فیروزآبادی: مانع رفع فیلترینگ، سیاسی و ایدئولوژیک است
سید ابوالحسن فیروزآبادی، دبیر سابق شورای عالی فضای مجازی میگوید وزارت کشور در دولت ابراهیم بیشترین تاثیر را در ادامهی وضعیت فیلترینگ داشته است. متن گفتوگوی او با انصاف نیوز را در ادامه بخوانید.
انصاف نیوز: آقای رئیسی هم مانند مسعود پزشکیان لااقل در اظهاراتش مایل به فیلترینگ نبود و حتی قبل انتخابات وعده داد که اینستاگرام را فیلتر نخواهد کرد. به نظر شما چه عواملی باعث بیشتر شدن فیلترینگ در دورهی ایشان شد؟ و چه عواملی از رفع آن جلوگیری کرد؟
به هر حال ایشان به رحمت خدا رفتهاند و من هم نمیخواهم راجع به دورهی ریاستشان قضاوتی داشته باشم اما به هر حال آنچه در حوزهی فیلترینگ در دورهی ایشان رخ داد حاصل اعترضات خیابانی بود. اگر آن اتفاقات نیفتاده بود شاید آن اقدامات هم در حوزهی فیلترینک رخ نمیداد. علت به هر حال همان بود.
اما در مورد استمرار فیلترینگ، خب در دورههای قبل مثل آقای روحانی هم بحران خیابانی رخ داد و به تبع آن هم شبکههای اجتماعی فیلتر شد. بعد از پایان بحران هم رفع شد. اما خب در دوران ایشان این کار ادامه پیدا کرد؛ خبری از باز شدن این شبکهها نشد و شروط فعالیت این شبکهها در ایران مطرح شد.
انصاف نیوز: چه گروههایی مخالف بازگشایی آن فضا بودند؟ مخالفتشان چه دلیلی داشت؟
همان دیدگاهی که طرفدار فیلترینگ هستند آن دوران کلام نافذتری برای ادامهی این شرایط داشتند. منشا بیشترش هم در وزارت کشور بود.
انصاف نیوز: در دوران ریاست جمهوری جدید این گروه ضعیفتر شدهاند؟ امیدی هست شرایط در شورای عالی فضای مجازی تغییری کند؟
به هر حال دو دیدگاه در کشور وجود دارد. هر دو هم در حاکمیت حضور دارند و میانشان چالش هست. گروهی فیلترینگ حداقلی را میخواهند و گروهی حداکثری. در دورههایی شرایط به این سمت یا آن سمت متمایل شده است. این دولت هم تلاشش بر این است که سطح فیلترینگ را تا حدی کاهش دهد. قاعدتا باید بتواند.
انصاف نیوز: در دولت قبل هم مانند دولت فعلی گفته میشد که مایل به ادامهی فیلترینگ نیستند. در مقام قیاس شرایط دو دولت در این موضوع چه تفاوتی دارد؟
با توجه به اینکه الآن آرامش در جامعه وجود دارد و قرار جمهوری اسلامی هر بر این نبوده که فضای تبادل اطلاعات را در کشور ببندد. به نظر میرسد گشایش ممکن است. حال باید صبر کنیم و ببینیم نیروهای چانهزنی دو دیدگاه کارشان به کجا میرسد. به هر حال محل رسیدن به توافق همان شواری عالی فضای مجازیست.
انصاف نیوز: چند وقت پیش گفته بودید اگر رئیس جمهور بخواهد فیلترینگ برداشته میشود. چطور چنین چیزی ممکن است؟
به هر حال قضاوتیست که ما داشتهایم.
انصاف نیوز: به نظر شما مانع اصلی رفع فیلترینگ سیاسیست یا امنیتی؟ یا حتی اقتصادی؟
من فکر میکنم دیدگاه سیاسی و ایدئولوژیک است. یک دیدگاه سیاسی معتقد است اینکه پلتفرمهای آمریکایی در کشور بتازند و به همه چیز دسترسی داشته باشند باید محدود شود.
دیدگاه دیگر هم این است که همین پلتفرمها میتواند مسیری برای رفع نیازهای مردم باشد و جامعه خودش به حد کافی هوشیار هست که مانع ترکتازی پلتفرمهای خارجی شود.
انصاف نیوز: اطلاعی در مورد مذاکرات با پلتفرمهای خارجی دارید؟
بعید میدانم جدیدا چیزی صورت گرفته باشد.
انصاف نیوز: به نظرتان خواستههای ایران منطقیست؟ در کشورهای دیگر دنیا هم چنین خواستههایی وجود دارد؟
بله وجود دارد اما بقیهی دنیا تحت تحریم نیستند. تحت تحریم هستیم. آنها هم پاسخگو نیستند.
انصاف نیوز: نهایتا رفع فیلتر ممکن خواهد شد؟
من خیلی خوشبین نیستم.
انصاف نیوز: حتی در این دولت؟
خب این دولت باید اراده داشته باشد. حالا باید ببینیم چه میکنند.
انتهای پیام