سخنی با رئیس جمهور

محمدرضا یوسفی، استاد دروس خارج فقه حوزه‌ی علمیه‌ی قم در کانال تلگرامی خود نوشت: «رئیس جمهور دومین سفر استانی خود را در هفته گذشته به قم اختصاص داد. سفرهای استانی با هدف آشنایی مقامات با زندگی مردم مناطق مختلف، ایجاد حس پیوند دولت و مردم، کمک به رشد متوازن کشور با ابتکار دولت نهم شکل گرفت.
در دور اول آن سفرها، حدود هفت میلیون نامه نوشته شده که بالغ بر دو میلیون و دویست هزار آنان درخواست مالی بوده و دولت ۲۵۰ میلیارد تومان را به آن درخواستها اختصاص داد. در دور سوم این سفرها، این روش اشتباه دانسته و کنار گذارده شد. شش هزار مصوبه با میانگین ۲۰۰ مصوبه برای هر سفر، نتیجه دور اول سفرها بود.

سخنی با رئیس جمهور

در هر صورت این سفرها دستاورد مهمی برای توسعه ملی و استانی نداشت. با وجود طرح های عمرانی فراوان مصوب در این سفرها، اما سرمایه گذاری و اشتغال خالص نسبت به دوره پیش از دولت نهم کاهش یافت.

از جمله ضعف های این سفرها، تعداد مصوبات بیش از توان اجرایی دولت و ایجاد تعهدات مالی برای سالهای آینده و در تضاد با اختیارات بودجه ای مجلس بود. همچنین انضباط مالی دولت نیز مخدوش شده، کسری بودجه رشد یافته، بار تورمی بر جامعه تحمیل می شد. به عنوان مثال از حدود ۵ هزار طرح در مرحله نخست حدود ۴ هزار طرح بار مالی داشته که ۵۳ درصد آنان فاقد منبع مالی مشخص و روش تامین مالی ۴۰ درصد آنان نیز مشخص نبود. طبیعی است رشد نقدینگی و تورم نتیجه این سیاست بود.

مشکل دیگر این طرحها فقدان کار کارشناسی و مطالعاتی لازم بوده و لذا از قدرت توجیهی کافی برخوردار نبوده و در نتیجه اتلاف منابع رخ می داد. بنابراین دولت باید نسبت به مسائل یادشده هشیار باشد.

می توان از منظری دیگر در این سفرها تامل کرد. معمولا در این سفرها برای استقبال از دولت، همه یا برخی از مدارس، کارخانجات و ادارات تعطیل می شوند. خسارت این نوع استقبال بر تولید ملی روشن است. هزینه های پلاکارد، پوستر و سایر مسائل تبلیغاتی را برای ورود رئیس جمهور و تک تک وزیران هم می توان ملاحظه کرد.

از سوی دیگر، این سفرها در مردم ایجاد انتظار می کند. لذا استقبال مردم در دور اول طبیعی است اما با برآورده نشدن خواسته ها و تحقق نیافتن وعده ها به دلایل مشکلات موجود و ناتوانی دولت، استقبال مردم کمتر شد. از این رو می توان ویژگی این سفرها را بالا بردن انتظارات مردم بیش از توان دولت و نارضایتی بعدی دانست.

آخرین ویژگی این سفرها، به دلیل عدم شفافیت و فقدان کار مطالعاتی، شکل گیری بستری مناسب برای فرصت طلبان و رانتجویان است که از این مسیر به فساد دامن زده می شود.

آقای روحانی همان سفرهای استانی را تا مدتی ادامه داد گرچه خبری از نامه ها و مصوبات به گستردگی سابق نبود اما تعطیلی مدارس و ادارات و آنچه که وی استقبال های خلاف شؤون انسانی می نامید، ادامه یافت. این روند با شدت و در ابعاد جدیدی در دولت سیزدهم دنبال شد.

بررسی علمی نشان می دهد که سفرهای استانی بر توسعه متوازن اثری نداشته است. بحرانهای استانهای خوزستان و سیستان و بلوچستان و سابر استانهای مرزی گواه این امر است. باید بر اصلاح نظام حکمرانی تمرکز کرد.

اگر دولت چهاردهم اصرار به چنین سفرهایی دارد، این سفرها باید با حداقل نیرو، بدون استقبال های پوپولیستی صورت گیرد. مدارس و کارخانجات و … برای این سفرها تعطیل نشوند. تمامی تبلیغات استانی برای ورود رئیس جمهور که بار مالی بر دولت دارد، حذف گردد. تنها مصوبات بودجه ای در سفرهای استانی دنبال شود و از ایجاد تعهد مالی جدید برای دولت اجتناب شود. دستگاه رسانه ای دولت تلاش کند تا انتظارات مردم از این سفرها مدیریت شود.

در یک کلام اگر در سر دولت چهاردهم، سودای توسعه کشور است، به تجربه انجام شده بها داده از آن درس گیرد.»

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا