خرید تور نوروزی

سراب درمان‌های غیرمجاز

مائده جوانی در سایت اصفهان زیبا نوشت: این روزها اگر صفحات فضای مجازی را ورق بزنیم، درونش همه‌چیز پیدا می‌کنیم؛ از شیر مرغ تا جان آدمیزاد. بعضی در حال خریدوفروش هستند و برخی در حال آموزش، برخی دیگر زندگی خود را به نمایش می‌گذارند و برخی شغل و پیشه‌شان را.

متأسفانه در این بازار پرهرج‌ومرج سلامت نیز دچار چالش شده است. در این زمینه اکثرشان ادعا دارند و برای خودشان یک پا استاد شده‌اند و دستورالعمل‌های درمانی می‌دهند.

مشاهده می‌شود بعضی مخاطبان نیز به این فضا اعتماد کرده و راحت از دستورالعمل‌های این پیج‌ها استفاده می‌کنند؛ غافل از اینکه با چنین اقداماتی ممکن است سلامت خود را با خطرهای جدی روبه‌رو کنند.

یکی از مواردی که در صفحات فضای مجازی بسیار زیاد شده است، انواع ماساژ، اقدامات طب فیزیکی و فیزیوتراپی است. در این میان، صفحاتی مشاهده می‌کنیم که به‌راحتی برخی از فعالیت‌های درمانی را نشان می‌دهند و از این طریق مشتری جذب می‌کنند، صفحاتی که حتی ممکن است غیرقانونی بوده و نه‌تنها به‌صورت غیرمجاز فعالیت می‌کنند، بلکه ممکن است تخصص کافی در این زمینه نداشته باشند.

در وبگردی و مشاهده صفحات مجازی با موضوع ماساژ متأسفانه با صفحاتی برخورد می‌کنیم که ظاهر آن‌ها نشان می‌دهد، فقط تبلیغ یک مرکز ماساژ را نمی‌کنند؛ افراد گرداننده چنین پیج هایی به‌راحتی و علنی تبلیغاتی انجام می‌دهند که نشان‌دهنده پشت‌پرده غیراخلاقی این مراکز است.

البته به گفته معاونت اجتماعی پلیس فتا به «اصفهان‌زیبا »فضای مجازی مرتب تحت کنترل است و به محض مشاهده چنین صفحاتی سریع از دسترس خارج می‌شوند.

هر ساعت ماساژ؛ 350هزار

مراکز و مجموعه‌هایی نیز در سطح شهر وجود دارند که قانونی و با مجوز رسمی درحال فعالیت هستند؛ البته مراکز ماساژ چه به‌صورت مستقل فعالیت داشته باشند و چه زیرمجموعه باشگاه‌ها و استخرها، باید تحت نظارت قرار بگیرند. این مراکز هم از نظر کسب مجوزهای لازم و هم تعرفه هزینه‌هایشان باید کنترل شوند.

با بررسی مجموعه‌های ماساژ سطح شهر مشخص شد هزینه ماساژ برای هر ساعت از 350هزار تومان شروع شده و حتی بیش از یک‌میلیون تومان نیز در برخی مراکز دریافت می‌شود؛ همچنین مشخص شد بر ماسورهایی که در استخرها و باشگاه‌های ورزشی فعالیت می‌کنند، نظارت خاصی وجود ندارد؛ چرا که بیشتر این مجموعه‌ها حتی نمی‌دانند مرجع صدور مجوز برای ماسورها چه دستگاهی است.

در این باره رؤیا فانی، کارشناس فیزیوتراپی، به «اصفهان‌زیبا »می‌گوید: «ماساژ مسئله‌ای کلی با یک تخصص عمومی و ساده نیست. ماساژ انواع مختلف دارد؛ البته نوع فعالیت و مجوز مراکز ماساژ با یکدیگر متفاوت‌اند و افراد باید بدانند برای چه مشکلی به کدام مرکز مراجعه کنند؛ چراکه ماساژ و طب فیزیکی به‌رغم اینکه به‌ظاهر ساده می‌آیند، می‌توانند آسیب‌های جبران‌ناپذیری به‌دنبال داشته باشند.»

او در ادامه، انواع ماساژ را این‌گونه تشریح می‌کند: «ساده‌ترین نوع ماساژ، ماساژ ریلکسیشن است. مراجع چنین ماساژی بیمار نیست و برای درمان مراجعه نمی‌کند. این ماساژ درواقع نوعی تفریح و لذت روحی است. ماسورهایی که در استخرها، باشگاه‌های ورزشی و مراکز ماساژ معمولی فعالیت می‌کنند، این نوع ماساژ را ارائه می‌کنند. مرجع صدور مجوز به این ماسورها وزارت ورزش و جوانان یا مرکز فنی و حرفه‌ای است؛ به این صورت که افراد با گذراندن دوره‌های مربوط، این مهارت را کسب کرده و می‌توانند مجوز لازم را دریافت کنند.

ماساژدرمانی نوع دیگری از ماساژ است. مراکز ماساژدرمانی باید توسط یک پزشک عمومی تأسیس شده باشند. ماسورهای این مراکز معمولا از رشته‌های تربیت‌بدنی هستند و مدرک رسمی ماسوری دارند؛ اما نکته‌ای که حتما در این مراکز باید رعایت شود، این است که ماسورها باید تحت‌نظر پزشک اقدام به ماساژ بیمار کنند؛ یعنی پزشکی که این مرکز را تأسیس می‌کند، نباید کار را به ماسورها بسپارد و برود. حضور پزشک عمومی به‌عنوان مسئول فنی در مراکز ماساژدرمانی الزامی است. فدراسیون پزشکی ورزش مجوز این مراکز را صادر می‌کند.»

این متخصص می‌گوید: «در این مجموعه‌ها ماساژ به‌صورت کاملا تخصصی انجام می‌شود. در این مراکز صرفا فیزیوتراپیست ها یا متخصصان طب فیزیکی فعالیت می‌کنند و این مراکز اجازه ندارند از رشته‌های تربیت‌بدنی به‌عنوان ماسور استفاده کنند.درواقع ماساژ یا طب فیزیکی که بیمار در این مراکز دریافت می‌کند باید توسط فیزیوتراپیست یا متخصص طب فیزیکی باشد و این اعمال کاملا تخصصی ارائه شود؛ مثلا فردی که برای درمان کمردرد یا زانودرد به چنین مراکزی مراجعه می‌کند آنچه دریافت می‌کند، مربوط به مشکل و بیماری‌اش است.»

قولنج‌ گرفتن کار هرکسی نیست

فانی در رابطه با آسیب‌های احتمالی ماساژ ادامه می‌دهد: «هریک از ماساژهایی که گفته شد، درصورتی که صحیح انجام نشود و ذره‌ای فشار وارده بر نقاط حساس بدن بیش‌ازحد اعمال شود، می‌تواند منجر به مشکلات اساسی شود؛ مثلا ماسورهایی که ماساژ ریلکس انجام می‌دهند، حق ندارند با هدف درمان یک ماساژ ترکیبی انجام دهند.»

او تصریح می‌کند: «آنچه در پیج‌های اینستاگرامی با نام قولنج‌گیری رواج پیدا کرده درواقع یک عمل کاملا تخصصی با نام منیپولیشن است. صدایی که همراه این تکنیک از مفصل خارج می‌شود، به دلیل ترکیدن حباب‌های موجود در مایع مفصلی است. منیپولیشن باید صرفا توسط فیزیوتراپیست، متخصص طب فیزیکی یا کایروپراکتور انجام شود؛ چراکه چنین مهارتی مستلزم علومی همچون آناتومی و کیندولوژی یا همان حرکت‌شناسی است. متخصص برای اعمال چنین تکنیکی حتما باید بر بدن بیمار و مشکل او مسلط باشد تا این عمل منجر به آسیب‌های بیشتر نشود.»

فانی در ادامه بیان تجربه‌هایش در مواجهه با بیمارانی که تکنیک‌های اشتباه و غیرتخصصی منجر به آسیب‌رسانی بیشتر به آن‌ها شده است، اظهار می‌کند: «موردی بوده که بیمار برای درمان درد گردن به فرد نابلد مراجعه کرده و با انجام غیرتخصصی تکنیک منیپولیشن دچار فلج چهار اندام شده است. بیمار دیگری درد پشت کتف داشته و اعمال غلط این تکنیک موجب شکستگی دنده او شده است. جوان ورزشکاری داشته‌ایم که با یک تکنیک غلط دچار آسیب جدی شده است.»

او در ادامه تذکر می‌دهد: «حساسیت برخی افراد در دریافت ماساژ، طب فیزیکی و اعمالی از این قبیل بیشتر است. افرادی که سن بالایی دارند یا دارای بیماری‌های زمینه‌ای به‌خصوص پوکی استخوان هستند، به‌هیچ‌وجه نباید به افراد غیرمتخصص، حتی ماسورهای معمولی مراجعه کنند؛ چرا که آسیب‌های احتمالی برای این افراد به‌مراتب بیشتر از افراد عادی است.»

فانی همچنین از تبلیغات فضای مجازی و مراجعه افراد به مراکز غیرمعتبر می‌گوید: «مردم باید مراقب باشند و تحت‌تأثیر تبلیغات فضای مجازی قرار نگیرند. آنچه در فضای مجازی نشان داده می‌شود بدون عیب و نقص است و مطمئنا این افراد خطاهایشان را نشان نمی‌دهند. کسی که بدنش را به چنین افرادی می‌سپارد، باید احتمال هرگونه آسیب و خطا در تکنیک‌های اعمالی را بدهد.»

او در پایان از مسئله‌ای می‌گوید که بسیار در میان بیماران شایع شده است: «بسیاری از بیمارانی که نیاز به فیزیوتراپ یا ماساژ تخصصی دارند، به دلایلی نمی‌توانند به مراکز مراجعه کنند و متخصص باید برای درمان به منزل آن‌ها اعزام شود. جدیدا بسیار شاهدیم که ماسورهای غیرمتخصص و غیرحرفه‌ای با عنوان متخصص به منزل بیمار می‌روند و اقدام به درمان می‌کنند که این موضوع آسیب‌های بسیاری برای بیماران داشته است. همراهان بیمار برای دریافت خدمات در منزل حتما باید به مراکز معتبر مراجعه کنند و از این طریق، متخصص برای درمان نزد بیمارشان برود. افراد حتما باید کارت نظام‌پزشکی فیزیوتراپیست را بررسی کنند تا بیمارشان دچار آسیب‌های بیشتر نشود.»

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا