چند تحول مهم در خاورمیانه
صابر گلعنبری، کارشناس روابط بینالملل، در کانال تلگرامی خود نوشت:
«منطقه در این چند روز در دو ماه مانده به پایان ریاست جمهوری بایدن شاهد تحولات قابل تاملی است که باید دید چه پیوند مستقیم و غیر مستقیمی میان این تحولات وجود دارد و آیا همزمانی آنها اتفاقی است یا نتیجه رابطه تاثیر و تاثری است؟
اما این تحولات:
۱. آتش بس لبنان
۲. اعلام آمریکا برای ازسرگیری مذاکرات آتش بس غزه
۳. سفر برت مک گورک فرستاده آمریکا در امور خاورمیانه به ریاض برای پیگیری عادیسازی با اسرائیل
۴. مذاکرات ایران و اروپا در ژنو
هر کدام از چهار رخداد مربوط به یک پرونده حساس و تنشی در خاورمیانه است؛ جنگ لبنان، جنگ غزه، عادی سازی روابط میان عربستان و اسرائیل و پرونده هستهای ایران.
از این میان تقریبا پرونده جنگ لبنان با آتشبس اعلام شده ولو موقتا بسته شده است.
سه رخداد نخست به احتمال زیاد در پیوند مستقیمی با یکدیگر و محصول برنامهریزی آمریکاست و باید دید هدف دولت این کشور از آنها در این بازه زمانی گذار قبل از تحلیف ترامپ چیست؟
در این میان، چه در دوره باقیمانده بایدن چه در دوره ترامپ، جنگ غزه بر سه پرونده دیگر ارجحیت دارد. متعاقب بستن این پرونده، بعید نیست که دستکم سطحی از عادیسازی روابط ریاض و تلآویو اتفاق بیفتد.
اما رویداد چهارم احتمالا پیوند مستقیمی با سه مورد قبلی نداشته باشد؛ ولی میتواند متاثر از آنها باشد.
گرچه مذاکرات با اروپا فعلا چندان محتمل نیست که به گشایشی منجر شود و باید دید درباره پرونده هستهای ایران در مقطع زمانی پیشرو چه اتفاقی میافتد.
نتانیاهو دیشب به این پرونده اشاره و سپس یکی از دلایل آتشبس در لبنان را به تمرکز بر تهدید ایران ربط داد. آیا این گفته او صرفا برای توجیه توافق آتشبس با لبنان برای مخالفان اسرائیلی آن بوده یا هدف دیگری در کار است؟
سوریه نیز در این میان آبستن حوادث و تحولاتی است؛ هم از منظر تهدیدها و حملات روزانه اسرائیل و احتمال ترور بشار اسد رئیسجمهور این کشور و نیز دورخیز مخالفان برای گسترش مناطق تحت کنترل خود و شروع حملاتی در محدوده پیرامونی شهر حلب.»
انتهای پیام