خرید تور تابستان

انتقادات صریح علیرضا یونچی | از مدیران بی‌عرضه تا باجناق شهرساز وزیر

دعوت یونچی از وزیر صمت و معاونانش برای مناظره‌ زنده در انصاف نیوز

سرویس اقتصادی، انصاف نیوز: علیرضا یونچی صنعتگر و کارآفرین است اما عمده شهرتش را از نقدهای صریح و تعارفش به نظام مدیریت صنعتی کشور به دست آورده؛ همچنان که در این گفت‌وگو هم تحریم را بهانه مدیران بی‌عرضه خواند، از شیوه انتخاب مدیران صنعتی گله کرد، وزیر صمت را خطاب قرار داد و…

یونچی درباره شرایط حاکم بر صنعت کشور گفت: دولت سیزدهم به استناد آمار، یکی از ننگ‌بارترین دوره‌های تاریخ صنعت ایران را رقم زد و کمتر نمونه‌ای را سراغ دارم که اندازه این دوره چوب لای چرخ تولید گذاشته شده باشد.

او بی‌پاسخ گذاشتن نامه‌ها و درخواست‌های تولیدکنندگان، توزیع رانتی ارز، سردرگمی و بی‌برنامگی وزارتخانه و ناآشنایی مدیران وزارت صمت با اتمسفر صنعت و معدن را از مهم‌ترین ویژگی‌های سیاست‌گذاری صنعتی در دولت سیزدهم نامید و ادامه داد: سال قبل ارز ما را ندادند، خط تولید من خوابید و نتوانستم تولید کنم، امسال می‌گویند برای تخصیص ارز و تعیین ظرفیت، ملاک تولید سال گذشته است!

یونچی که کارخانه تولید موتورسیکلت هم دارد، به فعالیت 44 کارخانه موتورسیکلت‌سازی در سراسر کشور با 21هزار کارگر و کارمند اشاره کرد و گفت: نه تنها ارز مرا ندادند، ارز هیچ‌کدام از این تولیدکنندگان بزرگ و کوچک را ندادند.

او درباره گزاره «نداشتن ارز کافی»، آن را یک بهانه خواند و گفت: چطور برای تولیدکننده‌های موتورسیکلت با 21 هزار پرسنل دلار نداشتند اما برای یک خودروساز مونتاژکار چینی، بیشتر از یک میلیارد دلار ارز داشتید؟ کل نیاز ما کمتر از 800 میلیون دلار بود و ندادند اما شرکتی که به تعهدات پیش‌فروشی‌اش هم عمل نکرده و دو سه هزار کارگر هم بیشتر ندارد، چنین رقم سنگینی ارز گرفته است.

این کارآفرین با تاکید بر ایجاد رکود بی‌سابقه در دولت سیزدهم، به انتقاد از ماندن وزیر صمت سابق در کابینه پزشکیان پرداخت و گفت: چرا وزیری که این کارنامه ناموفق را داشته، در دولت جدید به وزارتخانه دیگری رفته است. با کدام کارنامه؟ کدام جهش تولید؟ اغلب آمارها ساختگی و بازی با عدد و رقم است. من از زبان تولیدکننده و صنعتگر کشور با شما صحبت می‌کنم و اگر بخواهید، می‌توانم طوماری چندکیلومتری از صنعتگران و تولیدکنندگان برای‌تان بیاورم که می‌گویند در دوره آقای وزیر، کمرشان شکست!

یونچی به نام‌گذاری سال از سوی رهبری نظام اشاره کرد و خطاب به مسئولان دولت گفت: ماه هشتم سال هم تمام شد و هنوز ارز بسیاری از صنایع را نداده‌اید؛ نانوایی هم نیستیم که الان ارز بدهید، 10 دقیقه بعد بربری داغ تحویل بگیرید!

داور مسابقه استعدادیابی «میدون»، مدیران دولتی را میهمانان چندروزه و تولیدکنندگان را صاحب‌خانه نامید و گفت: خیلی بی‌معرفت هستید که با وطن‌پرست‌ترین آدم‌های این کشور چنین معامله‌ای می‌کنید! اصلا بعضی‌ها ماموریت دارند که چوب لای چرخ تولید بگذارند و استعدادهای این کشور را ناامید کنند و به دامن خارجی برانند.

خبرنگار انصاف نیوز به التهاب بازار خودرو اشاره کرد و گفت: وزارت صمت می‌گوید منابع محدود را به جایی تزریق کنم که التهاب دارد. بنابراین تصمیم می‌گیرد به خودروسازی تخصیص ارز بدهد چون بازارش ملتهب است اما موتورسیکلت که التهاب ندارد… یونچی پاسخ داد: شما مردم را به تالاری کشاندید. شما یک‌شبه خودرو را ثبت‌نامی کردید، خب نمی‌کردید! شما مردم را به درآمدهای کاذب عادت می‌دهید. الان هم همین بازی را با جانبازان عزیز راه انداخته‌اید. چرا؟ این‌طوری سیاست‌گذاری می‌کنید، بعد که بورس‌بازی می‌شود، می‌گوید نه؟ خب بی‌خود می‌کنید!

آقای یونچی درباره تحریم‌ها و تاثیر آن بر صنایع کشور گفت: تحریم مگه مال امروز است؟ تحریم بهانه است. کدام تحریم؟ کدام کالا را نتوانستیم بخریم؟

خبرنگار انصاف نیوز پاسخ داد: کشور نفت را سخت می‌فروشد، پول همان نفتی هم که به سختی می‌فروشد نمی‌تواند راحت بیاورد. یونچی ادامه داد: این‌ها همه دروغ است. این‌ها عوام‌فریبی است. مدیران و مسئولان بی‌عرضگی خود را با تحریم توجیه می‌کنند و پشت تحریم سنگر می‌گیرند. تحریم نداریم، سختی تامین کالا و مواد اولیه داریم.

این تولیدکننده گفت: مشکل صنعت در کشور ما حضور افراد ناآگاه است. آقای اتابک که اکنون وزیر صمت شده، صنعتی بوده اما وزیر قبلی صنعت را نمی‌شناخت، وزیر قبلش هم همین‌طور، قبل‌ترش هم صنعتی نبود! کار اقتصادی بلد نبودند و فرمایشی آمدند. ما اگر صنعت درست می‌خواهیم، باید آدم درست در راس کار بگذاریم. معلم بی‌سواد نمی‌تواند به فرزند شما بابا نان داد را بیاموزد.

یونچی پرسید: چرا در وزارت بهداشت یک مهندس را وزیر نمی‌کنند؟ وزارت صمت هم تخصص می‌خواهد، شاید بیشتر از وزارت بهداشت.

او «سیاست‌های من‌درآوردی» را نتیجه حضور افراد ناآگاه در مناصب تخصصی خواند و گفت: می‌گویند ارز نداریم. می‌گوییم اجازه می‌دهید من صادرات کنم، با ارز آن مواد مورد نیازم را بیاورم؟ می‌گوید بله، برو صادرات کن. بعد صادر می‌کنیم، می‌گوید نه، باید کالای همگن صادر کنی! یعنی یونچی نمی‌تواند سیب صادر کند و قطعه موتورسیکلت بیاورد! باید قطعه‌ای از خودرو یا موتورسیکلت صادر کنم تا بگذارند مواد اولیه مورد نیازم را بیاورم! مگر ما می‌توانیم کالای همگن صادر کنیم؟

یونچی گفت: برخی موتورسیکلت‌هایی که وارد کرده‌ایم، جدیدترین تکنولوژی روز دنیا را دارد و تنها قطعاتی که این‌جا رویش می‌گذاریم، باتری و لاستیک و باد لاستیک است! کدام کالای همگن را صادر کنم؟

این صنعتگر به ذکر مثال از موانعی که برای تولیدکنندگان موتورسیکلت ایجاد می‌شود پرداخت و گفت: اداره استاندارد آزمایشگاه انجین ندارد، آزمایشگاه چراغ ندارد و با آزمایشگاه همکار کار می‌کند. وقتی گفتی آزمایشگاه همکار، پس شما چه‌کاره‌اید؟ آزمایشگاه همکار زمینه فساد درست می‌کند. آزمایشگاه ای.بی.اس ندارد اما می‌گوید موتورسیکلتی که می‌آوری باید مجهز به ترمز ای.بی‌اس باشد وگرنه خط را تعطیل می‌کنیم!

او ادامه داد: وقتی دانش لازم در اداره استاندارد نیست، به هزاران روش می‌شود سرشان کلاه گذاشت، کما این‌که بارها این اتفاق افتاده اما قرار نیست از این تجربه‌ها درس بگیریم.

یونچی بار دیگر تکرار کرد: انگار گفته‌اند فقط کسی مدیر دولتی می‌شود که بهتر چوب لای چرخ تولید بگذارد و اگر یک روز مانعی برای تولید درست نکنند، روزشان شب نمی‌شود.

او «تصمیم‌گیری عشقی» را نیز از دیگر مشکلات سیاست‌گذاری صنعتی در کشور دانست و گفت: یک نفر در وزارت صمت تصمیم می‌گیرد که به چه کسی ارز بدهد و به چه کسی ارز ندهد. می‌گویند باجناق وزیر هم بوده و هنوز هم در چهارمین ماه دولت جدید، همان‌جا نشسته و همان‌طور عشقی تصمیم می‌گیرد که به کی ارز بدهد و به کی ارز ندهد.

این کارآفرین وزیر صمت و معاونانش را به مناظره دعوت کرد و گفت: اگر آقای وزیر و همکاران‌شان ادعا می‌کنند که تحریم باعث این اوضاع بلبشو در صنعت و معدن شده است، بیایند در همین انصاف نیوز با هم مناظره کنیم تا من نشان ندهم که هیچ تحریم خارجی در کار نیست اما ندانم‌کاری و نابلدی و چوب لای چرخ تولید گذاشتن هست.

علیرضا یونچی به انتقاد از سیستم جدید وزارت صمت هم پرداخت و گفت: چند ماه است آقای اتابک وزیر شده اما در اتاقش به روی تولیدکننده بسته است. نه خودش را می‌شود دید و نه معاونانش را. برای چه نیروی انتظامی پایین وزارتخانه مستقر شده؟ مراجعان شما علاف و بی‌کار که نیستند، تولیدکننده و تاجر و صنعتگر این مملکت هستند. مثل پادو با ما برخورد می‌کنند. باید بایستیم تا آقایان حوصله کنند ما را ببینند یا نبینند.

او ادامه داد: ما ترک‌ها مثلی داریم و می‌گوییم مظلوم است که ظالم را می‌سازد. ما طوری رفتار کرده‌ایم که شما می‌توانید ظلم کنید! اما این حق‌الناس است و باید یک روز جوابش را بدهید.

این صنعتگر در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار انصاف نیوز درباره عدم رعایت صرفه‌های ناشی از مقیاس در تولید خودرو، لوازم خانگی، تاسیس هواپیمایی و… گفت: آدم‌های کوچک را بر سر کارهای بزرگ گذاشته‌ایم و این هم نتیجه‌اش شده است. تصمیم‌گیران کوچک، نمی‌توانند کار بزرگ رقم بزنند.

یونچی بار دیگر از عباس علی‌آبادی، وزیر پیشین صمت انتقاد کرد و گفت: این خط و این نشان؛ اگر ایشان با همان دست‌فرمان وزارت صمت، وزارت نیرو را اداره کند، برق هم به قهقرا می‌رود، همان‌طور که صنعت به قهقرا رفت!

او در تشریح سیاست‌های وزارت صمت در دولت سیزدهم، به انتصابات ناموجه اشاره کرد و گفت: آن آقایی که عرض کردم مسئول تخصیص ارز بود و همچنان هم هست، از شهرداری آمده بود و یک روز سابقه کار صنعتی نداشت. هست و نیست چند صد هزار تولیدکننده و کارگر صنعتی را دادند دست این آقا!

آقای یونچی انجمن‌های غیردولتی بخش صنعت را فاقد انسجام و قدرت لازم برای تاثیرگذاری بر دولت دانست و گفت: انجمن‌های صنعتی کارایی لازم را ندارند چون گرفتار روزمره خودشان هستند. خیلی از انجمن‌ها در حوزه کاری‌شان رانت درست کرده‌اند. هیچ‌کدام هم نتوانسته‌اند قدمی برای مردم بردارند. انجمن خودرو همین‌طور، انجمن واردکنندگان تجهیزات پزشکی همین‌طور و… البته این حرف‌های من خیلی‌ها را ناراحت می‌کند اما مهم نیست.

او ادامه داد: این‌جا هم ردپای دولت را می‌بینیم. دولت با این شیوه نظارت بر انجمن‌ها، بیشتر باند درست کرده تا انجمن تخصصی! در نتیجه بسیاری از امتیازات بین اعضای هیات‌رئیسه انجمن‌ها تقسیم می‌شود!

یونچی گفت: ما باید تصمیم بگیریم صادقانه کار کنیم و این تصمیم را هر کس باید درباره خودش بگیرد. وقتی همه تصمیم گرفتیم صادقانه کار کنیم، صنعت‌مان هم با استعدادهای کم‌نظیری که دارد، رشد می‌کند.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا