خرید تور نوروزی

بدترین صعود برای کوهنوردان

کارشناسان کوه‌نوردی کشورمان معتقدند کوه‌نوردی در فصول مختلف به صورت انفرادی سرشار از خطر است و در نهایت مشکل‌ساز می‌شود و همه باید از کوهنوردی انفرادی پرهیز کنند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا (اصفهان)، «با سرد شدن هوا فعالیت‌های ورزشی همچون کوه‌نوردی که در طبیعت انجام می‌شود، با خطراتی همراه است که منجر به مصدومیت‌های جزئی، مصدومیت‌های شدید و گاهی از دست رفتن جان فرد می‌شود. سال‌های اخیر اخباری مبنی‌بر سقوط کوه‌نوردان از کوه‌های مختلف به گوش رسیده است که پیکر برخی از آن‌ها هنوز یافت نشده است.

با رسیدن فصول پاییز و زمستان و سرد شدن هوا شاهد خطراتی سقوط بهمن، ریزش برف‌های سنگین و همچنین پایین آمدن حیوانات وحشی مانند خرس از نقاط بالایی کوه‌ها به پایین‌تر هستیم که جان کوه‌نوردان را تهدید می‌کند.

افراد کم‌تجربه دچار آسیب می‌شوند

حسین مقدم، دبیر فدراسیون کوه‌نوردی و صعودهای ورزشی در رابطه با شرایط کوه‌نوردی در فصول سرد سال به خبرنگار ایمنا می‌گوید: با توجه به شروع فصل سرما و شرایط جوی که در پیش داریم به‌طور معمول همه‌ساله حوادث نصیب افرادی می‌شود که تجربه کوه‌نوردی بسیار کمی دارند، اما جذابیت و برفی که در کوه‌ها وجود دارد باعث می‌شود تا علاقه مردم به طبیعت به کوه‌نوردی می‌شود که گاهی منجر به آسیب‌دیدگی، یخ‌زدگی یا از دست دادن یک هم‌وطن می‌شود.

او می‌افزاید: کم‌تجربه بودن افراد یکی از دلایلی است که باعث می‌شود افراد در این فصول دچار آسیب‌های بسیاری شوند، تحت پوشش و در قالب باشگاه‌های کوه‌نوردی قرار نگرفتن دیگر موضوع مهم در این راستا است. باشگاه‌های کوه‌نوردی که مجوز رسمی دارند متولیان کوه‌نوردی هستند، این باشگاه‌ها به‌طور شش‌ماهه برنامه‌های خود را ارائه می‌دهند و با توجه با قابلیت‌های افراد، دوره‌های آموزشی برگزار شده و تجهیزات آن‌ها را به کوه‌نوردی سوق می‌دهند.

دبیر فدراسیون کوه‌نوردی و صعودهای ورزشی تصریح می‌کند: کمبود تجهیزات، کمبود تجربه، بارش‌های سنگینی که اتفاق می‌افتد و بی‌توجهی به اتفاقات طبیعی همچون سقوط بهمن و بادوبوران عواملی هستند که در آسیب‌های برنامه‌های کوه‌نوردی زمستانی تأثیرگذارند و افراد بدون توجه به این موضوعات پا به کوه می‌گذارند و درگیر طبیعت می‌شود و با یک مه بسیار کوچک دچار آسیب می‌شوند و نبود تجهیزات و نابلد بودن آن‌ها باعث رخ‌دادن اتفاقات بسیار بد می‌شود.

هم‌تیمی‌های امدادگر

او عنوان می‌کند: یکی از عواملی که می‌توانیم برای جلوگیری از آسیب‌دیدگی و خطرات دیگر نام ببریم، کوه‌نوردی گروهی و تیمی است، همچنین داشتن تجهیزات لازم و انتخاب کوه مناسب نیز از موضوعات مهم در بحث پیشگیری است تا دیگر شاهد اتفاقات تلخ نباشیم. کوه‌نوردی انفرادی حتی در تابستان توصیه نمی‌شود چرا که زمانی که دچار آسیب‌دیدگی می‌شوید نخستین امدادگرهای شما هم‌تیمی‌هایتان هستند.

پیدا نشدن پیکر فرد از دست رفته در کوه دماوند

مقدم ادامه می‌دهد: زمانی که با تعداد افراد کم یا به‌طور تنهایی کوه‌نوردی می‌کنید اتفاقات تلخی رخ می‌دهد، برای مثال در تابستان گذشته در کوه دماوند یک کوه‌نورد را از دست دادیم و هنوز هم امدادگران و کوه‌نوردان پیکر این فرد از دست رفته را پیدا نکردند. افرادی که به تازگی کوه‌نوردی را آغاز کردند با عضویت در باشگاه‌های کوه‌نوردی و سپری کردن دوره‌های آموزشی پیش‌نیاز، خود را به آن تجربه و آمادگی لازم برسانند تا در مواقع بحرانی بتوانند خودشان را در مقابل آسیب‌ها حفظ و کنترل کنند.

او بیان می‌کند: باشگاه‌های معتبر و دارای مجوز حداقل مکان‌هایی هستند که خانواده‌ها می‌توانند به آن اعتماد کنند و فرزندانشان را به این باشگاه‌ها بسپارند، باشگاه‌ها تنها مراکزی هستند که تحت نظر هیئت‌های کوه‌نوردی مجاز به برگزاری دوره‌های آموزشی فدراسیون هستند و هیئت‌های کوه‌نوردی مجاز به برگزاری این دوره‌ها نیستند. با توجه به اینکه باشگاه‌ها مجوز دارند و تاییدیه‌های لازم را اخذ کردند تا مجوز را بگیرند پس استانداردهای لازم را رعایت می‌کنند تا مشکلی برای خودشان پیش نیاید و اعضای تیمی که راهی کوه می‌کنند بتوانند کوهنوردی ایمن را تجربه کنند.

دبیر فدراسیون کوه‌نوردی و صعودهای ورزشی تاکید می‌کند: در این فصل با توجه به بارش‌هایی که در ارتفاعات رخ می‌دهد و پایین آمدن حیوانات وحشی گرسنه به پایین کوه‌ها، هرلحظه امکان حمله این‌ها به افراد وجود دارد، اما اگر در قالب یک تیم باشند این اتفاقات کمتر رخ می‌دهد.

در صورت رعایت نکردن اصول، تابستان نیز فصل خطرناکی است

او خاطرنشان می‌کند: کوه‌نوردی می‌تواند در تابستان هم خطرناک باشد به‌واسطه رعایت نکردن اصول، اما اگر بخواهیم طبیعت را مبنا قرار دهیم، فصول پاییز و زمستان بسیار خطرناک است. برخی مناطق در کوهستان‌ها با برف پوشیده می‌شود. اگر فرد کم‌تجربه باشد در این قسمت‌ها می‌تواند دچار آسیب شود که امدادرسانی در برخی مناطق سخت است و بعضی مواقع هم دسترسی آنتن وجود ندارد.

مقدم می‌افزاید: خطرناک‌ترین روزهای کوه‌نوردی روزهای پس از بارش‌ها است که می‌تواند در مناطق بهمن‌خیز اتفاقات تلخی را رقم بزند.

کوه‌نوردی دسترسی به امکانات کم است

حمید مساعدیان، رئیس کمیته جست‌وجو فدراسیون کوه‌نوردی و صعودهای ورزشی در رابطه با خطرات کوه‌نوردی در فصول سرد سال به خبرنگار ایمنا می‌گوید: ما در محیطی فعالیت ورزشی انجام می‌دهیم که همه امکاناتی در دسترس ما نیست، همچنین محیط ایمن نیست، پس ما باید از قبل آمادگی لازم را داشته باشیم، آموزش درباره محیط‌هایی که در آن فعالیت می‌کنیم، داشتن تجهیزات مناسب، داشتن نقشه مسیر، وضعیت هواشناسی، شناسایی منطقه، آشنایی با بیمارها، آشنایی با ارتفاعات و داشتن تجربه از نکاتی است که برای کوه‌نوردی بسیار مهم است و همه این‌ها باعث می‌شود که ما یک کوه‌نوردی ایمن داشته باشیم.

وی می‌افزاید: در ارتفاعات تهران که همه فکر می‌کنند یک کوه چهار هزار متری و سبک است، بی‌احتیاطی می‌تواند عوارض بسیار خطرناک و مرگ را در پی داشته باشد، در ارتفاعات توچال چندین نفر را به علت بی‌توجهی به موارد لازم از دست داده‌ایم، در دماوند بحث هوای متغیر بسیار مهم است.

رئیس کمیته جست‌وجو فدراسیون کوه‌نوردی و صعودهای ورزشی بیان می‌کند: سیستم امداد و نجات ما یک سیستم بسیاری حرفه‌ای و در دسترسی نیست و این موضوع نیز یکی از معضلاتی است که ضریب تلفات و حوادث را بالا می‌برد.

خودامدادی از مهم‌ترین نکات کوهنوردی است

او تصریح می‌کند: اگر فردی دچار آسیب شد، نخستین کار تماس با شماره ۱۱۲ مربوط به امداد و نجات کوهستان است که محل آسیب‌دیدگی را اطلاع دهد، هر کوه‌نورد باید بداند چگونه به خودش و دیگران امدادرسانی کند تا تلفات کاهش پیدا کند.

مساعدیان عنوان می‌کند: کوه‌نوردان در فصل سرما باید بیشتر این موارد را رعایت کنند، در گذشته همواره در فصول سرد، کوه‌نوردان با بی‌دقتی دچار آسیب، یخ‌زدگی، از دست دادن اندام‌ها و در نهایت از دست دادن جانشان می‌شوند. در همه فصل‌ها آسیب‌دیدگی داریم و حتی هوای بهار نیز به دلیل متغیر بودن نیز آسیب‌زا است، اما فصول سرد که از پاییز آغاز می‌شود، پرخطرتر است.

او خاطرنشان می‌کند: از علاقه‌مندان به این فعالیت ورزشی تقاضا دارم از تجربیات باشگاه‌هایی که مجوزهای کوه‌نوردی دارند، استفاده کنند و با آموزش و اطلاعات کافی به این ورزش بپردازند.

به گزارش ایمنا، به گفته کارشناسان لازمه یک کوه‌نوردی درست و بدون آسیب، شرکت در کلاس‌های باشگاه‌های معتبر است که کوه‌نوردان با آمادگی و آگاهی کامل راهی شوند.

همچنین بهتر است در فصول سرد به دلیل شرایط جوی و احتمالات آسیب از جمله قطعی عضو یا خطر مرگ، از کوه‌نوردی انفرادی پرهیز شود، همچنین در مکان‌هایی که آنتن‌دهی درستی ندارد، نباید کوه‌نوردی شود. باشگاه‌های کوه‌نوردی تنها مکانی است که کوه‌نوردان می‌توانند با اعتماد به آن‌ها و آموزش‌های لازم به آمادگی و تجربه کامل برای کوه‌نوردی برسند.»

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا