زخم قضاوت بر دل مبتلایان HIV
بیماران اچ آی وی علاوهبر تحمل شوک مطلع شدن از ابتلا خود به این بیماری، غم را با همه وسعتش در تنهایی به آغوش گرفته و در سکوت فریاد میزنند. قربانیانی که حتی روحشان هم از وجود این بیماری بیخبر بوده و به یکباره با آوار آن بر زندگی و روح و روانشان دچار تلاطم میشوند.
به گزارش سایت صبح قزوین»، «ایدز، نامی است آشنا و ترسناک از نگاه عموم جامعه، همراه با قضاوتهایی که دل هر بیمار مبتلا به اچ آی وی را به درد میآورد. چه بسا حتی رنج ابتلا به بیماری به اندازه نگاههای سرد و بیروح مردم سنگین نباشد.
بیمارانی که از ترس قضاوت دیگران سعی در مخفی نگه داشتن راز خود کرده و تنها خود سنگ صبور دل مالامال از دردی هستند که بدترین رهآورد آن تنهایی و فرورفتن در خویش است.
بیماران اچ آی وی علاوهبر تحمل شوک ناشی از مطلع شدن از ابتلا خود به این بیماری، غم را با همه وسعتش در تنهایی به آغوش گرفته و در سکوت فریاد میزنند. قربانیانی که حتی روحشان هم از وجود این بیماری بیخبر بوده و به یکباره با آوار آن بر زندگی و روح و روانشان دچار تلاطم میشوند.
تلخی این بیماری شاید حتی از بیماری سرطان، گزندهتر و دامنه تبعات و پیامدهای آن گستردهتر باشد، زیرا مبتلایان به بیماری سرطان حداقل نگاههای دلسوزانه و مهربانانه اطرافیان را کنار خود دارند اما مبتلایان به اچ آی وی با نگاه سرد و قضاوت تند مردم مواجه شده و محکوم به فاصله گرفتن از اجتماع میشوند چراکه بسیاری بر این باورند این بیماری نتیجه روابط جنسی نامشروع است در حالی که انتقال خون آلوده که ممکن است به طرق مختلفی رخ دهد، میتواند دلیل ابتلا به ایدز باشد.
یکی از بیماران مبتلا به اچ آی وی در گفتگو با خبرنگار حوزه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «صبح قزوین» از رنجی میگوید که سالهاست با آن خو گرفته است.
زخم قضاوت بر دل مبتلایان اچ آی وی
او در پاسخ به چگونگی ابتلایش به بیماری اچ آی وی گفت: هنوز هم پس از گذشت ۱۲ سال به درستی نمیدانم کجا و چگونه به این بیماری مبتلا شدم زیرا نه اعتیاد داشته و نه رابطه جنسی با کسی داشتم.
بیمار مبتلا به اچ آی وی گفت: خیلی در این مورد فکر کردم که چگونه مبتلا شدم اما جواب روشنی برایش پیدا نکردم، تنها موردی که گاه مرا دچار شک میکند احتمال آلوده شدن در درمانگاه دندانسازی سنتی از طریق تماس با خون آلوده است زیرا آن زمان من مشکل پوسیدگی دندان داشته و با توجه به پایین بودن قیمت درست کردن دندان در این مراکز، چندین مرتبه آنجا رفته بودم.
او از روزی گفت که متوجه ابتلا به بیماریاش شد و اینگونه تعریف کرد: سال ۹۱ بود و من آن زمان ۳۳ سال سن داشتم. یادم میآید به خاطر درد کلیه به دکتر مراجعه کردم که برایم آزمایش کلی نوشت، پس از چند روز از آزمایشگاه با من تماس گرفتند و خواستند برای تکرار انجام آزمایش مجدد به آزمایشگاه بروم، از فرد تماسگیرنده در مورد دلیلش سوال کردم که گفت بیا اینجا برایت توضیح میدهیم.
این شهروند قزوینی عنوان کرد: پس از انجام آزمایش مجدد، ابتلای من به اچ آی وی تایید شد و مرا به کلینیک شهید بلندیان برای دریافت خدمات درمانی معرفی کردند. شنیدن این خبر برایم سنگین بود و نمیتوانستم باور کنم چون نه اعتیاد و نه رابطه جنسی داشتم که بخواهد چنین بلایی بر سرم بیاید.
او خاطرنشان کرد: مدتی منزوی و دچار افسردگی شدم اما یکی از دوستان صمیمیام که پزشک بود کمک زیادی به من کرد و با حرفها و دلگرمیهای او روحیهام بهتر شد. به من میگفت فکر کن فشارخون داری و باید هر روز در ساعات معینی قرص مصرف کنی. تو باید خدا رو شکر کنی که بیماریات قابل درمان است؛ پس آنان که دچار بیماریهای ناعلاج هستند چه میکنند. خلاصه با حرفهای او کمکم به زندگی بازگشتم.
این شهروند قزوینی گفت: پس از چند سال با همسرم که او هم متاسفانه دچار اچ آی وی مثبت است آشنا شدم و ازدواج کردیم. او هم توسط همسر سابقش که اعتیاد داشت درگیر بیماری شده بود. به لطف خدا با انجام مراقبتهای لازم و پیگیریهای درمانی، خوشبختانه الان صاحب فرزند سالمی هستیم.
او در پایان با اشاره به قضاوت نادرست اطرافیان به محض شنیدن نوع بیماریاش گفت: متاسفانه این درک در جامعه هنوز به وجود نیامده که هر چند اچ آی وی بیماری خطرناکی است اما با رعایت نکات بهداشتی مشکلی برای کسی به وجود نمیآید. اما نحوه برخورد مردم با این دسته از بیماران خیلی زننده است به همین دلیل بیشترین نگرانی ما فهمیدن دوستان و اطرافیان در مورد نوع بیماریمان است.
اچ آی وی یکی از مهمترین بیماریهای واگیر در سطح جهان
سعید زارعی در گفتگو با خبرنگار حوزه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «صبح قزوین» اظهار کرد: اچ آی وی یکی از مهمترین بیماریهای واگیر در سطح جهان به شمار میآید چراکه میزان درصد افراد فوت شده در اثر این بیماری در قیاس با سایر بیماریهای واگیر بیشتر است.
او افزود: متاسفانه سالانه بین یک میلیون و ۳۰۰ هزار تا یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر در اثر ابتلا به بیماری ایدز فوت میکنند، هرچند که این آمار در سالهای اخیر کمتر شده است.
کارشناس مسئول بیماری ایدز در استان قزوین تصریح کرد: از زمان شناسایی و شروع بیماری اچ آی وی تا به امروز نزدیک به ۴۰ میلیون نفر در سطح جهان جان خود را از دست دادهاند. در کشور ایران هم تخمین زده میشود که حدود ۴۵ هزار نفر مبتلا به بیماری اچ آی وی باشند که این افراد باید شناسایی شوند اما متاسفانه تاکنون ۵۰ درصد بیماران شناسایی شدهاند.
او با بیان اینکه بحث ارتقای تشخیص، یکی از مهمترین مباحث در خصوص بیماری اچ آی وی میباشد، افزود: در صورت عدم شناسایی مبتلایان، در درازمدت این افراد میتوانند برای سیستم سلامت کشور آسیبزا باشند.
تفاوت اچ آی با ایدز چیست؟
به گفته زارعی، اچ آی وی یکی از بیماریهای ویروسی و عفونی است که البته اغلب مردم آن را با ایدز اشتباه میگیرند در صورتی که ایدز به مرحله انتهایی اچ آی وی اطلاق میشود.
او به روند پیشرفت این بیماری اشاره کرد و گفت: اچ آی وی به مرور زمان سیستم ایمنی بدن را ضعیف کرده و از بین میبرد و در صورت عدم درمان به موقع و پیگیریهای مداوم، کمکم عفونتهای ثانویه به سراغ بیمار میآید که در نهایت منجر به فوت فرد میشود.
بیماران اچ آی وی با مصرف مرتب داروها میتوانند عمر طولانی داشته باشند
این مسئول خاطرنشان کرد: خوشبختانه باتوجه به درمانها و داروهای خیلی خوبی که طی سالهای اخیر در مورد بیماری اچ آی وی تجویز میشود، فردی که تحت درمان باشد و به صورت مرتب داروها را مصرف کند، میتواند مثل بقیه افراد جامعه از یک طول عمر و زندگی طبیعی برخوردار باشد.
او تاکید کرد: ما بیماری داریم که از زمان شناسایی بیماریاش ۲۰ سال میگذرد اما با دریافت درمانهای موثر، زنده است و از طرف دیگر با بیمارانی مواجه هستیم که در مراحل پایانی به ما مراجعه میکنند که دیگر نمیشود برای آنان کاری کرد و متاسفانه فوت میکنند.
او به راههای انتقال بیماری اشاره کرده و گفت: انتقال اچ آی وی فقط به سه صورت میتواند رخ دهد که شامل تزریق خون و فرآوردههای خونی آلوده، تماس جنسی و انتقال بیماری از مادر آلوده به کودک است.
انتقال اچ آی وی از طریق تماس جنسی آمار بالایی دارد
زارعی عنوان کرد: در دنیا از همان زمانی که اچ آی وی شناسایی و مطرح شد بیشترین راه انتقال از طریق تماس جنسی بود اما در کشور ما از طریق تزریق خون و فرآوردههای خونی آلوده بود، مثل معتادان تزریقی که بیشترین عامل انتقال بیماری به شمار میآمدند اما متاسفانه در سالهای اخیر بیشترین راه انتقال اچ آی وی در کشور و استان ما بر اثر روابط جنسی بوده است.
او بیان کرد: سال گذشته ۱۰۰ درصد بیماران شناسایی شده در استان براثر روابط جنسی پرخطر به این بیماری مبتلا شده بودند که این آمار در سال جاری ۹۲ درصد بوده است.
کارشناس مسئول بیماری ایدز در استان قزوین تصریح کرد: خوشبختانه با توجه به داروهای اثربخش تولید شده، مادران باردار مبتلا به اچ آی وی میتوانند با استفاده درست از داروها فرزندان سالمی به دنیا بیاورند که در دو مورد شناسایی شده در استان، هیچ کدام از فرزندان به دنیا آمده آلوده به بیماری اچ آی وی نبودند.
شناسایی ۲۷ درصد مبتلایان اچ آی وی در استان قزوین
او بیان کرد: در استان قزوین موفق شدیم فقط ۲۷ درصد مبتلایان را شناسایی کنیم یعنی ۷۳ درصد افراد مبتلا به اچ آی او در استان قزوین هنوز شناسایی نشدهاند که این امر میتواند یک زنگ خطر برای ما باشد.
زارعی افزود: متاسفانه ابتلا به بیماری اچ آی وی در افراد با سنین پایین هم دیده شده است لذا آگاهیسازی و اطلاعرسانی در این زمینه یک ضرورت مهم محسوب میشود که متولیان امر در آموزش و پرورش و دانشگاهها باید به آن اهمیت دهند.
او تصریح کرد: افراد مبتلا به بیماری اچ آی وی میتوانند برای دریافت خدمات مشاورهای به مرکز مشاوره بیماری رفتاری در مرکز بهداشت شهید بلندیان قزوین مراجعه کنند.
کاهش سن ابتلا به ایدز
زارعی خاطرنشان کرد: راههای انتقال ویروس اچ آی وی مثل بیماری سرماخوردگی یا بیماریهایی از این قبیل نیست و از طریق راههایی مثل کارکردن با یکدیگر، همصحبت شدن، معاشرتهای اجتماعی، تماسهای روزمره، نشستن کنار هم، سوار شدن در اتوبوس، غذا خوردن، آشامیدن، استفاده از قاشق و چنگال مشترک و حتی از طریق نیش پشه و یا رفتن به استخر منتقل نمیشود.
او در پایان گفت: بیشترین گروه سنی مبتلا به اچ آی وی در سنین ۲۰ تا ۴۵ سال قرار دارند و به عبارتی سن ابتلا کاهش یافته که دلیل آن متاسفانه به دلایل افزایش مسائل غیراخلاقی و روابط جنسی پرخطر میباشد.
شناسایی ۱۱۳ بیمار اچ آی وی مثبت در استان قزوین
علی دهباشیپور در گفتگو با خبرنگار حوزه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «صبح قزوین»، با اشاره به شناسایی ۱۱۳ بیمار اچ آی وی مثبت در استان قزوین اظهار کرد: این افراد تحت حمایت و درمان قرار دارند و در کلینیک بیماریهای رفتاری علوم پزشکی و باشگاه مثبت بهزیستی پرونده دارند.
او خاطرنشان کرد: در حال حاضر با آموزش به بیماران تزریقی در راستای خودمراقبتی و دیگر مراقبتی، توزیع بستههای بهداشتی و روشهای مصرف کمخطر خوشبختانه آمار اچ آی وی مثبت در جامعه معتادان تزریقی بسیار کنترل شده و بروز و انتقال این ویروس در بین معتادان تا حد زیادی با ارائه خدمات کاهش آسیب، کنترل و کاهش یافته است.
مدیرکل بهزیستی استان قزوین تصریح کرد: همچنین در راستای اهمیت موضوع و شناسایی مبتلایان پنهان به صورت دورهای از تمام معتادان مراجعه کننده به ایستگاههای کاهش آسیب، مراکز سرپناه شبانه، مراکز اقامتی ترک اعتیاد و بیماران در دسترس در پاتوقها تست اچ آی وی گرفته میشود.
او با تاکید براینکه دارو درمایی این بیماران توسط دانشگاه علوم پزشکی قزوین انجام میشود، گفت: بیماران اچ آی وی مثبت با تشکیل پرونده در مرکز باشگاه مثبت بهزیستی خدمات مددکاری و اجتماعی، وام اشتغال، خدمات مشاوره روانشناختی، خدمات دندانپزشکی، کمک هزینه درمانهای پزشکی و پاراکلینیکی، هزینه تحصیل و کمک هزینه معیشتی دریافت میکنند.
دهباشیپور یادآور شد: داروهای مربوط به بیماری اچ آی وی توسط کلینیک بیماریهای رفتاری استان در اختیار آنها قرار میگیرد و سایر هزینههای درمانی از طریق باشگاه مثبت و تحت نظارت بهزیستی استان تامین میشود.
او اضافه کرد: از دیگر خدمات باشگاه مثبت بهزیستی برای بیماران اچ ای وی مثبت و خانوادههای آنها شامل خدمات آموزشی، مشاورهای، حمایتهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی، خدمات توانمندسازی، خدمات پایبندی به درمان و خدمات سلامت باروری میباشد.
به گفته این مسئول، جهت جلوگیری از افزایش بیماری، خدمات کاهش آسیب اعتیاد در بین گروههای پرخطر معتادان تزریقی و کارتنخوابها با ارائه سوزن، سرنگ و آموزش جهت عدم تزریق مشترک توسط تیمهای سیار کاهش آسیب اعتیاد بهزیستی انجام میشود.
او در پایان گفت: در مراکز گذری کاهش آسیب و ایستگاههای کاهش آسیب «کانکس» هم با خدمات آموزشی و ارائه بستههای بهداشتی شامل سوزن و سرنگ، کاندوم، انجام تست اچ آی وی از افزایش بیماری جلوگیری میکنند همچنین در باشگاه مثبت علاوه بر حمایت از خود افراد مبتلا، از خانواده و فرزندان آنان نیز بنا به ضرورت و اولویتبندی حمایت موردی به عمل میآید.
و کلام آخر اینکه؛ هرچند بنا به گفته کارشناسان و متخصصان امر، داروهای خیلی خوبی طی سالهای اخیر در مورد بیماری اچ آی وی تجویز شده و فردی که تحت درمان بوده و به صورت مرتب داروها را مصرف کند، میتواند مثل بقیه افراد جامعه از یک طول عمر و زندگی طبیعی برخوردار باشد، اما ترس موجود در جامعه به دلیل عدم آگاهی لازم نسبت به این بیماری، موجب شده تا هرکس به محض اطلاع از ابتلای فردی به بیماری اچ آی وی، از او فاصله بگیرد و با قضاوتهای نادرست در مورد نحوه ابتلای وی به بیماری، نمک بر زخمش بپاشد و این بدترین دردی است که همچون خنجری بر قلب این دسته از بیماران فرو میرود.»
انتهای پیام