خدا تقاص بندگانش را از ظالم میگیرد | هادی سروش
هادی سروش، استاد حوزه، در کانال تلگرامی خود نوشت:
«امام على (عليه السلام): خداوند عزّ و جلّ فرمود: “به عزّت و جلالم سوگند كه از ظلم هيچ ظالمى نگذرم، گر چه زدن مشتى باشد، يا كشيدن دستى يا شاخ زدن گوسفندِ شاخدارى به گوسفندى بى شاخ”.
در ادامه امیرالمومنین(ع) فرمود: “خداوند تقاصّ بندگان را از يكديگر مى گيرد ، تا جايى كه هيچ كس به گردن ديگرى حق و مظلمه اى نداشته باشد، آن گاه ايشان را براى حسابرسى مى فرستد.” [المحاسن : ج ۱ص۶۸]
اما اینکه “تقاص خدا” چگونه است و انتقام او بشکل است؟ بوسیله خود او در بی نهایتیِ علم و حکمت است، تعیین و تقدیر میشود.
همین قدر در دو جای قرآن تصریح فرمود: “بگونه ای ظالم را از ریشه ‘دِرو’ میکنم که بمانند اینکه اصلا ‘نبوده’! “فَجَعَلْنَاهَا حَصِيدًا كَأَنْ لَمْ تَغْنَ بِالْأَمْسِ”. (یونس/۲۴)
حکمت اوست که:
اول؛ ظالم نابود میشود، یعنی همه ‘بود’ او ‘هیچ’ میشود.
دوم؛ آبروی ظالم تا مثقال آخرش میرود.
سوم؛ بشکل غیر قابل تصور و ناخواسته ای ؛ گرچه ممکن است ظالمِ دیگری در این تقاص نقش داشته باشد، اما ‘مظلوم’ برای بی آبرو کردنِ ظالم، چهره نخست می شود.
چهارم؛ شعله این انتقام خدا از ظالم، بر دامنِ همه کسانیکه به هر دلیلی از ظالم دفاع کردند یا او را در ظلمش کمک کردند، خواهد نشست.
و پنجم و بالاخره؛ تمام این خطرات آنجایی است که بنابر روایت ارائه شده؛ “ظلم به بندگان باشد”.
تاریخ گواه بر صحت تمام این مدعاهاست . سرنوشت بنی امیه تا بنی عباس که روشن است، حتی وزیران و وکیلان و زمامداران آنان مانند نوادگانِ عمروبن عاص ها و برمکی ها و ذوالریاستین ها، هم به ذره ای از آتش ‘تقاص خدا’ نابود شدند.»
انتهای پیام