خرید تور تابستان

تردید در موثر بودن فیلترینگ خانگی در حفاظت از نوجوانان

نتایج تحقیق اخیر دانشگاه آکسفورد موثر بودن فیلترینگ خانگی اینترنت توسط والدین را زیر سوال می‌برد. به گفته آن‌ها آموزش و توانمندسازی نوجوانان برای برخورد با خطرات و تجربه‌های ناخوشایند برای حفاظت از آن‌ها موثرتر است.

به گزارش انصاف نیوز، آن طور که دویچه وله خبر داده، دانشگاه آکسفورد یافته‌های تحقیقی را منتشر کرده است که باعث تردید درباره موثر بودن روش‌های کنونی حفاظت از کودکان و نوجوانان در اینترنت می‌شود. نتایج این تحقیق این موضوع را که استفاده از ابزارهای فیلترینگ خانگی به امنیت بیش‌تر کودک و نوجوان در محیط اینترنت منجر می‌شود رد می‌کند.

این تحقیق که درباره جامعه بریتانیا انجام گرفته است نوجوانان گروه سنی ۱۲ تا ۱۵ سال و والدین آن‌ها را در برمی‌گیرد. همان گروه سنی که یکی از مقامات بریتانیا پیش‌تر درباره‌شان گفته بود: «نوجوانان ۱۲ تا ۱۵ ساله بریتانیایی دست کم ۲۰ ساعت در هفته آن‌لاین و ۵۶ درصد آن‌ها عضو پلت‌فرم آن‌لاین اشتراک‌گذاری عکس، اینستاگرام، هستند.» در حالی که آنه لانگفیلد، کمیسیونر امور کودکان، اخیرا هشدار داده بود “اینترنت برای کودکان و نوجوانان طراحی نشده است.”

حال محققان موسسه اینترنت دانشگاه آکسفورد (OII) برای تحقیق خود هزار و ۳۰ مصاحبه‌ی انجام‌شده در خانه‌ی ۵۱۵ نوجوان بین ۱۲ تا ۱۵ سال را تحلیل کرده‌اند. این مصاحبه‌ها با نوجوانان و والد یا والدین آن‌ها انجام شده است. تعداد دختران و پسران در این تحقیق برابر بوده است. از والدین در این‌باره سوال شده است که آیا از ابزارهای فیلترینگ در خانه در رابطه با نوجوانان استفاده می‌کنند یا خیر.

در بریتانیا استفاده از فیلترهای خانگی برای محافظت از کودکان و نوجوانان در مقابل محتوای ناخوشایند یا اشخاص غریبه که قصد آزار دارند بسیار محبوبیت دارد. اما اکنون تحقیق دانشگاه آکسفورد اثربخش بودن این راه‌حل‌های تکنولوژی را زیر سوال برده است.

محققان دانشگاه آکسفورد می‌گویند که تحلیل محتوایی مصاحبه‌های انجام شده نشان داده است که استفاده از فیلترینگ اینترنت در خانه باعث کاهش خطر قرار گرفتن کودک و نوجوان در معرض تجربه‌های ناخوشایند نشده است. محققان می‌گویند این‌که حتی این‌که نوجوان از تکنولوژی‌های دیگری برای عبور از سد فیلترینگ استفاده کرده باشد بر احتمال مواجهه با این تجربه‌ها تاثیر قابل مشاهده‌ای نداشته است.

این تحقیق به مقایسه شرایط دو دسته از نوجوانان پرداخته است، آن‌هایی که والدین‌شان اینترنت را فیلتر می‌کنند (یک سوم) و آن‌هایی که والدین‌شان اینترنت را فیلتر نمی‌کنند (دو سوم) و حتی اطلاعی از وجود ابزار فیلترینگ خانگی ندارند.

بر اساس تحقیق انجام‌شده، تقریبا از هر شش کودک و نوجوان که با آن‌ها مصاحبه شده است یک نفر (۱۴٪) گفته است که در یک سال گذشته دست کم یک بار “تجربه منفی قابل‌توجه” در جهان آن‌لاین داشته است. هشت درصد نیز گفته‌اند که در این بازه زمانی غریبه یا غریبه‌هایی به آن‌ها درخواست دوستی آن‌لاین داده‌اند.

حدود ۴٪ نیز گفته‌اند این تجربه را داشته‌اند که کسی دیگر در دنیای مجازی خود را به جای آن جا زده است. در این میان ۲ درصد نیز تجربه برخورد با محتوای جنسی داشته‌اند که آن‌ها را ناراحت کرده است و ۳ درصد نیز تجربه دریافت یا مشاهده ویدیو یا پیغامی را داشته‌اند که موجب هراس آن‌ها شده است.

محققان آکسفورد خود نتایج این تحقیق را که بر موثر بودن ابزارهای فلیترینگ برای محافظت از نوجوانان صحه نمی‌گذارد، “غیرمنتظره” خوانده‌اند. این در حالی است که بسیاری از خدمات‌دهندگان اینترنت در بریتانیا در حال حاضر امکان فیلتر خانگی را برای مشتری‌های خود در نظر گرفته‌اند، امری که هزینه‌بر است و می‌تواند حتی خطا کند و محتوای مفیدی را هم فیلتر کند.

محققان می‌گویند که نگرانی عمده آن‌ها این است که استفاده از ابزار فیلترینگ خانگی به “مسدود کردن بیش از حد” نتیجه‌های جستجوهای آن‌لاین درباره موضوعای منجر شود که برای نوجوانان اهمیت دارد، برای مثال جستجوی اطلاعات سالم درباره مواد مخدر، الکل، روابط جنسی، هویت و سلامت جنسی. این محققان خصوصا نگران آن دسته از نوجوانان هستند که به چنین اطلاعاتی نیاز مبرم‌تری دارند، نظیر نوجوانان هم‌جنسگرا یا دوجنس‌گرا و یا تراجنسیتی.

به اعتقاد محققان آکسفورد استفاده از فیلترهای خانگی حتی می‌تواند “تاثیرات منجمدکننده‌ای” داشته باشد و باعث شود که نوجوان پیش‌دستی کرده و با خودسانسوری گرد موضوعاتی که گمان می‌برد هدف فیلتر هستند نرود.

محققان همچنین با اشاره به هزینه‌های گزافی که تولید چنین نرم‌افزارهایی در بردارد پیشنهاد می‌دهند که بهتر است این مبلغ گزاف در جهت آمادگی کودکان برای حضور در دنیای مجازی هزینه شود. محققان پیشنهاد می‌دهند که به جای به کارگیری فیلترینگ خانگی تمرکز باید بر آموزش و حمایت باشد تا نوجوان بتواند به محتوای آن‌لاین به صورت مسئولانه دسترسی داشته باشد.

خصوصا استفاده روزافزون از گوشی‌های هوشمند خارج از خانه نیاز به آموزش به جای فیلترینگ را بیش‌تر پررنگ می‌کند. آن‌ها می‌گویند تاکید اساسی باید بر این باشد که نوجوانان چگونه می‌توانند تجربه‌های آن‌لاین ناخوشایند یا ترسناک خود را مدیریت کنند.

دکتر اندرو پرسیبیلسکی، محقق ارشد گروه، می‌گوید: «ممکن است داشتن فیلترینگ خانگی به والدین قوت قلب دهد اما نتایج تحقیق ما نشان می‌دهد که چنین فیلترهایی از نوجوان در برابر دیدن چیزهایی که ممکن است باعث هراس او شود یا او را سرخورده کند، حفاظت نمی‌کند.»

او در گفت‌وگو با رسانه‌ها تاکید می‌کند: «ما قویا اعتقاد داریم که نیاز مبرمی به اطلاعات بیش‌تر برای راهنمایی افراد در زمینه چگونه امن نگه داشتن نوجوانان در اینترنت وجود دارد تا سیاست‌گذاران، والدین و همه آن‌هایی که دغدغه آموزش افراد در سنین پایین را دارند بتوانند از آن‌ها به شیوه مناسبی حمایت کنند.»

با این‌همه محققان آکسفورد می‌گویند ضروری است تاثیرات فیلترینگ خانگی اینترنت در طولانی مدت نیز بررسی شود چرا که شاید تاثیرات آن در طولانی مدت در حفاظت از کودکان متفاوت باشد.

خبرساز شدن طرح یک ایرانی برای مقابله با سوءاستفاده جنسی از کودکان در اروپا

گودرز محبوبی مدیر شرکت فناوری اطلاعات “axxessio” در آلمان اید‌ه‌ای برای محافظت و پیش‌گیری از سوءاستفاده جنسی کودکان در اینترنت به ذهنش رسیده است. او و تیم او در شرکت “axxessio” یک اپلیکیشن رایگان برای تلفن‌های هوشمند طراحی کرده‌اند تا کودکان و پدر و مادرها را در برابر خطر سوءاستفاده جنسی در اینترنت راهنمایی کند.

اخیرا در شهر بن آلمان، شرکت “axxessio” به عنوان شرکتی نمونه معرفی شده که می‌تواند الگویی برای دیگر شرکت‌های اقتصادی در زمینه فعالیت‌های اجتماعی باشد.

به گفته گودرز محبوبی مدیر ایرانی شرکت فناوری اطلاعات “axxessio” در آلمان در آینده این “اپ” به‌صورت رایگان به زبان فارسی هم ارائه خواهد شد.

این اپلیکیشن از طریق بازی، تصاویر کمیک و به زبان کودکان، توضیح می‌دهد دقیقا چه خطراتی برای کودکان در اینترنت وجود دارد. همچنین بخشی مربوط به پدرها و مادرها در اپلیکیشن وجود دارد تا آن‌ها آموزش ببینند که درباره این سوژه می‌توانند خیلی باز و راحت با کودکان خود صحبت کنند.

متن و تصاویر این “اپ” توسط انجمنی به نام “بی‌گناهان در خطر” در آلمان تهیه شده است. این انجمن سال‌هاست برای محافظت از کودکان در اینترنت فعالیت می‌کند. بنا بر آمار این انجمن، در آلمان روزی ۴۰ مورد سوءاستفاده جنسی از کودکان به پلیس گزارش می‌شود. این آمار رسمی است، در آمار غیررسمی سوءاستفاده جنسی از کودکان در آلمان تا چندصد مورد گزارش شده است.

جولیا فن‌وایلا عضو هیات مدیره انجمن “بی‌گناهان در خطر” در آلمان در این‌باره می‌گوید: «خیلی وقت است که مجرمان متوجه شده‌اند شبکه‌های اجتماعی و چت‌روم‌ها می‌تواند جای مناسبی برای اعمال مجرمانه آن‌ها باشد. چون در اینترنت می‌توانند بدون مزاحمت با کودکان ارتباط مستقیم برقرار کنند.»

آن‌طور که جولیا فن‌وایلا می‌گوید: «خیلی وقت‌ها سوءاستفاده جنسی از کودکان در اینترنت به این صورت است که مجرم جنسی از کودک می‌خواهد عکسی نیمه‌برهنه از خود برای او بفرستد. به این ترتیب بعد از به دست آوردن اولین عکس، کودک را تهدید می‌کنند تا به خواسته‌های بعدی تن دهد.»

وقتی کودک در خواسته‌های پیاپی مجرمان جنسی گیر می‌افتد، این “اپ” به زبان ساده، دقیق و با تصاویر گرافیکی، کودک را راهنمایی می‌کند تا چه‌طور از این دایره بسته خارج شود.

اطلاعات مربوط به کودکان در این اپ به صورت دیالوگ بین دوشخصیت کودک آنتون و یاسمین است. یکی از این کاراکترها همیشه کارهایی که می‌تواند خطرناک باشد انجام می‌دهد و کاراکتر دیگر توضیح می‌دهد که چرا این کار خطرناک است.

سازندگان این “اپ” معتقدند جلوگیری از سوءاستفاده جنسی از کودکان به صورت واقعی نیاز به تغییر قوانین برای محافظت بیشتر از کودکان دارد.

همچنین مهم است که پدر و مادرها در خانواده فضایی به وجود بیاورند تا کودکان احساس کنند می‌توانند درباره این مسائل راحت صحبت کنند.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا