خرید تور نوروزی

فرونشست این‌بار در زنجان

لیلا محمدی در سایت صدای زنجان نیوز نوشت: «کسی خاک را چندان جدی نمی‌گیرد و همه نگران کمبود آب و آلودگی هوا هستند اما، این طلای تمام‌عیار که اساسی‌ترین نیاز ساکنان زمین را در دل خود می‌پروراند همواره بی‌مقدار انگاشته شده است، آن طورکه دبیر انجمن علوم خاک ایران می‌گوید: ایران به واسطه پوشش گیاهی ضعیف از کشورهای فرسایش خیز است و این چالش در استان زنجان نیز وضعیت نگران کننده ای دارد، چند وقتی است که صدای فرو نشست زمین در این استان هم به گوش می‌رسد که باید نسبت به این موضوع و پیشگیری از آن توجه داشته باشیم.

علیرضا واعظی در آیین بزرگداشت روز جهانی خاک در استان (۸ آذرماه ۱۴۰۳) به اهمیت و جایگاه خاک به عنوان یکی از منابع طبیعی حیاتی اشاره کرد و افزود: بر خلاف آب، خاک منبع غیر قابل تجدید نسبت به عمر انسان نیست و برای تشکیل ۲۵ میلی متر خاک ۱۰۰ تا ۳۰۰ سال زمان نیاز است.

او با بیان اینکه تخریب و افت باروری خاک جزو تهدیدات پیرامون این منبع مهم حیاتی است، اظهار کرد: امروز به دلیل استفاده بی رویه از منابع آب شاهد فرونشست زمین در اقصی نقاط کشور هستیم. چند وقتی است که صدای فرو نشست زمین در این استان هم به گوش می‌رسد که باید نسبت به این موضوع و پیشگیری از آن توجه داشته باشیم.

واعظی به وضعیت چمن سلطانیه اشاره کرد و گفت: این محدوده امروز به واسطه از بین رفتن پوشش گیاهی به کانون گرد و خاک در استان تبدیل شده است.

او در بخش دیگری از سخنان خود به لزوم کنترل آلودگی خاک ها در استان تاکید کرد و گفت: مطالعات آلودگی خاک در استان در حد مطلوب نیست.

واعظی به لزوم خاک ورزی حفاظتی تاکید کرد و گفت: ایجاد بندهای حفاظتی، تراس آبراهه ای، جلوگیری از تغییر کاربری، اصلاح جهت خاک ورزی و توسعه خاک ورزی حفاظتی، جلوگیری از تخریب جنگل ها، اجرای طرح های آبخیزداری، جلوگیری از توسعه چاههای غیرمجاز، مدیریت دفع زباله و صرفه جویی در مصرف آب از جمله اقدامات مورد نیاز است.

دبیر انجمن علوم خاک ایران در استان زنجان همچنین به موضوع فرسایش خاک اشاره کرد و گفت: ایران به واسطه پوشش گیاهی ضعیف از کشورهای فرسایش خیز است و این چالش در استان زنجان نیز وضعیت نگران کننده ای دارد.

خاک با ۲ تهدید آلودگی و تخریب مواجه است

معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی هم در ادامه گفت: گفتمان سازی حفاظت و مراقبت از خاک را در راستای تامین امنیت غذایی باید به شدت توسعه دهیم.

صفدر نیازی‌شهرکی با بیان اینکه خاک‌ورزی و حفاظت از خاک در راستای تامین امنیت غذایی است، افزود: خاک با ۲ تهدید آلودگی و تخریب مواجه است و متاسفانه در کشور این منبع مهم حیاتی مورد بی مهری قرار گرفته است.

او به ابلاغ قانون حفاظت از خاک اشاره کرد و ادامه داد: در آیین نامه این قانون وظایفی بر دوش ۱۸ دستگاه در جهت مراقبت و حفاظت از خاک گذاشته شده است.

نیازی شهرکی با بیان اینکه در حوزه فعالیت علمی مربوط به خاک در کشور مشکلی نداریم، تصریح کرد: در کنار مراکز دولتی، ۲۰۰ آزمایشگاه خاک شناسی بخش خصوصی در کشور فعال است.

او با بیان اینکه روز جهانی خاک به عنوان نماد حفاظت از خاک است، اظهار کرد: سال گذشته ایران به واسطه فعالیت‌های گفتمان سازی و فرهنگ سازی در حوزه خاک، رتبه نخست را در ارزیابی فائو کسب کرد.

معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی گفت: بر اساس برنامه هفتم توسعه، سالانه در سطح ۱۰۰ هزار هکتار از اراضی کشور باید مطالعات خاکشناسی را اجرا کنیم و درایت راستا اقدامات انجام شدن بیش از هدف گذاری ها بوده به طوری که امسال این مطالعات در سطح بیش از ۳۰۰ هزار هکتار انجام می شود.

لزوم تثبیت و اصلاح فعالیت‌های مرتبط با خاک

روح‌الله حسنی، مدیرکل جهاد کشاورزی استان زنجان نیز در این مراسم گفت: ما باید در کنار استفاده از خاک و این نعمت گرانبها، با مراقبت از خاک این موهبت الهی را به نسل‌های آینده هدیه کنیم.

مدیرکل جهاد کشاورزی استان زنجان افزود: فرهنگ سازی و اقدامات مناسب در جهت حفظ و مراقبت از خاک باید صورت گیرد.

حسنی اظهار کرد: امسال برنامه های خوب و متفاوتی به مناسبت روز جهانی خاک از جمله مراسم زنگ خاک، درختکاری، برنامه های ویژه خاک در مدارس در استان زنجان انجام گرفت.

او با اشاره به تثبیت و اصلاح فعالیت‌های مرتبط با خاک گفت: بدنه کارشناسی و دانشگاهی ما باید روش‌ها و فرآیندهای لازم برای حفاظت و بهره‌برداری پایدار از خاک را مشخص کرده و آنها را اجرایی کند.»

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا