عزل و نصبهای عجیب و شائبهبرانگیز در وزارت نفت | رضا رئیسی
رضا رئیسی، روزنامهنگار، در یادداشتی که در اختیار انصاف نیوز قرار داده است، نوشت:
به هنگامی که دکتر محمدجواد ظریف با همراهی و پیشنهاد رئیس جمهوری، کارگروه های انتخاب وزرا و شورای راهبری را به عنوان تجربه تازه در بسط و تکوین مردم سالاری و تفویض اختیارات از حلقه های بسته و مسبوق به سابقه ذینفعان در قدرت به تشکل ها و متخصصان از لایه های مختلف مردمی سپرد، همگان می دانستند این تمرین دموکراسی و هدف والا ممکن است دستمایه سوء استفاده و انحراف شود و در همان برهه حتی پیشنهاد شد که برای رفع هرگونه شائبه، اعضای کارگروه ها از پذیرش سمت های حساس مرتبط با کارگروه تخصصی خود پرهیز و آن را اعلام کنند.
جالب آن بود که بیش از هر کارگروهی، کارگروه انتخاب وزیر نفت پرحاشیه و چالشبرانگیز شد و انتقادات فراوانی به ترکیب و چینش اعضای آن وارد آمد، بطوریکه یک مرتبه اعضاء آن تغییر کرد و به مرور و بدون اعلام رسمی افراد جدیدی نیز به کارگروه اضافه شدند. از مهمترین انتقادات وارده به ترکیب نهایی کارگروه، عدم حضور نمایندگانی از بدنه پرسنلی صنعت نفت و گاز و حضور گسترده فعالان رسانه ای و توئیتری در کارگروه بود. به هر ترتیب با انتخاب و معرفی گزینههای منتخب به رئیسجمهور، کار رسمی شورای راهبری و کارگروههای تابعه نیز به پایان رسید، اما گویا حواشی آن کارگروه کذایی همچنان ادامه دارد.
همگان میدانند که وزارت نفت، بهعنوان متولی بزرگترین حوزه سرمایه ملی، تا چه حد مورد توجه اصحاب مختلف قدرت است و هر انتصابی در این حوزه، چه تبعات و حساسیتهای مضاعفی را به همراه دارد. جالب آنکه این روزها اخبار عجیبی درباره دخالت ها و لابیگریهای شماری از اعضای کارگروه سابق انتخاب وزیر نفت در انتصابات این حوزه شنیده میشود.
برکناری ناگهانی و غیرمنتظره معاون پارلمانی وزیر نفت، آنهم تنها دو ماه پس از انتصاب، توجهات را بیشازپیش به این حوزه جلب کرده است. بهروز نعمتی، که خود یکی از خروجی های کارگروه انتخاب وزیر بود و حامیان جدی و پروپاقرصی در کارگروه داشت، با وجود آنکه پس از معرفی پاکنژاد، چند توییت تند و بیسابقه منتشر کرد، با حمایت گسترده همان چهرههای کارگروه و فعالان شبکههای اجتماعی به سمت معاون وزیر در امور حقوقی و مجلس منصوب شد. اما چند روز پیش، در سکوت خبری مطلق و به شکلی ناگهانی معزول شد و بلافاصله یک چهره اصولگرای نامآشنا به جای وی منصوب گردید.
نکته جالبتر این است که همان چهرههای حامی و پرسروصدای دیروز او در کارگروه، مطلقاً هیچ واکنشی له یا علیه این فعل و انفعالات ناگهانی انتصابی از خود نشان ندادند. به نظر میرسد که این عزل بیواکنش اما عجیب، بیارتباط با لابیگریهای همین افراد، که در فضای مجازی به “پروژهگیری” مشهورند، نباشد که اخبار ضدونقیضی نیز در این رابطه شنیده میشود.
از سوی دیگر، همزمان یکی از اعضای جوان کارگروه، که حضورش در همان مقطع با انتقادات گسترده متخصصان و فعالان حوزه انرژی و کارکنان صنعت نفت روبرو شده بود و نسبت به تجربه، تخصص و سابقه عملکردی وی انتقادات فراوانی مطرح بود و در میان کنشگران سیاسی اصلاح طلب هم شهره به لابی گری است و اخیراً توسط مدیر در شرف تعویض و پرحاشیه دولت سیزدهم در هولدینگ پتروشیمی خلیجفارس، به سرپرستی یکی از شرکتهای پتروشیمی کشور منصوب شده است. این انتصاب آنقدر عجیب است که فرد منصوب شده در رسانه های صنعت نفت، «سوگولی پزشکیان» معرفی شده است! ضمن آنکه فارغ از فرد منصوبشده و ارتباطش با جایگاه مورد نظر، بسیاری آن را تلاشی برای تثبیت جایگاه علی عسگری در یکی بزرگترین شرکت های پتروشیمی جهان میدانند.
در این میان، آنچه آشکار و قابلتوجه است، سوءاستفاده از موقعیت حضور در کارگروه توسط شماری از اعضای آن، برای لابیگری و پیشبرد مطامع و منافع شخصی است؛ امری که با اصل شایستهسالاری، مورد تأکید ویژه رئیسجمهور، در تناقض و تنافر کامل قرار دارد.
از آن بدتر اینکه دکتر مسعود پزشکیان، با شعار صداقت، انصاف و عدالت، مورد اقبال و استقبال عمومی قرار گرفت و مردم اگر از هر دولتی چنین رویههای رانتی و غیرضابطهمند را بپذیرند، از دولت چهاردهم با مختصات و مشخصات گفتاری و عملکردی چنددههای مسعود پزشکیان، چنین انتظاری ندارند. رویههای نابخردانه و منفعتمحورانهای از این دست، نگاه و برداشت عمومی از دولت چهاردهم را مخدوش کرده و سرمایه اجتماعی را میسوزاند.
آنهم در شرایط ویژهای که همگان از آن اطلاع داریم و میدانیم دولت تازه در آغاز راه است و با توجه به مشکلات و بحرانهای مختلفی که با آن دستوپنجه نرم میکند، بیشازپیش نیازمند همراهی و همدلی افکار عمومی است. چنین رفتارهای نسنجیده و انتصابات نادرست و ناپختهای، به چهره و نمایه دولت نزد افکار عمومی آسیب جدی وارد میکند.
انتهای پیام