خرید تور نوروزی

«آقازاده‌ها را به مدارس دولتی بفرستید!»

| مدارس خاص و پولی را جمع کنید! | عمد مافیای آموزشی در تضعیف مدارس دولتی |

نگار فیض‌آبادی، انصاف نیوز: باتوجه به سهم ۸ درصدی مدارس دولتی در قبولی نفرات برتر کنکور، به نظر می‌رسد برای برقراری عدالت آموزشی باید برای تعطیلی مدارس خاص تصمیم جدی گرفت. آیا رئیس جمهور پزشکیان برای اجرای شعار عدالت آموزشی خود مصمم است؟

طبق نظر دو کارشناس، محمدرضا نیک‌نژاد و عادل برکم، سازوکارهای سودجویانه‌ای وجود دارند که جلوی حذف مدارس خاص را می‌گیرند.

محمدرضا نیک‌نژاد، عضو کانون صنفی معلمان تهران، در پاسخ به سوال خبرنگار انصاف نیوز که «از تعطیلی مدارس خاص بیشتر سود می‌بریم یا متضرر می‌شویم؟»، می‌گوید: «باندهای مختلف و صاحبان قدرت و ثروت، باعث شده‌اند مدارس دولتی به عمد ضعیف نگه داشته شوند و درحال‌حاضر در ناعادلانه‌ترین شرایط آموزشی درطول ۴۵ سال گذشته هستیم. بنابراین باعث بی‌عدالتی آموزشی شده‌اند.

اول باید ببینیم از آموزش چه هدفی داریم؛ هدف از آموزش در مقطع دبستان، سوادآموزی، مهارت‌افزایی و افزایش معلومات است. کالج در خارج و مقطع متوسطه‌ی دوم در ایران به کشف استعداد و توانایی برای انتخاب شغل اختصاص دارد.

مدارس دولتی برای متوسطه‌ی دوم در ایران به قصد ضعیف نگه داشته شده‌اند تا باندهای اقتصادی و مافیاهای وابسته به قدرت بتوانند از ناکارآمدی مدارس دولتی به نفع مدارس خاص استفاده کنند.»

به گزارش انصاف نیوز به نقل از روزنامه فرهیختگان، «یک‌سوم رتبه‌های برتر کنکور تهرانی‌ها هستند و از ۴۰ نفر برتر کنکور فقط سه نفرشان در مدارس دولتی درس خوانده‌اند!»

به‌طور کلی سهم برترین‌های کنکور در هر سه گروه، ۶۰درصد است که به مدارس سمپاد اختصاص دارد.

صاحبان قدرت و ثروت راهش را پیدا می‌کنند! | حذف مدارس خاص، هشداری برای مسئولان

این کارشناس حوزه تعلیم و تربیت در ادامه گفت «برخی از کارشناسان و یکی از وزرای سابق دراین‌باره صحبت کرده‌اند که مدارس خاص باید حذف شوند و بچه‌های مسئولان طبق قانونی به مدارس دولتی بیایند.

عموما خانواده‌های پولدار و صاحبان قدرت و ثروت بچه‌هایشان را به مدارس خاص می‌فرستند؛ اگر به فرض محال مدارس خاص تعطیل شوند، اولین حسنش این است که به پاسخگویی کلیت ساختار آموزشی، منجر می‌شود. حذف آنها می‌تواند هشداری برای مسئولان باشد تا فکری برای آموزش عمومی کنند.

درحال‌حاضر مدارس دولتی در متوسطه‌ی اول و بیشتر در متوسطه‌ی دوم دچار انحطاط کیفی و اخلاقی و اجتماعی شده‌اند.

تعطیلی مدارس خاص می‌تواند بخشی از گره‌ها را باز کند اما تضمینی و الزامی نیست؛ چون عده‌ای معتقد هستند با تعطیلی این مدارس، پول‌ها صرف کلاس‌های خصوصی می‌شوند.

تجارب شخصی و جهانی نشان داده است که صاحبان ثروت و قدرت خودشان را با شرایط تطبیق می‌دهند و راه منفعت بردن را پیدا می‌کنند؛ بنابراین لازم است همه‌جانبه برای عدالت آموزش تلاش کرد.»

به گزارش انصاف نیوز، «طبق اصل ۳۰ قانون اساسی، دولت موظف است وسایل آموزش و پرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد و وسایل تحصیلات عالی را تا سرحد خودکفائی کشور به‌طور رایگان گسترش دهد.»

نفوذ باندها در سطوح بالای قدرت و سیاست | انتقاد پزشکیان از کیفیت آموزشی

نیک‌نژاد درباره‌ی نقش باندها در شکل‌گیری و رواج مدارس خاص گفت «۲۰۰ هزار میلیارد تومان بودجه‌ی آموزش و پرورش است و می‌توان گفت خانواده‌ها هم دارند به همین میزان هزینه می‌کنند!

درحال‌حاضر ۱۷ میلیون دانش‌آموز، ۱۱۵ هزار مدرسه و بیش از یک میلیون معلم و کارمند داریم. این بودجه برای سیستم آموزش و پرورش مبلغ کمی است. از طرف دیگر هزینه‌ای که خانواده‌ها خرج می‌کنند در جیب مافیاهای کتاب‌های کمک آموزشی می‌رود.

ناشران کتاب‌های کمک آموزشی با وزارت‌خانه جلسه‌هایی دارند و توانسته‌اند در ساختارهای مختلف سیاسی ارتباط‌هایی داشته باشند؛ حتی آنها دیدارهایی هم با علما دارند و برخی از علما هم صرف‌نظر از مسائل تخصصی به نفع این ناشران اظهارنظر می‌کنند.»

مسعود پزشکیان در همایش شوراهای آموزش و پرورش که دی ۱۴۰۳ برگزار شد با انتقاد از بی‌عدالتی آموزشی در کشور گفت «چگونه می‌توانیم ادعا کنیم که پیرو عدالت علوی هستیم، اما در نقاطی از کشور هنوز مدرسه‌ای وجود ندارد یا اگر هست، امکانات کافی برای دانش‌آموزان فراهم نیست و در مقابل برخی با بهترین امکانات تحصیل می‌کنند! نمی‌توان عدالت را در جامعه پیاده کرد، در حالی که در حوزه آموزش این چنین تبعیض‌هایی وجود داشته باشد.»

اوج جداسازی در مدارس ایران | انقلاب مستضعفین و مدارس پولی!

آقای نیک‌نژاد در ادامه گفت «در بسیاری از کشورهایی که موفقیت آموزشی دارند (مثل فنلاند، سنگاپور، ژاپن و…)، خبری از مدارس خاص براساس جداسازی نیست.

جداسازی‌هایی که براساس برچسب‌هایی مثل کم‌هوش و باهوش اتفاق می‌افتند، در کشورهای دیگر رواج ندارند. ما برخلاف کشورهای دیگر، مدارس بچه‌های معلول را هم در قالب مدارس استثنایی جدا کرده‌ایم!»

او ساختار مدارس براساس جداسازی را در فرهنگ ایران ریشه‌دار دانست و این‌طور ادامه داد «زمان قدیم هم هرکسی نمی‌توانست فرزندش را به مکتب‌خانه بفرستد و درنهایت این بنیان ادامه پیدا کرد. البته در زمان پهلوی دوم شرایط بهتر شد.

انقلاب ۵۷ با شعار فقرزدایی و با عنوان انقلاب مستضعفین پیروز شد و در دهه‌ی اول در ادامه‌ی سیاست‌های پهلوی دوم پیش رفت و در حوزه‌ی آموزش شکاف چندانی نداشتیم اما در دولت‌ سازندگی با پیروی از سیاست‌های بانک جهانی، آموزش به سمت پولی شدن رفت. 

دولت روحانی مدارس پولی را از ۱۲٪ به ۱۶٪ رساند و این وضعیت در دولت احمدی‌نژاد هم ادامه پیدا کرد و ادبیات خصوصی‌سازی، کپنی‌سازی و برون‌سپاری آموزش در دولت رئیسی هم رواج داشت.»

عدالت آموزشی، اراده‌ و راه‌حل‌های قوی می‌خواهد

نیک‌نژاد گفت «شاید آقای پزشکیان بخواهد نقص‌ها را با مدرسه‌سازی جبران کند اما مسئله‌ی عدالت آموزشی باید در سطح حاکمیت مهم شمرده شود.

برخی از راه‌ها مثل جبران کمبود مدارس در مناطق محروم، افزایش تعداد معلمان با کیفیت آموزشی بالا، بیشتر کردن تجهیزات برای آموزش آنلاین، افزایش مدارس شبانه‌روزی، افزایش بودجه‌ی آموزشی و درآمد معلمان، راه‌حل‌های کوتاه‌مدتی هستند که در کنار راهکارهای میان‌مدت و درازمدت به عدالت آموزشی کمک می‌کنند.»

رواج آموزش طبقاتی در ایران

عادل برکم، کارشناس آموزش و پرورش، نیز درباره‌ی جداسازی‌ها در مدارس خاص به انصاف نیوز می‌گوید «جداسازی در آموزش، ایده‌ای است که سال‌ها در دنیا مطرح بوده است اما ابعاد مختلف اقتصادی و اجتماعی مختلفی دارد.»

او در ادامه گفت: «جداسازی براساس استعداد را با وجود تمام چالش‌هایش شاید بتوان پذیرفت اما گاهی هم جداسازی‌ها براساس پول والدین است و آموزش طبقاتی را رواج می‌دهد و اولین چیزی که در این مدارس از بین می‌رود عدالت و دوم کیفیت است.

نظام‌های آموزشی خوب در دنیا عادلانه هستند و به کیفیت هم اهمیت می‌دهند. اگر طبق آزمون تیمز یا آزمون‌های مشابه بخواهیم نگاه کنیم که دانش دانش‌آموزان را اندازه می‌گیرد، رتبه‌ی نظام آموزشی ما هم در آن پایین آمده است و در جایگاه پایینی قرار گرفتیم.»

مدارس خاص
سهم مدارس سمپاد و غیردولتی در قبولی دانش‌آموزان در کنکور | منبع: روزنامه فرهیختگان

عملکرد دانش‌آموزان ایرانی در آزمون بین‌المللی تیمز

رضا امیدی، استاد دانشگاه در کانال تلگرامی خود نوشت «آزمون بین‌المللی تیمز (درس‌های علوم و ریاضی در پایه‌های چهارم و هشتم) از سال ۱۹۹۵ توسط مؤسسۀ بین‌المللی ارزیابی پیشرفت تحصیلی اجرا می‌شود. اخیراً گزارش آزمون ۲۰۲۳ منتشر شده است.

در این دوره بیش از ۱۲۳۰۰ دانش‌آموز از ایران شرکت داشته‌اند. در آزمون تیمز نمرۀ ۴۰۰ به‌عنوان معیار عملکرد پایین لحاظ می‌شود. در این دوره در ریاضی پایۀ چهارم و هشتم و علوم پایۀ هشتم تنها ۵۹ درصد دانش‌آزمون ایرانی موفق به کسب نمرۀ ۴۰۰ به بالا شده‌اند که بین ۲۰ تا ۳۰ واحد درصد پایین‌تر از میانگین آزمون است.»

از نظر عدالت آموزشی جایگاه خوبی نداریم

برکم درباره‌ی تعطیلی مدارس پولی به نفع مدارس دولتی گفت: «با تعطیلی این مدارس آن هم با شرایط خاصی و اگر شدنی باشد موافق هستم اما باید به سمتی برویم که بدون هیچ‌گونه جداسازی، آموزش مناسبی برای همه‌ی دانش‌آموزان داشته باشیم.

براساس موفقیت در کنکور و نمرات امتحان نهایی، نرخ پوشش تحصیلی و امکانات، در عدالت و کیفیت آموزشی جایگاه خوبی نداریم.

گاهی خبرهایی درباره‌ی نمرات المپیاد می‌آید اما این هم نشان‌دهنده‌ی تبعیض برخاسته از نابرابری‌های اقتصادی است؛ درحالی‌که دولت‌ها به دلایل مختلفی با توجیه خصوصی‌سازی از مدارس خاص حمایت کردند.»

مدارس خاص
مدارس خاص

به گزارش انصاف نیوز، به نقل از خبرگزاری تسنیم، در دی ۱۴۰۳ «جمعیت قابل توجهی از دانش‌آموزان معادل ۹۹۲ هزار و ۵۲۱ نفر بازمانده از تحصیل هستند.»

مخالفت پزشکیان با وضعیت کنونی آموزش

رئیس جمهور با انتقاد از وضعیت نابرابر در نظام آموزشی، در سی و یکمین سالروز تصویب قانون تشکیل شوراهای آموزش و پرورش گفت: «وقتی به مدارس و شرایط آموزشی نگاه می‌کنیم، می‌بینیم که بیشتر کسانی که در دانشگاه‌ها قبول می‌شوند، از مدارس خاصی هستند و دانش‌آموزان بسیاری از مدارس دیگر از این فرصت‌ها محروم می‌مانند. آیا این انصاف است؟ آیا می‌توان این وضعیت را پذیرفت؟» دکتر پزشکیان وضعیت کنونی آموزش و پرورش را نامطلوب دانست و تصریح کرد: «این وضعیت، برازنده ما مسلمانان، ما شیعه‌ها و ما ایرانی‌ها نیست.»

مدارسی که از هدفشان دور شدند | کودک مناطق محروم بی‌استعداد است؟

برکم در ادامه گفت: «مدارس نمونه دولتی قبلا کارکردهای خوبی در راستای تبعیض مثبت داشتند اما الآن اینطور نیستند. مدارس خاص هم که براساس شناسایی نخبگان و پرورش استعدادهای ویژه تاسیس شدند، کارکردهای مورد انتظار را ندارند و خلاف عدالت آموزشی عمل می‌کنند. این مدارس باید در مناطق محروم دنبال استعدادهای خاص می‌گشتند اما چنین اتفاقی در عمل نیفتاده است!

استعداد، دیگر طبق تعاریف سنتی، تعریف نمی‌شود و بین توانمندی‌ها نباید تفاوت قائل شد زیرا جامعه به تمام استعدادها نیاز دارد.»

او در ادامه این پرسش را مطرح کرد که «آیا فقط کودکی که در مدارس خاص درس می‌خواند مستعد است و کودکی که در مناطق محروم زندگی می‌کند استعدادی ندارد؟»

این در حالی است که برخی از مدارس لاکچری در قزوین، برای دانش‌آموزان منوی باز تهیه کرده‌اند.

حمایت‌های دولتی از مدارس پولی | حمایت مافیا از مدارس سمپاد

او درباره‌ی نقش مافیا در شکل‌گیری و رواج مدارس خصوصی گفت: «حتما افرادی هستند که به‌عنوان ذی‌نفعان، برای رسیدن به منافع اقتصادی‌ خودشان به خصوصی‌سازی آموزش کمک کرده‌اند. این مدارس به شکل ناعادلانه از حمایت‌های دولتی بهره‌مند شده‌اند.

رواج مدارس خصوصی باعث سوءاستفاده‌هایی از معلمان با حقوق کم، نبود بیمه و… شده است. مدارس سمپاد را می‌توان جزو مافیای نامفیدی دانست که بر مبنای آزمون‌های آموزشی و موفقیت در امتحان‌ها شکل گرفته‌اند.

در آلمان به صراحت قانونی وجود دارد که اگر مجوزی برای مدارس خصوصی صادر شده است، نباید منجر به رقابت و تضعیف مدارس دولتی شود. اما حمایتی که در ایران از مدارس خصوصی می‌شود، حمایت اشتباه و ناعادلانه‌ای است که باعث خارج شدن مدرسه‌های دولتی از گردونه و رواج مدارس خصوصی می‌شوند.»

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا