لعنت به کسی که اینجا آشغال بریزد | محمد فاضلی
محمد فاضلی، جامعهشناس، در کانال تلگرامی خود نوشت: «شما هم احتمالاً زمینهای خالی در شهرها را دیدهاید که به فضای بیدفاع تبدیل شدهاند و برخی آشغالهایشان را آنجا میریزند. همسایههای این زمین خالی که از گند و کثافت آشغالها به عذاب افتادهاند، روی دیوارهای اطراف این زمین مینویسند «لعنت به کسی که اینجا آشغال بریزد» و وقتی عصبانیتر هستند و انتظار کارآمدی بیشتری دارند، پدر و مادر کسی را که آشغال بریزد لعنت میکنند.
این صحنه تکراری که احتمالاً همه دیدهاند به چه کار تحلیل ایران گذشته و امروز میآید؟ توضیح میدهم.
کارکرد آن زمین خالی بیصاحب یا بیدفاع که در آن آشغال میریزند چیست؟ کارکردش، کم کردن هزینه و زحمت کسی است که آشغال میریزد. فرض کنید باید نخالههای ساختمانیاش را با زحمت و هزینه کرایه کامیون به جایی مناسب بیرون شهر منتقل کند، اما خیلی کمهزینه آنها را در همان زمین تخلیه میکند.
همسایههای زمینی که در آن آشغال میریزند، هزینه ناکارآمدی، کمکاری، تنبلی، فرصتطلبی و برخی دیگر از رذائل آشغالریزها را میپردازند.
من به تجربه دریافتهام که در دنیای سیاست عمومی و حکمرانی ایرانی، چند زمین خالی هست که مقامات، دستگاهها و سیاستهای ناکارآمد در آنها آشغال میریزند. یعنی چه؟ یعنی مقامات غلط، منفعتطلبانه، جاهلانه و از سر تنبلی در حل مسأله تصمیماتی میگیرند؛ دستگاهها کارهای غلط، منفعتطلبانه، بزدلانه و بیرون آمده از جلسات جلّاسان گردگو را انجام میدهند؛ و سیاستهای نادرست و مخرب اجرا میشوند؛ و همه اینها حجم عظیمی ناکارآمدی، عواقب بد، و خروجیهای آشغال تولید میکند. همه این ناکارآمدیها، عواقب بد و خروجیهای آشغال، در چند زمین بیدفاع و بیصاحب تخلیه میشود.
محیطزیست یکی از همین زمینهای خالی است. خروجی ناکارآمدی، فقدان برنامهریزی، سیاست خارجی نادرست، بوروکراتهای ترسو، جلّاسان گردگو و همه رذائل حکمرانی بیکیفیت، میشود آشغالهایی که اگر آنها را #آشغال_سیاستی یا #آشغال_بوروکراتیک یا #آشغال_حکمرانی بنامیم بیراه نگفتهایم. همه این آشغالها را در زمین محیطزیست تخلیه میکنند. بگذارید چند مورد را مشاهده کنیم.
#سولفورزدایی (گوگردزدایی) از مازوت که تکلیف قانونی است انجام نمیشود؛ سوزاندن گاز در فلرها سالها درمان نمیشود؛ مسأله نشت گاز در تأسیسات اصلاح نمیشود؛ سالها کاری برای کاستن از میزان مصرف سوخت منازل، بنگاهها و خودروها صورت نمیگیرد؛ مقررات ملی ساختمان به درستی اجرا نمیشود؛ اصلاح، بازسازی و نوسازی نیروگاهها به درستی انجام نمیشود؛ و مدیریت مصرف انرژی هیچ وقت به صورت جدی در دستورکار قرار نمیگیرد.
همه این ناکارآمدیها، بیتوجهیها، بیبرنامه بودن و… آشغالهایی هستند و آشغالهایی تولید میکنند که در زمین محیطزیست تخلیه میشوند. محیطزیست است که مصرف بیرویه منابع طبیعی (از جمله منابع انرژی)، تخلیه آلودگی گازهای ناشی از مصرف سوخت؛ و گوگرد موجود در مازوت و سایر سوختهای دارای استاندارد کیفیت پایین را در خود پذیرا میشود. محیطزیست همان زمین خالی است که در آن آشغال میریزند.
محیطزیست هم در نهایت این آشغالها را به #ما_مردم برمیگرداند. صدها کشته ناشی از سوزاندن #مازوت، هزاران کشته آلودگی هوا، نابودی آبخوانها، فرونشست زمین، فرسایش خاک و… همان بوی گندی است که از آن زمین خالی برخاسته، همان زمینی که آن لعنتشدهها در آن آشغال میریزند.
آن لعنتیها که در این زمین آشغال میریزند، تا وقتی صاحب و مدافع برای این زمین وجود نداشته باشد، به آشغال ریختنشان ادامه میدهند. نوشتن «لعنت به کسی که در این مکان آشغال بریزد» هیچ دردی دوا نمیکند. لعنتیها پرروتر و دریدهتر و گاه مستأصلتر از آن هستند که با این ناسزاها به خودشان زحمت بدهند و آشغال تولید نکنند یا زحمت بکشند آشغالهایشان را جای دیگری تخلیه کنند.
باید همه زمینهای خالی را سروسامان داد تا هر کسی – از جمله بوروکراتها، صاحبان بنگاهها، سیاستمداران – و بقیه آنها که آشغال سیاستی یا آشغال بوروکراتیک تولید میکنند، حساب کار دستشان بیاید. همه باید بدانند آشغال تولید کردن هزینه دارد و اگر به ناچار آشغالی تولید میشود باید هزینه دفع درست آنرا بپردازد.
مهم این است که مردم، اصلاحجویان و آدمهایی که ایران را دوست دارند و نمیخواهند ایران مجموعهای از عرصهها و زمینهای خالی باشد که لعنتیها در آن آشغال میریزند، به سروسامان دادن زمینهای خالی و بیدفاع – از جمله محیطزیست – فکر و برای آن اقدام کنند.
البته میتوان به شکلی نمادین روی دیوارهای سیاست، بوروکراسی، محیطزیست، دانشگاه، صنعت، گردشگری، سیاست خارجی، بانک، اقتصاد و… نوشت «لعنت به کسی که در اینجا آشغال بریزد» تا لعنتیهای آشغالریز حداقل عذاب وجدان بگیرند و جامعه زمینهای خالی را فراموش نکند.»
انتهای پیام
“زمینهای خالی” یا به بیان دیگر “پنجره های شکسته”
دو اصطلاح پرکاربرد برای جایگاه تلنبار کردن زباله ها
اعم از زباله های فیزیکی تا زباله های مدیریتی….
متاسفانه گذشت زمان بتنهایی، نه تنها بهیچوجه موجب پالایش خودکار امور تلنبارشده نخواهد شد، بلکه لکه ها و نابسامانی ها را مقاوم تر و سرسخت تر خواهد کرد.
چاره چیست ؟
بیاییم در هر سطحی چه خرد(مثلا خانه) و چه کلان ، حواسمان به پنجره های شکسته و زمینهای خالی باشد.
کاملا درست میفرمایند
جالب اینجاست که هميشه مردم را بخاطر مصرف زیاد برق گاز بنزین و… ملامت میکنند
مثلا اگر خودروسازان ایمنی خودرو تولیدی را در حد اطمينان رعايت کنند تعداد تصادفات و مصدومان کم میشود
حالا آیا این توجیهی برای خاموشی های اخیر بدلیل مثلا حفظ محیط زیست و جلوگیری از مازوت سوزی نیروگاهها هست یا نه؟
این دانشمند فرزانه و علامه ذوالفنون و صاحب نظر همان کسی است که در مناظره انتخاباتی در مقابل چشم میلیونها نفر با کمال بی ادبی میکروفون و دستگاه ارتباطی صدا و سیما را به سمت جایگاه پرتاب کرد و با پرخاشگری و بداخلاقی از صحنه خارج شد. ایشان چرا تا حالا زبون نداشت در باره زباله و زمین خالی حرف بزنه؟ حالا که دولت متبوعش با بی تدبیری در حال قطع برق برنامه ریزی شده آنهم در فصل سرد است داره توجیه تراشی می کنه!؟
لعنت بر پدر و مادر کسی که اینجا آشغال بگذارد.
به نام خدا
تجربه چند دهه نشان داده که هر کس در کسوت مدیر قرار گرفت، خود را محق و دیگران مخطی میداند، خود را عاقل و دیگران جاهل فرض میکند. این بلا از همه مصیبتها بزرگتر است. به همین دلیل هیچگاه به انتقادها گوش نداده اند و بسیار کسان را برای انتقادها گاه محاکمه کرده و بازداشت کرده اند!!
بسیار عالی بود ، اگر خیلی از مسئولان کشور ما زبان علمی وتخصصی را متوجه نمیشوند انشاءالله که این توضیح استادانه که با زبان عامیانه در مورد وضعیت کشور نوشته شده ، برای آن گروه از مسئولان کشور که دلسوز و صادق هستند موثر و مفید واقع شود.
واقعا آقای فاضلی انسانی شریف ، با هوش و ذکاوتی هستن کاش جایگاه و مقام عملیاتی داشتن تو این مملکت،ایشون یک ایرانی اصیل و اندیشمندی هستن
جناب دکترفاضلی خداخیرتون بدهد، اگردرخانه کس هست!؟ یک حرف بس است.