خرید تور نوروزی

روندهای جدید در تامین سرمایه: فرصت‌ها و چشم‌اندازهای آینده

رپورتاژ آگهی

تامین سرمایه در دوران اقتصادی جدید می تواند بسیار سریع و ساده تر از دوره های گذشته اتفاق بیفتد. امروز تنها شرکت های بزرگ تجاری و معتبر نیستند که می توانند به سادگی اقدام به تامین سرمایه خود کنند. دنیای اقتصاد به خوبی فهمیده است که گردش مالی اصلی در شرکت های کوچک و متوسط نهفته شده است، این دیدگاه نوین تغییرات عمده ای را در روند تامین سرمایه ایجاد کرده است.

تامین سرمایه جهت انجام فعالیت های اقتصادی و رسیدن به اهداف تجاری از جمله مهمترین اقداماتی است که هر کسب و کار و شرکت تجاری از آن استفاده می کند. فرض کنید شرکتی برای راه اندازی یک خط تولید جدید نیاز به ده میلیارد تومان سرمایه دارد، این سرمایه باید به نحوی تامین شود تا امکان شروع به کار این خط تولید و رشد شرکت را فراهم بیاورد. بنابراین تامین سرمایه نه یک روش خاص و نه یک مسیر مشخص، بلکه مجموعه ای از اقداماتی است که در فعالیت های اقتصادی از آن استفاده می شود.

تامین مالی از مسیرهای مختلف امکان پذیر است و هر شرکت یا کسب و کار تجاری می تواند بنابر نیاز و دارایی هایی که در اختیار دارد از یک یا چند روش برای تامین مالی خود اقدام کند. توجه داشته باشید که مسئله تامین مالی زمانی مطرح می شود که سرمایه در گردش و یا سرمایه های ساکن و دارایی های نقدی توان پاسخگویی نیاز مالی ایجاد شده را نداشته باشند.

در همان مثال بالا فرض کنید که شرکت دارای گردش مالی ماهانه 5 میلیارد تومان است و این شرکت تنها یک زمین شرکت در اختیار دارد، بنابراین عملا دارایی ساکن یا گردش در سرمایه قابل توجهی برای تامین سرمایه مورد نیاز خود ندارد. همچنین در نظر داشته باشید که در بسیاری از موارد شرکت ها دست به سرمایه در گردش خود نمی زنند، چرا که این سرمایه جان اصلی شرکت محسوب می شود و نمی توان به سادگی آن را در جای دیگر مورد استفاده قرار داد، اینجاست که مسئله ای تحت عنوان تامین سرمایه ایجاد می شود.

تامین سرمایه در اقتصاد سنتی

تامین سرمایه در اقتصاد سنتی

قبل از این که بخواهیم به روند تامین مالی و سرمایه ای در اقتصاد جدید پردازیم، بهتر است ابتدا این روند را از دید سنتی مورد بررسی قرار دهیم و جنبه های مختلف آن را بشناسیم. با شناخت این روند و کشف نقاط ضعف آن می توانیم کم کم روند جدید تامین مالی را بشناسیم و یاد بگیریم که چگونه می توان از آن استفاده کرد.

تامین سرمایه، منابع داخلی

همانطور که گفتیم یکی از مهم ترین روش های تامین سرمایه، استفاده از منابع داخلی شرکت یا کسب و کار است. به طور مثال فروش زمین، فروش درصدی از سهام هایی که در اختیار شرکت است و ده ها سرمایه در جریان یا ثابت دیگر می تواند به عنوان منابع داخلی شناخته شود.

نکته ای که وجود دارد این دست از منابع به عنوان پشتوانه های شرکت تجاری شناخته می شود و نمی توان به سادگی آن ها را از دست داد. به نوعی با تبدیل دارایی های ساکن و استفاده از سرمایه آن باعث کاهش دارایی ها در ترازنامه های مالی می شود. کاهش دارایی در ترازنامه مالی از این جنبه اهمیت دارد که اگر میزان بدهی بیش از دارایی در این ترازنامه باشد، از نظر قانونی شرکت ورشکسته محسوب خواهد شد. بنابراین استفاده از دارایی های ساکن و کاهش ترازنامه مالی می تواند عواقب عجیبی داشته باشد.

نوعی دیگر از منابع داخلی که عمدتا مورد استفاده شرکت های بزرگ و معتبر قرار می گیرد، فروش درصدی از سهام شرکت و جذب سرمایه است. در این حالت سرمایه گذار با خرید بخشی از سهام مالکیت شرکت به عنوان شریک جدید تجاری شناخته می شود و در سود و زیان آن شریک خواهد بود.

از این رو به این روند تامین مالی، استفاده از منابع داخلی گفته می شود که نیازی به بازگرداندن سرمایه به سرمایه گذار نیست و سرمایه وی در ازای فروش درصدی از سهام به دست آمده است و به عنوان دارایی های شرکت محسوب می شود. بسیاری از شرکت های بزرگ و معتبر در دنیا سعی می کنند از این روش برای جذب و تامین سرمایه های خود استفاده کنند، چرا که جذب سرمایه بدون نیاز به بازگشت آن می تواند بسیار جذاب باشد اما باید این را هم در نظر داشته باشید که با فروش درصدی از سهام و ورود یک شریک تجاری جدید همه چیز می تواند تحت تاثیر قرار بگیرد.

از طرف دیگر نکته ای که باید در نظر داشته باشید این است که شرکت های متوسط یا کوچک معمولا کمتر می تواند از این روش استفاده کنند. موانع مختلف قانونی (از جمله موانع مختلف برای ورود به بازار بورس)، عدم اعتماد سرمایه گذاران و … مهم ترین عواملی است که شرکت های کوچک و متوسط نتوانند از این مسیر جذاب تامین سرمایه در اقتصاد سنتی بهره ای ببرند.

بیشتر بخوانید: چگونه برای پروژه های مالی سرمایه گذار جذب کنیم؟

تامین سرمایه، منابع خارجی

منابع خارجی به منابعی گفته می شود که در اختیار شرکت یا کسب و کار تجاری قرار ندارد. این منابع صرفا برای مدت محدود و با شرایط مشخص در اختیار شرکت قرار می گیرد و بعد از اتمام دوره تعیین شده باید به مالک آن بازگردانده شود. وام ها و بهره های بانکی بهترین مثالی است که می توانیم از این نوع تامین سرمایه در اقتصاد سنتی بزنیم.

مسئله ای که به سادگی می توان به آن پی برد این است که تامین سرمایه از طریق منابع خارجی مانند بانک ها به اندازه روش قبلی برای شرکت های کوچک یا متوسط سخت و شاید غیر ممکن باشد. شرکتی که اعتبار چندانی در دنیای تجارت ندارد و یا نمی تواند گردش مالی بالایی داشته باشد عملا امکان استفاده از این روش و توان عبور از فیلتر های مختلف بانکی و … را نخواهد داشت.

به طور کلی می توان گفت که  در هر دو حالت روش تامین مالی سنتی عملا شرکت های کوچک و متوسط نمی توانند خودی نشان دهند و از موقعیت های مالی ایجاد شده بهره مند شوند. در این روند این شرکت های بزرگ و معتبر است که می توانند ساده تر از همیشه نسبت به تامین مالی خود اقدام کنند و اجازه ورود سایر شرکت ها به دنیای رقابت اقتصادی را نمی دهند.

شروع تامین سرمایه از روندی جدید

تغییر دیدگاه اقتصادی و شروع تامین سرمایه از روندی جدید

دنیای اقتصاد، دنیای عجیب و در عین حال کاملا پویایی است، بنابراین نمی توان انتظار داشت که مفاهیم و بنیاد ها در آن تغییر نکند و همواره یک روند در آن حاکم باشد. زمانی که جهان غرب و پس از آن تمامی کشورهای دنیا درگیر یک رکود اقتصادی عظیم شدند، این مسئله آشکار شد که مجموع گردش های مالی کوچک در کنار یک دیگر می تواند از گردش مالی شرکت های کلان پیشی بگیرد.

در واقع آن چیزی که دنیا را از رکود اقتصادی نجات داد، شرکت های مالی و تجاری بزرگ نبود بلکه این مجموع گردش های مالی شرکت های متوسط و کوچک بود که توانست جان جدیدی به اقتصاد کلان بدهد. از آن به بعد تغییر دیدگاه مهمی در اقتصاد کلان ایجاد شد، بر اساس این تغییر دیدگاه روندی ایجاد شد که شرکت های کوچک و متوسط بتوانند ساده تر در کنار شرکت های مهم و بزرگ فعالیت کنند.

مهم ترین چالشی که در این تغییر دیدگاه و روند اقتصادی ایجاد شد این بود که بانک ها و سرمایه گذاران کلان همچنان به روند خودشان ادامه دادند و کمتر توانستند با این تغییر روند خودشان را وفق دهند. از این رو راهکار جدیدی ایجاد شد که بر اساس آن سرمایه گذاران خرد در کنار یک دیگر بتوانند سرمایه مورد نیاز شرکت های خرد و متوسط را در مسیری خارج از مسیر بورس و خرید و فروش سهام تامین کنند.

در واقع کرادفاندینگ بر اساس مفهوم اعطای وام بدین معنی است که سرمایه گذاران خرد و کلان در کنار یکدیگر نقش یک بانک را ایفا می کنند و با در اختیار قرار دادن سرمایه خود برای مدت مشخص نسبت به تامین مالی آن شرکت اقدام می کنند. در این روند اصل سرمایه (درست مانند رابطه یک بانک یا وام گیرنده) تضمین می شود و همچنین در خصوص پرداخت سود مشخص در دوره ای مشخص توافق می شود.

در ایران این روش نسبتا نوین بر اساس پلتفرم تامین مالی جمعی دونگی اتفاق می افتد. شما به عنوان سرمایه گذار خرد یا کلان با سرمایه ای حتی به اندازه یک میلیون تومان می توانید بر روی طرح های مختلف ارائه شده در این پلتفرم سرمایه گذاری کنید. ده ها یا صد ها سرمایه گذار با سرمایه های مختلفی در کنار شما قرار می گیرند و در مجموع سرمایه مورد نیاز شرکت تامین می شود.

در دونگی اصل سرمایه تضمین شده و شما بدون پرداخت هیچ کارمزد و مالیاتی می توانید نسبت به سرمایه گذاری خود اقدام کنید. همچنین برخی از طرح های ارائه شده علاوه بر اصل سرمایه، سود گفته شده را تضمین می کنند. در نظر داشته باشید که این سود در غالب موارد بیش از درصد تورم و بالاتر از سود سپرده های بانکی است.

تامین سرمایه و تامین مالی جمعی دونگی

چشم انداز تامین سرمایه در آینده

آن چیزی که امروز مشخص است این است که سرمایه های خرد و گردش های مالی کوچک در کنار یکدیگر می توانند تاثیر بزرگی در دنیای اقتصاد داشته باشند. از این رو بعید است که در آینده این استراتژی نوین تغییر کند. نکته ای که وجود دارد این است که بازارهای خرد و کوچک و حضور در شرکت های متوسط مزایای خاص خودش را دارد، از جمله این مزایا این است که این بازارها کمتر تحت تاثیر عوامل مختلف قرار می گیرد و سرمایه گذار می تواند نسبت به دریافت سود ارائه شده مطمئن تر باشد.

از طرف دیگر شرکت های متوسط و کوچک نیز بر اساس این مسئله می توانند ساده تر و سریع تر نسبت به تامین مالی مورد نیاز خود اقدام کنند. نکته جالب دیگر این است که این شرکت های متوسط و کوچک با استفاده از این روش تامین مالی می توانند رفته رفته گردش مالی خود را گسترش دهند و تبدیل به شرکت های مهم و بزرگی شوند که امکان رقابت با شرکت های دیگر را دارند. از این رو می توان گفت دونگی پلتفرمی است که می تواند رابطه ای منطقی میان گسترش تجارت و اقتصاد کلان با سرمایه گذاران مختلف ایجاد کند. سرمایه گذارانی که با حداقل یک میلیون تومان هم می توانند در این روند سهیم باشند و از سود آن بهره مند شوند.

بیشتر بخوانید: چگونه تأمین مالی جمعی تحولی در کسب‌وکارها ایجاد کرده است؟

سوالات متداول

1- مهم ترین راه های تامین سرمایه در اقتصاد سنتی چیست؟

تامین مالی خارجی و داخلی دو روش کلی برای تامین مالی در اقتصادی سنتی محسوب می شود که در هر دو حالت نیز شرکت های بزرگ و معتبر کار ساده تری نسبت به سایر نهاد های تجاری دارند.

2- مهم ترین اشکال تامین مالی در اقتصاد سنتی چیست؟

در این اقتصاد تنها شرکت های بزرگ و معتبر هستند که می توانند از روش های مختلف تامین مالی بهره مند شوند و کمتر شرکت مالی و تجاری کوچک است که امکان بهره مندی از این روش ها را داشته باشد.

3- مهم ترین روش تامین مالی در اقتصاد امروز چیست؟

در اقتصاد کلان امروز استفاده از مسیر کرادفاندینگ بر اساس اعطای وام مهم ترین روش در خصوص تامین مالی محسوب می شود و شرکت های خرد و کلان از فرصتی برابر برای تامین مالی بر اساس این روش بهره مند می شوند.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا