ترور «حجاریان» ترور تفکر و اندیشه بود
«محمدکیانوش راد»، عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت در یادداشتی درباره ی سالگرد ترور سعید حجاریان در روزنامه ی «قانون» نوشت:
🔹ترور سعيدحجاریان، ترور تفکر و اندیشه بود. همواره کسانی که از استدلال کافی جهت رویارویی با رقبای خود برخوردار نیستند، اولین حربه ای که دست به آن میزنند حذف فیزیکی مخالفانشان است. اندیشه حذف فیزیکی چه در جهان و چه در ایران سابقه طولانی دارد.
🔹نکته اوج آن در کشور، پاییز 76 بود. پاییزی که به قتل جمعی از روشنفکران و شخصيتهای فرهنگی در جامعه ایران منجر شد. ترور حجاریان نیز در ادامه ترورهای کوری بود که با قتل ناجوانمردانه روشنفکران و دگراندیشان در جامعه ایران به شکل نمایانتری خود را نشان داد. حجاریان ازجمله شخصيتهايی است که به دلیل تنوع مطالعات و حضور درصحنههای عملی، شخصيتي تئوریک پراتیک داشت. حجاریان همانگونه که در حوزه تحقیق، بر اندیشه فعالان گام برمیداشت و مکاتب مختلف و نظریات گوناگون را بهدقت موردتوجه قرار میداد، از قابلیت بالای بومیسازی دیدگاههای سیاسی و نظرات اجتماعی در توصیف و تحلیل جامعه ایران برخوردار بود. اینکه نسخههای عملگرایانه از اندیشه ساخته شود، از عهده هر متفکری ساخته نیست.
🔹حجاریان امروز نیز که امکان حضور فیزیکی پررنگی را در جامعه ندارد و حتی در هنگام مطالعه آثار و نظریات به دلیل بیماريها و صدمات ترور با سختی کار مطالعاتی انجام میدهد، نشان داده است كه این هوش سرشار و نبوغ فکری با ارائه دیدگاههای نو همچنان قادر به گشایشهای فکری و فضاسازیهای جدیدی در حوزه تئوری و عمل است. بههرحال امروزه اگرچه نمیتوان به شخصیت و ویژگی متنوع و ارزشمند حجاریان توجهی نکرد اما آنچه اهمیت دوچندانی برای بررسی دارد این است که چرا و چگونه فرهنگ حذف در جامعه ایران شکلگرفته است و چگونه میتوان فرهنگ حذف را از ساحت سیاسی ایران حذف کرد.
🔹ترور حجاریان باید به ما بیاموزد که فرهنگ حذف را حذف كنيم و با پذیرش گفتوگو و نگریستن به شخصیت دیگری، فضای جدیدی از تعامل برای ارتقا بخشیدن به فضائل انسانی را مدنظر قرار دهیم. بعد از ترور حجاریان، زشتی ترور و حذف فیزیکی تا حد بسیار زیادی در جامعه ایران خود را نمایان ساخت.
🔹نکته ای که نباید از آن غافل شد رفتار و گذشت حجاریان از عامل ترور خود است. حجاریان نشان داده که از ظرفیت بالایی در شنیدن سخن و نظر دیگری برخوردار است. آنچه که امروز نیاز مبرم جامعه ایران است و بیش از همه در میان نخبگان و روشنفکران و فعالان سیاسی و اجتماعی بايد بر آن تاکید ورزید پذیرش دیگری و بالا بردن ظرفیت نقدپذیری است. اصلاحطلبان همواره بر چهار متغیر یعنی حرکت
🔹مسالمتآمیز، حرکت تدریجی، حرکت مبتنی بر قانون و حرکت مبتنی بر آرا مردم تاکید ورزیدند اما میتوان متغیر پنجمی با عنوان احترام به حقوق دیگران و احترام به حقوق بشر و حقوق مخالفان تعریف کرد که وجه مهم دموکراسی و پذیرش تفاوت دیدگاه و احترام به مخالف است.
انتهای پیام