دستاورد سفر رئیسجمهور به مصر
کارشناس مسائل جهان عرب گفت: سفر رئیسجمهور ایران به مصر در اجلاس دی ۸، نهتنها فرصتی برای تقویت روابط دیپلماتیک میان دو کشور بوده، بلکه دستاوردهای مهمی را در زمینه امنیت منطقهای و همکاریهای مشترک به ارمغان آورده است.
به گزارش سایت ایمنا، «مصیب نعیمی با اشاره به دستاوردهای سفر رئیسجمهور به مصر برای شرکت در اجلاس گروه دی ۸ اظهار کرد: سفرهای منطقهای یکی از ضرورتهایی است که در این مرحله حساس و بحرانی منطقه کارگشا خواهد بود، هرچند عوامل خارجی دیگری نیز میتواند نقشآفرین باشد.
او رایزنی درباره مسائل منطقه از جمله تحولات سوریه و نسلکشی در غزه را یکی از مهمترین مسائل مطرحشده در اجلاس دی ۸ دانست و افزود: مصر به دلیل همسایگی با غزه در جلوگیری از این کشتار جمعی میتواند نقش مهمی ایفا کند.
کارشناس مسائل جهان عرب اضافه کرد: با توجه به شرایط پیش آمده در سوریه و سهمخواهی همه جناحها و گروههای متفاوت عقیدتی و سیاسی بعید است که در این کشور ثبات ایجاد شود، چرا که هر کدام اهداف خود را دارند.
او ادامه داد: ترکیه از یکسو به دنبال ایجاد منطقهای حائل یا بیطرف به عمق ۴۰ کیلومتر در طول و عرض است که چندان مورد پذیرش گروههای مسلح مستقر در سوریه قرار نگرفته است و رژیم صهیونیستی و آمریکا نیز از سوی دیگر به دنبال تجزیه سوریه هستند.
نعیمی اضافه کرد: با این حال کمکم نگاههای مثبتی از سوریه میرسد که نشان میدهد گرایش به سمت تندروی و دامن زدن به اختلافات داخلی، سهمخواهیها و دیدگاههای متضادی که آنجا وجود دارد، در حال کاهش یافتن است.
او ابراز کرد: در این میان نقش ایران بهعنوان یک کشور مهم و تأثیرگذار در منطقه و سوریه بر کسی پوشیده نیست، هرچند که گروههایی سعی دارند ایران را از مرحله دور بدانند. با این وجود باید جایگاه ایران بهعنوان کشوری محوری در نظر گرفته شود.
نکات مطرحشده توسط پزشکیان در دیدار با رؤسای جمهور کشورهای حاضر در اجلاس نشان داد که نخست نگاهها به سمت ایران است، دوم همسایگان نسبت به ایران نگاه مثبتی دارند است و سوم آنکه کشورهای منطقه با وجود اختلافات سیاسی موجود به دنبال تنش نیستند، چراکه ناآرامی به همه زیان خواهد رساند، بنابراین چشمانداز مثبتی برای ایران و آینده منطقه متصور است.
عوامل خارجی مانع از سرگیری روابط ایران و مصر بوده است
کارشناس مسائل جهان عرب پیرامون احتمال از سرگیری روابط ایران و مصر ابراز کرد: موضوع ارتباط ایران و مصر از مدتها پیس مطرح شده است، اما مصریها بهدلیل محذورات و فشارهای بینالمللی بهویژه از جانب آمریکاییها نتوانستهاند با ایران ارتباط برقرار کنند. بهعبارتی آمریکاییها با توجه به موقعیت مصر فشارهایی را بر آن وارد میکنند و همین مسئله ارتباط ایران و مصر را به تأخیر میاندازد.
او با بیان اینکه ایران و مصر پیشینه تاریکی در روابط گذشته خود نداشتهاند و پیمان کمپ دیوید نیز برای امنیت و استقرار مصر مؤثر نبوده است، اضافه کرد: هرچند مصر داشتن رابطه با ایران را یک گام بسیار مثبت در جهت تقویت مناسبات منطقهای خود میداند، اما عوامل خارجی بهطور معمول مانع پیشرفت این ارتباط هستند.
نعیمی تاکید کرد: غیر از کمپ دیوید ایران و مصر هیچگونه اختلاف دیگری از جمله مرزی یا سیاسی با هم نداشتهاند و مصریان در طول سالهای گذشته و در بیشتر مواقع در صحنههای بینالمللی با حفظ منافع خود در کنار ایران بودهاند و بارها به صورت غیرمستقیم این پیام را ارسال کردهاند.
او گفت: حضور مسئولان مصر در رابطه با شهادت آیتالله رئیسی و انتخاب پزشکیان قابل توجه و برای بسیاری تعجبآور بود، اما هنوز هم فشارهای آمریکاییها تا حدی است که مانع ازسرگیری روابط ایران و مصر شود که میزان استقبال مصر از این ارتباط در آینده خود را نشان خواهد داد.
کارشناس مسائل جهان عرب تبعیت مصر از ریاض برای برقراری رابطه با ایران را ادعایی بیاساس دانست و ادامه داد: آنچه مصریها همیشه عنوان کردهاند این بوده که فشارهای آمریکاییها مانع ارتباط بوده است. در سفری که به آنجا داشتم مصریها گفتند که این ارتباط برای ما هزینه بینالمللی دارد با این حال ما این هزینه را برای از سرگیری روابط دو کشور میپذیریم، اما اینکه تا چه میزان بتوانند مستقل تصمیم بگیرند، بستگی به سیاست دولت مصر دارد.
راهبرد مشترک کشورهای منطقه، امنیت است
او مهمترین دستاورد این اجلاس را گردهمایی و مذاکرات انجام گرفته دانست و یادآور شد: این جلسات و گفتوگوها نتیجه روحی و روانی بسیار مثبتی دارد، چرا که از وارونه جلوه دادن بسیاری تنشها جلوگیری میکند و میتواند آغازگر مرحله جدیدی برای گشایش در ارتباطات با مصر یا هر کشور دیگر باشد.
نعیمی تاکید کرد: سیاست کلی جمهوری اسلامی ایران این است که تنشها و اختلافاتی که در سطح بینالمللی با غرب یا کشورهای منطقه دارد را کاهش دهد، همچنین ایران یک راهبرد مشترک با کشورهای منطقه دارد و آن امنیت منطقه است که بر هم زدن آن به نفع هیچکس نیست، بنابراین احساس میکنم که نتیجه این سفر مثبت بوده است.»
انتهای پیام