خرید تور نوروزی

کنکور «تبعیض‌بنیان» علیه عدالت

بهروز مرادی، جامعه‌شناس، در کانال تلگرامی خود نوشت: «نتایج کنکور را یک‌بار دیگر اعلام کردند و کار به انتخاب رشته کشیده است.

در این میان، زخم‌هایی که روح عدالت‌خواهان را می‌خراشند، هر سال در این ایام سر باز می‌کنند. زخم‌هایی که نابرابری‌ها و اجحاف‌ها و تبعیض‌ها آنها را به‌وجود آورده‌اند.

به همان اندازه که قبولی در کنکور در رشته‌های پزشکی برای شرکت‌کنندگان معمولی دشوار است، برای دارندگانِ سهمیه‌ها کار بسیار راحتی است. کارنامه‌ی کسانی در فضای مجازی منتشر می‌شود که با چند درصد فیزیک و شیمی و زیست‌شناسی به مدد استفاده از سهمیه در یکی از رشته‌های پزشکی پذیرفته شده اند، درحالی‌که در بخش غیرسهمیه‌ای رقابت برای تصاحب کرسی‌های رشته‌های پزشکی آنجنان شدید است که شایستگانی بسیار از ورود به دانشگاه باز می‌مانند.

شایسته است جانبازانی که جان‌شان را بر سر عهد و پیمان‌شان نهادند و از ایران کهن دفاع و محافظت کردند را بر سر نهیم. اما آیا تقدیر و تمجید از فداکاری و جانفشانی آنها براستی می‌تواند به معنی موافقت با نظامی رانت‌خوارانه و تبعیض‌آمیز علیه سایر گروه‌های اجتماعی باشد؟

آیا آنها جان‌شان را فدا کردند تا نظام تبعیض بر پا بشود و شایستگان از فرصت‌های اجتماعی یکسان بهره‌مند نباشند و بی‌سوادانی بی‌استعداد کرسی‌های دانشگاه را تصاحب کنند و آینده‌ی بازوی کارشناسی و تخصصی این مملکت را در افقی تیره فروببرند؟

در سال‌های گذشته کشتی‌گیران قهرمان را بدون کنکور بر صندلی پزشکی دانشگاه می‌نشاندند و بدین ترتیب در حق صاحبان حق و دانش جفا می‌کردند. امسال حتی سخن از تکرار این تبعیض برای دختر قهرمان المپیک بود. اما عدالت می‌گوید که روا نیست از قهرمان‌بودن چه در میدان جنگ و چه در میدان ورزش، رانتی برسازند که ناحقی را بر جایی بنشانند و صاحب حقی را از جایی که حق اوست براندازند. شایسته نیست قهرمانی یا رشادت مجوزی برای بی‌عدالتی و حق‌کشی و تبعیض باشد.

اگر دانشگاه در تسخیر گروه‌های پولدار یا رانت‌خوار درآید، بسیاری از افراد مستحق و مستعد، پشت درب‌های دانشگاه بر نبود عدالت اجتماعی اشک ریزان‌اند و آینده‌ی ایران به دست ناکارشناسان نامتخصصِ ناکارآمد خواهد افتاد.

نظام سهمیه‌بندی کنکور ضدشایسته‌سالاری و ضد عدالت است و بر اجحاف و ستم استوار است.

نظام سهمیه‌ای یعنی تبعیض علیه سایر گروه‌های اجتماعی، یعنی حق‌کشی، یعنی اجحاف، یعنی شایستگانِ جامعه را از تحصیل در دانشگاه محروم ساختن و بی‌سوادان را به‌جان مردم انداختن و سلامتی و جان مردم و کیان ایران‌زمین را در دست ناشایستگان قرار دادن.

دولت آقای دکتر پزشکیان شایسته است این نظام سهمیه‌ای را برچیند تا حق به حق‌دار برسد و بدنه‌ی تخصصی و کارشناسی ایران زخمی بیش از این آسیب نبیند.

از زاویه‌ی دینی نیز قابل تأکید است که اسلام منهای عدالت دیگر اسلام نیست، بلکه چیزی دیگر است.

رشادت‌ها و قهرمانی‌ها را باید با ابزاری پاداش داد که به حق‌کشی علیه گروه‌های حق‌دار و شایسته و مستعد منجر نشود و نظامی از تبعیض را در جامعه استوار ندارد.

وقت آن فرا رسیده که این نظام سهمیه‌ای هر چه زودتر به دست این دولت برچیده شود.»

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

پیام

  1. آفرین بر انصاف نیوز با انتشار چنین مطلبی
    امیدوارم بیشتر به این موضوع فساد سهمیه ای پرداخته شود هر چند که دیر است و ساختار نیروی انسانی در تمام مشاغل و مناصب به فساد و رانت آلوده شده و افرادی که توان ذهنی یا کارآمدی لازم را نداشته اند بر جایی نشسته اند که نباید می نشستند

    در هیچ کجای دنیا هیج عقل سلیمی سهمیه در تحصیل و استخدام را قبول نمی کند کسانی که این بازی را راه انداختند به شکلی به ملت ایران و آینده آن خیانت ها کرده اند

    با توجه به شعار رئیس جمهور توقع بر این است که این بنیان فساد دولتی و تبعیض دولتی را برچیند هر چند که دیر است

    اگر قصد به رسیدگی به قهرمانان جنگ و ورزش و علمی هست راه مشخص است از نظر مالی و امکانات به حد لازم کمک شود نه تا نسل اندر نسل و در همه چیز عنوان از رانت سهمیه و ایثارگری استفاده کرد

    می گویم حذف این سهمیه دیگری سودی ندارد دیر است و بسیاری از مشکلات کشور از اقتصاد تا سیاست به خاطر وجود افراد سهمیه ای است اما جالب است برخی دنبال استفاده سهمیه برای نوه هایشان هستند

    کاری که با رانت سهمیه در ایران انجام شد یک خیانت ملی بود که از ضررهای آمریکا و اسرائیل هم بیشتر به ایران ضربه زد

    6
    2
  2. شماهایی که خواستار عدالت شدین این کارزار شما چیزی به غیر از بی عدالتی درش وجود نداره اون زمانی که پدر من و آدمایی مثل ایشون برای دفاع از کشورشون برای آزادی و امنیت امروز شما جونشون رو به خطر انداختن پدرای شما در قنداق به سر میبردن یا ام وطن فروش متواری بودن و در حال فرار من الان به عنوان بچه ی یه پدر شیمیایی که روز ها از شدت سرفه زدن کبود میشه و و همش استرس اینو دارم که هر لحظه ممکنه نفسش بند بیاد و یه اتفاقی براش بیوفته و یه روز خوش نداریم من به عنوان یچه ی پدری که بخاطر شما ها از آرامش و خانوادش گذشت از آرزو های قشنگش گذشت تا شما به آرزو هاتون برسین از درس خوندن محروم شد تا شما راحت امروز درستونو بخونین اینقدر حق رو دارم که از سهمیه استفاده کنم این صحبت های شما همه و همه بهونه است سهمیه بچه های ایثار بهونس شما خودتون نمیخونید و بهونه میارید خواهشا این کارزاری که راه انداختین رو جمع کنین چون مردم ما مثل شما نمک نشناس ها نیستن

    2
    3
  3. قطعا شرایط فرزندان ایثارگران بسیار سخت تر از یک انسان عادی است
    بعضی ها ادعا میکنن که باید کمک مالی بشه که این امر هم با توجه به وضعیت اقتصادی فعلی هزینه های زیادی برای دولت داره ولی مسئله اصلی این نیست
    مثلا اومدیم و مشکل مالی رفع شد،با مشکل روحی و روانی این دانش آموز بیچاره چیکار میکنید؟
    طرف هر لحضه استرس یه اتفاق رو داره
    چه اتفاق برای پدرش چه دعوا و درگیری
    جانبازان موجی و اعصاب و روان – جانبازان شیمیایی- جانبازان نخاعی و قطع عضو و … نمونه هایی از این ها هستن
    دعوا و درگیری و مشکلات داخل خونه یه طرف، تمسخر از طرف دوستان و همکلاسی ها یه طرف . به نظرتون کسی که در این شرایط زندگی کنه درسته که در شرایط یکسان با دانش اموزی که هم از لحاظ مالی و هم از لحاظ روحی در شرایط خوبی قرار داره رقابت کنه؟
    همونجوری که گفتم حتی شرایط مالی هم دور از انتظاره که درستش کنن ولی حتی اگه در نظر بگیریم درست بشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا