خرید تور نوروزی

بحث‌های داغ در سالگرد انصاف: استعفا، پان‌ها و مهاجرین افغان [+تصاویر]

پنج‌شنبه‌ی هفته‌ی گذشته، 29 آذر 1403، هشتمین سالگرد تشکیل تحریریه انصاف نیوز و به عبارتی دوزادهمین سالگرد تاسیس آن در دفتر خیابان ایتالیا با حضور مخاطبین متفاوتش از فعالین دانشجویی تا یوسف پزشکیان، علی غفاریان، فرشاد مومنی،  کیوان صمیمی، محمدرضا مقیسه، شهاب طباطبایی، علی باقری، مهدی شیرزاد، و…  برگزار شد. جای شما خالی!

درباره‌ی طیف متنوعی از موضوعات نیز بحث شد: نشریه‌ی ایران فردا، امکان و امتناع جنبش دانشجویی، انصاف نیوز، زبان فارسی و زبان معیار، فاشیسم، نگاه انسانی و ملی به مهاجرین افغانستانی در ایران، شرایط دولت و….

میهمان و دوست اول: کیوان صمیمی

اولین میهمان عزیز ما کیوان صمیمی، فعال سیاسیِ ملی مذهبی و سردبیر نشریه‌ی ایران فردا بود. به زحمت پله‌های دفتر را بالا آمد اما روی خوش و صمیمی داشت. جز یکی از جوان‌های حاضر در جمع همه او را می‌شناختند یا آشنایی قبلی با او داشتند. صمیمی در پاسخ به سوال خبرنگار انصاف نیوز درباره‌ی شرایط مجله‌ی ایران فردا گفت که ظاهرا آخرین شماره‌ی آن در سال 98 منتشر شده است.

خبرنگار دیگری با خوش‌بینی پیشنهاد می‌کرد با وزیر ارشاد این دولت ملاقاتی داشته باشد تا کمکی به مجله کند. دو نفر از فعالین دانشجویی دانشگاه امیرکبیر نیز به جمع ما اضافه شدند. کیوان صمیمی تک به تک با افراد صحبت می‌کرد و از کار و بارش می‌پرسید. نیم ساعتی بیشتر در دفتر انصاف نیوز نماند.

از تیتر شدن دیروز تجمعات دانشجویی تا صف امروز جلوی سفارتخانه‌ها

بعد از او بحث پیرامون جنبش دانشجویی بالا گرفت. بهنام آگاهی، ورودی 98 کامپیوتر و ابوالفضل آقایی، ورودی 1402 پلیمر هر دو در تشکل مجمع اسلامی امیرکبیر فعالیت می‌کردند. سردبیر با کنایه می‌گفت: زمانی جنبش دانشجویی تعیین‌کننده بود. عکس صفحه اول روزنامه‌ها تجمع‌های دانشجویان بود. تاثیرگذار بودند. الآن فقط تصویر صف‌هایشان جلوی سفارتخانه‌ها در رسانه‌ها منتشر می‌شود.

اقتدا به فعالان دانشجویی ادوار گذشته

دانشجویان نیز در مقابل درباره‌ی تجمعات اثرگذاری می‌گفتند که طی سال‌های اخیر در دانشگاه و خصوصا در دانشگاه امیرکبیر صورت گرفته و در جامعه نیز ادامه پیدا کرده است. البته هر دو این موضوع را باور داشتند که دانشگاه دیگر آغازگر تحولات در جامعه نیست. هر دو بارها در کلامشان به ادوار فعالین دانشجویی دانشگاه خود نیز اشاره کردند.

در دفاع از محدود بودن تعداد اعضای تشکل‌شان که مورد نقد قرار گرفته نیز می‌گفتند که همین اعضای 30-40 نفره که پای کار هستند و دور هم کتاب می‌خوانند به وقت نیاز مانع از تکرار آن بخش ناگوار اتفاقات 1401 می‌شوند.

قوام و دوام کارزار، بسته به حمایت مالی امضاکنندگان

حامد بیدی، مدیرعامل سایت کارزار هم در جمع ما حضور پیدا کرد و در پاسخ به سوال خبرنگاران از شیوه‌ی تامین مالی این سایت با حمایت‌های امضاکنندگان، شیوه‌ی صحت‌سنجی امضاها در کارزارهای مختلف و نیز ماجرای دانشگاه شهید بهشتی گفت.

تحصیل در ایران برای افغانی که قصد هجرت به اروپا دارد مزیت است

مهمان دیگر، حمید انوری، یکی از همکاران سابق انصاف و از نسل دوم مهاجرین افغانستانی بود. سردبیر اشاره کرد که در مدت حضور او در تحریریه انصاف بهترین مطالب تولیدی در حوزه‌ی افغانستان را داشته‌ است. انوری از در رشته کامپیوتر و از دانشگاه شهید بهشتی فارغ‌التحصیل شده و حالا در فکر مهاجرت به ایتالیا بود. به جریان رسانه‌ای که علیه افغان‌ها شکل گرفته و آن مصاحبه‌ی انصاف نیوز که سال قبل در مورد مهاجرین غیرقانونی جنجالی شده بود هم اشاره شد.

انوری می‌گفت مهاجرت حالا سخت‌تر از همیشه شده. جالب است که می‌گفت شرایط او برای مهاجرت از یک ایرانی سخت‌تر است و جالب‌تر اینکه زندگی و تحصیل در ایران یا هر بستگی‌ دیگر به ایرانی برای یک افغانی زمان مهاجرت به کشوری اروپایی مزیت محسوب می‌شود و به وضوح بر رفتار مسئولان گزینش سفارتخانه‌ها اثر می‌گذارد.

نام «انصاف» از کجا آمد

گروه دیگری از مهمان‌ها آمدند: محمدرضا مقیسه به همراه چند نفر دیگر از جمله پسر جوانی که در برنامه‌ای سخنگوی معلولان کشور مقابل رئیس‌جمهور بود. 

آقای مقیسه گفت انصاف را گاها دنبال می‌کند و ادامه داد: انصاف روند خوبی داشته. از اینجا به بعد انتظار می‌رود که خیزهای هوشمندانه‌تری را بردارد. بحث انصاف که ادامه پیدا کرد سردبیر از دلیل اسم انصاف و نامگذاری آن توسط مسعود پزشکیان در زمستان ۱۳۹۱ گفت.

«تفکر جواد طباطبایی کشور را از هم می‌پاشد»

شفیعیان از خط قرمزهای انصاف نیوز مانند زبان فارسی و تجزیه‌طلبی گفت و بحث دیگر به ریل خود بازنگشت.

مهمان منتقد دیدگاه سردبیر می‌گفت: شما باید با محمد قوچانی متفاوت باشید. او رسما فحش می‌دهد. تفکر جواد طباطبایی این کشور را از هم می‌پاشد. به اندازه‌ی زبان فارسی منِ ترک یا کرد هم سهم دارم. این خط قرمزها مصنوعی‌ست. چند سال دیگر همین امثال رسانه شما التماس می‌کنید که پلورالیزم زبانی و فرهنگی را بپذیرید.

جوانی که به سختی حرف می‌زد اما گوش جمع برایش شنوا بود هم در این باره حرف زد و تاکید کرد که باید به همگرایی زبان فارسی کمک کرد تا زنده بماند.

یکی از دانشجویان مهمان در تایید این جوان گفت که دقیقا دلیل اینکه این زبان فارسی تا به حال زنده مانده و حالا اینقدر گسترده شده این است که از منابع مختلف وام گرفته است.

این بین یوسف پزشکیان، فرزند مسعود پزشکیان، فاطمه اشرفی (رئیس انجمن حامی و فعال حوزه مهاجرین افغانستان) و شهاب طباطبایی، عضو حقیقی شورای اطلاع‌رسانی دولت نیز به جمع اضافه شدند.

«دانشجوها میگن انصاف حکومتی شده بخاطر حمایت از پزشکیان!»

سردبیر در تلاش برای تغییر مسیر بحث از دانشجویان راجع به دید دانشجویان درباره‌ی انصاف نیوز پرسید. بهنام آگاهی پاسخ داد: «دید دانشجویان به انصاف نیوز یه ذره بد شده. بخاطر حمایت از پزشکیان میگن حاکمیتی شده!»

صفت «حاکمیتی» بودن را برای رسانه مذموم می‌داند اما همین صفت را تا حدی برای جنبش دانشجویی قابل قبول می‌داند و آنچه در بحث قبلی نگفته بود را کامل کرد: «بنظرم جنبش دانشجویی باید قدری نزدیکی به حاکمیت از نوع اصلاح‌طلبانه‌اش داشته باشد. بلاخره این جنبش از دل اصلا‌طلبان بیرون آمد.»

انصاف باید مرجعیت نقد دولت را در دست بگیرد

دانشجوی دیگر، ابوالفضل آقایی که نکته هم در جریان جلسه برمی‌داشت و خود را خاتمی‌چی می‌دانست هم راجع به انصاف گفت: «بنظرم اگر انصاف طرفدار واقعی آقای پزشکیان است اتفاقا باید تندتر دولت را بزند. مرجعیت نقد دولت را اتفاقا باید انصاف در دست بگیرد. باگ انصاف اینه که دنبال توجیه پزشکیانه!»

شفیعیان در پاسخ به نقدها گفت که حرف آن‌ها را درک می‌کند و تلاش انصاف نیز همین بوده است. از طرفی اصلا امکان جدایی از پزشکیان برای انصاف نیوز وجود ندارد چون مانند عضوی از خانواده‌ی یکدیگرند.

مهمانی در تایید حرف شفیعیان گفت: مدل ارتباط ارگانیک انصاف و پزشکیان طوری نیست که بتوانند نقد آنچنانی کنند.

از چپ به راست: کیومرث اشتریان، محمدرضا مقیسه، نورمحمدی

وفاق و نفاق ملی!

فاطمه اشرفی که در نزدیکی یوسف پزشکیان نشسته بود هنوز به بخشی از انتصابات منتقد بود: مگر دولت، دولت وفاق ملی نیست؟ پس چرا بعضی انتصابات به نفاق نزدیک می‌شود! دانشجویی هم در تایید این موضوع حرف زد.

خانم اشرفی در بخش دیگری از حرف‌هایش از لزوم وجود گروه یا جمعی گفت که زبان سرخ و گزنده‌ای داشته باشند و حتی شده در محفلی خصوصی مطالبات و مشکلات مردم را مستقیما با رئیس‌جمهور بیان کنند. او با تاکید و با انذار می‌گفت: امیدوارم پل ارتباطی بین مردم و رئیس‌چمهور حفظ شود. مردم را راضی نگه دارید آقای پزشکیان.

یوسف پزشکیان در پاسخ گفت که حتما مردم باید مطالباتشان را بیان کنند و اصلا در نتیجه‌ی همین بیان مطالبات است که حالا وزیر زن یا سنی داریم.

یوسف پزشکیان

فاطمه اشرفی باز هم از ترکیب دولت انتقاد کرد و گفت: کسانی را در همان نهاد ریاست جمهوری می‌شناسم که تا صبح روز انتخابات علیه پزشکیان تلاش کردند. حالا ریش تراشیدند و رنگ لباسشان را عوض کردند و در این دولت حاضر شده‌اند. باید طرف حساب ما مشخص باشد که بالاخره دولت آقای رئیسی‌ست یا دولت آقای پزشکیان.

فرشاد مومنی، واعظ مهدوی، کیومرث اشتریان و چند نفر همراه دیگر نیز آمدند و زود هم رفتند. فقط واعظ مهدوی برای ادامه دادن بحث در مورد افغانستان با اشرفی ماند.

زنان کرایه‌ای، تابعیت ایرانی

فاطمه اشرفی از قاچاق زنان ایرانی و زنان کرایه‌ای برای گرفتن تابعیت ایرانی گفت. او می‌گف که تعداد این نوع ازدواج‌ها برای به دست آوردن تابعیت کم نیست. نکته‌ی مهمی که میان حرف‌های فاطمه اشرفی وجود داشت شرط ازدواج شرعی بود. شرایط ازدواج شرعی می‌تواند سهل‌گیرانه‌تر باشد.

این فعال حوزه‌ی افغانستان توضیح می‌داد که ازدواج با یک زن ایرانی از سال 1310 در ایران نیازمند مجوز دولت بوده چرا که دولت خود را ولی آن زن می‌دانسته است. اما حالا متاسفانه چنین قانونی وجود ندارد. او در ضمن حرف‌هایش بر این نکته تاکید داشت که این اتفاق در مناطق کم‌برخوردار و مرزی ایران رخ می‌دهد.

«وقتی تو حزب بودی اینطور فک نمی‌کردی خانم اشرفی!»

واعظ مهدوی و یکی از مهمان‌ها که منتقد بودند، نگاه اشرفی را «نژادپرستانه» می‌دانستند. واعظ مهدوی با طعنه و کنایه می‌گفت: «شما زمانی که تو حزب(جمهوری اسلامی) بودین اینطور فکر نمی‌کردید! ما سال‌ها روی نگاه برادری و خواهری کار کردیم.»

فرشاد مومنی و محمدرضا واعظ مهدوی

مهمان منتقد دیگری می‌گفت ثبات داخلی‌ای که ایده‌ی خانم اشرفی دنبال آن است در مرز افغانستان فقیر ممکن نیست و جهان را با بی‌عدالتی نمی‌توان مدیریت کرد.

بخش جالب توجه دیگر این بحث این بود که یوسف پزشکیان با استفهامی انکاری پرسید: خب ما که نمی‌توانیم شرایط زندگی را برای آن زن در آن منطقه‌ی کم‌برخوردار مهیا کنیم. خب با آن افغانستانی ازدواج کند. اشرفی پاسخ داد: بحث اینجاست که آن مرد هیچ حس وظیفه‌ای نسبت به آن زن ندارد. به محض گرفتن شناسنامه برای بچه‌اش آن زن را رها می‌کند و به افغانستان می‌رود. آمار دقیقی نداریم اما حدود 300هزار ازدواج این شکلی اتفاق افتاده و سه چهارمشان هم غیررسمی‌ست.

پزشکیان بحث را اینطور جمع‌بندی کرد: مسئله این است که دنبال مسکن و درمان ساده‌ایم. با قانون یا اینکه نگذاریم ازدواج کنند نمی‌شود.

این گوشه و کنار دفتر خارج از بحث مرکزی دفتر هم گفت‌و‌گوهای دونفره‌ای شکل گرفته بود از جمله گفت‌وگوی واعظ مهدوی و یوسف پزشکیان.

بخشی از بحث‌ها هم معطوف به کاستی‌های دولت و شورای اطلاع‌رسانی آن بود. علی باقری و مهدی شیرزاد هم که ساعات آخر به جمع اضافه شدند بحث‌هایی در جمع کردند.

آقای پزشکیان! کاش همان نماینده‌ی مجلس باقی می‌ماندند!

مهمان‌ها پیش از رفتن از دفتر رو به دوربین انصاف‌نیوز یک دقیقه‌ای حرف زدند و یک یادگاری هم برای ما نوشتند. علی غفاریان، مدیر مسئول سایت اصولگرای صراط‌نیوز، در فرصت کوتاهی که مقابل دوربین قرار گرفت گفت که ای کاش پزشکیان باتوجه به روحیه‌ی لطیفی که دارد نماینده‌ی مجلس باقی می‌ماند. او همچنین به پزشکیان توصیه کرد که در تیم خود برای بهبود معیشت مردم تجدیدنظر کند.

آخرین مهمان‌های ما اعضای دوره‌های قبلی انصاف نیوز بودند. برخلاف محمدرضا مقیسه، نظرشان این بود که انصاف نیوز نسبت به سال‌های گذشته پیشرفت کرده است. یادی کردند از مرامنامه‌ای که در سال‌های اولیه‌ی تاسیس انصاف نیوز در برف و هوای سرد تهران نوشتند.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا