مازوتسوزی یا فرصت سوزیِ برق آسا در تبریز
توقف استفاده از مازوت به منظور کاهش آلودگی هوا اقدام مطلوبی است که البته در مورد تبریز در هاله ای از ابهام قرار دارد، اما گویا هیچ منبع دیگری برای تولید برق وجود ندارد که بلافاصله پس از دستور توقف استفاده از مازوت، خبر از خاموشی به میان آمده است.
شوک پاییزی
به گزارش سایت تبریز بیدار، «چند روز قبل بود که شرکت توزیع نیروی برق تبریز با ارایه جدولی، از خاموشیهای برنامهریزی شده در فصل پاییز خبر داد و به این ترتیب مردم با شوک پاییزی مواجه شدند.
این خاموشیها زود شروع شد به طوری که برخی مخاطبان تبریزی اعلام کردند برق آنها در ساعاتی از روز قطع شده و با از دست رفتن روشنایی روند فعالیت روزمره با مشکل مواجه می شود و لوازم برقی آنها از جمله یخچال در خطر خرابی قرار گرفته است. از طرفی در صورت بروز این خاموشی در مدارس، والدین نگران هستند با قطع سیستمهای سرمایشی در مدارس و خانهها، موج جدید سرماخوردگی هم بین دانشآموزان آغاز شود.
یک کاربر فضای مجازی در این باره می نویسد: «قطعی برق یعنی قطعی سیستم گرمایش در فصل سرما، گیر کردن در آسانسورها و مشغول کردن بیخود آتشنشانی، قطعی اینترنت، تعطیلی کارخانهها، مختل شدن عملکرد بیمارستانها و بانکها، تعطیلی بعضی از کلاسهای درسی و….»
دستاوردسازی از خاموشی
بر اساس اعلام دولت علت خاموشیها، جلوگیری از سوزاندن مازوت و حفظ جان مردم است، این گزاره یعنی خاموشی منازل در ازای نسوزاندن مازوت از سوی رسانهها و افراد حامی دولت به طور هماهنگ عنوان یک دستاورد مطرح شد. به طوری که روزنامه اعتماد تیتر زد: «آسمان آبیتر میشود»! روزنامه همدلی نیز نوشت: «خاموشی جایگزین آلودگی شد»!
یکی از کاربران فضای مجازی در واکنش به این دستاوردسازی از قطع برق مینویسد: «اتفاقا خودتون میخواستید از قطع برق دستاورد بسازید. تازه منت میگذاشتند که درسته خاموشی داریم، اما برای حفظ سلامتی مردم بوده که مازوت نمیسوزونیم در حالی که علت اصلی تأمین نشدن سوخت نیروگاهها بود».
اگرچه دولت چهاردهم به بهانه توقف سوخت مازوت در نیروگاهها، خاموشی برق را اعمال میکند، اما برخی کارشناسان نظر دیگری دارند.
ناترازی انرژی و راهکارها
روح الله متفکرآزاد عضو کمیته انرژی های نو مجلس شورای اسلامی با اشاره به وجود ناترازی انرژی به تبریزبیدار می گوید: یکی از راه حل های خروج از ناترازی انرژی این است که مازوت safe بسوزانیم، یعنی گوگرد ۳.۵ درصد تبدیل شود به استاندارد ۰.۵ درصد جهانی، در این راستا شرکت های دانش بنیان تمایل خود را در کمتر کردن آلایندگی سوخت مازوت اعلام کردند و ما نیز پیگیر هستیم.
نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی می افزاید: راه حل دیگر واردات گاز است که همسایه مان کشور ترکمنستان تمایلی به فروش مقطعی و در زمان پیک به ما را ندارد. از طرفی اگر مصرف ادامه دار باشد باعث می شود بعد از چند سال گاز را فقط برای مصارف خانگی و تجاری داشته باشبم و در بخش توسعه دستمان بسته خواهد بود. پیشنهاد دیگر ال ان جی است که باید روی آن کار شود.
وی همچنین تاکید می کند: تمرکز ما در مجلس و دولت به سمت تولید برق از انرژی های تجدید پذیر از جمله انرژی سولار و هسته ای است. آنهایی که می گفتند انرژی هسته ای را بگذاریم کنار الان پاسخگو باشند! ما ۱۰۰۰ مگاوات تولید برق در نیروگاه هسته ای بوشهر داریم، البته در برنامه هفتم توسعه دولت را مکلف به تولید ۳۰۰۰ مگاوات برق کرده ایم.
نیروگاه جدید در تبریز بسازید
متفکر آزاد در رابطه با مازوت سوزی یا تامین گاز نیروگاه حرارتی تبریز می گوید: با توجه به ضرورت تولید برق در استان هر ۵ نماینده تبریز نامه ای به وزیر نیرو بابت اعطا زمین برای اجرای فاز دوم نیروگاه تبریز دادیم و در صورت تحقق فاز دوم، ظرفیتی بیش از ۱۰۰۰ مگاوات به تولید برق استان اضافه خواهد شد.
میزان مصرف و تولید با هم نمی خواند
همچنین مدیرکل مدیریت بحران استانداری آذربایجان شرقی و دبیر کارگروه مصرف انرژی استان با تاکید بر وجود ناترازی انرژی در استان و کشور به تبریزبیدار می گوید: در شهریور امسال و در اوج پیک مصرف نیروگاه های ما در استان حدود ۱۹۹۲ مگاوات برق تولید می کردند این درحالی است که میزان مصرف ما در استان ۲۴۰۰ مگاوات است و ۲۵۰ مگاوات هم از ارمنستان برق وارد کرده ایم. ما به دنبال تولید برق با استفاده از انرژی خورشیدی هستیم و برای ۳ سال آینده برنامه ریزی کردهایم.
مجید فرشی به تعطیلی نیروگاه شهرستان هریس اشاره کرده و می افزاید: نیروگاه هریس توان تولید ۵۰۰ مگاوات برق را دارد، این نیروگاه به دستگاه های به روز زیمنس آلمان مجهز بوده و بهره بردار آن شرکت ایتالیایی است که می تواند ظرفیت تولید برق را نیز افزایش دهد ولی متاسفانه بدهی های دولت به این شرکت باعث از دست رفتن این پتانسیل بزرگ در استان شده است.
دبیر کارگروه مصرف انرژی استان در مورد مصرف برق توسط شرکت مس می گوید: شرکت مس که از توان مالی بالایی برخوردار است از ۱۰۰ مگاوات برق سراسری استفاده می کند که برابر با ۲۰ درصد مصرف برق شهر تبریز است، و این برخلاف الزام دولت بر تولید برق شرکت ها توسط خود آنها است.
او در مورد ضرورت احداث نیروگاه دوم در تبریز نیز می گوید: بر اساس تفاهم نامه ۱۸ همتی امضا شده در زمان دولت قبل، فاز دوم نیروگاه حرارتی تبریز بعد از اخذ مجوزهای زیست محیطی، مالکیت زمین و… شروع خواهد شد و به توان تولید ۱۹۰۰ مگاواتی خواهد رسید. همچنین تا ۳ ماه آینده ۳۰۰ مگاوات هم از نیروگاه سهند بناب به مدار تولید برق استان اضافه خواهد شد.
حداقل مازوت با کیفیتی بدهید
حسن خیری، مدیر نیروگاه حرارتی تبریز نیز به تبریزبیدار می گوید: حداقل مازوت با کیفیتتری در اختیار نیروگاه تبریز قرار دهند، چرا که مازوت مصرفی در نیروگاه تبریز کیفیت پایینی دارد، هر چه کیفیت مازوت بالاتر باشد میزان نقش آن در ایجاد آلودگی هوا نیز کمتر خواهد بود.
گوگرد زدایی از پالایشگاه وظیفه ما نیست!
نادر صفارزاده، نماینده مالک نیروگاه حرارتی تبریز در خصوص استاندارد سازی مازوت به تبریزبیدار می گوید: گوگرد زدایی باید توسط پالایشگاه انجام گیرد و وظیفه نیروگاه نیست.
او ادامه می دهد: گوگرد مازوتی که درکشور استفاده میشود از گوگرد موجود در مازوتهایی که در کشورهای خارجی استفاده میشود بیشتر است، از این رو از ما درخواست کردند تا پالایشگاه گوگرد زدایی را نیز وارد عملیات تولیدی خود کنیم، ما پالایشگاه میخواهیم تا سوخت مازوت استاندارد تحویل نیروگاه ما دهد.
صفارزاده در خصوص ضرورت احداث نیروگاه جدید در تبریز می گوید: اگر نیروگاه جدید در تبریز احداث شود ۹۵ درصد از آب تبخیر شده در این نیروگاه صرفه جویی میشود که میتوان از آن در بخشهای صنایع دیگر استان استفاده کرد. ما از تمامی استانداران آذربایجان شرقی بارها درخواست کردهایم تا نیروگاه حرارتی تبریز بعد از ۵۰ سال توسعه یابد.
خالی شدن ذخایر گازوئیل نیروگاهها
او در خصوص مصرف گازوئیل به جای مازوت در نیروگاه می گوید: گازوئیل نیز در آلودگی هوا نقش دارد در حالی که نقش مازوت در آلودگی هوا بیشتر است.
به گفته برخی منابع آگاه مشکل اصلی کمبود برق در پاییز به خالی شدن ذخایر گازوئیل نیروگاهها برمیگردد، مصرف گازوئیل نیروگاهها به دلایل مختلف در تابستان و پاییز امسال افزایش جدی پیدا کرد و علیرغم اینکه تحویل گازوئیل امسال تا پایان دولت سیزدهم، حدود ۲۰ درصد بیش از سال قبل بود، این سوخت مصرف شد.
«خاموشی منظم» جایگزین «تولید سم»! / آیا زمستان سختی در پیش داریم؟
مسئولان دولتی گفتهاند که پس از بررسیها رئیسجمهور دستور داد که بهدلیل آلودگی خاص ایجاد شده در مناطق اراک، کرج و اصفهان که ناشی از مازوتسوزی درحدود ۱۶ میلیون تن است و باعث آلودگی هوا و بیماری میشود، مازوتسوزی در این سه نیروگاه متوقف شود و برای مدت محدودی، «خاموشی منظم» جایگزین «تولید سم» برای عموم شهروندان شود.
علی جعفری آذر نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در واکنش به این موضوع می گوید: ما به وزیر نفت و مدیرعامل گاز کشوری و مدیران گاز استانی تاکید کردهایم تا با تامین گاز نیروگاه تبریز از مازوت جلوگیری شود.
او خاطر نشان می کند: پیگیر این موضوع هستیم تا تمامی ارگانهای مسئول شرایط واگذاری زمین جهت احداث نیروگاه دوم تبریز را تامین کرده و نیروگاه دوم را در کنار نیروگاه اصلی با تجهیزات جدید و پیشرفته احداث کنیم.
توقف استفاده از مازوت به منظور کاهش آلودگی هوا اقدام مطلوبی است که البته در مورد تبریز در هالهای از ابهام قرار دارد و مازوتسوزی در تبریز از رگ گردن نزدیکتر است، اما گویا هیچ منبع دیگری برای تولید برق وجود ندارد که بلافاصله پس از دستور توقف استفاده از مازوت، خبر از خاموشی به میان آمده است. این بدان معناست که وضعیت کمبود برق و کمبود گاز در کشور تامل برانگیز است و باید به مردم صادقانه گفت که آیا یک زمستان سخت پیش رو است؟ زمستانی که مستقیماً به کارآمدی یا ناکارآمدی مسئولان رقم خورده است.»
انتهای پیام