خرید تور نوروزی

شگرد جدید همتی و فرزین برای گران کردن دلار

دلار آزاد در قله 75 هزار تومان!

سرویس اقتصادی، انصاف نیوز: دلار نیمایی رفت و دلار تجاری آمد اما احسان سلطانی، اقتصاددان و پژوهشگر با اشاره به سابقه موضوع، می‌گوید نام جدید، اسم رمز گران‌سازی رسمی ارز است.

دلار نیمایی از روز شنبه 24 آذر 1403، جای خود را به دلار تجاری داد. آن سامانه رفت و سامانه جدیدی آمد تا به گفته مسئولان بانک مرکزی بر اساس توافق عرضه‌کننده و متقاضی، قیمت ارز را کشف کند!

احسان سلطانی، اقتصاددان و پژوهشگر، در ارزیابی سیاست جدید بانک مرکزی گفت: جایگزینی دلار تجاری با دلار نیمایی اسم رمز گران‌سازی رسمی نرخ ارز است.

او به اجرای این سیاست توسط بانک مرکزی در سال 1397 اشاره کرد و گفت: آقای همتی آن زمان گفت برای کاهش نرخ، لازم است سامانه جدیدی راه‌اندازی شود و سامانه نیما را راه‌اندازی کرد اما دلار از حدود 7 هزار تومان رفت به کانال 12 هزار تومان!

سلطانی درباره این گزاره که به دلیل اختلاف نرخ ارز بین سامانه نیما و بازار آزاد، صادرکنندگان حاضر نیستند ارز خود را در سامانه عرضه کنند، گفت: مگر می‌شود یک دولت نتواند اقتدار خود را اعمال کند و مگر می‌شود که یک‌عده از قانون تمکین نکنند؟ چگونه می‌توانند با دختربچه‌ها برخورد کنند اما قانون‌شکن‌ها را نمی‌توانند به اجرای قانون وادار کنند؟

او ادامه داد: این‌ها حرف‌های بی‌پایه است. دولت می‌تواند به هزار راه و روش آنان را مجبور کند ارز خود را بازگردانند. می‌تواند حساب‌های‌شان را مسدود کند، آب و برق‌شان را قطع کند و… اما نمی‌کند چون قرار نیست قیمت ارز کنترل شود. دنبال بهانه‌ای هستند برای گران‌کردن ارز.

این پژوهشگر اقتصادی، شیوه تازه گران‌کردن ارز را شگرد وزیر اقتصاد خواند و گفت: من خودم چند بار از زبان آقای همتی شنیدم که نرخ دلار در بازار آزاد ربطی به دولت ندارد. بارها گفته است ما آن بازار را به رسمیت نمی‌شناسیم و اصلا بازار آزاد نداریم. حالا می‌گوید نرخ ارز در سامانه نیما با نرخ بازار آزاد خیلی فاصله دارد و این نرخ‌ها باید به هم نزدیک شود!

سلطانی بار دیگر دلار تجاری را اسم رمز گران‌سازی رسمی نرخ ارز خواند و افزود: توافق یعنی هر قیمتی که می‌توانی و ممکن است بفروش. هر کس هر چه زورش رسید قیمت بگذارد.

او مبادی تحصیل ارز را برشمرد و افزود: آقایان یک روش جدید برای تحصیل مال پیدا کرده‌اند. کالایی را با دلار 50 تومانی آماده صادرات می‌کنند و حالا می‌توانند ارز حاصل از صادرات‌شان را 60 تومان بفروشند. وزارت اقتصاد و بانک مرکزی هم این روش‌ها را تسهیل می‌کنند.

آقای سلطانی اشاره کوتاهی به وضعیت معیشت مردم کرد و گفت: آقایان متوجه نیستند که مردم نمی‌توانند فشار بیشتری تحمل کنند.

سلطانی وزیر اقتصاد و رئیس بانک مرکزی را به تفکرات کارگزارانی متهم کرد و ادامه داد: این بلا را تفکر کارگزاران بر سر اقتصاد ایران آورد که همه‌چیز را دلاری کرد. الان شما میوه ایرانی را به قیمت دلاری می‌خرید، چه سیب باشد و چه انار. گوشت را به قیمت دلاری می‌خرید و… فقط به دستمزد که می‌رسد کسی نگران سرکوب قیمت‌ها نیست و نمی‌گوید قیمت مزد کارگر باید به قیمت جهانی نزدیک شود.

این پژوهشگر اقتصادی به افزایش تورم در ترکیه و آرژانتین اشاره و اضافه کرد: الان در ترکیه هر 6 ماه یک بار دستمزدها ترمیم می‌شود. درآمد مردم ترکیه در این 10 سالی که من درآوردم، نسبت به دلار کمتر نشده که بیشتر هم شده است. جالب است بدانی در آرژانتین الان دستمزدها و حقوق بازنشسته‌ها ماهانه تعیین می‌شود. من حساب کردم با این‌که تورم خیلی بالا رفته اما نسبت به دلار توان خرید مردم افت نکرده است.

او گفت: الان آقای همتی دارد همان سناریوی سال 97 را اجرا می‌کند اما یک خط گزارش منتشر نکرده تا بدانیم آن سال که این سیاست را اجرا کردند، چه دستاوردی داشته است؟ قیمت دلار کمتر شد یا صادرات بیشتر شد؟

این اقتصاددان به مقایسه درآمدهای ارزی کشور در دهه 1380 و 1390 پرداخت و گفت: با همه تحریم‌ها و فشارها و تنش‌ها، درآمدهای ارزی کشور در دهه 1390 کمتر از دهه قبل نبوده است. آمارهای مراجع مختلفی مانند بانک جهانی، بانک مرکزی، سازمان تجارت جهانی و گمرک ثابت می‌کند ما در دهه 1390 کمتر از دهه 1380 درآمد نداشتیم اما در دهه 90 همه زیرساخت‌های این کشور فرسوده و رفاه مردم کمتر شد. خب، این دلارها کجا رفته است؟ بله، بخشی از آن در منطقه هزینه شده اما بخش عمده آن به جیب اولیگارش‌ها رفته و در واقع غارت شده است.

سلطانی ادامه داد: من وقتی روندها را نگاه می‌کنم به این نتیجه می‌رسم که عده‌ای با مردم و با اقتصاد ایران مانند یک کشور اشغال‌شده رفتار می‌کنند که باید غارتش کنند! در دهه 80 دلار ثابت ماند و مردم نفسی کشیدند اما بعد از مردم انتقام آن ده سال را گرفتند.

احسان سلطانی هشدار داد که فشارهای اقتصادی زمینه افزایش شکاف‌ها و تنش‌های اجتماعی را افزایش می‌دهد.

او در پاسخ به پرسش خبرنگار انصاف نیوز درباره ناترازی‌ها در اقتصاد ایران، به انتقاد از ادبیات مسئولان پرداخت و ادامه داد: نوع سیاست‌های اقتصادی و شیوه اداره کشور آدم را به این نتیجه می‌رساند که اقتصاد تراز از نظر عده‌ای یعنی بدبختی و بی‌چارگی بیشتر مردم. مردم باید کمتر مصرف کنند تا ناترازی از بین برود اما یک‌عده هر طور که خواستند می‌توانند با نرخ ارز بازی کنند و از مابه‌التفاوت نرخ‌ها ثروتمند شوند!

سلطانی در پایان گفت: اصلی‌ترین وظیفه یک حاکمیت ایجاد شرایط سهل‌تر برای زندگی مردم است و اگر پزشکیان همان مسیر 19 بیست سال گذشته را ادامه دهد، قطعا به هیچ‌کدام از اهدافش دست نمی‌یابد. بنابراین من از ایشان دعوت می‌کنم به کارکرد سیاست‌ها توجه کند و فریب اسم‌های زیبا یا اهداف خیالی را نخورد که مدیران اقتصادی دولت برای سیاست‌های تکراری‌شان انتخاب می‌کنند.

علامت گرانی بانک مرکزی به بازار

بررسی خبرنگار انصاف نیوز نشان می‌دهد هم‌زمان با آغاز به کار دلار تجاری به‌جای دلار نیمایی، قیمت دلار به قله 75 هزار تومان رسید.

یکی از فروشندگان خیابانی دلار می‌گوید: «حذف نیما یعنی گران شدن بی‌ترمز دلار» و ادامه می‌دهد: «صبح سه‌شنبه پیش دلار با 72 هزار تومان و خرده‌ای باز شد و چهارشنبه شب با 73 هزار تومان خرده‌ای بسته شد. صبح شنبه اما با 74 هزار تومان باز شد و به 75 هزار تومان رسید و معامله هم شد.»  

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

پیام

  1. شاید درآمدهای ارزی کشور در دهه ۱۳۹۰ کمتر از دهه قبل نبوده است اما طبیعی است که نیاز کشور و هزینه های دولت بیشتر بوده است

  2. جناب رییس‌جمهور پزشکیان!! شما بعد از شروع بکار در قامت ریاست جمهور، نظراتت در مناظرات انتخاباتی را فراموش کردی و از هر تریبونی و در هر جمعی استفاده کردی و بگونه ای داد زدی حامل های انرژی بویژه بنزین باید گران شود که انگاری مردم مقصر گرانی ارز و دلار هستند و این مردمند که روزانه بنزین میخرند تا بخورند و نه اینکه در باک خودروها/فرغون هایی باید بریزند که شما تولید می کنید و تحویل شان میدهید و مردم بینوای ایران هم چاره ای جز خرید این تابوت های تولیدی تان ندارند!! گرچه فعلا بجز بنزین، آب و برق و گاز را بشدت گران کرده ای، حالا چرا در برابر گران کردن نرخ ارز و دلار چیزی نمی گویی!؟ چرا ساکتی!؟ شاید مثل موضوع بنزین، عقیده داری که مردم مقصر گرانی دلار هستند!!؟ حالا اگر آن موقع بنزین را به قیمت دلار ۵۰ تومان به مردم میدادی، امروز به قیمت دلار ۷۵ هزار تومان میخواستی بنزین را عرضه کنی!!!؟؟؟

  3. از اقدامات متناقض و در واقع خودبراندازنه نظام در طول دهه های اخیر این بوده است که از طریق از بین بردن ارزش پولی ملی به دنبال درآمد زایی و درمان کسری بودجه بوده است!
    راه حل: احیای اقتصاد مبتنی بر تولید فناورانه، و کسب درآمد دولت از مالیات با چشم انداز عدالت توزیعی.

  4. آقای اقتصاددان دلار نیما را بدهند جنس وارد کنند و به قیمت آزاد بفروشند مانند چند سال گذشته پس این رانت چ میشود

    2
    1
  5. باعث تمام گرانی دلار همین […] هستش
    بودجه کم آورده داره از مردم بدبخت جمع می‌کنه… رییس […] هم بود سود بانکی مردم بدبخت رو ماهانه کرد و ۲۹ روز هم تو بانک بود یک ریال سود نمی‌داد. الان هم همینه… اگه اسمش خیانت به مردم نیست پس چیه؟ جاش گرمه، حقوقش هم به روزه. مردم هم میخواد بمیره میخواد زنده باشه.
    متاسفم

  6. کودتای پرنده:

    به زانو درآمدن نهادهای امنیتی در مقابل نیروهای مسلح:

    بسم الله الرحمن الرحیم
    نگارنده یعقوب محمدی، عارف اعظم جهان است و می تواند وقایع آینده را ببیند. وقایع ناگوار ذیل اتفاق خواهد افتاد. این یک توانایی خارق العاده معنوی است نه خالی کردن دل مردم! لطفاً یادداشت فرمایید:

    سوانح هوایی با فرمول پراکندگی فضایی در فضای محاذی ایران (1+):
    1-سال1403: یک فروند شکاری ارتش سرنگون شد و دو سرهنگ خلبان کشته شدند.
    2-سال1404: دو فروند جنگنده سرنگون و تمام سرنشینان جنگنده ها کشته خواهد شد.
    3-سال1405: سه فروند جنگنده سرنگون خواهد شد.
    4-سال1406: چهار فروند جنگنده سرنگون خواهد شد.
    5-سال1407: پنج فروند جنگنده سرنگون خواهد شد.
    6-سال1408: شش فروند جنگنده سرنگون خواهد شد.
    7-سال1409: هفت فروند جنگنده سرنگون خواهد شد.
    8-سال1410: هشت فروند جنگنده سرنگون خواهد شد.
    9-سال1411: نه فروند جنگنده سرنگون خواهد شد.
    10- سال1412: ده فروند جنگنده سرنگون خواهد شد.
    11-سال1413: یازده فروند جنگنده سرنگون خواهد شد.
    12-سال1414: دوازده فروند جنگنده سرنگون خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا