شفافیت در توزیع ارز واردات؛ تجهیزات تولید کمتر از خودرو دلار گرفت!
سرویس اقتصادی، انصاف نیوز: بانک مرکزی با شفاف کردن توزیع ارز واردات از تامین 43 میلیارد دلار برای خرید و ورود انواع کالا به کشور از ابتدای فروردین تا امروز، 19 آبان 403 خبر داده است.
بر اساس این گزارش، متولی پول و ارز کشور از اول فروردین ماه تا 19 آبان ماه امسال، 43 میلیارد و 58 میلیون دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی، دارو، کالاهای تجاری و بازرگانی، واردات در مقابل صادرات و خدمات تأمین کرده است. از این میزان، سهم کالاهای اساسی و دارو 9 میلیارد و 247 میلیون دلار، سهم کالاهای تجاری و بازرگانی مبلغ 23 میلیارد و 428 میلیون دلار و سهم خدمات 939 میلیون دلار بوده است. همچنین برای واردات در مقابل صادرات نیز 9 میلیارد و 444 میلیون دلار ارز تأمین شده است.
نکته قابل توجه اینجاست که 9 میلیارد و 247 میلیون دلاری که برای تامین کالاهای اساسی کشاورزی مانند گندم، دانههای روغنی و نهادههای دامی و دارو و تجهیزات پزشکی تامین شده است با نرخ ارز یارانهای یعنی دلار 28هزار و 500 تومان قیمتگذاری شدهاند.
این گزارش حاکی از آن است تأمین ارز نیمایی برای «صنایع حمل و نقل و خودرو» معادل 3میلیارد و 743میلیون دلار، «ماشینآلات و تجهیزات تولید» معادل 2میلیارد و 284میلیون دلار، «صنایع معدنی» 1میلیارد و 816میلیون دلار، «صنایع شیمیایی و پلیمری» 2میلیارد و 590میلیون دلار، «صنایع و تجهیزات برق و الکترونیک» معادل 3میلیارد و 17میلیون دلار، «منسوجات و پوشاک» معادل 1میلیارد و 181میلیون دلار بوده است. تا پایان روز 19 آبان ماه این گروههای صنایع به ترتیب 2میلیارد و 124میلیون دلار، 1میلیارد و 712میلیون دلار، 1میلیارد و 869میلیون دلار، 793میلیون دلار، 306میلیون دلار و 59میلیون دلار ارز توافقی یا واردات در مقابل صادرات دریافت کردهاند.
بر طبق این گزارش، در حوزه صنعت، گروه صنایع حمل و نقل و خودرو در مجموع با دریافت 5میلیارد و 867میلیون دلار ارز، از گروه ماشینآلات و تجهیزات تولید پیشی گرفته که 3میلیارد و 996میلیون دلار ارز دریافت کرده است. گروه صنایع معدنی هم با دریافت 3میلیارد و 685 میلیون دلار در 7 ماه و 19 روز گذشته از امسال، در رتبه سوم دریافت دلار در حوزه صنعت قرار دارد.
اقدام بانک مرکزی در شفافسازی توزیع ارز واردات قابل ستایش است اما در عین حال از واقعیتی تلخ پرده برمیدارد؛ تامین ارز برای واردات خودرو ساخته شده در شرایطی که بسیاری از کارگاهها و کارخانههای کشور از فرسودگی، بهرهوری پایین و مصرف بالای انرژی ماشینآلات و تجهیزات تولیدی خود رنج میبرند، به نوعی معرف سیاستهای کلی حاکم بر اقتصاد ایران است و میتواند به عنوان نشانهای از اولویت نداشتن تولید برای نظام تدبیر و تخصیص منابع تفسیر شود. مروری بر تاریخ اقتصاد ایران نشان میدهد در مقاطعی کوتاه اما تولید در اولویت تخصیص ارز قرار داشته و همین ارج و قرب تولید، به فاصله کوتاهی اثر مثبت خود را در نرخ رشد تشکیل سرمایه ثابت و رشد اقتصادی منعکس کرده است.
انتهای پیام
چه خوب است دولت چهاردهم هم با تاسی از دولت سیزدهم با گام های بلند و نیمه بلند در رفع ناترازی برق اقدام نماید