پیشنهاد ادغام سه بنیاد شهید، 15 خرداد و مستضعفان
هاشمیطبا: زیرگروههای اجرایی دولت را واگذار کنند
سیدمصطفی هاشمی طبا، وزیر صنایع دولتهای محمدجواد باهنر و میرحسین موسوی مخالف ادغامهای بیقاعده است. او در این مورد ادغام وزارت صنایع، معادن و بازرگانی را مثال میزند و بر این باور است که این ادغام نه تنها باعث چابکتر شدن نشده بلکه مایهی رکود در این وزارتخانه نیز شده است.
غلامرضا انصاری با سابقهی چند دهه مدیریت گفت در مواردی مثل حوزههای علمیه که از دولت بودجه میگیرند اما پاسخگویی چندانی هم در برابر دولت ندارند باید تجدیدنظر شود.
او که سابقهی نمایندگی مجلس، استانداری، سفارت، عضویت در شورای شهر و ریاست سازمان بهزیستی را تجربه کرده، همچنین معتقد است نهادهای اقتصادیای مانند آستان قدس و بنیاد مستضعفان که مالیاتی نمیدهند، حتی دریافتیای هم از دولت دارند و بنگاهداری میکنند را به نوعی آسیب اجتماعی دانست.
گزارش مصاحبهی کامل غلامرضا انصاری و مصطفی هاشمیطبا با انصاف نیوز دربارهی ادغام، کوچکسازی و واگذار نهادهای دولتی را در ادامه بخوانید:
آموزشوپرورش، آموزش عالی و بهداشت همه را یکی کنند!
سیدمصطفی هاشمی طبا میگوید ادغام و کوچکسازی باید باعث چابک کردن دولت شود درحالیکه این کار در مورد وزارتخانههای صنایع، معادن و بازگانی چه بسا باعث رکود شده است. هاشمیطبا گفتهاش را اینطور توضیح داد: ادغام به این معنیست که کار بیشتری را روی دوش یک فرد بگذارید!
فرض کنید سه وانت با ظرفیت مشخصی دارید مثلا بگویید از فردا بار آن وانت سوم را هم همین دو وانت ببرند. خب مگر میشود؟! چنین حرفهایی در مملکت ما زده میشود! اگر اینطور است که آموزشوپرورش، آموزش عالی و بهداشت همه را یکی کنند!
انصاف نیوز: اما موضوعات این بخشها کاملا متفاوت است!
خیر، تقریبا همهشان حول محور آموزش است. در حالی که حوزهی صنایع، معادن، بازرگانی سه عرصهی متفاوت است. بنابراین در بعضی موارد مصداق ندارد.
اگر بخواهند چابک سازی کنند باید بار مشخصی را به یک جا بدهند. طبیعیست که وقتی باری اضافه کنند آن مجموعه چابکتر نمیشود و حتی خیلی کندتر هم میشود.
نهادهای دولتی را که نمیشود واگذاری کرد
انصاف نیوز: واگذاری چطور؟
بعضی نهادهای دولتی را اصلا نمیشود واگذار کرد. کارهای تصمیمگیری و حاکمیتی را که نمیشود واگذار کرد. زیر گروه اجراییاش را میتوان واگذار کرد. اصل قضیه را که نمیشود واگذار کرد.
دولت نباید شرکت تولیدی داشته باشد
انصاف نیوز: مثلا شرکتهای دولتیای که زیر مجموعهی وزارت صمت هستند را نمیشود واگذاری کرد تا قدری از بار دولت کاسته شود؟
چرا. چرا میشود. اصلا دولت که شرکت تولیدی نباید داشته باشد. باید بتوانند واگذار کنند. حرف من این بود که کار نظارتی دولتی که مال بدنه دولت هست را نمیشود واگذار کرد.
اما آنچه را که میشد واگذار کرد کارهای زیرگروههای اجراییست که بیخودی دولت خودش را قاطی آنها کرده آنها را باید واگذار کرد. اصلا دولت غیر از کارهای بدیهیاش کار دیگری نباید انجام بدهد. مابقی باید دست مردم باشد.
انصاف نیوز: میتوانید در وزارت صمت مثالی بزنید که در حال حاضر در حیطهی اختیار دولت است اما میتواند واگذار شود؟
یکی شرکتهاست که میتوانند با شرایط مناسبی واگذار شوند. به شرطی که آدمها اهلش باشند و گاوبندی و زدوبند و این مسائل در این جریان نباشد. بله، واگذاری شرکتهای دولتی خیلی مهماند اما آن بخشی که حاکمیتیست را که نمیشود واگذار کرد.
زمانی که وزارت صنایع و معادن تقسیم شده بود چابکتر بودند
انصافنیوز: آقای هاشمیطبا در مدت مسئولیت خودتان بخشی هم بود که تصور کنید که اگر این بخش کلا تعطیل هم میشد ضرری به مجموعه وزارت صمت نمیرساند.
آن موقع که اصلا وزارت صمت نبود یعنی بازرگانی اصلا نبود. وزارت صنایع و معادن را ما به دو، سه وزارتخانه تقسیم کردیم. آن زمان قدری چابک شده بود و خوب به کارشان میرسیدند.
ما مثلا در مرکز توسعه صادرات که من رئیسش بودم ساختوسازهای داخلی همه را واگذار کردیم. حدود 100 هزار متر برای ساختمانسازی قرارداد بستیم. بخش خصوصی بدون پول دولت ساخت و از آن استفاده شد.
انصاف نیوز: بخشی هم بود که بخواهید تعطیل کنید ولی خب با موانع خاص سیاسی مواجه شده باشید؟
نه. من چیزی یادم نمیآید. چه زمانی که در وزارت صنایع بودم و چه در سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران جایی نبود که بخواهم تعطیل کنم و نشود یعنی نیازی نبود که جایی را تعطیل کنم. معنی ندارد تعطیل کردن. باید از آن استفاده کرد.
اگر هم در مدیریتش ضعف دولتی هست به بخش خصوصی واگذار کرد تا بتواند آن را حرکت دهد.
تخصصیسازی سازمانها و بودجهها
غلامرضا انصاری، رئیس سازمان بهزیستی در سالهای 76 تا 80، دربارهی ادغام، کوچکسازی و واگذاری نهادهای دولتی در ابتدا به یارانهها اشاره کرد و گفت: یارانهها و خدمات حمایتی که خود باعث تولید فقر و تکدی پروری هستند میتوانند در جهت ارتقا ارزشهای اجتماعی و توانمندسازی گروههای هدف به کار گرفته شوند. یعنی ما جدا از کوچکسازی نیاز به تخصصیسازی سازمانها و بودجهها نیز داریم.
افتخار حوزه اتکا به کمکهای مردمی بود؛ حالا چطور؟!
انصاری در نقد سازمانها و نهادهای فرهنگیای گفت که از دولت بودجه میگیرند اما پاسخگویی چندانی نیز به آن ندارد. او در این مورد به حوزههای علمیه اشاره کرد و گفت: تشیع همیشه یکی از افتخاراتش این بوده که حوزههای علمیهاش وابسته به مردم و کمکهای مردم بوده نه دولتها و حکومتها. اما حالا چطور؟! حالا بخش قابل توجهی از اعتبارات حوزهها با اعتبارات دولتی تامین میشود.
آسیب بنگاهداری امثال آستان قدس و بنیاد مستضعفان
انصاری در مورد بخش اقتصادی نیز توضیح داد: در بخش اقتصادی نهادهای متعددی هستند که از دولت هم بزرگترند. هیچ مالیات و پرداختی هم ندارند و حتی مقداری هم دریافت میکنند. مکانهایی مثل آستان قدس، بنیاد مستضعفان، بنیاد شهید و… اینها بنگاههای بزرگ اقتصادی زیرمجموعهی خود دارند.
او از بنگاهداری نهادهای حقوقی نیز گلایه داشت و آن را بخشی از آسیبهای اجتماعی دانست.
انصاری توضیح داد که اقدامات بخش اجتماعی میتواند در اختیار نهادهای اجتماعی و سازمانهای مردم نهاد و بخش فرهنگی نیز در اختیار نهادهای فرهنگی مردم محور و با استفاده از منابع مردمی قرار گیرند. از طرفی فعالیتهای اقتصادی نیز کاملا به بخش خصوصی واگذار شوند.
تمام اینها را در وزارت یا سازمان رفاه اجتماعی ادغام کنید
این رئیس سابق سازمان بهزیستی بر ادغام سازمانهایی مانند بنیاد شهید، بنیاد 15 خرداد، بنیاد مستضعفان و… و نیز قرار گرفتن اینها در سازمان یا وزارت ملیِ واحدی به نام رفاه اجتماعی تاکید داشت. به باور او با این کار نوعی الزام به پاسخگویی برای این سازمانها برابر دولت نیز به وجود میآید. انصاری اضافه کرد که این سازمانها معمولا بنگاههای اقتصادیای در اختیار دارند که غالبا نیز ضررده هستند.
انصاری توضیح داد که در چنین ادغامی بخش تخصصی مربوط توانمندسازی و پشگیری میتواند سازمان بهزیستی باشد و نیز بخش صندوقها نیز میتواند در تامین اجتماعی و صندوق بازنشستگی سامان پیدا کند.
جامعه باید امیدوار باشد تا بتوان کوچکسازی دولت را انجام داد
در پایان مصاحبه انصاری کلامش را اینطور خلاصه کرد که منظور او از کوچکسازی دولت به این ترتیب است که در بخشهای مختلف دولت نهایتا نظارت و هدایت را در دست داشته باشد و فعالیتهای اقتصادی هم کلا به بخش خصوصی واگذار شود. او اضافه کرد: تمام اینها زمانی ممکن است که فضای عمومی کشور از این حالت یاس و ناامیدی خارج شود.
انتهای پیام
ادغام تنها راه در کشور است
دقیقا کارایی این بنیاد ها با بودجه های گزاف برای کشور و مردم چیست
مؤسساتی که بودجه ایران را می بلعند
با سلام این پیشنهاد و حرفها را هر کسی یا کسانی دادن و زدن، کامل برنامهریزی شده است بنیاد شهید با بهزیستی یعنی ایثار و شهادت با عقب افتادگان و دیوانگان این قضیه برمیگردی به همان بی حجابی نظام از قانون حجاب یه سه ماه از اجرا اش عقب نشسته پشت سر همین قانون حجاب شروع شده نهادهایی ارزشی و انقلابی و ایثار و شهادت را زدن، انصاف نیوز برای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی طرح ندارید رهبران شماها هاشمی رفسنجانی خاتمی موسوی این طرح را داشتند و می خواستند اجرا اش بکنند ولی نتوانستند حالا آقای شفیعیان برای اینکه آقای دکتر پزشکیان نام انصاف نیوز را انصاف گذاشته می خواهد از آن یک کلمه سواستفاده بکند و در جایگاه مجلس ششم و دولت اصلاحات ظاهر شود و طرح اسرائیلی آمریکایی را که در سال ۷۰ آمریکاهای طراحی کرده بودن و گفت بوده اگر سپاه و بنیاد شهید و بسیج بنیاد مستضعفان را منحل کنید ما حاضرم تحریم ها را برداریم و با شما رابطه برقرار کنیم بعداز ۳۰ سال همان طرح را کلید بزند بنام چابک سازی و کوچک سازی برای خدمات بهتر عجب کسایی که به دین عفاف حجاب کوچکترین اعتقاد ندارند هیچ بر علیه اش جنگ هم میکنند حالا چطور شده دل اینها برای خانواده معظم شهدا و ایثارگران میسوزد،، حالا این طرح را دادید باید جوابش را هم بشنوند پس سانسور نکنید و لطفا منتشر بکنید
بنیاد شهید مستقل از هر ارگان و نهاد و متمایز باشد
هر چند تابحال جز کارکنان از آن منتفع نشدند
اما با وجود جناب اوحدی ان شاءالله حق و حقوق ایثارگران مسیر متناسبی داشته باشد
بزرگترین عامل بحران امروز مملکت نهادهای فرادولتی است. دولتها هیچ کاره اند
هیچ خیریه ای مالیات پرداخت نمی کند ولی خیریه های حکومتی به صورت داوطلبانه مالیات میدهند و اطلاعات شما غلط است
این خیریه ها بیت المال و متعلق به مردم هستند فرقی نمی کند زیر نظر دولت شهرداری یا رهبر اداره شوند. فقط هر کدام وظایفی دارند که بعد از تغییر مدیریت باید یک نهادی این وظایف را انجام دهد. مثلا بنیاد مستضعفان زندانیان بدهی را آزاد می کند. اگر این بنیاد دولتی شود و تحت نطر رهبری خارج شود باید یک نهادی عهده دار آزاد کردن زندانیان بدهی شود یا همین وظیفه را ادامه دهد نه این که دولت سرمایه های این خیریه را صرف امور جاری خود و کسری هایش کند و وظایف خیریه در جامعه بازبماند.