خرید تور تابستان

دم خروس یا قسم بقراط؟ | توافق است نه زیرمیزی

دریافت زیرمیزی توسط پزشکان، موضوعی بحث‌برانگیز است که این‌بار یک رسانه‌ی محلی در قزوین سراغ آن رفته است. رئیس سازمان نظام پزشکی قزوین گفته است شکایت‌ بیماران در این زمینه کم است و می‌گوید این یک جور توافق طرفین است، نه زیرمیزی!

به گزارش انصاف نیوز، به نقل از سایت ولایت قزوین، «در خلوتی هولناک غرقه است. خلوتِ آمالی که در یک بیمارستان جا ماندند تا مرد مشق عشق را بر مردمک چشم‌هایش حک کند و نیمه شب سوگوار و داغدار به خانه برگردد.

پزشک گفته بود: «۱٠٠ میلیون تومان به این شماره شبا واریز کن و بیا تا درباره تومور بدخیم بانویت حرف بزنیم.» حرف‌های دیگری هم زده بود که مرد را در تنگنای نفسگیر کوچه‌های شهر به گریه انداخته بود. بالاخره ۱٠٠ میلیون با هزار جان کندن جور شد و پزشک متخصص به اتاق عمل رفت، اما شریک رویاهای مرد هرگز از اتاق عمل برنگشت تا یک نفر محبوس در پیله عسرت و حسرت تا واپسین دم جامه عزا را از تن درنیاورد.

بی‌تعریف و تعارف صدای پای «زیرمیزی» گوش‌ها را پر کرده. تجربه‌ای تلخ برای من، تو، او، ما، شما، ایشان. تو فقط تصور کن جگرگوشه‌ات گوشه بیمارستان به نفس نفس بیفتد و منشی پزشک متخصص برای عمل جراحی عزیزت در بیمارستان سکه طلا طلب کند و روزگاری برزخی را برایت رقم بزند.

چندی پیش وقتی حاجی دلیگانی، عضو کمیسیون حقوقی مجلس در بهارستان فریاد و فغان برآورد و گفت: «در بحث درمان، مُنکر روی صندلی معروف نشسته و در برخی بیمارستان‌ها تا سکه یا دلار نگیرند، بیمار را عمل نخواهند کرد و وزارت بهداشت باید فکری کند…» بیش و پیش معلوم شد قصه از چه قرار است.

در لابی شلوغ یک بیمارستان با بیماری که چهار ماه پیش برای انجام یک عمل تقریبا ساده، ۲٠ میلیون تومان زیرمیزی پرداخت کرده باب سخن گفتن را می‌گشاییم و حرف‌هایش را می‌شنویم: «پزشک مورد نظر من برای یک عمل خاص در ناحیه همسترینگ پا، از سه ناحیه پول دریافت می‌کند. اول همان زیرمیزی که ۲٠ میلیون تومان درخواست کرد. دوم حق‌الزحمه انجام عمل از بیمارستان محل و سوم پولی از شرکت تجهیزات پزشکی بابت پورسانت.

معرفی محصول ارتوپد تاکید کرد: که تجهیزات لازم را باید از فلان شرکت خاص تهیه کنم و اگر تجهیزات از این شرکت تهیه نشود، عمل جراحی را گارانتی نخواهد کرد! این بیمار که ۴۸ سال دارد و ۱۵ میلیون حقوق ماهیانه تصریح می‌کند: اگر این پزشک بخواهد در بیمارستان‌های دولتی همین عمل‌ها را انجام دهد، رقم ناچیزی نصیبش می‌شود اما با این روش در بیمارستان‌های خصوصی، دست‌کم برای هر عمل قریب به ۴٠ میلیون تومان گیرش می‌آید و روزانه چهار عمل نیز انجام می‌دهد.

حکایت دختر جوانی که حوصله حرف زدن نداشت نیز قابل تأمل است. این دانشجوی سال آخر جامعه‌شناسی می‌گوید: «وقتی پدرم را برای ویزیت به مطب متخصص قلب بردم، نوبت عمل معین کرد و پشت یک کارت ویزیت شماره کارت (به نام زنی هم‌فامیل) را نوشت و بی‌مقدمه و موخره گفت: «۳٠ میلیون تومان به این حساب بریز تا نوبت عمل‌ پدرت در بیمارستان را رزرو کنم.»

من اینکار را انجام دادم و پدرم زیر تیغ دکتر رفت. ریکاوری پس از عمل را سپری می‌کرد که یک پیام تلگرامی آمد، از طرف منشی که «آقای دکتر تماس گرفتند و گفتند ۱٠ میلیون تومان دیگر به همان شماره کارت واریز کنید.» ما باز هم کوتاه آمدیم و به هر مصیبتی که بود پول را واریز کردیم. بدین ترتیب علاوه بر هزینه‌های معمول عمل و بیمارستان، ۴٠ میلیون تومان هم به پزشک خوش اشتها پرداخت کردیم تا بی‌خیالمان شود. و سوال دختر جوان: این چه میزی است که از زیرش اینقدر مبالغ بزرگ رد می‌شود؟!

دکتر محمدرضا خردمند رئیس سازمان نظام پزشکی استان قزوین در مصاحبه با ولایت تاکید می‌کند: «سازمان نظام پزشکی استان قطعا پاسخگوی شکایت‌های مردمی در خصوص زیرمیزی و رومیزی و هر عنوان دیگر خواهد بود.»

او بر روی این گزاره اصرار دارد که اخذ هرنوع مبلغ خارج از تعرفه‌های موجود تخلف است و در صورت اعلام و ثبت شکایت مردمی، با متخلفان برخورد قاطع خواهد شد. خردمند تصریح می‌کند: بهترین جا برای رسیدگی به شکایات، نظام پزشکی است و در آیین‌نامه‌های انتظامی نظام پزشکی، تحمیل مخارج اضافه بر بیماران تخلف انگاری شده و قابلیت رسیدگی دارد. او از شهروندان استان می‌خواهد در صورت پرداخت هزینه اضافی به پزشکان با مستندات به سازمان نظام پزشکی استان مراجعه نمایند تا در صورت اثبات تخلف، مجازات انتظامی اعمال گردد.

خردمند ادامه می‌دهد: تعداد شکایت‌ها در استان قزوین زیاد نیست و با توجه به تعدد پزشکان، بیمار می‌تواند به پزشک دیگری مراجعه کند. رئیس سازمان نظام پزشکی با بیان جمله‌ای عجیب و البته قابل تأمل اظهار آمار پایین شکایت‌ها را به توافق ضمنی پزشک و بیمار مرتبط می‌داند و یادآور می‌شود این یک جور توافق طرفین است، نه زیرمیزی. جمله‌ای که قانع‌کننده به نظر نمی‌رسد!

اما ادامه حرف‌های دکتر خردمند؛ بخشی از شکایات نیز توسط تعزیرات حکومتی رسیدگی می‌گردد که ما نیز در کمیسیون تخلفات حضور داریم. این مقام مسئول متذکر می‌شود: تعداد گزارشات رسیده به نظام پزشکی، تعزیرات و معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی زیاد نیست و در عین حال به محض وصول، شکایات رسیدگی و برخورد قاطع صورت می‌پذیرد تا مردم دچار زحمت نشوند. و ترجیع بند کلام رئیس سازمان نظام پزشکی: «خوشنامی پزشکان قزوین زبانزد است و امیدواریم همچنان آمار شکایات مربوط به زیرمیزی قابل توجه نباشد!»

این مقام مسئول اضافه می‌کند: اینکه مردم به‌جای ثبت شکایت ابتدا موضوع را با رسانه‌ها درمیان می‌گذارند، دردی را دوا نمی‌کند و تا زمانی که ثبت شکایت از سوی افراد صورت نگیرد امکان بررسی تخلفاتی از این دست وجود ندارد.

با متولی سازمان نظام پزشکی استان خداحافظی می‌کنیم و پای حرف‌های خانم جوانی در راهروهای یک بیمارستان خصوصی می‌نشینیم. زن جوانی که می‌گوید: مدتی پیش به یکی از متخصصان زنان و زایمان مراجعه و گفتم به خاطر ترس از زایمان طبیعی، دنبال سزارین الکتیو هستم. خانم دکتر پس از توضیحاتی که درباره ابلاغیه وزارت بهداشت و سختگیری در مورد سزارین الکتیو داد؛ تشریح کرد: اگر برای سزارین دلیل علمی قانع‌کننده‌ای نداشته باشم قبول نمی‌کنند و باید آزمایشات و سونوگرافی‌های بیمار را ببینند تا معلوم شود بهانه‌ای برای سزارین دست و پا خواهد شد یا خیر. قیمتی که این پزشک برای پیدا کردن بهانه و نامه سزارین اعلام کرد بسته به شرایط مادر و جنین بین ۵ تا ۱٠ میلیون تومان بود!

و حرف آخر این زن: بسیاری از پزشکان، شریف و متعهد به اخلاق و به قوانین پایبند هستند و مشکلات این حوزه را نباید به همه تعمیم داد، اما برخی پزشکان نیز هستند که با دریافت زیرمیزی برای سزارین انتخابی (غیراورژانسی) به دست مادران باردار نامه بستری می‌دهند، حتی اگر مادری با فشار خون بالا و کم‌خونی شدید و شرایط ویژه مراجعه کند! در این میان کمبود نظارت متولیان حوزه پزشکی از جمله نظام پزشکی بر مطب‌ها بیش از پیش حس می‌شود.

آنسوتر مردی تقریبا ۷٠ ساله از فشار یک چشم پزشک برای پرداخت زیرمیزی حرف می‌زند و می‌گوید: با آنکه از بیمه تکمیلی برخوردارم، پزشک برای درمان آب مروارید از من خواسته در روز عمل جراحی حتما ۵ میلیون تومان همراه داشته باشم. این مرد یادآور می‌شود: چشم پزشک در برابر سوال من درباره اینکه وقتی تعهد بیمه بدون سقف است، چرا باید پول همراه خود داشته باشم هیچ توضیح شفافی نمی‌دهد.

و داستان ادامه دارد و خواب از چشم‌ها گرفته شده است. در چنین عرصاتی فقط صدای ضربان قلب بیماری که در کش و قوس مناسبات غیرمعمول به قضا و قدر دل سپرده، ضعیف تر از قبل به گوش می‌رسد!»

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا