«شما هم با عکس هاشمی بیایید!»
«محمد جواد روح» روزنامه نگار در یادداشتی تلگرامی نوشت: در حالی که راستگرایان در هنگام درگذشت آیتالله هاشمی رفسنجانی تلاش داشتند حملات خود طی سه دهه پس از درگذشت امام را به ایشان از اذهان پاک کنند و قرائتی کاملا همسو با مناسبات حاکم را از وی به جامعه ارائه دهند؛ گذشت مدت کوتاهی از تشییع و خاکسپاری آنان نشان از آن جمله معروف ایرانی دارد که: «خاک سرد است»!
✍️ «خاک سرد است» برای راستگرایانی که به خاک سپردن هاشمی را پایان او میانگارند و میخواهند. همچنان که ممنوعالتصویری خاتمی را بهمعنای حذف و از یاد رفتن او میپنداشتند.
✍️ اما واکنشی که مدیرمسوول یکی از روزنامههای جناح راست به حضور هاشمی بر جلد ویژهنامههای نوروزی مطبوعات اصلاحطلب نشان داده، آشفته شدن این خواب را آشکار میکند: «روی جلد ویژهنامههای نوروزی روزنامههای همسو با دولت یکپارچه هاشمی است. خلاء کارآمدی در انتخابات۹۶ را قرار است ایشان جبران کند. این مرحوم 30/2/96 دفن خواهد شد».
✍️ مساله اما برخلاف این گفتار، «سوءاستفاده تبلیغاتی از هاشمی» نیست. چراکه همگان میدانند همه مواضع، اظهارات و تلاشهای آن مرحوم از سال 1392 بدینسو، در جهت دفاع از دولت روحانی و تقویت آن بوده است و اصولا، هاشمی بود که نخستین بار و در تابستان گذشته از نامزدی روحانی در انتخابات 96 و قطعی بودن پیروزی وی سخن گفت.
✍️ مخالفان دولت روحانی که البته مخالفان هاشمیرفسنجانی هم بوده و هستند؛ امروز نه نگران «سوءاستفاده تبلیغاتی از هاشمی» که نگران بقا و دوام گفتمان مورد حمایت او در سطح اجتماعی و ساخت سیاسی هستند.
✍️ برخلاف پندار راستگرایان، «خاک سرد نیست»؛ اگر سیاستمداران محذوف یا در گذشته باقیات و صالحاتی در عرصه اجتماعی داشته باشند و از «فرد» به هیات «نهاد» و «گفتمان» درآمده باشند. چنین است که تفکر و نگاه هاشمی، خاتمی، بازرگان و روحانی از سطح اشخاص فراتر رفته و به یک جریان سیاسی- اجتماعی ریشهدار تبدیل شده است؛ و همین، درد و معضل اصلی مخالفان اعتدال، اصلاحات و میانهروی است.
✍️ البته، به مخالفان دولت میتوان پیشنهاد داد آنها هم از تصاویر و چهرههای درگذشته یا در قید حیات خود در نشریات و یا پوسترهای انتخاباتی خود استفاده کنند. مثلا چه ایرادی دارد نامزد جناح راست در پوستر خود از عکس آقایان مهدویکنی، عسکراولادی و یا جعفر شجونی استفاده کند؟!
✍️ پیشنهاد جدیتر اما این است که راستگرایان هم اگر به قول خود، هاشمیرفسنجانی را «اصولگرا» و «ولایتمدار» میدانند؛ در مقابل روحانی و اصلاحطلبان، آنها هم روایت خود از هاشمی را ارائه دهند و در تبلیغات انتخاباتی خود از او استفاده کنند و تحت نام و تصاویر و حتی نقلقولهای او به میدان بیایند.
✍️ در این صورت، نتیجه انتخابات نهتنها رییسجمهور آینده را مشخص خواهد کرد؛ بلکه جامعه نشان خواهد داد هاشمی را به اعتدالگرایی میشناسد یا راستگرایی و رادیکالیسم؟ به دشمنی با جهان و تنشزایی میشناسد و یا تعامل با جهان و تنشزایی؟ او را به اقتدارگرایان منتسب میکند یا اصلاحطلبان؟
✍️ این انتخاب میان «دو هاشمی» دستاوردی هم برای خود آن مرحوم دارد و تکلیف هاشمی هم که عمری در جهت «فراجناحی» بودن کوشید؛ روشن میشود. چراکه همگان خواهند فهمید رویکرد ملی و توسعهگرا فراتر از جناحبندیهای سیاسی، در واقعیت امر به کدام جناح و جریان سیاسی نزدیکتر است…
انتهای پیام