند دوست شما باشد؟؟؟؟؟؟

  13. سلام.امروز جواب مردم را کسانی باید بدهند سنگ کمونیست را بر سینه میزنند وتمام دارایی وامید خود را در سبد آنها گذاشته اند البته روسیه نگران نزدیکی ایران به غرب هست این بازی در رد سخنان چند روز پیش رهبر که گفته در جاهایی میتوان با دشمن تعامل کرد و ارتباط برقرار نمود روسیه پدال هشدار یا شاخ خود را به طرف نشان داده سیاست هر کشوری نباید 100%به سمت یک ابر قدرت باشد که به شدت عروسک وبازی گردان او خواهد شد بله ایران در تله روسیه گرفتار شده باید حرکتی زده شود تا این مشکلات سر باز نکند که بعدش معلوم نیست چه خواهد شد کمونیست خدا ناباور بی دین وکافر هست وبامسلمانی منافات داره آقایون بی سیاست مواظب اژدهای کمونیست باشید.غربیها بهتر نیستن حداقل مسیحی هستن و به امامی ایمان دارن همین بهترین وجه اشتراک ماست

  14. اخه ما چقدر خنگیم ببخشید عذر خواهم این روسیه از شیطان بیشتر به ما ضربه زده نصف ایرانو در قاجاریه خورد.
    دریای خزرم خورد
    باهمکار چینهای بی همه چیز همراه امارات و عربهای حاشیه خلیج فارس شدند در مورد جزایر ۳ گانه
    حالا هم زنگزور
    وزارتخارجه ما هم لال و صم و بکم تحرک دیپلماتیک در حد اعتراض و احضار سفیر بیانیه بی ارزش

    1
    1
  15. عزیزان من تاریخ گواه این بوده است که هیچگاه نه به روس‌ها اعتماد کنید نه به غربی‌ها ما که خودمان در حال حاضر یک کشور مستقل می‌باشیم نباید تن به زورگوییهای شرق و غرب بدهیم

  16. یک تناقضی در متن هستش، یک جا می گوید ما در مقابل غرب در مسئله زنگزور ایستادگی کردیم و در جای دیگر می گوید غرب در این مورد مقاومت می کند من که متوجه نشدم، ضمن اینکه سیاست ربطی به اخلاق و دین نداره و این ایران است که توقع دارد کشوری مثل روسیه به روابط راهبردی وفادار بماند. نقد می دهیم به بد حساب توقع داریم سر وقت پرداخت کند.

  17. چرا این دالان از وسط ارمنستان نمیرود؟؟!!!!چرا نخجوان به عنوان کشور مستقل شناسایی نمی‌شود که کلا مساله حل بشود؟؟؟

  18. این متن احساسی و فاقد منطق روشنی است. به نظر رفتار ایران عجیب است نه رفتار روسیه و ترکیه. درست است که با اجرای کریدور زنگزور ، تردد آذربایجان نخجوان از مسیر ایران حذف می شود ولی احتمال اجرای کریدور شمالی-جنوبی با منافع خیلی بیشتر ، افزایش می یابد این کریدور نیاز به همکاری آذربایجان ، روسیه و ایران دارد. از طرف دیگر موضوع زنگزور اصلا ،مسئله بین ارمنستان و آذربایجان است و اثرگذاری ایران و سایر کشورها بر این موضوع بسیار کم است و اصرار بر مخالفت ایران پیامدهای متعدد داخلی و خارجی در جهان اسلام و تشیع خواهد داشت. روسیه موافق اجرای کریدور زنگزور است چون علاوه بر تامین ارتباط زمینی خود با ارمنستان ، نفوذ خود در منطقه را تامین و اجرای کریدور شمالی-جنوبی را نیز محتمل تر می کند. ترکیه هم موافق این کریدور است چون نسبت به مسیر موجود گرجستان کوتاه تر و مکمل و افزاینده ی ظرفیت مسیر موجود است.ولی اینجا رفتار ایران عجیب است. اصرار بر این دارد که با اجرای این کریدور مسیر زمینی با ارمنستان قطع می شود در حالی که بسته به توافق آذربایجان و ارمنستان رژیم حقوقی مختلفی می تواند بر این کریدور و متقابلاً بر راه ارتباطی ارمنستان با روسیه تعیین شود حرف ایران وقتی درست است که ارمنستان بخواهد این مسیر را کاملا به آذربایجان بدهد که البته این گزینه اصلا مطرح نیست و هیچ کشوری هم راضی به این کار نمی شود لذا اصرار ایران بر مخالفت با این کریدور و در واقع مخالفت با باز شدن مسیر های ارتباطی منطقه و استقرار صلح و ثبات در منطقه، کاملا غیر منطقی و در جهت اهداف دیگر و خواسته دیگران (بخوانید غرب) است که در این نوشته هم ، اشاره ی مختصری به آن (مخالفت غرب) شده است.

    1
    1
  19. همین الهام که اسمش هم که الهام هستش سیاستمدار تر از سیاسیون خیلی از کشورها عمل می‌کنه کلی خاک به سرزمینش اضافه کرد کشورش رو هاپ انرژی منطقه کرد کشورش هاپ کریدور هوایی شده کشورش کریدور شرق و غرب و شمال جنوب شده . به وقتش از ایران ترکیه اسرائیل روسیه آمریکا و… به نفع کشورش بهره مند شده . باریکلا بهش . یکی مرد کاردان به از صدهزار . یاد بگیرین

  20. خداراشکربامنطقه خوب بازی می‌کنیم وخداروشکرکه رهبری آگاه داریم فقط مشکل این قوم که الان اومده سرکار.روسیه بارهاکمک کرده ومیگ35داده وبعضی اوقات خوب دنبال منفعت سیاسی و اقتصادی تافشارروش کمترشودولی غرب هرگزبامانبوده و نیست

  21. آقای رونامه (کیهان) و امثال روزنامه فارس و تسنیم و… که دل در گرو برادار پوتین نشون بستن نظر ندارند، امثال همین‌ها کشور را با ورشکستگی اجتماعی، اقتصادی و سیاسی رساندن و تاریخ ایران اگر ایرانی به لطف همین امثال به اصطلاح دلواپس که تو زمین بازی می‌کنند باقی بماند فراموش نخواهد کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا